Recenzija: Braquo (S one strane zakona) — Francuski odgovor na Shield – serijala.com
Trenutno čitaš
Recenzija: Braquo (S one strane zakona) — Francuski odgovor na Shield

Recenzija: Braquo (S one strane zakona) — Francuski odgovor na Shield

Braquo je francuska kriminalistička serija, o korumpiranim policajcima iz Pariza, koju najčešće upoređuju sa Američkom hit serijom slične tematike, FX-ovim The Shieldom. Serija je svojom premijerom 2009. godine oborila rekorde gledanosti za francuski Canal+ na kojem se emituje. Seriju čine tri sezone od po osam epizoda, emitovanih 2009., 2011. i 2014. godine, a četvrta sezona ima premijeru ove godine.

Braquo nije revolucionarna serija, jer priče o policajcima su stare koliko i sama fikcija, a ništa novo i nije priča o korumpiranim čuvarima reda i zakona. Iako je jedna od karakteristika policijske drame “good cop-bad cop“, u Braquo toga nema – imamo samo loše policajce, i još lošije. Serija započinje tako što su dva mladića silovala i ubila ženu u šestom mesecu trudnoće, pa policajac Max Rossi da bi izvukao priznanje jednog od njih ga ubada olovkom u okom i sodomizuje ga. Sve se to događa u prvih nekoliko minuta prve epizode, dakle suptilnosti ovde nema mesta.

Kada Maxa zbog toga uhapse, on izvrši samoubistvo, i njegove kolege odlučuju da ga osvete. To su okoreli i korumpirani policajac koji uživa u cigarama, alkoholu, prostitutkama i povremenom nasilju Eddy; i njegov tim koji čine još mladi policajac Theo, brz na okidaču pištolja i zavistan od droge; Walter, koji zbog svojih kockarskih dugova dovodi svoju porodicu u opasnost; i Roxane, koja jedina na početku ima neki moralni kompas, ali kako serija odmiče postaje jednako korumpirana pod uticajem kolega.

018-braquo-theredlist

Čak je i Pariz, koji smo navikli da viđamo kao “grad svetlosti“ i “grad ljubavi“ na malim i velikim ekranima, ovde više kao grad greha – prikazan je kao siva, prljava metropola u kome vladaju rasni nemiri, bande, ubice i silovatelji, makroi i prostitutke, droga, a ni policajci nisu ništa bolji… Svakodnevni susret sa najvećim ljudskim šljamom i zlom ostavlja traga na likovima, pa su oni svi (jedva) funkcionalni alkoholičari, koji čak imaju bar usred kancelarije, odnosno velikog skladišta koje im služi kao stanica.

Tvorac serije je Olivier Marchal, glumac, scenarista i režiser, kao i bivši policajac, koji je godine iskustva u policiji iskoristio kao inspiraciju za Braquo. Ipak, Braquo se ne zamara time da nam na realan način pokaže kako izgleda život policajaca u urbanoj sredini. Glavna četvorka nema vremena za birokratiju i popunjavanje izveštaja, a priznanja izvlače batinama. Oni su spremni na sve da uhvate zločinca, pa čak i da prekrše zakon zbog čega im Unutrašnja kontrola stalno diše za vratom i samo ih jedna greška deli od kriminalaca koje love i odlaska u zatvor.

braquo3_01_hr-1024x582

Još jedna popularna kriminalistička serija je Engrenages (preveden i kao Spirala zločina ili Spiral), za koju kažu da je francuski The Wire, pošto na realniji način prikazuje policajce, advokate i sudije i tok istrage zločina. Ali je Braquo svakako zabavnija serija, u kojoj uopšte nema sredine, jer su njeni likovi svesni da moraju biti još lošiji kako bi zaustavili loše ljude, i možda se tek tako iskupe za sve što čine. Svaka epizoda se završava cliffhangerom, gde su likovi saterani u ćošak kako od strane kriminalaca, tako i od svojih kolega iz Unutrašnje kontrole, ili i jedinih i drugih, pa je zanimljivo gledati ih kako se izvlače iz svega. Svaki novi zločin na njima ostavlja traga i zato su te duboko sjebane četiri individue koje čine Eddyev tim jedini koji mogu da razumeju jedni druge, i spremni da umru ili ubiju za svoje prijatelje.

U ovom svetu hiperprodukcije serija, teško je pratiti i sve američke serije koje su nam najviše dostupne, a da ne pričamo o kvalitetnim Britancima ili Skandinavcima sa svojim nordijskim noarom kao podžanrom detektivske serije, pa serije poput Braquo nam često promaknu. Ali Francuzi su ovom serijom dokazali da mogu da stanu rame uz rame sa velikanima žanra i Braquo je vredan važe pažnje.

5 komentara
  • Primjetio sam je na HTV-u nedavno,čak i pogledao jednu epizodu, i svidjela mi se,ali san toliko toga gledao u to vrijeme i toliko serija imao na lageru, pa san odustao od nje. Upravo se spreman pogledati zadnju epizodu The Shielda,fantastična serija,uživao sam u njoj, čak i malo odgađam to finale, žao mi je što će završiti, a budući da ste Braquo usporedili s njom, stavljam ju na watchlist :)

  • znaju francuzi i španjolci tu i tamo uletit sa nekim odličnim filmom, nevidim razlog zašto tako nebi bilo i sa serijama.rijetko se viđa to sa potpuno negativnom karakterizacijom likova, jedino sam viđao takvo nešto u filmovima/knjigama james ellroya, volio bi da toga ima više jer klišej dobro vs. zlo zna dojadit jer je sličan kalup, dok zlo vs. još veče zlo zna bit zanimljivo.
    odlična recenzija btw., podržavam još ovakvih textova/prijedloga
    ovo definitivno gledam čim završim sa narcosom, već sam vidio da ima 3 sezone, neznam jel se bliži kraj ili će se nastaviti dalje

  • prva sezona me oduševila. čak ni mračna, turbna atmosfera ne odbija. međutim,u trećoj postaje naporno, predvidljivo, mučenički, i scenaristički pomalo naivno isprepletena,razočarajuće. možda nastavak poprave, sudbine nekih vise u zraku :D i ak to izvedu bez patetike, bit će ok.

    ne bi je uspoređivala sa -na rubu zakona- koja je bila fantastična,sa puno bolje razrađenim likovima, životnija, jednostavno odlična!

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861