Blic recenzija: Dark Matter – klasičan primjer “pogledao sam ja da vi ne morate” SyFyjeve serije – serijala.com
Trenutno čitaš
Blic recenzija: Dark Matter – klasičan primjer “pogledao sam ja da vi ne morate” SyFyjeve serije

Blic recenzija: Dark Matter – klasičan primjer “pogledao sam ja da vi ne morate” SyFyjeve serije

Jednom davno, u jednom drugom tekstu, o jednoj drugoj seriji, kolega Waldorf je lijepo opisao kako se većinu vremena osjećamo radeći osvrte za serije koje gledamo: “A sada, vremenska prognoza… za jučer.” U slučaju najnovije SyFyjeve serije, Dark Matter, to i nije posve točno jer će ovaj tekst na vrijeme ugledati svjetlo dana. Zato se i trudimo prognozirati vrijeme bar u istom danu kada će kiša padati, odnosno za vrijeme prikazivanja sezone, a ne nakon nje. Kao što ste u zadnje vrijeme mogli i vidjeti, u komentarima na gotovo svaki tekst provlači se nit legitimnosti formiranja mišljenja nakon dvije-tri ili koliko već epizoda. Tu temu smo prežvakali i ne da mi se opet objašnjavati zašto je to tako i zašto će tako u budućnosti i dalje biti. Tekstovi nakon odgledane dvije epizode su točno to – mišljenje autora teksta nakon dvije epizode. No, da ne krenemo sad o frizerima, mesarima i pogrebnicima…

O čemu se ovdje radi: Šestero članova posade svemirskog broda budi se iz staze bez ideje tko su, gdje su i kako su se ovdje našli.

Čemu je najviše slično: I dok gornji opis djeluje obećavajuće, ne pada mi napamet nijedna dobra usporedba, a lijenim pregledom na Googleu spominju se Farscape, Alien, Lost in Space, pa čak i Firefly. Osobno ne bih išao toliko daleko da bih usporedio s bilo čime gorenavedenim, ali opet bih lagao kad bih napisao da ne dijeli dio genetskog materijala s uzorima.

Ja volim SF i pogledat ću bilo što što ima naznaku SF-a u sebi, pa mi ne smeta što je prosječno. Ok.

Tko to uopće radi? Dark Matter je imao zanimljiv život jer je prvenstveno koncipiran kao serija da bi se od ideje izrodio samo strip, nakon čega je SyFy ipak odlučio naručiti seriju. Dark Matter je napravio puni krug, a njeni autori su Jospeh Mallozi i Paul Mullie, ljudi zaslužni za, između ostalog, televizijski Stargate.

Potpuno iskreno sumnajm da će SyFy ikad više imati seriju kao što je Battlestar Galactica, a Dark Matter definitivo nije serija koja će zamijeniti BSG. Koketira s najupečatljivijim podžanrom televizijske znanstvene-fantastike, space operom, ali nedovoljno zanimljivo da bi ostavila bilo kakav trag, ne samo u žanru, već i na mreži na kojoj se prikazuje. Mallozi je godinama zanat brusio na Stargateu i kod njega nema nikakvih tajni. Epizode Dark Mattera su klasičan primjer forme kakvu su pratile epizode te franšize i nema tu nikakve zle namjere s moje strane, ali taj format se davnih dana izlizao. Vrijeme je pregazilo način na koji ovaj dvojac piše svoje serije, ali oni stariji koji su odrasli na lošim ripovima Stargatea utjehu mogu pronaći u tome što tu nema nikavih novih zamki niti iznenađenja.

Dark Matter je klasična post-BSG, post-Farscape SyFyjeva serija bez daška originalnosti i duha, s plejadom jednodimenzionalnih osobina umjesto likova i opipljivim kanaditisom. Čak je i sama serija odlučila ostaviti svojim likovima oznake od jedan do šest nakon što smo njihova imena saznali. Dark Matter nije jebeno loša serija, ali je indikativna za smjer u kojem se mreža koprca već godinama dok traži svoju sljedeću veliku seriju. Dark Matter je prekuhano povrće televizijskog svijeta u kojem ćete nakon prvih deset minuta znati na čemu ste, i jednako tako odlučiti hoćete li joj se posvetiti ili ne. Umjesto nove velike space opere dobili smo seriju koja nema velikih ambicija i koja je, nadam se, samo usputna stanica za neku bolju buduću.

5 10 1
5

Žanr: Znanstvena-fantastika

Autor: Joseph Mallozi, Paul Mullie

Mreža: SyFy

Glume: Marc Bendavid, Mellisa O'Neil, Anthony Lemke, Jodelle Ferland, Zoie Palmer

Datum premijere: 12. lipanj 2015.

Tri epizode su pogledane za recenziju

12 komentara
  • Nulu je dobila ona NBC-jeva komedija o Indijcima i outsourceanom helpdesku ili što već. Ne mogu se sjetiti ni kako se zove.

  • Dobro pitanje. Ne sjecam se kad smo zadnji put dali ispod 5. Ali to je zbog prirode serija koje gledamo, a vise ni ne recenziramo kroz jesen svako sranje koje se emitira, kao nekad.

   Outsorced je definitivno najniza, tad je bila nula, kod redizajna preinaceno u 1. To je to sto spominje Dario. Shit My Dad says sada stoji 1.5.

 • Nažalost u pravu si Dario, još jedan SF promašaj. Šteta

  Pogledao sam čak četiri epizode ali dalje ne ide, čak niti po osnovi “za izgubit vrijeme”.

 • Pocelo je dobro, jer jebote nema dobrog SF-a na televiziji pa svakom gledam kroz prste. Onda je na trenutak bilo interesantno. Likovi su imali neki smisao dok nisu znali ko su i sta su. Nakon toga saznaju ko su i sta sui hop-cup moralne dileme i ode serija u kurac. Pogledao sam 3 epizode (zadnja je bila ocajna) i jos mi stoji na watchlisti. U isto vrijeme gledam i Killjoys koji na trenutke ima neku kemiju i SF oružja, za razliku od DM koji koristi oruzja iz 2015. godine ali gledam istovremeno i Battlestar Galacticu ( o.a po prvi put, zderite se svi od muke) i razlika u kvaliteti je kao između EKV-a i Severine feat. Lidija Bačić.

 • Nazalost nijedna druga tv kuća ne pravi space opera seriju, pa nam preostaje samo syfy. Dark Matter trenutačno nema nikakvu konkurenciju u svom žanru pa će vjerovatno dobit i drugu sezonu..

 • Jako zabavna serija sa finom dozom misterije. Efekti malo stekaju zasada, imam osjecaj da prica jos nije dobila puni zamah, ali je ovo vise nego gledljivo i interesantno.

  • Gledljivo? Japanac…gle cuda s macevima. Zena od 50kg nakautira lika jednim udarcem (pa i sa 20 ne bi mogla bez obzira sto je lik kepec), taj isti kepec odjednom se zrtvuje za neke seljacine na nekoj rudarskoj planeti…bukvalno 1 dan nakon sto se probudio. Tu je naravno poveci lik koji je sav mrzovoljan bez morala (na kraju ce se uspostaviti da mu je stalo do svih njih), mala hipsterka sa obojenom kosom i misterioznom prosloscu.A onaj android, jao kako je samo losa gluma, najgora medju najgorim a tek kakve gluapave face pravi. Kao ona neki android, ma mrs! Jedini plus koji ova serija ima je zgodna glavna glumica, koja usput, bez imalo logike postaje vodja tima ubica i silovatelja. Sanse su vece da bi bila silovana u prva 24h. Glupave scene sa glupavim dijalozima.

 • stargate universe je bio odličan prvih par epizoda, i onda je naglo okrenio kurs u supervulkan govana; dark matter je to postigao nakon 15 minuta prve epizode

 • Zbog ovako teske publike i nema tv kuce koja je spremna financirati potencijalno dobru syfy space seriju..

 • Gluposti, serija je skroz bila glediva ja volim SF i imali su zanimljivu tematiku pogledao sam nesto ni sam vise ne znam koliko ali jedva cekam da izade nesto slicno

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861