No Ordinary Family (pilot) – serijala.com
Trenutno čitaš
No Ordinary Family (pilot)

No Ordinary Family (pilot)

Gledao sam onaj prvi pilot koji je ABC dao preko streama, navodno je razlika zanemariva, a kraj promijenjen. Da mi sad prijetite maratonom Two and a Half Mena, više se ne sjećam je li bio pravi cliffhangerast (poput sadašnjeg), ili je samo završilo na bračnom savjetovanju. Što je, usput, izlika “dokumentarističkog” načina snimanja pilota, kojeg su se brže bolje riješili u drugoj epizodi, nakon negativnih komentara kritičara. Mockumentary stvarno počinje biti zadnja kurva televizije, svatko mora isprobati malo…

No, par riječi o samoj radnji. Četveročlana “nimalo obična obitelj” odlazi na zajedničko putovanje koje završava padom njihova aviona  u rijeku Amazonu. Po povratku shvaćaju da imaju neobične moći – mater familias posjeduje epičnu brzinu, tata kućanica natprirodnu snagu, kćer superiritantnost, superbrzo SMS-anje čita misli, a sina je dopalo deveto prase svih supermoći – nadarenost za matematiku. Osim što sad može biti prvi koji će završiti PMF u roku, nije se nešto usrećio.

Julie Benz završila je svoju ulogu u Dexteru onako kako je završila (kad točno smijemo spoilati taj famozni kraj?),  a ovdje glumi prezaposlenu majku, jednu od glavnih znanstvenica u istraživačkoj kompaniji. Michael Chiklis nakon korumpiranog i beskompromisnog policajca iz The Shielda, glumi policijskog crtača kojeg ismijava cijela postaja. Vic Mackey ne bi dopustio da ga tako zajebavaju. Njihova djeca nisu baš za top 10 listu najiritantnijih klinaca na televiziji, ali definitivno imaju ozbiljne kandidature. Klinka je u pilotu tipična “samo SMS-am, jebe mi se živo” tinejdžerica, no srećom u drugoj epizodi dobije malo dublju karakterizaciju. Matematičar me užasno podsjeća na onog tipa iz Coca Coline obiteljske reklame. Svaki prokleti put kad je kadru, kroz glavu mi prođe ta prokleta reklama…

Julie Benz slow-mo.
Julie Benz slow-mo.

Kroz prve dvije epizode autori se previše bave onim “hoćemo-nećemo koristiti moći,” što je prenaporno, repetitivno i sasvim nepotrebno. Glavna priča je uglavnom lagana i zabavna. Obiteljski odnosi, njihovo upoznavanje novih sposobnosti, prateći komični elementi… Dobra je stvar što će definitivno postojati sezonski arc, pilot već daje naznake da naš glavni četverac nije jedini koji ima neobjašnjive moći. Negativce tek nakratko upoznajemo, saznajemo tko su i što su, ali ništa u detalje.

No Ordinary Family podsjeća na Heroese. Ali neku neozbiljniju, obiteljsku verziju. Mislim, “one” Heroese. U prvoj sezoni, kad su bili među najboljim serijama na televiziji. Konkretno, u smislu traženja glavnih likova, njihovom upoznavanju novih moći, te zbog glavnog negativca koji me već u prvoj sceni podsjetio na Sylara, a kasnije još više u sceni ubojstva na kraju druge epizode. Hladan nastup, proračunat, neobrijan. Ali samo podsjetio, jer Sylar je – prije nego su ga razjebali i ukšopili – bio jedan od najjebenijih likova na televiziji, a Zach Quinto je u to vrijeme bio jedna od glavnih televizijskih zvijezda.

Nakon što izbalansiraju elemente, odbace “ali supermoći su opasne” spiku, malo bolje definiraju sporedne likove… No Ordinary Family bi mogao biti sasvim gledljiva i zabavna serija. Samo Chiklis mora čim prije uvjeriti ženu da ga pusti van igrati se sa velikim dečkima.

P.S. Izdvojeni citat: “I’ve got a lair? With WiFi?” Jep, imam i ja, samo je zovem “soba.”

6.9 10 1
6.9

Žanr: Drama, komedija, fantastika. Nema čega nema.

Autor: Greg Berlanti, Jon Harmon Feldman

Mreža: ABC

Glume: Michael Chiklis, Julie Benz, Kay Panabaker, Jimmy Bennett, Autumn Reeser, Romany Malco, Stephen Collins

Datum premijere: 28. rujan 2010.

8 komentara
 • Slažem se, za sada je zabavno i isplati se pogledati, bez pretjeranih očekivanja. Možda nešto i bude od svega..

  Nakon što sam nedavno odgledao svih sedam sezona Shielda, za redom, nikako mi se Chicklis ne “uklapa” ovdje, vjerojatno hoće s vremenom..

 • Kad smo već kod toga, ne kužim zašto je Julie Benz trčala bez maske i zašto se Čiklis fajta s kriminalcima bez maske?

  Zašto svi imaju problema s maskama, ja bi kostimiranu superheroj dramu. :(
  Inače ok je serija, dobro je što stari nije automatski najsposobniji superjunak na svijetu nego uvijek popije par metaka i padne na facu :))

 • Simpatična serija sad uz dobre i loše (čitaj patetične) trenutke, vjerujem da bi moglo i bolje…

 • Ove nove epizode su PREdjetinjaste. G-rated-Disney-film djetinjasto. Ne mogu preži preko tih nekih nedosljednosti i nerealnih situacija, tako da ću vjerojatno vrlo brzo odustati od serije.

 • Dobra mi je špica, odmah pada asocijacija na Supermanov plašt koji se vijori na vjetru.

  I ja jedva čekam da se Chiklis kostimira, barem da stavi lažne brkove i naočale kao što ga je kompa savjetovao. A možda bi mu i perika pomogla :-) Ovako bez veze riskira da ga netko prepozna.

  Julie to ne treba, ionako ju nitko ne vidi dok trči.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861