Blic recenzija: The Brink je Veep, samo bez ikakvog takta – serijala.com
Trenutno čitaš
Blic recenzija: The Brink je Veep, samo bez ikakvog takta

Blic recenzija: The Brink je Veep, samo bez ikakvog takta

Tim Robbins i Jack Black, zajedno sa hrpom poznatih ljudi, u još jednoj HBO-ovoj političkoj satiri, nakon što je Veep okončao još jednu sjajnu sezonu? Zvuči puno bolje nego što zapravo jest u prvim dvjema epizodama. Domaći HBO dao nam je da pogledamo dvije epizode prije službene premijere (prvi puta do sada), a meni je malo žao što je to morala biti jedna od najlošijih HBO-ovih serija u… dosta dugo vremena.

Serija u 140 znakova: U političkom svijetu The Brinka, budućnost svijeta je u rukama hrpice idiota koji nemaju pojma što rade i na pragu su izazivanja Trećeg svjetskog rata.

Čemu je najviše slično? HBO već ima političku komediju i emitirao ju je do prošlog tjedna. Očito, Veep je prva usporedba koja pada na pamet, ali The Brink osim žanrovskih paralela nema drugih dodirnih točaka sa brilijantnom satirom Armanda Ianuccija.

Tko je sve unutra i tko to radi? Na papiru, odlična glumačka postava — Tim Robbins (The Shawshank Redemption), Jack Black (Tenacious D), Pablo Schreiber (Orange Is the New Black), Aasif Mandvi (The Daily Show), Maribeth Monroe (Workaholics), Geoff Pierson (Dexter), Esai Morales (NYPD Blue), John Larroquette (The West Wing, Boston Legal), Carla Gugino… Autori su braća Roberto i Kim Benabib, uglavnom manje poznati, od kojih je prvi dosad bio scenarist kroz sve sezone Weedsa. Plus, Jay Roach režira pilot.

Aaaaaaliiiii…? Ali ne valja. Odmah ćete znati da je ovo HBO-ova serija jer kadrove brzo počnu puniti sise, pimpeki i nefiltrirani jezik, ali HBO nas je navikao na puno, puno bolje stvari. Zapravo, gledam katalog HBO-ovih prethodnih polusatnih komedija i, osim pokoje opskurne serije, ne mogu naći nijednu za koju bih rekao da je lošija.

Je li ovo komedija-komedija ili “komedija”, kao dosta polusatnih kabelskih stvari? Rekao bih da je nazivno komedija, no to bi podrazumijevalo da je duhovita. Ali ne, nije jedna od onih polusatnih dramedija. To je Ballers.

Tim Robbins ovdje glumi državnog tajnika koji savjetuje predsjednika SAD-a u trenucima geopolitičke krize u Pakistanu, dok su mu misli konstantno u spavaćoj sobi gdje ga jastukom guši skupa prostitutka. U međuvremenu, Jack Black pokušava nabaviti travu u Pakistanu, da bi završio u rukama pakistanskih pobunjenika koji mu prijete smaknućem, dok su mu misli u spavaćoj sobi sa sestrom Aasifa Mandvija.

Zapravo, ovo nije satira. Satira podrazumijeva dozu društvenog komentara, subverzivnosti i takta. Za razliku od prilično sofisticiranog i oštrog Veepa, The Brink cilja na prilično jeftin humor — naglaske, nerazumijevanje kulture, proljeve, bljuvotine i seks. Uz uspješni punchline i dosjetku tu i tamo, The Brink se puno previše trudi biti odvažan i politički nekorektan. “Ha-ha, ne možemo vjerovati da ovo smijemo reći na televiziji!” Šteta potraćenog talenta.

The Brink (Na rubu) će na HBO-u u Hrvatskoj biti emitiran u isto vrijeme kada i u SAD-u: 22. lipnja, u noći između nedjelje i ponedjeljka, u 4.30h po lokalnom vremenu. Kao i uvijek, dostupna će biti na streaming servisima HBO On Demand i HBO GO, a ponovno prikazivanje na HBO kanalu zakazano je istoga dana i u glavnom terminu u 21.35h.

https://www.youtube.com/watch?v=QwsEKGMzTZM

5 10 1
5

Žanr: Politička satira

Autor: Roberto Benabib, Kim Benabib

Mreža: HBO

Glume: Tim Robbins, Jack Black, Pablo Schreiber, Aasif Mandvi, Esai Morales

Datum premijere: 21. lipnja 2015.

Dvije epizode pogledane su za recenziju

Komentari (1)
  • meh na recenziju…u be trippin boiii… na pocetku je bila malo tanko, al se razvija poprilicno fino prema kraju… dovoljno različito od veepa, dovoljno inteligentno, zabavno i smijesno… konzistentno gradi svemir u kojem se radnja desava, isčašen dovoljno da bude funzz, a na trenutke čista no bullshit istina… revidirajte odluke :)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861