Recenzija: Mr. Robot – Malek sam na svijetu – serijala.com

USA počinje napuštati lagane proceduralne serije i okreće se mračnijem materijalu. Mr. Robot se ističe kao potencijalno solidan igrač za mrežu i, još važnije, sasvim solidna serija.

 1. The Serial Watcher says:

  E baš to! Kad se priča o hakerima na TV-u, to su obično neki likovi koji tipkaju na tipkovnici bez ikakvog smisla i razuma, i u par sekundi dođu do željenih informacija. Mr. Robot je puno realističnija serija jer pokazuje da kompjuterski geniji ne moraju uvijek biti “šmokljani” s ogromnim naočalama koji samo uključe računalo u struju i počnu slijepo udarati po tipkovnici… Ova serija pokazuje da su hakeri nešto više od plavog ekrana i beskonačnog koda.

 2. understone says:

  Ludo dobra serija i to na najneočekivanijem mjestu. Uspoređujući po prve dvije epizode meni je najbolja ikad!

 3. Lucian Urban says:

  Recenzija na mjestu. Meni osobno, od pogledanog pilota definitivno iznenađenje, i osvježenje, godine. Pošto sam svojevremeno bio zaluđen Fight Clubom Chucka Palahniuka, i dan danas bih ga gledao dva puta za redom, Mr. Robot me s pregršt detalja podsjeća baš na taj kultni uradak. Od narativnog dijela, psihologije glavnog lika pa do tehničkih detalja, koji su za sada besprijekorni, naslućujem Durdenovsku prisutnost ( napisao bih ime Nortonovog lika, ali je bezimen i to je jedna od razlika u odnosu na Mr. Ra). Bilo je doslovno bombastičnih najava za pojedine serije u ovoj godini, a iz zapećka je iskočila jedna koja za sada uspijeva nadoknaditi nestanak Waltera Whitea ( Saul je opravdao očekivanja, ali on već odavno ima svoje mjesto ).

 4. Johnny says:

  Meni je ovo ocajno, ovaj glavni glumac sa tom ispijenom i izmucenom facom i jednolicnim izrazom lica, totalno je neharizmatican i lose glumi.

  • Sauron's Finest says:

   stvarno?stavio bi manekena sa kuštravom nageliranom frizuricom s kristalno bijelim zubima za glavnu ulogu razjebanog asocijalnog hakera?tko bi potebi trebao imat tu ulogu – možda the situation iz jersey shora ili mladi surfer poput chrisa hemswortha?

 5. Sauron's Finest says:

  autor ovog teksta je naveo cyberpunk drama kao žanr ove serije što apsolutne veze nema sa istinom kao što ova serija nema apsolutne veze sa cyberpunkom; serija se događa u sadašnjosti, nema nikakve umjetne inteligencije ni nikakve ovisnosti virtualnle realnosti, wtf?!
  da je william gibson mrtav sad bi se okretao u grobu

 6. konkvi says:

  pilot i druga epizoda solidni.kako ide dalje sve više dosadnog teksta da ispuni zadano vrijeme. šveđanin,psiho, dođe kao razbuđivanje da razbije monotoniju. mr robot je bzvz, ali stvarno haha, c.s. sam sebe sili da bar nešto pošteno odglumi. zajedno sa onim neuvjerljivim likićima i preforsiranim ženskim likom, ne znam kako se zove, skupljenim oko njega. elliot interesantan ali s vremena na vrijeme udavi suvišnom pričom, posebno kad se više od pola epizode potroši na ovisnička fantaziranja.
  meni je to jednostavno predosadno i presporo, kao da se žele što više popeti a spotiču se na svaku novu stepenicu dok smišljaju što sa pričom dalje.

 7. system.down says:

  OK… vidim ima podosta hvalospijeva, a i sam kritičar se usudio napisati više nego pozitivnu kritiku jer je kao riječ o nečem atipičnom. Ja bih prije rekao da je riječ o nečem što samo to svim silama želi biti, a koliko je u tome uspješno je potpuno druga strana medalje.

  Serija je STRAŠNO loša i to gotovo pa na svim nivoima.

  Što se tice glume, gotovo ne postoji netko koga bi se dalo izdovjiti kao solidnog. Sama gluma ili je preforsirana (glavni glumac), ili beskrvna (sve ženske uloge), ili otužna što se posebno sažima u liku Christiana Slatera, koji kroz svoju ulogu kao da vrišti od dosade jer, eto – taj dan mora nešto odraditi.

  Što se tiče scenarija – ISUSE BOŽE!!! Da li je ovo pisao neki pubertetlija u fazi bunta naspram svijeta i
  geopolitike koju je u potpunosti shvatio i zamrzio preko stihova Rage-a, a o kompleksnosti međuljudskih odnosa je sve shvatio čitajući Paula Coelha? Monolozi su strašni i ekstremnoooo dugotrajni. Sve pršti od
  barske filozofije od koje se svako malo čitav naježiš, i to ne zbog toga što je riječ o nečemu što te duboko zamisli i dirne, već upravo suprotno – OD SRAMA koliko je to sve potopljeno u toj “wannabe” dubini u
  biti plitko i infantilno. Otužno je i preizraženo baratanje tehnološkim pojmovima popularnim jedino kod vikend hakeraša, a kroz koje bi se trebao steći dojam da je riječ o nekom turbo hakerskom miljeu. Mislim da
  nektko iole potkrijepljeniji u tom segmentu može samo padati sa kauča od smijeha što je sve tu udrobljeno.

  Konačno, mogu razumijet da ovako nešto ima svoju publiku ili čak da se ovo smatra primamljivo samo zato jer je atipično zbog neamerički nastrojene režije, ali bolno je da se oko ovog SMEĆA stvara konsenzus pozitivne kritike parakritičara koji gotovo bezpogovorno atipičnost automatski kadroviraju u kvalitetu.
  Za očekivati je steloviti pad onih 9.2 na imdb-u kad srednjoškolci na ljetnim praznicima se vrate u školu i seriju pogledaju, te glasanje preuzmu – malo ozbiljniji ljudi.

  • Krešo says:

   Od svega ovog samo cu pitati… Kakva je to “neamericki nastrojena rezija”?

   • system.down says:

    taj pojam u kontekstu u kojem je napisan trebao je značiti da je serija režirana na način netipičan za američke serije… balans mračne atmosfere, scenografije, samog scenarija i glume je upakiran na nešto drugačiji način, po mom sudu bliži europskim uratcima… doduše, po meni na neuspješan način… ukoliko je nespretno sročeno – isprika!

 8. Anon says:

  Odlična recenzija, koncizno i lepo napisano! Ne zamerite mi jednu sporednu stvar, ali mislim da ste u jednom smislu loše protumačili delić serije, a to je delić da se bavi “teorijama zavere” i da je za ljubitelje takve tematike.

  Serija se više bavi idejom brisanja dugova svih ljudi, što pokreće revoluciju i na taj način otvara novu šansu za promenu sistema iz samog jezgra, što ima pokriće u realnosti i o tome hakeri, specifično haktivisti često i otvoreno pričaju, a mnogima je revolucija glavni pokretač da se bave haktivizmom. Baš u tome i jeste lepota ove serije, jer se bavi kontroverznom temom i problemima sa kojima se zaista suočavamo kao čovečanstvo (npr. 80% Amerikanaca je u ozbiljnim dugovima na koje kamata raste svakim danom). Često je teško razlikovati teorije zavere od jednostavno kontroverznih, nekonvencionalnih tema.

  Ono što je meni olakšalo da tu liniju povučem kada je Mr. Robot u pitanju je istraživanje načina nastanka same serije; U timu koji se bavio pisanjem, režiranjem i ostalim aspektima, učestvovali su i mnogi anonimni haktivisti čiji identitet ni sam tim i dalje ne zna, kao i mnogi prijatelji iz IT sveta koje je Sam Esmail, glavni režiser, pozvao da učestvuju na preciznom ostvarenju ideje. Čitav tim je radio na tome da što više kritikuje sistem, ali zbog mreže na kojoj se emituje i uopšteno zbog toga što je to komercijalno delo stvoreno za televiziju i veliku masu ljudi, te kritike su oprezno uokvirene kroz “Evil corp” i ostale termine koji pomalo vuku na fantastiku, terajući gledaoce da ipak na to pomalo posmatraju kao na delo fikcije. Time se i sama mreža brani od mogućih loših kritika.

  Kritika Dell-a kroz ismevanje njihovog logoa (slovo E za E corp izvučeno iz Dell-ovog logoa) i Apple-a, su neke od suptilnih referenci na realne multimilijarderske kompanije. Priča o Steve Jobs-u, velikom Ashley Madison haku (u kome su hakeri otkrili javnosti naloge svih koji su imali afere u toku svojih brakova), su referene sa realnim svetom i očigledno prikazuju da se odigrava u realnosti. Akcenat je takođe i na programskim jezicima i hakovanju i na tome da ljudi koji do sitnih detalja poznaju te aspekte, zaista mogu da urade velike, velike stvari. Sve navedeno čini celinu koja sa namerom predstavlja jedan moguć scenario za budućnost i pokušava u ljudima da probudi želju da preispituju svet u kome žive, da im da motivaciju da promene status quo u kome se kolektivno nalazimo, naglasak stavljajući na to da svako ima moć da to uradi. Podaci prikazani u seriji koji kažu da raste razmak između bogatih i siromašnih i da 1% poseduje većinu zemljinih resursa, služe da nas podsete da ne držimo mi stvari pod kontrolom, već neko drugi vuče konce umesto nas.

  Kroz čitavu prvu sezonu, zaključno sa njenim krajem, akcenat je isključivo na terminu “change the world”. Anđela, Eliot, Mr. Robot, svi u nekoliko navrata otvoreno govore o tome da nešto nije u redu sa sistemom u kom živimo i da je vreme da neko ustane sa guzice, iako je teško, i uradi nešto povodom toga.

  Nadam se da će održati ovaj tempo i kroz naredne sezone, jer je potrebno prikazivati više takvog nekonvencionalnog načina gledanja na svet na televiziji.

  • Krešo says:

   Kritika Dell-a kroz ismevanje njihovog logoa (slovo E za E corp izvučeno iz Dell-ovog logoa) i Apple-a, su neke od suptilnih referenci na realne multimilijarderske kompanije.

   Doduse, E Corp je direktna preslika propalpg Enrona (vidi njihov logo), ali nije ni pretjerano suptilno.

Uključi se u komentare

Your email address will not be published. Required fields are marked *