Survivor 23×01 – I Need Redemption – serijala.com
Trenutno čitaš
Survivor 23×01 – I Need Redemption

Survivor 23×01 – I Need Redemption

Od ove jeseni, svakog ćete tjedna moći pročitati recape popularnih reality showova. Riječ je o pregledu epizoda uz dodatak subjektivnog komentara, sa željom da se potakne rasprava u komentarima. Ukoliko se format pokaže uspješnim, broj showova o kojima pišemo mogao bi se i povećati. Zasad ćemo se fokusirati na dva veteranska showa – Survivor i The Amazing Race, koji su tijekom godina i godina emitiranja skupili zavidnu bazu fanova. Kombinacija egzotičnih lokacija s interakcijama između nepoznatih ljudi (u slučaju Survivora), ali i između poznanika (The Amazing Race) pokazala se uspješnom, te su nakon 22 i 18 sezona još uvijek jedni od najrazvikanijih i najpopularnijih reality showova. Upozoravamo: Spoileri o nadolazećim epizodama i ispadanjima natjecatelja strogo su zabranjeni i takvi će komentari automatski biti obrisani.

Otkako je objavljeno kako će format 23. sezone Survivora biti isti prošlosezonskom – dva povratnička igrača + vraćanje Redemption Islanda – moj entuzijazam oko showa je splasnuo. Prethodna sezona bila je zaražena Boston Rob virusom – gdje je kompletna ekipa bila očarana popularnim igračem i bila mu voljna u ruke predati ček od milijun dolara, što je rezultiralo izuzetno dosadnom i predvidljivom sezonom. Redemption Island u potpunosti je poništio poantu tribal councila i ceremoniju gašenja baklje, a neodređeno vraćanje igrača u igru smrdilo je na majstorsku manipulaciju producenata.

Ove jeseni povratnički su igrači Coach i Ozzy. Obojica su sudjelovali u Survivoru već dvaput, nijednom nisu pobijedili, a što se tiče osobnosti i načina igranja, potpune su suprotnosti. I dok razloga zbog kojih je Ozzy zaslužio još jednu priliku ima napretek, Coach svu svoju popularnost temelji isključivo na ekscentričnoj i poprilično iritantnoj osobnosti i svom alter-egu, The Dragon Slayeru.

Produžena premijerna epizoda nove sezone započela je kao i svaka. Šesnaest novih natjecatelja veselo je doveslalo do obale otoka u južnom Pacifiku, dok su Ozzy i Coach dobili VIP tretman, došavši helikopterom. Među novim natjecateljima – Cochran, veliki fan showa, ujedno i veliki čudak koji ne čeka ni sekunde da zamoli kolegu Probsta da ga oslovljava prezimenom kao i „sve ostale velike igrače Survivora“, zatim Brandon Hantz, nećak zloglasnog Russella Hantza, koji unatoč činjenici da mu je identitet u obliku tetovaže gotovo nalijepljen na čelu ne želi priznati s kim je u rodu, te Mark, gay policajac koji u skladu sa svojim izgledom i seksualnom orijentacijom želi da ga se oslovljava kao „Papa Bear.“

Nakon što je Probst popričao s natjecateljima i upoznao ih s povratničkim dvojcem, došlo je vrijeme za prvo natjecanje. Iako je natjecanje bilo za nagradu, više je bila prilika da se Ozzy i Coach dokažu svom novom plemenu. I kao naručeno za Ozzya, početni dio natjecanja zahtijevao je penjanje po dugačkom stupu, što je i rezultiralo njegovim početnim vodstvom, a kasnije kulminiralo i njegovom pobjedom nakon što su mu kolege iz plemena pomogle riješiti kompleksnu slagalicu. Coach je dočekan u svoje pleme, Upolu, s izrazima lica koji su sezali do indiferentnosti do gađenja. Posebno ga je pogodila izjava Christine koja je rekla kako su on i Ozzy „samo privremeni igrači“. U tom je trenutku moj entuzijazam ponovno skočio jer sam se ponadao kako ekipa South Pacifica neće biti zaljubljena u povratničke igrače i odgađati njihovu eliminaciju dok mjesta za odgodu više ne bude. Ozzy je, s druge strane, s oduševljenjem primljen u svoje pleme, Savaii, te ih poveo na zajedničko opuštanje u oceanu kako bi se bolje upoznali. Kada je stid dvadeset-i-kusur-godišnjeg čovjeka da se skine u gaće pred drugim ljudima jedini iskoristivi materijal za šezdeset-minutnu epizodu, onda shvatite kako se u tom plemenu prva dva dana ništa vrijedno spomena nije ni događalo.

Upolu pleme ni u kojem trenutku nije izgledao složno i dosadno kao i Savaii. Brandon Hantz odlučio je dokazati kako loša socijalna igra nije značajka svih Hantzova. No, producenti su se više fokusirali na njegove tetovaže na kojima mu piše prezime, a dečko je čvrsto odlučio ne izlaziti iz svoje majice svih (ako bude imao sreće) 39 dana. Svaka mu čast ako to uspije, ako mu i majica to izdrži, a ako ništa drugo, svojim će ugodnim mirisom zasigurno otjerati naporne kukce. U srednjoj je školi bio bully, tvrdi Hantz junior, ali odonda se promijenio i sada mu je Bog na prvom mjestu. Producenti su mu odlučili za taj njegov monolog o religiji i o odupiranju iskušenjima u obliku ženske figure smjestiti edit koji ga je prikazao u svjetlu serijskog silovatelja, koji potajno promatra svoju buduću žrtvu razmišljajući o tome kako će svoju fantaziju pretvoriti u djelo.

Natjecanje za imunitet bilo je klasično Survivorsko, gdje je usklađeni timski rad bio ključ za pobjedu. Samhar, pjesnikinja koja je oduševila Ozzya (za koju je tvrdio kako je osoba koju bi volio povesti do kraja) odlučno je pristala sudjelovati u posljednjem dijelu natjecanja koji je zahtjevao bacanje kokosa u ogromni koš. Oba plemena bila su bok uz bok do tog posljednjeg dijela, kada je Samhar, u nemogućnosti da smjesti jedan jedini kokos na traženo mjesto (kriveći pritom umor od prethodnih dijelova natjecanja), izgubila natjecanje i imunitet za Savaii. Što je zapravo i žalosno, s obzirom da bi nesklad u Upoluu bio iznimno zabavan za pratiti, makar na račun dodatne minutaže Savaiia na besplatnom ljetovanju. Također, Coach bi vrlo vjerojatno bio jedna od glavnih meta za eliminaciju, te bi njegovo ispadanje kao prvo ove sezone producentima bio poprilično veliki šamar i možda ih osvijestio da je ponekad za interesantnu sezonu dovoljno pronaći dvadeset zabavnih novih lica (uspijevalo im je to u više navrata), bez recikliranja starih imena koji su očajnički željni slave.

Kako to obično biva u prvim epizodama Survivora, savezi još nisu sklopljeni, jasnih divizija još nema, stoga svatko prati svoje plemenske kolege budnim okom čekajući da kiksaju na bilo koji način kako bi to iskoristili kao razlog za izbacivanje. Na listi za odstrijel bili su Dawn, zbog svoje starosti, ali i raspada sistema kojeg je imala prije natjecanja (problem je uspio riješiti dr. Oz(zy) ), Cochran, zbog svojih fizičkih nesposobnosti, te naravno Samhar, zbog očitih razloga. Cochran, koji je tvrdio kako se njegov dugogodišnji san sudjelovanja u Survivoru vrlo brzo pretvorio u noćnu moru, nije želio povjerovati kako bi upravo on mogao dobiti tu „čast“ da prvi ispadne iz igre, usprkos starcima i nesposobnjakovićima u plemenu. Probst je, naravno, upućen u situaciju u plemenu, na tribalu znao pitati upravo ona prava pitanja i usmjeriti ih pravim osobama, što je rezultiralo konfliktom između Samhar i Cochrana ili, bolje rečeno, iznošenjem razloga zašto bi oni trebali biti pošteđeni odlaska na Redemption Island. Na posljetku, glasovi nisu bili podijeljeni, Samhar je izbačena iz igre, a Ozzy je izgubio potencijalnog saveznika.

Teško je suditi o novoj sezoni showa nakon prve epizode. Neke sezone u kontinuitetu su ili dobre ili loše, dok neke s vremenom ili dobiju ili izgube na kvaliteti. Ono što bi mene zadovoljilo bilo bi izbacivanje veteranskih igrača iz igre što je prije moguće. Prošla je sezona pokazala (a pokazala je i ovogodišnja sezona Big Brothera, no o tom nekom drugom prilikom) da miješanje novih i starih igrača nije dobra ideja. Dok su ih držali na dva suprotna plemena u Fans vs. Favorites, stvari su funkcionirale sasvim dobro. Kao što sam prethodno spomenuo, 22. sezona bila je The Boston Rob Show, nakon što je Russell Hantz izbačen relativno rano, a sezona je nakon njegove eliminacije i izgubila smisao jer je bila predstavljena kao borba između dva Survivor velikana. Vraćanje tog formata, kada Ozzy i Coach nemaju nikakve zajedničke prošlosti, očito je jedan od načina kojim se želi vratiti gledatelje, s obzirom da gledanost showa pati u novom slotu srijedom, a ove bi jeseni mogla još više patiti s obzirom na dolazak FOX-ovog X Factora. No, hvala Bogu, ostatak ekipe South Pacifica sadrži sasvim dovoljan broj potencijalnih luđaka koji bi sezonu mogli učiniti zanimljivom, ako ne ostanu hipnotizirani Ozzyem i njegovim nadljudskim fizičkim sposobnostima. Živi bili pa vidjeli.

7 komentara
 • Znate da RTL priprema Regionalnu inačicu Survivora?
  Snimati će se na Kostarici a emitiranje kreće na proljeće voditeljica će biti najvjerojatnije Antonija Blaće…

  • TV Prva na proleće kreće snimanje drugog srpskog vip survivora, tako da pitanje šta je tu regionalno. Ali i ako bude biće gledano opet više u Hrvatskoj nego u Srbiji, kao i VB.

   • Evo sad vest i kod nas…

    Nakon što je ove godine podigla gledanost prvim regionalnim Big Brotherom, RTL Televizija i za 2012. priprema projekat koji bi gledaoce trebalo da prikuje uz male ekrane. Naime, na proleće na RTL-u kreće prvi regionalni reality show “Survivor” u kojem će se 11 takmičara iz Hrvatske i 11 iz Srbije boriti za opstanak na jednom od najsurovijih mesta na zemlji, Kostariki.
    U bespuća Srednje Amerike na 60 dana neće otputovati “obični smrtnici”, već izabrane poznate ličnosti, čija će fizička i psihička spremnost zadovoljiti uslove života u izolaciji, bez struje, a često i bez hrane i oruđa.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861