Predstavljamo: She-Ra and the Princesses of Power — Pametna serija namijenjena mlađima – serijala.com
Trenutno čitaš
Predstavljamo: She-Ra and the Princesses of Power — Pametna serija namijenjena mlađima

Predstavljamo: She-Ra and the Princesses of Power — Pametna serija namijenjena mlađima

U svjetlu tektonskih promjena koje su se odvile unutar američke industrije zabave rečenica “Moramo biti snažne i jake, moramo naći zadnji djeliće snage i nikad ga ne pustiti!” poruka je koja se ponavlja u špici reboota animirane serije She-Ra and The Princesses of Power (u originalu spin-off svima poznatog “He-Mana i gospodara svemira“) i sažima jedan od pokretača radnje ovog serijala.

Autorica serije, Noelle Stevenson, dobitnica dvije nagrade “Eisner” za najbolji autorski strip, od pomalo arhaičnog predloška uspjela je napraviti po mnogočemu posebnu crtanu seriju. Nova She-Ra je serijal o djevojčici Adori, mladoj ratnici Horde netom promovirane u zapovjednicu, koja tijekom lutanja rubnim dijelovima teritorija Horde sa svojom (do tada) najboljom prijateljicom Catrom pronalazi čarobni mač. Artefakt joj telepatski govori kako svijet treba junakinju koja će prihvatiti poziv i boriti se za planet Etheriu. Po mač su se uputili i Glimmer i Bow te usput susreću Adoru, još uvijek ratnicu Horde, koju zarobljavaju kako je odveli u Bright Moon na ispitivanje. Za to vrijeme Adora shvaća da su negativci zapravo Horda, a ne Pobunjenici protiv kojih se borila i da je cijeli život u Hordi provela u laži.

Cijelo društvo serije na okupu, Netflix

U međuvremenu se Catra osjeća izdanom jer je zbog gubitka Adore ostala napuštena i sama u društvu ostalih pripadnika Horde koji su upravo na njoj iskaljivali svoj bijes i frustraciju, i koja zbog odsustva Adore stječe sve više prostora za ostvarivanje vlastitih ambicija unutar Horde. Ostali likovi u ovoj animiranoj seriji su Glimmer, mlada princeza Bright Moona, koja želi izboriti samostalnost od svoje previše zaštitnički nastrojene majke i koja potiče na akciju protiv Horde umjesto dosadašnjeg pasivnog otpora; i Bow, koji osim što je vrhunski strijelac (što nikako nismo mogli shvatiti bez njegovog imena) djeluje kao onaj koji Glimmer (i kasnije Adori) pruža podršku u trenucima kada se problem čini prevelik za njih, iako to nije.

Ovaj sažetak tek je djelić priče unutar trinaest epizoda koje je Netflix naručio od Dreamworksa. Osobni rast likova je nešto što se proteže kroz čitavu sezonu pa tako Adora mora naučiti da se u njoj nalazi velika snaga i da ponekad pretvaranje u She-Ru ne rješava baš sve probleme, Glimmer da ne postupa brzopleto i da stekne potpuno povjerenje svoje majke, a Bow mora shvatiti da je bez obzira na to što ne posjeduje čarobne moći vrijedan član “Best friend squada”.

Spomenuo sam da je serija posebna. Zašto? Iako crtana anime stilom i iako djelomično vuče inspiraciju iz japanskog “mahou shoujo” (“čarobna djevojka”) žanra, posjeduje dubinu kakvu inače nemaju animirane serije koje ciljaju na stariju publiku. Činjenica jest da su većina likova djevojčice ili žene (muški lik koji se opetovano pojavljuje u epizodama samo je Bow), te da žene čine glavninu produkcijskog tima i da takav pristup napokon popunjava rupu koju je zapadna produkcija animiranih serija imala — pametna serija namijenjena tinejdžericama koja ih ne stavlja u kalup kakav sadašnji društveni ustroj želi za njih. She-ra je ujedno i dovoljno kratka da bi bila zanimljiva i nekome tko želi malo odmora od dark & gritty sadržaja kakav prednjači u sadašnjim TV-serijama. Nadalje, stil crtanja likova kojim prevladavaju pastelne boje, iako podsjeća na anime (pogotovo transformacija u She-Ru kao očiti hommageMjesečevoj ratnici“) nipošto ne izgleda pokradeno ili klišejno kičasto već dodaje vlastiti štih spomenutom stilu. Pozadine su prekrasno crtane i lijepo dočaravaju fantastični svijet Etherije, a likovima dodatni šarm daju crtane emocije, također utjecaj animea. Sve u svemu, odlična serija namijenjena nešto mlađim uzrastima od koje ne bi trebali bježati stariji gledatelji jer je u pitanju kvaliteta usporediva s Adventure Time i Rick And Mortyjem.

Komentari (0)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861