Home for Christmas — Topla priča iz hladne Skandinavije – serijala.com
Trenutno čitaš
Home for Christmas — Topla priča iz hladne Skandinavije

Home for Christmas — Topla priča iz hladne Skandinavije

U doba godine kada jubilarni 76. put gledamo “Home Alone” ili nešto romantičniji “The Holiday”, a neki od nas i najbožićniji film svih vremena — Die Hard — Netflix nas je odlučio počastiti toplom, božićnom pričom koja bi mogla ući na obaveznu godišnju watchlistu i postati tradicionalni klasik. Možda i cijelu seriju možemo zahvaliti još jednom božićnom evergreenu, “Love Actually”, čija se radnja i događaji često spominju, pa kao igru preporučam da pokušate pronaći sve reference (hint: pisaća mašina). Šest epizoda u trajanju od po pola sata vrlo se brzo pogleda. A možda nas počaste i novom sezonom za sljedeći Božić?

Junakinja naše priče je tridesetogodišnja medicinska sestra Johanne, koja unatoč dobrom poslu i novom autu, kojem se ipak povremeno isprazni akumulator (to ćemo pripisati hladnim norveškim zimama) i krugu dobrih prijatelja konstantno trpi šikaniranje — ponajviše od svoje majke vezano za neimanje dečka. Čovjek bi pomislio da je gustim božićnim drvcima opsjednuta mama željna unuka razlog pritiska na našu junakinju, ali kuća je za vrijeme obiteljskih večera već puna male djece, potomaka Johanneine sestre i brata. I kad smo već kod tih večera, pohvalio bih autore na izuzetno dobrom prikazu obiteljskih okupljanja gdje svi govore u isti glas, pribor za jelo zvecka, toči se vino, roditelji hrane svoju djecu, a baka i djed se prepucavaju oko neke gluposti. Svi smo to doživjeli, zar ne? Sve djeluje realno, kao da su samo postavili kamere i snimali, nema osjećaja da netko to sve glumi. Uz obitelj tu su i dvije Johanneine najbolje prijateljice. Obje su mlade majke koje uz čašu crnog vina razmišljaju hoće li imati još djece. Johanne stan dijeli s otkačenom cimericom koju bismo mogli predstaviti kao žensku verziju Spikea iz “Notting Hilla”. Njena sveopća dobroćudnost i želja da budu uz svoju najbolju prijateljicu se iskazuje kroz vrlo zanimljive i gotovo nespojive kulinarsko-gastronomske kombinacije.

Uz obitelj i prijatelje tu je i ekipa s posla kao prekrasan dijapazon kolega i pacijenata koji su svi odreda odlično ocrtani. Glavna sestra svojim strogim stavom nadzire sve pokušaje naše junakinje u ispunjavanju pomalo čudnih želja pacijenata o kojima brine. Tandem liječnika kao dva pristupa osvajanju nečijeg srca te troje pacijenata koji obilježe radni prosinac naše Johanne. Zaljubljeni mladić sa srčanim problemima, bivši ministar zdravstva sa srčanim problemima i okorjela pušačica u svom osmom desetljeću sa (za promjenu) dišnim problemima. Galeriju sporednih likova zaključuju potencijalni udvarači koji se poput čokoladica iz adventskog kalendara pojavljuju kratkotrajno i prolazno, uz bivšeg dečka koji bi bio ona veća čokoladica na 24. kalendarskom datumu ali ovdje bi to bila čokolada s najmanje 80% kakaa.

Ono što ponajviše čini seriju dobrom je izbjegavanje klasičnih zamki patetike, prizemnog humora ili forsiranih emocija. Situacije koje bi netko drugi koristio za malo jeftinog smijeha (da, da, govorim o sceni u sauni) su prikazane prirodne i onakve kako ih većina nas doživljava, bez pretjerano burnih reakcija ni kad se radi o lošem ili tužnom, niti kada izvire sreća. Iako se na prvu čini da serija govori o mladim ljudima i njihovoj potrazi za nekim s kime bi popili šalicu kuhanog vina i pogledali božićni film u ovom sve otuđenijem svijetu, zapravo se obraća svima nama. Iskreni prikaz života, obitelji, posla i prijatelja, gdje će svatko naći lika s kojim se može poistovjetiti, čini ovu seriju lijepom i toplom. Rekao bih kako je upravo savršena za gledanje nakon obiteljskog ručka, gdje će se na kraju i unuka od 17 godina i djed od 68 godina, kao i svi mi ostali između osjećati radosnije.

2 komentara
  • ja sam srečković koji je seriju pogledao i podržavam komentar u potpunosti. Jedino mislim da je crkavanju auta kriva i marka vozila (vidjet ćete ). Kraj serije je poigravanje s američkom šemom, svaka im norveška čast.

  • Hvala za ovakve feel good preporuke! :) Šteta što nema još ovdje komentara u raspravi i da još više ljudi ovo vidi.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861