Serijalin retrovizor: The Sopranos 3×11 – Pine Barrens – serijala.com
Trenutno čitaš
Serijalin retrovizor: The Sopranos 3×11 – Pine Barrens

Serijalin retrovizor: The Sopranos 3×11 – Pine Barrens

Pine Barrens! Došli smo i do te nadaleko slavljene, možda i najpoznatije epizode Sopranosa, koja je nastala tako što je Tim Van Patten, stalni redatelj na seriji, sanjao da su Chris i Paulie izgubljeni u šumi i prepričao san Terenceu Winteru.

3×11 Pine Barrens
Scenarij: Terence Winter
Režija: Steve Buscemi
Originalno emitirana: 6.5.2001

Crnim humorom ispunjen glavni zaplet ni nakon petnaest godina nije izgubio na svježini i zabavnosti, iako se zapravo ispod njene zabavne humorističnosti krije tužna priča, o dvojici mafijaša koji su prilično nesposobni kada ih se makne iz njima poznatog okruženja; o dvojici prijatelja čiji se odnos raspada i u teškoj situaciji njihova sebičnost i nepovjerenje izlazi na vidjelo.

Smiješno je i za vidjeti da je primarni katalizator radnje loša mobilna mreža, ali ne i smiješnije od najboljeg dijaloga kojeg je uzrokovala:

– “It’s a bad connection, so I’m gonna talk fast. The guy you’re looking for is some kinda ex-commando or some shit. He killed 16 Chechen rebels singlehanded.”
– “You’re not gonna believe this. He killed 16 Czechoslovakians. Guy was an interior decorator.”
– “His house looked like shit!”

Hvaljena je Buscemijeva režija ove epizode – prva, ali ne i posljednja koju je režirao, a kasnije će se vratiti i kao glumac – i s pravom je hvaljena, ali meni najupečatljiviji je ovdje bio sound design. Kad doživljavate uopće sound design? Ja znam da ja nikad ili gotovo nikad, barem dok mi netko ne ukaže na to – na primjer, kako u Wireu ili Mad Menima atmosferi pridonosi nedostatak ili pažljiv odabir muzike koja nije incidentalna, ali ovdje su ta tišina šume i fijukanje vjetra kroz nju te zvukovi koraka u snijegu prekrasno istaknuti i nužni za atmosferu.

Simpatičan je i trunak trivije da je Gandolfinijeva reakcija previjanjem od smijeha na Bobbyjevu pojavu u potpunoj lovačkoj spremi stvarna, ne glumljena, i to Schirripinom zaslugom – jer je odlučio Gandolfinija iznenaditi tako da se uz tu obleku pojavio i opasan ogromnim crnim strap-onom.

Zbog upečatljivosti one-off priče s Chrisom i Paulijem u šumi zaboravio sam koliko se puno drugih i to prilično bitnih stvari dogodilo u epizodi i koliko su bile isprepletene stalnim Paulijevim pozivima Tonyju, i koliko su zapleti u ovoj epizodi uvertira u finale: Jackiejevo šupčinstvo dolazi do vrhunca, a Tonyjeva veza s Glorijom počinje pokazivati svoju tamniju stranu.

Početkom epizode Tony prizna Melfi da se viđa s Glorijom i priča joj koliko ga ona čini sretnom, a do kraja epizode je situacija potpuno drugačija – veza mu se raspala, a doktorica mu je pokušala natuknuti da u svim svojim vezama traži žene koje su slične njegovoj majci.

Nisam siguran i je li ovo prvi put da je Paulie otvoreno izrekao svoje nezadovoljstvo Tonyjem i kako se njemu čini, njegovim nedostatkom poštovanja prema njemu? Da, prekrasno je smiješan kad je uzrujan i još k tome kad mu oni sijedi “broj 1” zalisci strše razbarušeni sa strane ili kad je na rubu plača jer je izgubio cipelu i hladno mu je; ali zapravo je njegova sve više rastuća netrepeljivost prema svima – svojem nekad bliskom prijatelju i prema šefu – zajedno s njegovim sve kraćim fitiljem koji je i doveo do incidenta – pomalo i zabrinjavajuća.

Zanimljivo će biti vidjeti kako će se to razviti dalje i neću vam ništa reći o tome, ali zato, makar je to tehnički spoiler, moram reći da o Valeryju nećemo saznati više ništa. Do kraja serije su fanovi konstantno postavljali to pitanje, ali nikada nisu dobili odgovor. I mislim da je to bitno za gledanje na čitavu seriju, pa bih završio citiranjem Chasea na tu temu:

They shot a guy. Who knows where he went? Who cares about some Russian? This is what Hollywood has done to America. Do you have to have closure on every little thing? Isn’t there any mystery in the world? It’s a murky world out there. It’s a murky life these guys lead. And by the way, I do know where the Russian is. But I’ll never say because so many people got so pissy about it.

8 komentara
 • Odlična epizoda! Svi su je toliko hvalili neprestano u komentarima pa sam jedva dočekao da ju pogledam i nisam se razočarao. Jedino što me je razočaralo je to što nikad nećemo doznati što se dogodilo s tim Rusom. Čak sam i pomislio da je možda kad ga je Paulie upucao da se nekako popeo na drvo pa je zato krv prestala na tom mjestu, ali mi se čini malo vjerojatno. Jedino logično objašnjenje je da je nekako uspio pobjeći, ukrao im auto i sjeo na prvi brod za Rusiju i nestao zauvijek lol

  Zanimljivo je kako u većini serija takve epizode gdje su izdvojeni određeni likovi budu jedne od najboljih u cijeloj seriji. Kao da rade character development koji dosad nisu imali prilike napraviti. Recimo, za Chrisa i Paulieja sam znao da su prijatelji, da se dugo znaju i to sve jer su u mafiji zajedno, ali nisam znao da postoje takve tenzije između njih koje je ova epizoda pokazala. Vrlo lijepo.

  Cijela se ta situacija s Chrisom i Pauliejem odlično povezala s Tonyjem. Ustvari, ne baš tako odlično za njega. Morao je piti kavu sa Carmelinim roditejima nakon čega je zakasnio ljubavnici na večeru i onda je morao još otići ranije i dobio šniclom u glavu hahahaha I da bi ga još na kraju Melfi onako dokrajčila uspoređujući sve te ljubavnice s njegovom preminulom mamom…

  I konačno je završena ta priča sa Jackiejem i Meadow na tako tužan način da je Meadow to tako morala saznati. Nadam se da neće doznati da je i Tony znao za sve to jer to stvarno neće pomoći njihovom već lošem odnosu. I umirao sam od smijeha kad je Meadow bila tako tuzna sto Jackieja nema i pogledala Scrabble ploču i vidjela njegova genijalna retardirana rješenja hahahah Ass, Was, The xD

  I da, mobilna mreža je bila urnebesan dodatak hahah

 • Kako to da nema već deset komentara za Pine Barrens!! Uključujući moj. :P Gledala sam ovu epizodu prije par tjedana i od tada sam još više hooked… Sjećam se ove epizode, da… najpoznatija je. Ali nisam znala da je nastala na temelju sna!
  Što reći, ustvari, o toj glavnoj, coenovskoj liniji… ima sve, vrhunska je i hilarious na način da se nasloniš i uživaš u vožnji.
  To sa 16 Czechoslovakians je urnebesno, urnebesan je taj Rus, stereotip xD Susreću se smiješni talijanski mafijaši sa smiješnim Rusom, u šumi, zameteni snijegom. Presmiješno je i kako je cijeli incident izbio zbog univerzalnog daljinskog.

  Jako me zanimalo gdje je Rus na kraju, bila sam uvjerena da nije mrtav, da im je uzeo auto i da će u sljedećoj epizodi biti pizdarija sa Slavom, pa sam odmah išla gledati sljedeću, ali ništa više o tome. Iznenađuje me ovaj Chaseov komentar – pozitivno. To je taj secret ingredient Sopranosa. “What are you gonna do?” :D

  Kako u Sopranosima likovi izniču, pojavljuju se kao da su oduvijek tu, tako i neke situacije nestaju u pozadinu i ne razrješuju se do kraja. Čak možemo zamisliti da se Valeri je vratio i da je Slava poludio na Tonyja i da je bilo okršaja, ali to nije prikazano u seriji :D Serija je kao svijet koji živi za sebe, a u koji u svakoj epizodi dobijemo mali uvid.

  Što se tiče drugih momenata u epizodi, stvarno su bitni, pogotovo linija s Glorijom, koja već na početku, na Stugotsu radi probleme. Na terapiji s Carmelom kod Melfi, vidimo kako Tony i Carmela ljepše komuniciraju pa je i Melfi fascinirana. Tony kaže: “It’s the therapy. We’re learning to communicate.” (u onoj svojoj maniri ponavljača fraza koje ne razumije). Znamo da je, ustvari, ovo poboljšanje odnosa između Carmele i Tonyja, zbog ljubavnice koja Tonyja usrećuje.
  Malo me iznenadio razvoj događaja s Glorijom, u onoj epizodi kad su bili u zoološkom, Tony ju je gledao stvarno kao da je ful, ful zaljubljen… pomislila sam da će mu se promijeniti život zbog nje, na neki način, a to je vjerojatno mislila i ona, kao tip žene koja misli da će promijeniti život svakom muškarcu i onda dobije “I’m here now, aren’t I?” …

  “Broj 1” zalisci! :D:D Stvarno su karikaturalni, ali na dobar način, (npr. Silvio me cijelo vrijeme podsjeća na nekakvog vintage/horror punkera, kao na nekoga iz benda Calabrese; hence moje oduševljenje kad kasnije u seriji kaže da je iz Calabrije! :D) tako da tragedije koje im se događaju ili zla koja čine budu još naglašenija.

  Meadow i Jackie konačno prekidaju, Jackie em je glup em se pravi kingpin i pimp… nisam razvila neko ogromno suosjećanje prema Meadow, ali Jackie je stvarno dno.

  Predobra trivija da je Gandolfinijevo smijanje na Bobbyja stvarno! Išla sam još jednom pogledati :D Odlično

  “Let’s go with the satin finish.” – Paulie xD

  • Nikako da se natjeram da pogledam ove zadnje dvije epizode Sopranosa. Vjerovatno cu sutra sve nadoknaditi. Nekako mi je bilo draze upaliti Leftoverse koji su aktualni. Znam, nije tesko izdvojiti dva sata u tjednu za sopranose, ali je danas previse predobrih serija.
   Sad na raspustu naci ce se mjesta za svega po malo. :D
   Inače, leftoversi su rasturili u drugoj sezoni i opet ih ocekujem na prvom mjestu serijaline liste.

   • Također! Trebam nadoknaditi cijelu drugu sezonu Leftoversa za koju znam da je odlična i tako me privlači da ju gledam, ali si moram postaviti neke prioritete. Zato će tijekom praznika Leftoversi biti prvi za gledanje!

    • Ja se sad ne mogu prebaciti na drugu seriju jer sam se navukao na tu mindfuck leftovers atmosferu.

 • Meni je ova epizoda najbolja i najsmijesnija u cijeloj seriji jer legendarni Paulie zauzima njezin velik dio.
  Njegova frizura i govor – vrhunsko!
  Iako mislio sam da ce ova epizoda doci u nekoj kasnijoj sezoni.
  Ja sam vec krenuo na gledanje 4. sezone jer nisam vise mogao cekati :-)
  U 4. Sezoni Paulie opet briljira u pricama sa njegovom mamom.

 • Uhhh kako je ova epizoda proletila.
  Jako, jako dobra epizoda, najbolja u 3. sezoni, i najzanimljivija u cijeloj seriji do sada.

  Komična, dramatična, napeta, i sve u svemu briljantna. Iako je epizoda većinu vremena bila smješna, dok smo gledali kako Paulie galami, a zalisci mu se tresu (moram ih i ja spomenuti :P), bila je i dosta napeta. U svakom trenutku, a pogotovo kad su ušli u onaj kamion, sam mislio da ih rus negdje čeka, ili da će ih pobiti.
  Meni je najbolji Pauliev quote onaj njegov čuveni “Get the fuck outta here.”
  Mislim da mi neće toliko smetati što se rus više neće pojavljivati u seriji, a Chaseovo objašnjenje ima smisla.
  Što se tiče priče s Meadow i Jackiem, nije mi toliko Jackie išao na živce kao i vama u komentarima, ali drago mi je da ga je ostavila, valjda nećemo više vidjeti toga Meadowinog ljubakanja s njezinim dečkima u seriji. Po meni, to zauzima previše vremena.
  Dok sam gledao ovu epizodu, shvatio sam koliko Tony zapravo malo vremena provodi “na terenu”, uvijek ima neko da rješava poslove za njega.
  Gloria kaže Tonyu da ona nije njegova kurva. Mislim da ona treba da shvati u kakvoj je Tony situaciji, i da je morala očekivati ovakve ishode. Dok Tony tkđ. mora da shvati da on s Gloriom, jednostavno nema vremena biti na osnovu koliko je njegov život kompliciran.
  Valja napomenuti i sjajnu glumu Imperiolija i i Sirica u ovoj epizodu. 100% uvjerljivo.

  Usput Marko, odlične nam informacije napišeš u tekstu. Ideja epizode se temelji na snu? Ono Tonyevo smijanje je bilo stvarno? WoW!

  -Ohhhh! Go do that by your own window! I don’t wanna have to smell your piss all night!
  -Captain or no captain, right now we’re just two assholes lost in the woods.
  – Chris je gladan cijelu epizodu, znao sam da će kasnije požaliti :P
  -Get like 5 of those Grand Slam breakfasts.

 • sjajan crni humor, jedna od najkomičnijih epizoda.

  paulie ima taj neki spešl gard i koliko god situcije znaju biti ozbiljne on ih smekša.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861