Blic recenzija: The Pillars of the Earth – serijala.com
Trenutno čitaš
Blic recenzija: The Pillars of the Earth

Blic recenzija: The Pillars of the Earth

Riječ je o mini-seriji koja se temelji na noveli Kena Folleta, smještena u 12. stoljeću, Engleskoj. Govori o ljubavi, ratu, te mutnim poslovima unutar crkve koji većim dijelom utječu na priču.

Jedan od središnjih likova je zidar Tom (i njegovo dvoje djece) koji osim što pokušava pronaći krov nad glavom, i preživjeti ova teška vremena, s pomoću svojih vještina kani sagraditi katedralu Kingsbridge (nešto o čemu je dosad mogao samo sanjati). Na to hoće li uspjeti uveliko utječe druga, crkvena strana, odnosno, novoizabrani biskup Waleran (Ian McShane) koji samom svojoj pojavom asocira na negativca. Waleran na novu poziciju nije došao sasvim legalno i pošteno, a u to sve je umiješao jednog od rijetkih poštenih svećenika, oca Philipa (Matthew Macfadyen). Na trećoj strani su kraljevske spletke koje su na koncu rezultirale borbom.

Tu je i misteriozna vještica sa još misterioznijim sinom koji nosi još misteriozniji prsten, a odigrat će vrlo važnu ulogu. Premda svatko od likova ima svoje namjere i ciljeve, međusobno su svi povezani, a napredovanjem radnje to još više dolazi do izražaja.

Dobro

Ima puno muljaže, većina toga potječe iz crkve, što je tipično za to doba. Vjerodostojan prikaz građevina i arhitektura za to doba, te pokoje impresivne scene poput prikaza goruće crkve, te prikaz kako se ta ista crkva ruši do temelja u plamenu. Ian McShane sam po sebi je plus.

Loše

The Pillars of the Earth se teško izdvaja unutar svog žanra. Činjenica jest da vrlo rijetko u zadnje vrijeme viđamo ovakve raskošne mini-serije na televiziji, ali to nije nešto što je POTE iskoristio u svoju korist. Teško da ima neki jači adut, gluma je osrednja, priča bi morala dati više, jer osim što krije nekoliko preokreta i razvija se malo bržim tempom sadrži i nemali broj sporijh i dosadnih dijelova. Također ne bi škodilo da su likovi zanimljiviji, većina ipak ostavlja slab dojam.

Zaključak

Moglo bi se dopasti ljubiteljima žanra i tematike, a ostalima ne nudi uvjerljive razloge za gledanje. Prva epizoda traje nešto više od 50 minuta, i kroz svoje trajanje u pojedinim trenucima obećava, čini se kako ima potencijala, no često ćete se uhvatiti kako zijevate i gledate koliko još ima do kraja… Premda ima zvučnih glumačkih imena, ona koja to uistinu jesu ne dobivaju previše minuta, tako većinu  vremena gledamo nezanimljive likove. Ali ako je nešto zanimljivo, to će svakako biti iščekivanje sljedećih poteza biskupa Walerana. U ne baš klasičnoj priči između kraljevstava i njihovih borbi, crkva ovdje igra veliku ulogu.

6.5 10 1
6.5

Žanr: Povijesna drama

Autor:

Mreža: Starz

Glume:

Datum premijere:

Komentari (0)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861