Koliko serija je previše serija? Davno smo ih prešli 500 godišnje – serijala.com
Trenutno čitaš
Koliko serija je previše serija? Davno smo ih prešli 500 godišnje

Koliko serija je previše serija? Davno smo ih prešli 500 godišnje

Predsjednik kabelskog FX-a, John Landgraf, jedan je od najcjenjenijih i najotvorenijih osoba u televizijskom biznisu. Između ostalog, ovo prvo je zbog ovog drugog. Pred dvije godiine, Landgraf je skovao termin “peak tv”, govoreći o trenutnoj fazi televizije gdje su svi pogubljeni u gomili dostupnih serija i nitko više realno ne stiže pogledati sve “što bi trebalo”.

Landgraf je to izjavio u kontekstu tvrdnje da će 2015. ili 2016. godine televizija doseći svoj vrhunac što se broja serija tiče te da ovaj balon u kojem se ona nalazi jednom mora puknuti. Očito, to se nije dogodilo, ali prije ili kasnije hoće – sada FX i Landgraf predviđaju zasićenje za iduću godinu ili 2018.

Zanimljivo je pogledati FX-ov grafikon koji prikazuje broj produciranih serija godišnje, segmentiran po četiri medija: broadcast mreže (ABC, CBS, CW, FOX, NBC), osnovne kabelske kanale (tipa FX, AMC, USA, TNT), premium kabelske kanale (HBO, Showtime, Starz) te streaming servise (Netflix, Amazon, Hulu).

Posebno nam je to zanimljivo promatrati jer podaci kreću od 2009. godine, kada je Serijala pokrenuta – tada smo bili na 210 serija, samo 18 više nego sedam godina ranije, kada je krenuo FX-ov The Shield. Ovu godinu zaključili smo sa čak 455 serija – više nego duplo više od broja 2009. godine. A pritom pričamo samo o “pravim”, scripted serijama, izuzimajući reality, talk i ine showove. Još gore (po nas) FX-ovi podaci obuhvaćaju samo serije dostupne u SAD-u, izuzimajući gomilu razne britanske, skandinavske, francuske, peruanske, gvatemalanske i sudanske produkcije — što bi brojku za englesko govorno područje bez problema prebacuje preko brojke od 500 serija godišnje.

Podaci u zadnje tri godine sugeriraju da su broadcast mreže te kabelski kanali došli do točke zasićenja, no streaming servisi se tek zagrijavaju. Netflix za iduću godinu planira barem 20 originalnih serija (ne računajući animirane), a sve više investira i Amazon. Do kraja iduće godine, Netflixov katalog brojit će 70-ak serija, ne računajući dječji program, razne showove ili serije na stranom jeziku — brojka veća od ukupnog kataloga HBO-a, FX-a, Showtimea i Starza zajedno. Za očekivati je da će i Netflix doći do svog platoa, a mnogi se pitaju jesu li njihove goleme investicije održive.

Kako god bilo, držati korak za aktualnim serijama sve je teže, no isto tako svatko danas može naći svoju nišu. Seriju koja mu odgovara i pogađa specifične žice, iako možda nije najpopularnija ni kritički najhvaljenija.

10 komentara

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861