Blic recenzija: Hidden – Zavjera na britanski način – serijala.com
Trenutno čitaš
Blic recenzija: Hidden – Zavjera na britanski način

Blic recenzija: Hidden – Zavjera na britanski način

Kad su u pitanju žanrovi serija, i Britanci su nam pred kraj godine pripremili raznoliku ponudu. Uz nadnaravne avanture Paula u The Fades, četvrtu sezonu sitcoma Outnumbered (uz činjenicu da Fox i u ovom slučaju radi na američkoj verziji), te dramu Downton Abbey, došlo je vrijeme i za zavjere koje nemamo prilike često pratiti. Autori Ronan Bennett (Public Enemies) i Walter Bernstein zaslužni su za Hidden, novi triler koji se emitira na BBC One.

Harry Venn kojeg glumi Philip Glenister (Life on Mars – treba li podsjetiti da ima svoju američku verziju?) je odvjetnik sumnjive i upitne prošlosti kojega jednoga dana posjećuje misteriozna odvjetnica Gina Hawkes (Thekla Reuten) i nudi mu informacije o smrti njegova brata u zamjenu za pomoć njenom klijentu Stevenu Quirkeu (John Ritter, Friday Night Dinner – još jedan nadolazeći remake…). U međuvremenu Londonom haraju prosvjedi, otkriva se i da premijer ima tajne račune i uvučen je u korupcijsku aferu, baš kada pokušava formirati koaliciju i novu vladu. Istovremeno doznajemo da je ta situacija kompleksnija no što se čini.

Prvi nastavak ove četverodijelne serije velikim dijelom prilično je nejasan i prepun informacija. Harry je odvjetnik, šmrče kokain, ostavlja po ne znam koji put pomalo neurotičnu djevojku, seksa se s bivšom ženom s kojom zatim puši travu, ima nesređene odnose sa sinom, proganja ga mrlja iz prošlosti kao i ubojstvo njegova brata koji se pojavljuju kao flashbackovi. S druge strane imamo politički triler, korupcijsku aferu i sumnju da prste u tome ima premijerov konkurent Alexander Wentworth, što naizgled nije povezano s našim junakom, no očito je da ćemo do kraja serije znati gdje se te dvije priče sudaraju. Sve skupa zvuči prilično uzbudljivo. Čak i ako bismo rekli da je Hidden pun klišeja, to postaje nebitno ako u obzir uzmemo napetost priče. U cijelom zapletu najveća mana je pomalo dosadna, isforsirana i možda nepotrebna priča o Harryjevoj ženi i sinu, no vjerojatno nam autori žele poručiti da je u jednom razdoblju imao sređen život i da, unatoč svemu, ipak ima neke nade za njega. Problem je i u flashbackovima smrti Harryjeva brata koji se zbunjujuće ubacuju u radnju, no ‘ajde, iz njih smo ipak saznali niz imena koja će zasigurno biti od važnosti u daljnjem razvoju zapleta. Nekih drugih osobitih zamjerki nema. U sljedećim epizodama ekipi se pridružuje i slavni Poirot, David Suchet, u ulozi Sir Nigela Fountaina, što zasigurno garantira još zanimljiviji i napetiji razvoj priče.

I da zaključim, BBC One je uz posljednju desetu sezonu Spooksa ponudio još jednu mystery dramu/triler, od koje(g) se do samog kraja puno očekuje. Zasad izgleda obećavajuće, posebice za ljubitelje malo “težih” serija, stoga preporuka ide u smjeru – gledati.

7 10 1
7

Žanr: Drama / triler

Autor: Ronan Bennett, Walter Bernstein

Mreža: BBC One

Glume: Philip Glenister, Thekla Reuten, David Suchet, Thomas Craig

Datum premijere: 6. listppada 2011.

6 komentara
  • Slucajno sam na torrentima prosle nedjelje naisao na ovo, skinuo – i svidjelo mi se.
    Malcice me podsjetilo na nikad prezaljeni Rubicon (iako svjetlosnim godinama losije od toga), al sveukupni utisak je bio i vise nego pozitivan. Ljubitelji conspiracy-ja ce sigurno uzivati
    Odlicna recenzija.

    • Slažem se u potpunosti, odlična je, a isto tako i najava za ovaj četvrtak. Rekla bih šteta što je uskoro gotova, al bolje da ima malo epizoda nego da je razvučena unedogled.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861