Očekujemo: Paradox – serijala.com
Trenutno čitaš
Očekujemo: Paradox

Očekujemo: Paradox

Paradox je znanstveno-fantastična kriminalistička drama koja na male britanske ekrane dolazi već ovog utorka. Isplati li se pogledati pilot epizodu ili treba jednostavno ignorirati seriju? Pročitajte naše mišljenje.

Pred manje od mjesec dana prvi smo put spomenuli Paradox. Riječ je o petosatnoj miniseriji koja se pod okriljem BBC-ja bavi pitanjima vremenskih vrtloga, načinima sprječavanja neizbježivih događaja i… da, to poprilično podsjeća na razočaravajući FlashForward, znamo. Na svu sreću Britancima idu ovakve serije, pa ne sumnjamo da će američku zabrljotinu uspjeti popraviti na svoj prepoznatljivi način.

Najvažnije pitanje koje će se vrzmati po umovima glavnih likova tokom svih pet sati prikazivanja bit će – da li bismo promijenili budućnost da znamo kako izgleda? S ovom dilemom suočit će se detektivka Rebecca Flint te astrofizičar dr. Christian King. Što se zapravo dogodilo?

Kada spomenuti znanstvenik (Emun Elliot) primi nekoliko uznemirujućih slika negdje iz daljine dubokog svemira, razumljivo je malo zabrinut. Uskoro zaključi da su to zapravo fotografije katastrofe koja će se tek dogoditi u bližoj budućnosti, te učini jedino što je u tom trenutku logično – oglasi alarm. Samo je jedan policijac dovoljno otvorenog uma da pomogne u razrješavanju slagalice: glumica poznata iz EastEndersa i Hotela Babylon, Tamzin Outhwaite, igra čvrstu detektivku Rebeccu koja obožava svoj posao no nema nikakvog društvenog života. Uz svoju dvojicu kolega Bena Holta (Casualty) i Calluma Gada, postane joj jasno da se ne radi o kodiranim upozorenjima ili prijetnjama, već o zastrašujućem no stvarnom pogledu u budućnost. Tim shvati da  ima samo nekoliko sati (točnije, 18) kako bi spriječio fatalnu katastrofu – istodobno nastojeći ne dizati nikakvu paniku oko istog. Razlog zbog kojeg bi im netko, i na koji način, slao fotografije iz svemira ostaje misterija.

Prva epizoda uvodi u glavni plot, sa serijom slika (krvavih plišanih medvjedića, uništenih ruksaka, takvih stvari) koje Tamzin i kompanija moraju povezati u jasnu sliku gotovo neizbježnog sudara vlakova. Svaka daljna epizoda počet će na sličan način, no već od drugog nastavka bit će potpuno jasno da se vrijeme ne smije tratiti i ekipa će odmah već uhodana krenuti u akciju. Pošto je ipak riječ o miniseriji, nema straha od proceduralne šablone, što je već veliki plus za Paradox.

BBC je Paradox pripremao u suradnji sa Clerkenwell Filmsima, a snimanje je započelo u Manchesteru u lipnju ove godine. Iza priče stoji Lizzie Mickery (Messiah, The 39 Steps) a u redateljskoj stolici sjede Bafta-om nagrađivani Simon Cellan Jones (Generation Kill, Our Friends in the North) i Omah Madha (Law & Order: UK, Burn Up).

Zašto ponovno gledati SF o vremenskim paradoksima? Serija obećava akcijske utrke protiv vremena i napete vrhunce. Ubacimo li u to elemente znanosti, nekoliko velikih eksplozija, tajanstvene izvanzemaljce i malo kriminalistike, čeka nas nešto sasvim novo. Uza sve to Paradox se bavi i već spomenutim filozofskim pitanjima, pa za svakog ponešto.

Prva epizoda prikazuje se na BBC-ju 1 ovog utorka, 24. studenog. Pogledajte, preporučujemo!

Više o seriji: službeni websiteIMDb, TV.com, Wikipedia

4 komentara

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861