The Inventor: Out for Blood in Silicon Valley — laži i prijevara u srcu Silicijske doline – serijala.com
Trenutno čitaš
The Inventor: Out for Blood in Silicon Valley — laži i prijevara u srcu Silicijske doline

The Inventor: Out for Blood in Silicon Valley — laži i prijevara u srcu Silicijske doline

Nakon nedavnog uznemirujućeg sadržaja HBO-ovog dokumentarnog filma o Michaelu Jacksonu, Leaving Neverland, na red dolazi i Elizabeth Holmes. Slabije poznata od planetarno popularnog kralja popa (i pedofila), Elizabeth Holmes je u zadnjih desetak godina kroz laži i obmane punila naslovnice financijskih mjesečnika i internetskih portala. Vjerojatno ste negdje vidjeli njezine paralizirajuće plave oči, crnu dolčevitu i možda čuli duboki bariton kojim je govorila — za koji se na kraju isto ispostavilo da ga je samo odglumila.

Holmes se kao devetnaestogodišnjakinja ispisala sa Stanforda kako bi, poput njezina idola Stevea Jobsa, pokušala “promijeniti svijet”. Njezina ideja zasnivala se na magičnom uređaju veličine aktovke koji bi iz samo dvije kapljice krvi napravio više od dvije stotine pretraga. Putem laganog uboda u prst malena epruveta veličine nokta prikupila bi dovoljnu količinu uzorka krvi za razne pretrage koje je Theranos nudio a la carte. Jedini problem Edisona, kako je uređaj nazvan, jest to što on nije radio.

Laži i obmane Theranosa, firme koja je okupljala stotine zaposlenih, indikativne su ad-hoc načinom rada Silicijske doline u kojem ako dovoljno dugo lažete i varate — možda na kraju ipak uspijete stvoriti ono što ste i prodavali. A Holmes i njezin partner Sunny Balwani prodavali su samo priču. Zanimljivo je vidjeti koliko je lažnih obećanja Holmes servirala i kako je prikupila skoro milijardu dolara od raznih investitora bez da je uopće pokazala kako Edison izgleda.

Theranos je na svom vrhuncu vrijedio više od devet milijardi dolara što je impresivan broj za kompaniju koja nije imala nikakav proizvod, a nemilosrdan je način na koji je kompanija prikrivala svoju laž; od ogromnih sankcija vlastitim zaposlenicima ako bi pisnuli do outsourceanja pretraga koje Edison nikada nije niti mogao obaviti.

Dokumentarac The Inventor (“Izumiteljica: Krvava prijevara”) kroz svjedočanstva novinara, zaposlenika, znanstvenika i investitora pokušava složiti priču o jednoj od najvećih podvala Silicijske doline koja je godinama operirala na sličnim principima kao Theranos.

Redatelj dokumentarca, Alex Gibney (Going Clear), nažalost nije uspio dobiti subjekta same priče u srcu ove prijevare pred kamere i pomalo mehanički skače od jedne do druge osobe bez ulaženja u dublje probleme start-upova i fake it till you make it poduzetničke filozofije. U manje od desetak godina Theranos je od potencijalnosg spasitelja završio kao kompanija koja vrijedi kikiriki, a Holmes prijeti lijepa soba s pogledom kroz rešetke.

Izumiteljica: Krvava prijevara emitirat će se 28. ožujka na HBO-u u 21:55.

 

Komentari (0)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861