Vizualizacija uspona serija od “Postane bolje, gledaj” do pada i “Ode kvragu” – serijala.com
Trenutno čitaš
Vizualizacija uspona serija od “Postane bolje, gledaj” do pada i “Ode kvragu”

Vizualizacija uspona serija od “Postane bolje, gledaj” do pada i “Ode kvragu”

Odmah opaska: IMDb je za prosuđivanje serija, a pogotovo epizoda, relevantan i objektivan kao bauštelac koji komentira trenutnu postavu Muzeja suvremene umjetnosti. Svejedno, zabavno je vidjeti kako se kreću reakcije publike tokom životnog vijeka različitih serija. Od onih koje počnu kilavo, pa se poboljšaju kasnije; do onih koje su odlične od početka i onda kasnije počnu preskakati morske pse.

Graph TV postoji već neko vrijeme, a nedavno je ponovo počeo kružiti internetovima i zabavljati tv fanove. Servis uzima prosječne ocjene epizoda serija sa IMDb-a i fino ih vizualizira na grafikonima u kontekstu čitave sezone i serije.

Jasno, prva asocijacija i prva serija koju smo ubacili u tražilicu je Dexter — teško se sjetiti druge serije koja je bila toliko obožavana tokom svog trajanja, da bi potkraj bila toliko ismijavana i popljuvana. Pogledajte samo taj mlohavi graf u zadnjoj sezoni. I točkicu za posljednju epizodu.

chart

S druge strane, Breaking Bad. Direktno se iz grafikona iščitava kolektivno eksplodiranje mozgova fandoma potkraj pete sezone. Erekcija potpuno suprotna Dexterovoj impotenciji.

chart (1)

Uh-oh. Nešto se zajebano dogodilo sredinom zadnje sezone HIMYMIMDb je bio dosta blag prema zadnjim sezonama serije…

chart (2)

Da, kao što su vam svi govorili, prva sezona Parksa je slaba, i da, stvarno postaje bolje. Doduše, nitko normalan ne bi 7/10 tumačio kao kilavo, ali u kontekstu IMDb-a, sedmica je rang čiste prosječnosti. I onda pad forme u zadnjoj sezoni.

chart (3)

Prosjeci ocjena epizoda šizofreno skaču oko linije trenda. Jep, to je Community. Pogodite koju sezonu nije radio Dan Harmon.

chart (4)

Ako pitate IMDb, The Walking Dead je i dalje jednako dobar kao i nekada.

chart (5)

Naš Dario će gore potpisanom autoru ovaj grafikon nabiti na nos svaki puta kada uopće pomisli reći da Arrow uopće nije toliko dobar i da nije trebao biti u godišnjem top 30. (Iako, da, stvarno postaje bolji s vremenom.)

chart (6)

Još jedna serija koja je krenula od prilično anemičnog pilota i uspjela izgraditi bazu fanova.

chart (8)

Hoće li True Blood izvesti “Dextera” u zadnjoj sezoni?

chart (7)

3 komentara
  • Dva velika felera ovih statistika – prvo, ne uračunava se gledanost, a drugo, poznato je da na IMDB ocjene ne daju prosječni gledatelji, već uglavnom fanovi (i zagriženi mrzitelji, ali takvih je kod serija ipak manje nego kod filmova jer onaj koji mrzi seriju teško da će pogledati stotinjak epizoda iste).

    Dakle ovo što vidimo je praktički – što veliki fanovi nekih serija misle o serijama. I dalje korisno doduše, kod Dextera se pogotovo vidi da i fanovi imaju svoj limit koliko se daju maltretirati od strane scenarista…

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861