Blic recenzija: His Dark Materials — Raskošna adaptacija dovoljno je dobra za preporuku – serijala.com
Trenutno čitaš
Blic recenzija: His Dark Materials — Raskošna adaptacija dovoljno je dobra za preporuku

Blic recenzija: His Dark Materials — Raskošna adaptacija dovoljno je dobra za preporuku

Phillip Pullman je svoju popularnu fantasy trilogiju objavljivao na samom prijelazu milenija. Prvi dio ove trilogije, “Polarno svjetlo” ili “Zlatni kompas” u američkom izdanju, objavljen je 1995., a autor je 1997. objavio”Tanki bodež”, da bi sve završio s “Jantarnim dalekozorom” još 2000. Knjige su prevedene i izdane kod nas u nakladi SysPrinta od 1998. do 2002.

Prva sezona će adaptirati prvu knjigu, “The Golden Compass” (*mi smo na uvid dobili prve četiri epizode), a počela se snimati prije više od godinu dana, početkom prošlog kolovoza. HBO je naručio osam epizoda, a isti broj epizoda već je službeno naručen i za drugu sezonu. Autori televizijske adaptacije već su počeli kalkulirati kako će im i za drugu i za treću knjigu biti potrebno više epizoda, ali o tom-potom.

Što kaže HBO? Adaptacija istoimene nagrađivane trilogije Philipa Pullmana koja se smatra modernim remek-djelom maštovite fikcije, Njegova mračna građa prati Lyru (Dafne Keen), naizgled običnu, ali hrabru mladu ženu iz drugog svijeta. Lyrina potraga za otetim prijateljem otkriva mračnu zavjeru koja uključuje ukradenu djecu i pretvara se u potragu za poimanjem misterioznog fenomena zvanog Prašina. Dok putuje svjetovima, uključujući i onaj koji nam je poznat, Lyra upozna odlučnog i odvažnog dječaka po imenu Will. Zajedno susreću izvanredna bića i opasne tajne, a sudbine i živih i mrtvih u njihovim su rukama.

Nije mi baš sve jasno iz ovog opisa, o čemu se ovdje radi? Opisati His Dark Materials unutar nekoliko rečenica je nezahvalan posao koji sve finese ove knjige (i serije) ostavlja neotkrivene. Ako niste čitali knjigu, toplo preporučamo gledanje barem prve epizode. Jack Thorne, autor serije, učinio je sve što je mogao da ispere grozan okus filmske ekranizacije iz 2007. HBO-ova verzija (u koprodukciji s BBC-jem) bolja je i samouvjerenija verzija koja gradi priču strpljivije, ali istovremeno radnju izlaže poletnije. Televizijska adaptacija svakako mnogo bolje predstavlja Pullmanov književni predložak.

Što je dobro u ovoj verziji? Daphne Keen (Lyra Belacqua) u glavnoj ulozi pun je pogodak i gotovo samostalno nosi zamornije dijelove epizoda. His Dark Materials otvara vrlo dobrom i prilično zabavnom epizodom koja bi gledatelje trebala uvući u svoj svijet, ali druga i treća nešto su dosadnije i punije praznog hoda koji uspješno popunjava odlična glumačka postava. Četvrta je opet na tragu prve i te dvije su daleko bolje od dvije središnje koje smo gledali. Osim sjajne glumačke postave — His Dark Materials izgleda impresivno, a orkestralni soundtrack zvuči nevjerojatno moćno, bogato i živopisno. Raskošna produkcija efektno komplementira zanimljivu priču i s tehničke strane nemamo nikakve zamjerke.

Ok, što onda ne valja ovdje? Osim već navedenog nesklada u tempu druge i treće epizode — sve četiri traju 5-10 minuta predugo — serija zahtijeva mnogo strpljenja od svojih gledatelja u ovim ranim epizodama i potrebno je dosta vremena da se lopta konačno zakotrlja. S jedne strane očekuje se da poznajete predložak, dok paralelno epizode objašnjavaju svaki sitni detalj na ekranu. Previše je izlaganja radnje kroz dijaloge i tekst na ekranu (pilot), a opet previše toga se čuva u rukavu za kasnije epizode.

Gledati ili ne gledati? His Dark Materials je uspješna adaptacija i jedan od najvećih potencijalnih jesenskih hitova. Vidjet ćemo kako će mediji popratiti sljedeće epizode, ali snažni word-of-mouth mogao bi pogurati ovu seriju na čelno mjesto kolone ove sezone.

7.5

Dobro, a kako završava prva epizoda? Kolonom brodova, jednim cepelinom i trećim prijevoznim sredstvom.

Njegova mračna građa (His Dark Materials) bit će dostupna od 5. studenog na HBO GO-u, a prva epizoda emitirat će se na HBO-u 5. studenog u 20:00.

Komentari (1)
  • Vidim da je pilot epizoda privukla 7.2 miliona ljudi. Nestvarna brojka.

    Meni za sada ok, videcemo kako ce biti dalje. Previse kvalitetnih serija se pojavilo ove jeseni, ne mogu sve da pohvatam a neke tek dolaze. Kakvo vreme za televiziju.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861