Blic recenzija: A Gifted Man (pilot) – serijala.com
Trenutno čitaš
Blic recenzija: A Gifted Man (pilot)

Blic recenzija: A Gifted Man (pilot)

Poznatom i uspješnom njujorškom kirurgu život se okreće naglavačke kada mu se počne pojavljivati preminula bivša žena te ga krene voditi kroz život. Može li premisa biti patetičnija? To je bila moja prva pomisao ovog svibnja, kada se pojavila prva najava za A Gifted Man. No, poslužit ću se klišejem koji ovdje savršeno odgovara: “Ne sudi knjigu prema koricama A Gifted Man jedna je od kvalitetnijih novih dramskih serija među velikim mrežama ove jeseni.

Petak je inače u SAD-u dan kada televiziju gledaju isključivo umirovljenici. Stoga se ova serija, s nijednim važnijim članom glumačke postave ispod 35 godina, čini kao stvorena za petak, posebice kada se u obzir uzme činjenica da se emitira u timeslotu gdje su se do prošle godine emitirali Medium i Ghost Whisperer, žanrovski gotovo identične serije.

Patrick Wilson (Watchmen, The A-Team) predvodi glumačku postavu, no uz njega su dva puno veća televizijska imena – upravo Emmyem ovjenčana Margo Martindale (Justified), te Dexterova Rita, Julie Benz. Kvalitetna glumačka postava, solidan scenarij, ali i iznimno kvalitetna produkcija čine A Gifted Man serijom itekako vrijednom pažnje. Ono po čemu se Man drastično razlikuje od Ghost Whisperera, pa čak i Mediuma, jest činjenica da ne pokušava prisiliti nekakav SF element u priču, niti ga iskoristiti za jeftine scareove ili neugodne situacije u kojoj se protagonist zbog svog “dara” nalazi. Čak bih se usudio reći da je bilo kakvo povlačenje paralela između ove i prethodno dvije navedene serije nepotrebno, nepravedno i besmisleno.

Jennifer Ehle, Patrick Wilson

Dr. Michael Holt izvrstan je kirurg koji liječi bogataše, poznate face i sportaše, no pojava duha njegove bivše žene navodi ga na plemenitiji put, pomaganje u slabo opremljenoj klinici prepunoj siromašnih ljudi. Možda vam i dalje zvuči patetično ili melodramatično, ali morat ćete mi vjerovati. No, ono što je neizbježno kod gledanja CBS-ovih serija jest činjenica da, pa… Gledate CBS-ovu seriju. Klasični medicinski proceduralni aspekt i ovdje je neizbježan. “Postoji 12% šansa da aneurizma pukne, i ako se to dogodi, šanse za preživljavanje su 25%”. Ne morate ni nagađati da je aneurizma, dok si rekao “klišej”, pukla. Nadalje, nevezano za CBS virus, likovi (izuzev dr. Holta) su poprilično plitki – sestra u financijskim problemima koja se pokušava nositi sa sinom tinejdžerom, šašava tajnica i super zgodna kolegica uvijek spremna za booty call samo su neki.

Interakcija između dr. Holta i Anne, preminule žene, nije evoluirala u ghost sex, kakvom smo svjedočili u Grey’s Anatomy, već se uglavnom svodi na njezino navođenje Holta kroz stresne situacije i savjetovanje o poslovnim, ali i privatnim odlukama. Njihove emotivne scene pomalo naginju na prethodno spomenutu (ali i opovrgnutu, svjestan sam toga) patetiku, no nikako nije riječ o scenama koje će vas natjerati da svoj ručak prinesete kao žrtvu WC bogovima.

Nije da ima veliku konkurenciju (Unforgettable, Person of Interest), no A Gifted Man je uvjerljivo najbolja nova dramska serija na CBS-u ove jeseni. Pomalo neočekivano, s obzirom da me premisa serije odbijala od samog početka te da sam odbijao uopće pomisliti o gledanju pilota. Ipak, par solidnih recenzija na drugim sajtovima uvjerilo me da seriji pružim priliku i ostao sam ugodno iznenađen, začuđen da se slažem s kolegama kritičarima.

6.9 10 1
6.9

Žanr: drama

Autor: Susannah Grant

Mreža: CBS

Glume: Patrick Wilson, Margo Martindale, Jennifer Ehle, Julie Benz

Datum premijere: 23. rujna 2011.

15 komentara
 • pogledao sinoć, nije loša kao što sam mislio da će biti. u suštini se slažem s autorom teksta. videćemo kako će ići dalje.
  kakav je taj unforgettable?

  • jedan član imdb-ja je ovako napisao za unforgeatable: “What do you get when you throw together two mediocre actors, add them into a cop show and come up with a very unusual ‘gift’ for one…That show would be unforgettable, which is sadly, quite forgettable.” i u potpunosti se slažem s njim.

   slabo, jako slabo.

   • Neće biti moje oštro pero. (Wow, that sounded incredibly dirty.) :D Kolega će se pozabaviti serijom :)

  • Awww. :D
   Samo da rasčistimo stvar, ne, ovo nisam ja napravio drugi account da sam sebe pohvalim. :D

   Tnx :)

 • Pogledao i 4 epizodu ovog smeća. Ostavimo na trenutak stvari za luđake (duhovi, imbecilnog šamana koji “liječi”, raznorazne “osobe” koji žive u obliku tumora u tuđim mozgovima i slične intelektualne eskremente), ono što nikako ne mogu progutati je konstantan pokušaj autorice Susanne Grant da nam kroz seriju proturi spiku: “OK, znanost funkcionira ali ima “nešto više” u svijetu (i medicini)!” To “nešto više” su naravno duhovi, šamani, ayurveda, “alternativna medicina” i slična New Age sranja. Ne bih se čudio da u slijedećim epizodama upotpunimo kolekciju tih New Age gluposti: homeopatiju, akupunturu, refleksologiju i reiki. Susannah Grant mi odaje tipične karakteristike takvih New Age budala: preinteligentni da bi za ozbiljno uzimali TRADICIONALNE svjetske religije no ipak preglupi da bi shvatili čak i osnovne koncepte znanosti. A gifted man: tko voli nek izvoli, ali dok gledate mozak ipak ostavite po strani. Ocjena 10.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861