Instruktor (pilot) – serijala.com
Trenutno čitaš
Instruktor (pilot)

Instruktor (pilot)

A sada nešto neobično. Preporuka za domaću seriju. Znam, znam, još od Bitangi teško se može reći da je ijedna naša serija bila vrijedna za pogledati, ali uvijek treba imati nade. Ako još malo suzimo kategoriju, tragično je saznanje da se hrvatski humor temelji na četrdeset godina starim vicevima iz Jel me netko tražio? (ili kako se već zove ona nova katastrofa). Osobno sam uvijek smatrao kako našim serijama fali realizma i najviše su mi nedostajale, kao osovina našeg društva, naše lijepe psovke. Nadam se da su se stvari počele popravljati i to uz neočekivanu pomoć RTL-a i njihove nove serije Instruktor.

Radi se o, nama dobro poznatom stilu, mockumentary žanru, odnosno fikcionalnom dokumentarcu u kojem se ismijavaju ljudi, mjesta, događaji itd. Televizijska ekipa dolazi na Vis snimiti dokumentarac o instruktoru vožnje (Stjepan Perić) i njegovom jedinom učeniku purgeru Marjanu (Damir Rončević). Jako mi se sviđa početni koncept sa samo dva glavna lika, od kojih jedan priča previše, a drugi nimalo. Šutljivost upotpunjuje dojam o debilu koji nije uspio položiti vozački ispit u tri godine. Iako bi volio da naganja malo više životinje po dvorištu kao Vladek aka Zlatan Zuhrić u onom klasiku Rade u bunaru, Marjana, kao i Instruktora, se nikako ne smije mijenjati jer su oni trenutno zaštićena autohtona vrsta.

Prva epizoda obitava na plećima Perića koji se odlično snalazi u tom galeb/Yoda liku i scenama kada njegov učenik nešto zajebe pred kamerama. Dobri stari stereotipovi o blesavom purgeru i lijenom dalmatincu ovdje nisu toliko naglašeni i tu se vidi briga za razvoj likova i odnosa gledatelj-lik. To ponekad frustrira jer se javlja ona naša stara patetika koja prati humor u hrvatskim filmovima i serijama. Iskreno, više bi volio likove da su obični debili, a ne debili stvoreni nekim socijalno-staleškim odnosima, ako me razumijete.

Neobično pristaju lokacije zabiti hrvatskih otoka uz likove i pomalo se bojim najava promjene mjesta radnje u sljedećim epizodama. Iskusnim poznavateljima vjerojatno je čudno čuti toliko objašnjavanja (i pitanja) iza kamere (Filip Šovagović) u serijama ovakvog tipa, ali morate shvatiti približavanje većem spektru gledatelja u odnosu na strane serije. Instruktor mi je donio ono što nisam već dugo dobio od domaće televizije, a to je pola sata smijeha koji nije pomiješan s gađenjem, nevjericom ili da je pak rezultat gledanja lošeg treša.

Zovite me vulgarnim seljom (lat. homo seljovulgaris), ali moju teoriju o manjku psovki u našim serijama temeljim na iskustvu i smatram kako su sastavni dio našeg humora, htjeli vi to priznati ili ne. Za razliku od psovki u ostalim serijama, ovdje one pridonose dojmu dokumentarca, karakterizaciji likova i čine humor… tražim pravu riječ… prirodnim, da, to je to. Upravo zato, ovo beštimanje smatram kopljem koje će pogotkom u sridu pomoći Instruktoru da osovi hrvatski humor na noge (odnosno, prvo ga naučiti puzati).

Pilotom, koji je prikazan još u svibnju, dobiven je vitar u liđa za snimanje cijele sezone pa bi trebali gledati Instruktora i Marjana na autocestama diljem Lijepe naše, a i šire. Lijepo je vidjeti kako se može s malim budžetom i originalnom idejom snimiti nešto zabavno, ali očekujem još više od narednih epizoda. Prvu i drugu epizodu možete pogledati danas (petak, 10.09.2010.) u 21:30 i 22:00. Serija će se emitirati svakog petka od 21.30 sati na RTL Televiziji. Zdravi bili.

Ae, i malo promotivnih od RTL-a.

10 komentara
 • vitar u liđa?!? wtf?
  btw i serija ‘Zakon’ od tvoraca ‘Bitangi’ je isto vrijedna za pogledati

 • Tako je Zakon! je po meni bolja serija i od Bitangi i Instruktora. :)

  Jel ima netko neki info hoce li biti druge sezone ili?

 • Od Zakona! u budućnosti očito ništa osim pokoje reprize. Kad je orginalno išla osjećao sam se kao njen jedini fan. Šteta što su ugasili web stranicu s dodatnim materijalima (poput izmišljenih pjesmama umjetnika imenom i opusom sličnog Điboniju).
  Nakon pilota Instruktora mislio sam da serija može imati potencijala više-manje zbog istih razloga koje je već autor ovoga članka naveo (+5 za opažanje i 4 za zalaganje jer je prošlo dosta od pilota do objave recenzije). Perić mi je bio fenomenalan (kao glumac, perverznjaci!), lik instruktora super osmišljen, uvodna priča solidna, scenarij predobar, sam koncept show-a za polizat prste, kamera (a da je nije “radio” Vanja Černjul) još bolja.

  Ipak sve je to palo u vodu nakon 2. epizode… [šmrc, šmrc!]

  Možda su moja očekivanja bila prevelika…
  Možda je slava udarila u glavu tvorcima…
  Vjerojatno je i RTL pogriješio emitiravši pilot i poslje njega 2. epizodu što je dodatno povećalo jaz u mojim očima. U svakom slučaju moj stay-at-home-friday-night se pretvorio u dobru staru hrvatsku priču u kojoj gledam naše glumce i scenariste kako se previše trude. To im je donekle moglo proći sa Bitangama i princezama (ne nužno tim redom) i Zakonom! Ipak gledajući ep. 2. Instruktora u kojoj je jedna velika nakupina preseravanja (isprika mlađima od 4 koji ne znaju što ova riječ znači) došlo mi je da bljujem. Previše nabacanih stereotipa (npr. lik kapetana), stvaranje neprijatelja kojeg glavni lik nije trebao za uspjeh (drugog, uspješnijeg instruktora kad se nakon pilota npr. mogao sustav polaganja vozačkih ispita i preko njega stanje u lijepoj našoj ismijavati) i još mnogo, mnogo, mnogo sitnica koje su mi zasmetale…
  Pohvale kameri (koja je također u par navrata moga biti malo više podešena na dokumentaristički tip snimanja) i glumcima. Ipak scenarij epizode 2. je jednostavno bio loš. Apsolutno me ništa nije uspjelo nasmijati. Toliko potancijala, a tako loše odrađen posao…

  Disproporcija pilota i epizode 2. je za mene bila tolika da sam pri kraju tog nastavka čeznutljivo zavukao desnu ruku iza leđa tražeći daljinski upravljač kojim bi prebacio na neki Steven Seagal film na Novoj!
  Nuff said!

 • Koliko sam shvatio, autori Zakona! su (bili) dosta aktivni na forum.hr pa ih se možda može i pitati jel će biti šta od druge sezone, hehe.

  Moram se složiti s tobom za drugu epizodu, ali svoju ocjenu nedam do samog kraja sezone jer sam se previše puta zajeba u preranom zaključivanju. A zajebali su se oni u promjeni lokacije i dodavanju likova jer se sad baš vidi velika razlika između Perića i ovih ostalih statista. Čvrsto sam uvjeren da kad bi stavili Perića i Rončevića u jednu sobu s kamerom, da bi to bila najbolja komedija ikad.

  A ti si nešto zapeo za kameru… po meni, možda ih kamera ipak previše prati, za jedan dokumentarac jel. Al dobro, meni je jedina referenca Office.

 • Moji starci to redovito gledaju, ali ja ne mogu podnijeti. Valjda nisam ciljana skupina…

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861