Recenzija: Lights Out – serijala.com
Trenutno čitaš
Recenzija: Lights Out

Recenzija: Lights Out

Prije nekoliko dana smo ovdje opet imali laganu raspravu oko kvalitete televizijskih serija. Uvijek nas pitaju zašto nam se sviđa jedno, a drugo ne. “Meni je Boardwalk Empire bio bezveze, a vama se svidio.”, “Walking Dead je najbolja serija na televiziji, Mad Meni su mi dosadni.”, “Zašto toliko hvalite Breaking Bad kad je meni loš?”. I tako dalje, i dalje dalje. Nažalost, baš kao i za skoro sve na ovom svijetu, nemamo neko posebno i nadasve maštovito objektivno mjerilo za naša subjektivna iskustva. Niti ćemo ikad takvo što i imati. Možemo se potruditi izraziti što nam se sviđa kroz neke relativne faktore televizijske objektivnosti kao što su režija, gluma, priča, likovi, produkcija, ali i takvi doživljaji su većinom potpuno iscrtani našim subjektivnim dojmovima. Ako vam se nešto sviđa to ćete gledati, ako vam se ne sviđa, onda nećete. Nema tu neke velike mudrosti i filozofije. To je samo televizija, ovako i onako.

Što nas konačno dovodi do nove FX-ove drame, Lights Out. Koja nam se sviđa.

Obitelj na okupu, Lights Out; FX

Obitelj ispred svega

Patrick “Lights” Leary (Holt McCallany) bivši je boksački svjetski prvak u teškoj kategoriji. Nakon iscrpljujućeg meča sa svojim najtežim protivnikom Reynoldsom, Leary odustaje od boksa na nagovor svoje supruge i njihovo troje djece. Leary je u svom posljednjem meču dobio batina kakvih nikad nije, no odlukom iz svog kuta odlučio je ne nokautirati svog grogiranog suparnika u zadnjoj rundi. Uvjereni u pobjedu na bodove, njegov tim sa ocem i bratom na čelu, odlučuju odraditi sigurnu zadnju rundu. Potez koji je Learyja koštao meča, titule i karijere.

Naša priča započinje pet godina poslije. Leary je obiteljski čovjek, boks je ostavio iza sebe na nagovor najbližih, no misli o sudbonosnom meču i sudačkoj krađi ne prestaju ga opsjedati. Je li ispravno postupio kada je objavio kraj karijere? Je li mogao doći do titule? Je li trebao nokautirati Reynoldsa, bez obzira na odluku iz kuta? Sve to i još više muči, sada već 40-godišnjeg Learya, a kada mu brat, inače i menadžer, javi vijest kako im porezna diše za vratom, u Learyju se bude stari nagoni. Ekonomska situacija u zemlji je takva kakva je, računi i dugovi se gomilaju, neoprezni brat se družio sa ljudima sumnjiva karaktera. Na bivšem šampionu je da se proba izvući iz ove nezavidne situacije.

Ne želim vam spojlati sjajnih zadnjih petnaestak minuta pilota, ali priča nije toliko jednosmjerna koliko se iz opisa čini. Američki mediji pričali su o “trenutku” u trećoj epizodi, no meni se čini da će vas upravo tih zadnjih 15 minuta prve epizode zakačiti poput narkomana na metamfetamin i neće vas više puštati.

Holt McCallany, Lights Out; FX

Rocky od milijun dolara

McCallany je odličan u naslovnoj ulozi. Izgledom, veličinom, boksačkim manirima, sve je tu. Vječiti sporedni glumac, McCallany se pronašao u ulozi starog i zaboravljenog boksača, u osnovi – Rockya. Govorilo se i prije premijere kako se radnja Lights Outa bazira na radnji Rockya 5, kad bi Rocky 5 bio dobar. Mislim da je to sasvim dostojna usporedba, a dodao bih još i kako je boks samo lajtmotiv svemu ostalome; odličnoj obiteljskoj dinamici, vješto razrađenim likovima, uvjerljivim on screen prijateljstvima. U tome podsjeća malo i na fantastične Friday Night Lightse. Uz sve to, serija odiše onom prepoznatljivom neodoljivošču, pomiješanom sa temama o ljubavi, obitelji i upitnim moralnim izborima. Baš onakve kakve FX obožava raditi.

Warren Leight, inače showrunner na odličnoj drugoj sezoni HBO-ovog In Treatmenta, laserskom preciznošču u svoje scenarije ubacuje, uz odlične dijaloge, i one tihe trenutke kontemplacije likova te prolaske čitavih lepeza raspoloženja, koja glumci u seriji s lakoćom igraju. Uz odličnog McCallannya, grijeh bi bio ne spomenuti odličan casting, od Learyjeve žene Therese (Catherine McCormanck) do njegova oca (Stacy Keach) i brata (Pablo Schreiber). Izvedbe su na visokoj razini, pogotovo od onih od kojih se to možda i ne očekuje. Srednja kćer obitelji Leary (Daniella), Ryann Shane, inače nepoznanica u glumačkim vodama, djevojka je koju ćete zasigurno zapamtiti. Zasad, ona jedina od tri Learyjeve kćeri ima svoju priču, koju bez problema izvršava.

Lights Out nova je u nizu odličnih FX-ova drama, ali nažalost, također je jedna koja nije impresionirala čelnike mreže svojom gledanošću. Problem koji dijeli sa Terriersima, koji su bili otkazani ove jeseni. Deset je epizoda preostalo u prvoj sezoni, nadamo se da će se situacija popraviti te da ćemo Lights Out gledati i sljedeće godine u novoj sezoni. Riječ je o jednoj vrlo, vrlo dobroj seriji, bila bi prava šteta kad bi se i ona pridružila Terriersima u nezasluženom, preuranjenom kraju.

7.7 10 1
7.7

Žanr: Drama

Autor: Justin Zackham

Mreža: FX

Glume: Holt McCallany, Stacy Keach, Catherine McCormack, Pablo Schreiber

Datum premijere: 11. siječanj 2011.

Komentari (1)
  • Svaka epizoda je bolja i bolja. Mislila sam prestati gledati, ali stvarno je iz epizode u epizode sve bolje i bolje.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861