Serijalin retrovizor: The Sopranos 1×11 – Nobody Knows Anything – serijala.com
Trenutno čitaš
Serijalin retrovizor: The Sopranos 1×11 – Nobody Knows Anything

Serijalin retrovizor: The Sopranos 1×11 – Nobody Knows Anything

Uvodna scena u bordelu jedini je miran trenutak epizode, no i on brzo prestaje biti ugodan bijeg od svakodnevnice. Pussyju su istegnuta leđa najmanji problem jer ga nekoliko dana kasnije uhićuju, a usporedno s tim Vin dojavljuje Tonyju da je načuo da je on propjevao u zatvoru.

Nitko od ekipe ne želi vjerovati da je to moguće, no dokazi sve više upućuju da je to istina. Sjajan je taj njihov eskalirajući jad i tuga jer svi znaju što će vjerojatno morati učiniti dragom prijatelju. Naravno, ne bi to bili Sopranosi kad ni ovako kobna situacija ne bi bila prošarana humorom – bili to fart jokeovi ili odličan moment kad Paulie potrubi, a auto zasvira temu iz Kuma (i taj kratki kadar zapravo potpuno opisuje tog lika – to se zove karakterizacija).

Nevjericu uz svoje standardne pogrde Tony upućuje i Vinu, kojem uhićenje u bordelu (uz madam, mafijaša i doktora) prelijeva čašu i baca se s mosta. Tužan kraj za tužnog lika – a najtužniji od svega bio je Tonyjev pogled kad mu Debbie kaže koliko ga je Vin poštovao. John Heard bio je odlična pojava u seriji i šteta što se nismo dulje s njim družili.

Dok Tony, Silvio i Paulie razmatraju ubojstvo Pussyja uz alkohol i teška srca, gotovo potpuno suprotnom lagodnošću Junior od Livije dobiva blagoslov (a čak i huškanje) na naručivanje Tonyjevog. Livijina okrutnost ne poznaje granice, a Nancy Marchand briljira u njenoj gnjusnosti.

Na kraju se ispostavi da je Jimmy cinker, ali u međuvremenu je Pussy nestao i “nitko ne zna ništa”, dok Mickey Palmice trlja ruke naručujući Tonyjevo ubojstvo. Nadam se da je i vama epizoda bila vrhunska i ako niste uspjeli nakon njenog završetka ne pogledati i sljedeću, nitko vam neće zamjeriti. Znam da se ja ne bih mogao suzdržati da već nisam gledao, a i ovako je bilo teško jer je sutrašnja epizoda jedna od onih u vrhu Soporanosovog panteona.

Epizoda: 1×11 Nobody Knows Anything
Originalno emitirana: 21.3.1999
Scenarij: Frank Renzulli
Režija: Henry J. Bronchtein

Wikipedia

Playlista pjesama iz epizode  – Deezer ovaj put nije bio baš za suradnju, tako da nedostaje dosta muzike koja je bila u epizodi

Daljnje čitanje: AV Club (Todd VanDerWerff)

19 komentara
 • Bio sam šokirao saznavši da je Pussy povezan s FBI-em, ali je na kraju ispalo da nije već je onaj Jimmy. A šteta, kad te tako najbolji prijatelj izdaje, a jedino što možeš napraviti je ubiti ga, a to nije laka odluka. Još sam mislio da Pussy laže zbog leđa jer se boji da mu ne poispadaju žice i prisluškivači dok hoda hahah
  Livia se tako pravi glupa pred Carmelom, a ustvari planira neka ubojstva sa Juniorom. Samo nabija krivnju drugima o njenom stanju, kako je nitko neće, kako je jadna i bespomoćna, a bome nije ništa od toga lol
  Nisam očekivao da će se Vin onako baciti s mosta. Mislim, nigdje nisam vidio da je onako baš nesretan i da mu se život raspada pa da mora tako završiti. Možda u onom monologu sa Tonyjem…
  Još neki istaknuti dijelovi:
  -Truba na Paulievom autu xD
  -Ako je u kući 1954. g. i ne smiju pričati o seksu, znači da Masters i Johnson još nisu počeli sa svojim istraživanjima lol
  -Jeste vidjeli kakvu je facu Tony napravio kad je Debbie spomenula seks sa psihijatricom? Ima tu još nečeg…
  -Svi su “uncle” u mafiji hahah Uncle Tony, Uncle Junior…

 • Napetoooo… i manje smiješno nego inače.
  Najzanimljiviji momenti su mi bili 1 na 1 Carmela & Livia, Tony & Paulie i Pussy & Paulie. Carmela ima određene taktike, zna s Livijom… “I am a mother too, don’t forget. You know your power, and you use it like a pro.”
  Ne mogu vjerovati da je Livia naručila ubojstvo vlastitog sina, pa to da su mame ostalih gangstera u domu bi se ionako saznalo… ali odbijam vjerovati u potpunost Livijinog zla tako da ne mogu reći.
  Zanimljiv razgovor Tonyja s Pauliejem i kako svatko od njih razumije svoj položaj u organizaciji. Paulie se nudi da on smakne Pussyja, Tony preuzima tu “odgovornost” na sebe. Paulie mu kaže: “You waited a long time for the stripes. This is one of the perks.”
  I mene je iznenadilo policajčevo samoubojstvo, nisam vidjela da je toliko nesretan, ali kad malo pogledaš kako je s Tonyjem razgovarao, je…
  Dosta insightful epizoda, gradi se… baš me zanima tko će nastradati, mislim da će to biti Mikey.
  A da Pussy ima wire sam bila gotovo sigurna, možda i Jimmy i on imaju ali prije bih rekla da je informant Pussy ili netko treći.
  Malo humora, naravno ima, osim Pauliejeve trube, quote:
  “I’m a little worried about her. You know, she’s always been depressed. Sometimes these half-assed tenors can really do the trick.” :D

  • “ali odbijam vjerovati u potpunost Livijinog zla tako da ne mogu reći”

   Mislim da će buduće epizode posvjedočiti u suprotno

 • Vrhunska epizoda. Poslije College najbolja epizoda u sezoni (do sada).
  Sjajno je kako su prikazali Tonya kako se bori s odlukom dali smaknuti prijatelja ili ne. Kako je on rekao “moramo biti 110% sigurni”. Odlična je i scena kada Paulie traži od Pussya da se skine u sauni.
  Po Pauliejevom hodu i odjeći izgleda kao da je stalno u pidžami, izgleda baš smiješno.
  Jimmy cinkaroš. Nikad mi nije sjeo njegov izgled. Auto zasvira temu iz kuma, perfektno.
  Još samo dvije epizode… :O

 • Izvrsna epizoda. Nekoliko scena su mi bile posebno upečatljive. Na početku, kad je Vin u koloni, pa izvuče značku da ga propuste, stvarno mu se žurilo. I dođe nasred mosta, i samo izađe, vrlo užurbano i dalje, pređe preko ograde i baci se. Nije si dao ni sekundu stajanja na tom mostu, nije ni pogledao dolje. Ako se išao ubiti, čemu je izvlačio značku, mogao je stajati mirno. Ne, on se žurio da što prije okonča svoje postojanje. To mi je baš dosta zbunjujuće bilo, a kad skužiš kako nije htio ni sekunde duljiti sa životom, baš dosta tužno. I kad njegova žena kaže Tonyju koliko ga je poštovao jer “je s njim uvijek znao na čemu je”, a ovaj ga je cijelo vrijeme samo omalovažavao, uff, koji gutpunch.
  Drugo, scena u sauni kad Pussy polako shvaća što se tu događa, i Paulie koji neumorno ponavlja da se skine. I kako obojica postepeno mijenjaju izraze lica i raspoloženje. Uf.
  Treće, kako se Livia uvjerila da ju je on napustio da umre u samoći. I kako je rekla da ga se ubije, a da pritom to nije direktno rekla. SOTONA.

  • Nisam siguran da je isao preko mosta s namjerom da se ubije, nego je samo u jednom trenutku… odustao. Pod “njegova zena” mislis madam u cijem je bordelu zivio? :)

   • Ne znam, baš sam nekako imala dojam da se žurio u smrt. Nekako mi nije uvjerljivo da o tome prije razmišljao, nego stao nasred mosta i skočio. Okej, neka samoubojstva jesu impulzivna, ali ne mogu biti toliko impulzivna da o tome nisi prije razmišljao. Vjerojatno je o tome toliko već razmišljao da je već odavno donio odluku, a možda je impulzivno odlučio da će to biti baš tamo.

    • Da, pa nije baš bio najsretnija osoba i ranije, sigurno mu je više puta to prošlo kroz glavu, ali sad je i dužan 30 tisuća Pussyju i izgubio je sav ugled kad su ga uhitili u bordelu i onda je još bila gužva na mostu i puko je (ok, to sad zvuči opet prejednostavno, ali kao kad kuhaš nešto i onda paziš da voda ne pređe preko ruba lonca, ali u jednom trenu prekipi i onda nema više povratka, jer je već šparet pun kipuće vode… hm, nije ni to dobra usporedba, jebiga)

  • IMO, neka su samoubojstva impulzivna. Jednostavno, u sekundi odlučiš da je to to, da nema dalje. Iako, mislim da svakom prethodi razdoblje razmišljanja o tome, hoće li i ima li uopće smisla. I meni je zapalo za oči što je Vin izvadio značku. Možda se na taj način na kraju života želio identificirati kao murjak, ne znam.

 • Dobro da unaprijed pročitam uvijek odlične Markove uvode u epizodu, inače bih poludjela od muke zbog sumnje na Pussyja kao cinkaroša. Pretjerujem, ali bilo bi mi teško gledati kako Tony i Paulie planiraju Pussyjevo ubojstvo.
  Carmela je prokužila Livijinu manipulativnu igru, a ona se i dalje pravi blesava. Slažem se s Djevojkom u potpunosti, žena je Sotona. Kako ću se grohotom smijati kad joj se plan izjalovi, nadam se već u sljedećoj epizodi.
  Špangice u obliku leptira, so 90’s. xD

  • Promaknulo mi je odgovoriti na ovo:

   “Dobro da unaprijed pročitam uvijek odlične Markove uvode u epizodu,”

   Kaj? Prije epizode? Zašto? Sad se retroaktivno grozim svakog spoilera u njima.

   • Nemoj. Nemaš zašto. Zanima me na što si stavio naglasak u epizodi, a osim toga nisam spoiler freak pa mi ne smeta. OK, osim kraja Losta od čijeg saznanja uspješno bježim već godinama.

    • Hm, OK. S tim da, recimo u Isabelli sam namjerno preskočio sve o tome da je ona halucinacija i nisam obično htio sve spomenuti, da ostane materijala za komentare (makar i bez toga je očito bilo).

     A što se tiče Losta, tu ćeš se morati objasniti :)
     Izbjegavaš jer nisi gledala i planiraš ili je neki drugi razlog?

     • Nisam gledala i planiram, a budući da su komentari oko kraja prilično kontroverzni, ne žellim ga znati zato što mislim da će utjecati i na moje mišljenje o seriji. Ali 121 epizoda, trebat će mi nekoliko mjeseci da to sve pogledam. :s

     • Ma to taman do S2 Sopranosa riješiš. :D

      Pas mater, sad mi se gleda Lost.

     • Hahaha, nažalost trenutno neke druge stvari imaju prednost. ;) Možda poslije Sopranosa.

     • Znači, može se. :) Neki prosjek od 4 epizode po danu nije puno, ali bih trebala imati tih mjesec dana slobodno, uključujućem tu i negledanje ostalih serija.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861