Večer “Aliena” na Fantastic Zagreb film festivalu – serijala.com
Trenutno čitaš
Večer “Aliena” na Fantastic Zagreb film festivalu

Večer “Aliena” na Fantastic Zagreb film festivalu

Remek-djelo Ridleya Scotta iz 1979. večeras je na programu Fantastic Zagreb film festivala na ljetnoj pozornici kina Tuškanac. Jedan od najboljih znanstveno fantastičnih filmova svih vremena moći ćete pogledati povodom 40. godišnjice premijere i to u restauriranoj 4K verziji na velikom platnu na prelijepoj zagrebačkoj pozornici samo 10 minuta hoda od centra grada.

No, prije ovog klasika Fantastic je pripremio i premijeru dokumentarnog filma “Alien: Porijeklo” (Memory: The Origins of Alien) u 19:00 u kinu Tuškanac. Dokumentarac donosi neispričanu priču o produkcijskom putovanju koje je obožavani klasik Ridleya Scotta dovelo do zasluženog divljenja svih ljubitelja žanra. S elementima grčke i egipatske mitologije, nježne komičnosti, inspiriran umjetnošću Francisa Bacona i tamnim vizijama Dan O’Bannona i H.R. Gigera, Alien je danas na svim listama klasika, a “Alien: Porijeklo” dat će vam iscrpan uvid zašto.

Alexandre O. Phillipe, redatelj film, prije par godina je na Fantasticu bio sa svojim drugim dokumentarcem, “78/52”, o poznatoj sceni tuširanja iz Hitchcockovog “Psiha”.

Ridley Scott je nakon prvog filma franšizu prepustio Jamesu Cameronu koji je napravio odličan akcijski film – “Aliens”. Drugi nastavak, a treći film, režirao je David Fincher dok je Jean-Pierre Jeunet 1997. režirao “Alien: Resurrection” nakon kojeg je serijal uzeo zasluženu pauzu.

Ipak, 2012. Ridley se vraća s prequelom, “Prometheus”, a 2017. serijal vraća naziv “Alien” koji dobiva sufiks “Covenant”. Oba odlična, naravno. No, zbog nešto slabijih utržaka s kino blagajna – treći dio ove “prequel trilogije” još nije najavljen. A Ridley nažalost ne postaje mlađi. Bilo kako bilo – mi se nadamo da će Fox, odnosno Disney, naručiti još koji “Alien” u skorije vrijeme.

“Alien”, odnosno u rijetko odličnom hrvatskom prijevodu – “Osmi putnik” – možete pogledati večeras u 21:50 na ljetnoj pozornici kina Tuškanac na Fantastic Zagreb film festivalu. Vidimo se na projekciji.

Komentari (0)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861