Lost slavi 10, Prijatelji 20, a Cosby Show 30 godina od premijere – serijala.com
Trenutno čitaš
Lost slavi 10, Prijatelji 20, a Cosby Show 30 godina od premijere

Lost slavi 10, Prijatelji 20, a Cosby Show 30 godina od premijere

Samo smo godišnjicu Lostove premijere popratili tekstom, ali nije famozna misterija jedina bitna imovina pop kulture koja slavi značajnu obljetnicu unutar ovih nekoliko dana — pred 30 godina krenuo je The Cosby Show; Prijatelji, jedna od najgledanijih serija televizije, debitirala je na današnji dan pred dvadeset godina; u petak će biti ravno pet godina otkako je Serijala puštena u pogon, a pred samo četiri godine krenula je duboka i britka politička alegorija, The Event. Otprilike tim redoslijedom relevantnosti, valjda se ne precjenjujemo.

friends1

Stari flejmovi i prepirke iskopani su zbog desete godišnjice emitiranja pilota Losta, serije koja će i vjerojatno i u sljedećem desetljeću generirati jedne te iste rasprave o tome koliko je sve to imalo smisla. Jej. No, još deset godina ranije krenula je serija koja je generirala sličan broj (ne)uspješnih klonova, ali bila daleko gledanija i unosnija. Friends. Prijatelji, kako smo ih znali sa domaćih televizora. Jedan od najpopularnijih sitcomova uopće, stup NBC-jevog uspjeha krajem devedesetih i poćetkom dvijetisućitih.

Malen broj serija danas odlazi na vrhuncu popularnosti — Breaking Bad je bio posebna biljka — a Prijatelji su otišli četvrtim najgledanijim televizijskim finalem ikada, odmah iza M*A*S*H-a, Kafića Uzdravlje i Seinfelda, tek par mjesta ispred drugog slavljenika, The Cosby Showa. Šesteročlana družina u posljednje dvije sezone bila je plaćena golemih milijun dolara po sezoni, kada je NBC bacao novce u uspješnice na odlasku, zanemarujući razvoj novih hitova. Tih milijun po glavi prestigao je kasnije Charlie Sheen — no je on bio samo jedan u svojoj seriji — a ljetos ih je dosegla trojka iz The Big Bang Theoryja, no njihove novčanice zahvaljujući inflaciji ipak ne vrijede isto.

cosby

The Cosby Show je krenuo još deset godina ranije, 20. rujna 1984. godine, kada je počeo NBC-jev uspon do uvjerljivo najgledanije televizijske mreže, kada je započinjala legenda o NBC-jevom humorističnom četvrtku. Famoznom četvrtku kojeg su kroz tri desetetljeća činili Hills Street Blues, Hitna Služba, Kafić Uzdravlje, Seinfeld, Frasier, Will & Grace, The Office, 30 Rock, Community… te Joey i Whitney. Bill Cosby i njegovi puloveri odradili su dvije sezone manje od Prijatelja, a više od polovice vjeka bili najgledanija serija televizije. Što je potpuno nebitna informacija, no rekli bismo da su i Prijatelji, a pogotovo Cosby, bili bolji kroz svoje trajanje nego današnji najgledaniji sitcomovi.

I, naravno, ne smijemo zaboraviti The Event, koji slavi četvrtu godišnjicu, a koji s dvjema prethodnim serijama dijeli činjenicu da je… bio serija na NBC-u.

Komentari (0)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861