Što je u Lost Blu-Ray setu? – serijala.com
Trenutno čitaš
Što je u Lost Blu-Ray setu?

Što je u Lost Blu-Ray setu?

Lost Box

Iznenadio me jučer žuti papirić u kasliću (poštanski, ne onaj iz ludare), jer Amazon je (suludo nerealno) procijenio da će Lost biti dostavljen oko 6. listopada, a drugih otvorenih narudžbi nemam. Pola 7: taman stignem do pošte. U pošti, naravno, redina. Gospođo, imate li osobnu? Nemam, ali nazvat ću muža da mi izdiktira broj. (…) Muž se ne javlja. Doviđenja. (…) Kako mislite, moj paket su primili na adresi isporuke? Pet do 7. Službenik vadi ogromnu bijelu vreću i predaje mi je. Nema dodatnih pristojbi, nema carine (woohoo!). Hvala, doviđenja.

Gledao sam otvaranja seta po Youtubeu, vidio da je kutija velika i opet me iznenadilo koliki je bio paket. Jedna slika za usporedbu:

iPhone, Mac Mini, Shakespeare i vreća Losta

Kompletni radovi Shakespeara nisu za usporedbu po značaju, već samo fizičku veličinu.

Što je u vreći? Kartonska kutija u kojoj je sam box set, obložen stiroporom. Kako su mi normalni DVD-i dosad u najboljem slučaju stizali samo u kartonu, jednom prilikom taj karton bio je i samo naguran u sandučić, što je opet bolje od slučaja kada mi je poštar vrećicu sa stripom ostavio u dvorištu (WTF).

Vanjska kutija (nakon što se makne reklamni pokrov) crna je s obrisom aviona i prezimenima svih likova u seriji ikad na prednjoj strani i ankhom na stražnjoj. Lijepo.

Lost Box

No, prava stvar tek slijedi (ne bi me čudilo da je pakiranje dizajnirala osoba koja inače radi babuške).

U kutiji je ogromna — jesam li spomenuo da je set ogroman…? Evo još jedna usporedba sa Šejkspirom:

Dakle, u kutiji je sama kolekcija, oblika neke krnje piramide, predivnog i prilično robustnog izgleda. Na bočnim stranama su obrisi likova, hijeroglifi iz Swana, oznake Dharma postaja te kip Tawaret, hram, svjetionik i Black Rock. Ukratko: pre-je-be-no–do-bro.

Sa donje strane poklopca je reljefna karta otoka (zajedno sa Hydrom). Bočni pretinci sadrže figurice za Senet, stranicu dnevnika mornara sa Black Rocka, DHARMA UV lampicu i plastični ankh. U sredini su ploča za Senet, knjižica s popisom epizoda i, naposlijetku, sami Blu-Rayevi, svaka sezona u svom “booklet” omotu; upakirane u (opet reljefne) korice.

Dnevnik, lampica, ankh, piramida, figurice i ploča za Senet

Sve to jako, jako lijepo izgleda… uz par zamjerki: “episode guide” je bezveze. Da, ima lijepih slikica, ali jedino što je u njemu su kratki sinopsisi epizoda. No, dobro.

Druga stvar, na što su se žalili svi recenzenti, korice koje drže sve season packove su šugave. Odnosno, jako su tanke i djeluju kao da će se raspasti. Da su malo tvrđe, bile bi idealne za staviti na policu (jer čitav set je pomalo nezgrapan).

Nakon slika slijede spoileri. Da, postoje spoileri za… kutiju.

Otvoren set
Sve što vam je potrebno za Senet (osim pravila)
Beskoristan (ali lijep) dio kolekcije

Krenimo od UV lampice. Kada osvijetlite unutarnje dno kutije, vidite blast door mapu iz Swana(!). Pređete li njome po karti, pokaže se obris donkey wheela i još je nekoliko sitnijih slikica po setu.

Na karti, u svakom kutu je hijeroglif, isto tako i na samom poklopcu. Znakovi su isti, ali se ne poklapaju… dok kartu ne *zakrenete za 90 stupnjeva*, kada ju možete i odvojiti od poklopca i ispod naći bonus disk! Jebeno!

Whoa?

Dalje… Senet. U kutiji nigdje nema pravila za igru. Palo mi je na pamet i da možda pravila moramo izmisliti sami, no, ipak ne. Sjećate se malog ankha? Pa, ankh se razdvaja i u njemu je “poruka od Jacoba”, sa setom hijeroglifa i setom strelica. Hijeroglifi odgovaraju natpisu na bonus disku, a kada njega ubacite u player i otipkate daljinskim kombinaciju iz poruke, dobijete easter egg sa poviješću seneta i pravilima igre (OD-LI-ČNO!).

Na sam sadržaj diskova ne bih trošio puno riječi, istaknuo bih samo sljedeći problem:

Jebite se

Nisu svi diskovi zaključani na regiju A, već samo (samo?) treća i četvrta sezona. No, budite upozoreni.

Dodataka ima užasno puno, uključujući i hrpe easter eggova (koji su većinom simpatični, ali bezvezni) do audio komentara, intervjua, obilazaka lokacija, procesa snimanja epizoda itd. Zanima li vas tehnički proces nastajanja TV serije i ako ste se uvijek pitali zašto epizode toliko koštaju, ovo je solidan pregled materije.

Žao mi je samo što nisu ubacili i snimke sa Comic-Conova (osim par isječaka unutar drugih dodataka), no u ovakvoj kolekciji bi ih vrijedilo imati i kompletne. I (sada već sanjarim), dao bih im još dvjesto dolara da su napravili orijentacijske filmove za sve DHARMA postaje i ubacili ih na poseban disk.

Bez obzira na to, malo je ovakvih box setova, čija sama fizička prezentacija vjerojatno i je samo trik za obmanuti geekove, no čovjeka veseli, a i sam sadržaj definitivno vrijedi.

Eh, da… jesam li spomenuo i da je kvaliteta videa fantastična?

Za kraj, galerija slika (ispričavam se što su mutne, ali ruke mi se tresu), a ja odoh tražiti firmware hackove za player.

17 komentara
 • … Ovaj je članak očigledno smišljen s namerom da svima nama kojima su šanse da nabavimo dotični set ravne nuli, ili možda jedinici (dekadni, ne binarni sistem), upropasti dan i izazove opšte balavljenje i bacanje hejta. Ako vam je to zaista bila misija – jebeno ste uspeli. We hates you so :P

 • Inače, sada mi je potpuno jasno zašto se ljudi na Amazonu žale da nisu dobili bonus disk. Očigledno nisu znali da treba zavrnuti poklopac =)
  Malo mi je čudno to oko kodiranja diskova – preko kog ste Amazona naručivali? Ako ste preko britanskog ili bilo kog u Evropi, trebalo bi da vam svi budu kodirani za Evropu, pa da mogu da se puste. Ako ste naručivali preko američkog – nijedan ne bi trebalo da radi. Hmmm…

  U svakom slučaju, beskrajno vam zavidim, i nadam se da ću se, jednog dana, i ja dokopati tog paketa :)

 • nosiš to na idući meet. osim ako već nije u sefu završilo.

  krešo ajde namjesti da se članak može i lajkat i hejtat. :/

 • @Kain US Amazon, na britanskom još nije izašao (ovaj mjesec će, ako se ne varam, ali je klasična, odnosno normalna kutija ovdje). Cca 70% svih blu ray izdanja je region free (pogotovo novijih), makar su deklarativno recimo regija A – tako je i Lost – prve dvije izdane sezone (treća i četvrta) su bile lockane na regiju A, sve koje su nakon toga izašle su unlockane. Problem je u tome što su za ovaj set koristili iste mastere, tako da je u ovom slučaju neki miks. Postoje i stranice poput http://bluray.liesinc.net/ koje prate koje je izdanje region free, koje nije.

  A bacanje hejta… jel će bit bolje ako za tjedan dana objavim video svog plakanja nad stanjem računa?

  @Teena naravno da nije u sefu, ne znam ja tako kolekcionarski čuvati te stvari. Nedavno sam dobio napokon natrag u ruke Firefly DVD-e koje je prilično nagrizao zub vremena… i posuđivanja :) kutije barem, diskovi rade ko novi :D

 • Dovoljno je reći da nisam posebni fan Losta i da sam odustao nakon druge sezone, ali mi je ovo probudilo želju da naručim cijeli paket i krenem ispočetka. :) Ah, možda jednog dana…

 • Moje Blu-ray izdanje nema lampicu. :( I pakiranje je puno drugačije, ali mislim da je ovo moje kvalitetnije od ovoga.

 • @Cicinho UK? Oću detalje :) Zakaj kvalitetnije? A jel ima skriveni disk i ankh i sve to? Makar pretpostavljam da su dodaci svi isti…

  I, ak niš drugo, tebi bar rade sve sezone :(

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861