Serijalin retrovizor: The Sopranos 2×02 – Do Not Resuscitate – serijala.com
Trenutno čitaš
Serijalin retrovizor: The Sopranos 2×02 – Do Not Resuscitate

Serijalin retrovizor: The Sopranos 2×02 – Do Not Resuscitate

Obožavam Gandofinijevo teško disanje kroz nos. Uz njegov nadrkani pogled i prebiranje hrane po tanjuru najdraža mi je to stvar u čitavoj seriji.

Tonyjevo disanje otvara epizodu, dok očekuje da se Junior pojavi u posjetiteljskoj kabini zatvora. Jun je izostao iz prošle epizode da bi sad bio centralni dio priče. Boravak u zatvoru nije mu dugo trajao, no niti na uvjetnoj slobodi nije potpuno bezbrižan. Slično, niti njegov odnos s Tonyjem nije bez trzavica, ali uspostavljaju nelagodnu suradnju.

Jedino što Tony Junioru ne želi uslišiti je pomirenje s majkom, majkom koja se izgleda potpuno oporavila i čini se da je živahnija i gnjusnija nego ikad, sada našavši novu žrtvu u Janice. Sredinom epizode obje su, čini se, pronašle međusobnu ljubav, no čitava ta scena bila je nekako namještena da pokaže kako su ti osjećaji s obje strane koristoljubljive i sebične prirode. Kakva majka, takva kćer, no čak i takva kćer na kraju na kratko pomisli kako bi ju najrađe gurnula niz stepenice. Nancy Marchand je apsolutno sjajila u ovoj epizodi, možda je ovo bilo njena najekspresivnija izvedba do sad. Koliko je fantastično bilo kada je nazvala Carmelu koja nije htjela pojesti njena govna.

Malo relevantne trivije s Wikipedije:

When Livia watches a cooking show with Emeril Lagasse on TV, her appalled reaction is: “He’s not even washing his hands!” From 2000 onward, Emeril was cautious to wash his hands while cooking on Emeril Live, in hopes that “the lady from “The Sopranos” doesn’t bug me”.

U epizodi je debitirao Bobby Bacala, “jednostavni”, posljednji preživjeli član Juniorove ekipe. I otkad se pojavio nije prestao biti predmet sprdnje svih likova oko njega. Jako mi je drag taj tip.

Za razvoj radnje najbitnija nit dobila je jednu usamljenu i sjajno nenaglašenu scenu: Pussy surađuje s FBI-em već godinama! Koliko vas je to iznenadilo?

Epizoda: 2×02 Do Not Resuscitate

Originalno emitirana: 23.01.2000

Scenarij: Robin Green & Mitchell Burgess i Frank Renzulli

Režija: Martin Bruestle

Wikipedia

Playlista pjesama iz epizode

12 komentara
  • Svaka čast, Marko, što uspiješ napisati konkretan članak pun zanimljivosti i stvari koje su mi promakle, o svakoj epizodi.

    Ova mi nije bila baš napeta i ove prve dvije epizode su mi slabije od bilo koje epizode prve sezone, ali vidi se da se radnja gradi, igrači se regrupiraju, pa joj treba vremena. Opet nije bilo Melfi, možda i zato. Tony je sad odjednom malo ozbiljniji krimos i vidi se da je sad pravi boss, “posao” preuzima (ona linija sa sindikatom mi je bila dosadnjikava, recimo, ali je uvela i te crnce, ajde, i pokazala da su svi podmitljivi…) Ali, naravno, to ne znači da serija nije i dalje super i uživam gledati.

    „He’s not even washing his hands“ mi je najbolji quote – odlična trivia! xD

    Netko je spomenuo u prošloj epizodi legendarnost Tonyja kako u kućnom ogrtaču, bos, ide van po novine. Sad je bila varijacija te Tonyjeve poze: pranje betonskog prilaza šmrkom, opet bos, sa cigarom u drugoj ruci :D

    Odnos Livije i Janice je došao do izražaja u ovoj epizodi malo više: čini se da je Janice čak superiorna manipulatorica staroj, što je stvarno zvjerski. Zna kako joj podilaziti, ali i kako joj spustiti.
    U kontrastu, odnos Livije i Tonyja, prije nego što je saznao da ga je namjestila ubiti, je beznadan za Tonyja: u prvoj polovici prve sezone i još malo dalje: Tony je emotivno krpena lutka u Livijinoj proždrljivoj gubici iz koje se cijedi slina :D Janice se ne da smesti: kad je Livia počela sa svojim kenjkanjem i zazivanjem smrti, Janice je hladno odvratila: “This is bullshit” i otišla.
    Zanima me vidjeti koja je točno njena agenda i zašto je došla nakon toliko godina.

    Mali Tony, bogec, je opet nehotice Livijin doušnik.

    Pussy! Da, slutila sam, ali nisam skužila iz te scene u autu da već dugo radi za FBI… sad sam išla pogledati opet, da, kaže onaj drugi tip: “You’ve been on our tit since ’98.” Whoa. Malo mi je bila zbunjujuća ta scena, jer je Pussy rekao da nije išao posjetiti Tonyja. Dakle laže i FBI-ju i svojim frendovima.

    Iznenadilo me Junovo puštanje iz zatvora u kućni pritvor, mislila sam da će biti još neko vrijeme u ćuzi.

    • Ni ja nisam shatio da je Pussy krtica dok sam gledao epizodu. Tek sam sad vidio da je Marko spomenuo na kraju recencije. To mi je bio bas WTF!!
      Mozda i najlosija epizoda Sopranosa dosad, ali opet dosta dobra. Janice vs. Livia- intresting :P

      • Zabrinuo sam se da sam nehotice zapravo spoilao situaciju, jer je bilo dosta zamućeno to, pošto mu je handler debeli talijan u trenirci, tako da sam i ja morao ponovno proučiti scenu, ali je, bio je taj reveal, što Ana kaže “on our tit since ’98” i spomenuo mu je da mora “step-upati” sad kad je Jimmy Altieri ubijen. I dvije epizode kasnije kad se ponovno pojavi lik je situacija takva kao da već znamo da je u FBI-u tako da… ipak nisam spoilao.

    • “Svaka čast, Marko, što uspiješ napisati konkretan članak pun zanimljivosti i stvari koje su mi promakle, o svakoj epizodi.”

      Hvala, makar, o ovoj nisam baš našao nešto puno za pisati.

      “Tony je emotivno krpena lutka u Livijinoj proždrljivoj gubici iz koje se cijedi slina :D ”

      Odlično!

      “Mali Tony, bogec, je opet nehotice Livijin doušnik.”

      Hehe, ovo je meni potpuno prešlo preko glave, da je OPET napravio isto.

  • Da, Bobby Bacala je baš simpatičan, kao da imaš feeling da on uopće nije svjestan da su oni krimosi ljuti, on je tu da radi omlet. I mali mu je isti on X)

  • Genijalno mi je kako u svakoj sceni, koliko god maloj, uspiju točno i vrlo jasno ocrtati svaki lik. Npr., kad sestra nosi tapioca puding, ali Livia želi sladoled od jagode jer “ne mogu očekivati da ću zaista jesti ovu tapioku”; mora Sotona kontrolirati sve u svojem malom svemiru, ne može se pomiriti ako joj nešto nije točno po volji. Ah. I taj puding onda tako velikodušno nudi Janice :)))
    I ta njena ultimativna kletva NADAM SE DA ĆEŠ JEDNOG DANA IMATI DJECU I DA ĆE TE OVAKO TRETIRATI KAO TI MENE, baš textbook stuff. Moram majku natjerati da gleda Sopranose.
    A kad je Junior pao u kadi, ufff, sve me zaboljelo.

    • Da, kako je pao u kadi je bilo gadno, i strgao je zavjesu od kade, ali taman smo neki dan gledali House of cards (dečko poludio za House of cards xD – nije tako loše!) scenu kad je Doug pao u kadi i strgao zavjesu tako da sam bila pripremljena za pad u kadi :D

  • I meni je Bacala baš drag :), nekako je premekan za cijelu tu ekipu. Nisam znala da je Nancy Marchand osvojila Zlatnog globusa za ulogu Livie, apsolutno zasluženo!

  • Ovu subotu catchupam za Serijalin retrovizorom :D
    U ovoj se epizodi baš vidjelo kako je Livia lagala cijelo vrijeme oko svoje “bolesti”. Čim je čula od unuka da ju ovi neće oživljavati ako umre, odmah joj je bolje i odmah napreduje xD
    Tko zna, možda Tonyjeva sestra i ima neke skrivene planove o kojima je Livia govorila Carmeli. Nekako mi je njena pojava malo sumnjiva. Kao sad je ona tu došla skroz na drugi kraj Amerike da bi posjetila brata i vidjela “bolesnu” mamu. Brižno jeste, ali malo sumnjivo iako sam možda u krivu :)
    Kad je Jun počeo stalno ponavljati Tonyju da se pomiri s mamom, pomisljao sam da je Jun možda naručio ubojstvo Livie ili kao da zna da će ona skoro umrijeti pa će Tonyju biti krivo što se nije oprostio od nje.
    I nisam baš tako pozorno pratio svaku rečenicu u epizodi pa sam malo iznenađen kako su tako bitnu i važnu stvar o Pussyju kao krtici rekli na tako sporedan način.
    Vidjet ću kasnije danas :)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2020 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861