Tjedna gledanost: 8. – 14. veljače – serijala.com
Trenutno čitaš
Tjedna gledanost: 8. – 14. veljače

Tjedna gledanost: 8. – 14. veljače

Vrijeme je za tjednu dozu statističkih podataka o gledanosti vaših najdražih i najomraženijih serija.

Prvo kraća analiza jedne serije prema formatu započetom prošlog tjedna. Izbor je pao na Fringe

Fringe

Zašto Fringe? Serije koje su sada friško krenule nemaju previše epizoda za neki pametniji komentar, pa ćemo ovog puta baciti pogled na seriju za koju se tokom cijele sezone brinemo hoće li dobiti novu sezonu. Fringe je nedavno otišao na pauzu i nećemo ga gledati sve do prvog aprila, pa bismo mogli baciti pogled kako se držao u dosadašnjem dijelu sezone.

Fox je ove godine Fringe ubacio u vatru četvrtkom, vjerojatno nadajući se da će u najgušćem danu u tjednu imati svog aduta. Gledanost kroz sezonu nije dobra, no taj gužvasti četvrtak donekle je strane olakotna okolnost. Lani je išao u terminu iza Housea, slot koji je ove sezone dobio Lie to Me, ali mu ide lošije nego Fringeu prošle sezone.

Tamo početkom studenog Fringe je dosegao dno i zbilja se činilo, nastavi li tako, da bi Fox mogao dignuti ruke od jedne od rijetkih SF serija na network televisionu. Srećom, nakon toga stvari su krenule na bolje. I to nakon kratke jednotjedne pauze krajem studenog, sa početkom prosinca. Doduše, razlog tomu je bila prorijeđena konkurencija, jer već sa sljedećom epizodom i povratkom ostalih serija gledanost je ponovo pala.

Kasnije je uglavnom slijedilo poboljšanje, posebno kada je (samo jedna epizoda) išla nakon Housea u ponedjeljak, paralelno sa žanrovski sličnim Heroesima koje je Fringe doslovno pomeo.

Zasad se čini  da je Fringe relativno siguran, pogotovo nastavi li ovakvim trendom, ili barem zadrži trenutnu gledanost. Sasvim sigurno bi se bolje držao da ga Fox ubaci u neki drugi termin… Ali koji? Samo ne petak, svi znamo što slijedi nakon toga…

fringe

Ponedjeljak

 • The Big Bang Theory je već duže vrijeme iz tjedna u tjedan u najgledaniji program na američkoj televiziji, a ovog tjedna postavio je vlastiti rekord gledanosti, po prvi puta sa ratingom 6.
 • I drugi ultra gledani CBS-ov sitcom imao je visoku gledanost, Two and a Half Men zabilježio je najveću gledanost u posljednje tri godine.
 • Castle se vratio sa padom od 15-ak posto u odnosu na zadnju epizodu u siječnju.
 • Chuck je pao za 8%
 • Simpatični Life Unexpected isto pada, novih 10% gledatelja manje. Nova sezona je došla pod znak pitanja, The CW ga još nije obnovio. Bit će da im se ne uklapa u standardni raspored glupih plavuša, teen vampira i ostalog trasha.

Utorak

 • Past Life imao je svoju premijeru u utorak, gledanost inače ne bi bila loša, ali obzirom da se prikrpao Američkom Idolu, popušio je ogroman dio njihovih gledatelja. Katastrofa je zapravo uslijedila dva dana kasnije.
 • Zadnja epizoda Lenovog showa – rating 1.8, gledanost ispod šest milijuna gledatelja. Leno se seli u late night u njegov bivši The Tonight Show sa završetkom Olimpijskih igara.
 • Pad gledanosti Losta za 11% u odnosu na premijeru. Svejedno solidne brojke.

Srijeda

 • Human Target se drži na istoj razini kao prošlog tjedna, što je zasad zadovoljavajuće
 • The Middle nastavlja rast gledanosti i opravdava novu sezonu, a bio je i bolji od Cougar Towna. Nepoštena usporedba, doduše, obzirom da Cougar Town ide paralelno sa American Idolom koji ipak gleda masa ljudi.
 • Ugly Betty čak dosegla najveću gledanost sezone, što svejedno nije bilo dovoljno da nadmaši reprizu Law & Ordera: SVU.

Četvrtak

 • Najlošija gledanost Grey’s Anatomyja dosad.
 • Druga epizoda Foxovog Past Lifea, katastrofalan pad gledanosti koji je doveo do ultra brzog otkazivanja. Slično kao i ABC-jev The Deep End.
 • Najmanja gledanost za Vampire Diaries od početka sezone / serije.

Petak

 • Cijela jedna epizoda bilo kakvog originalnog programa emitirala se u petak. Smallville je bio nešto ispod sezonskog prosjeka.
 • Otvaranje Zimskih olimpijskih igara gledalo je između 30 i 38 milijuna gledatelja tokom trosatne ceremonije. Iliti rating između 7,7-10,2.

Nedjelja

 • Uglavnom ništa osim Olimpijade, prosječno 22 – 27 milijuna gledatelja (rating 5,6 – 8,3).

Najgledanijih 15 serija u tjednu (18-49)

Serija

Rating

1. The Big Bang Theory

6

2. Two and a Half Men

5,7

3. House

5,1

4. Lost

4,9

5. Grey’s Anatomy

4,3

6. Modern Family

4,2

7. NCIS

4,1

8. NCIS: LA

4

9. CSI: Miami

3,9

10. How I Met Your Mother

3,8

11. Criminal Minds

3,8

12. The Office

3,7

13. CSI: NY

3,6

14. The Mentalist

3,6

15. Accidentally on Purpose

3,4

Najslabije gledanih 10 serija u tjednu (18-49)

Serija

Rating

1. Life Unexpected

0,9

2. Supernatural

1

3. Smallville

1

4. One Tree Hill

1,1

5. The Deep End

1,5

6. The Vampire Diaries

1,5

7. Mercy

1,8

8. Heroes

2

9. The Forgotten

2

10. Chuck

2,2

Najgledanije serije, sezonski prosjek (18-49)

Serija

Rating

1. Lost

5,30

2. The Big Bang Theory

5,11

3. Grey’s Anatomy

5,04

4. House

4,87

5. Two and a Half Men

4,84

6. Desperate Housewives

4,52

7. The Simpsons

4,39

8. The Office

4,24

9. Family Guy

4,24

10. NCIS

4,10

11. CSI: Miami

3,89

12. Glee

3,84

13. Private Practice

3,74

14. NCIS: LA

3,73

15. How I Met Your Mother

3,64

NAPOMENA: U tjednoj gledanosti obrađuju se podaci sa pet nacionalnih američkih TV mreža. To su ABC, CBS, FOX, NBC i The CW. Ostalo su kabelske mreže čiji su podaci o gledanosti teže dostupni, pa ne ulaze u naše analize. To je razlog zašto u pregledima nema popularnijih serija poput Dextera, Sons of Anarchyja, Mad Mena, Stargate Universea i sličnih.

Nielsenov rating formulira se kao “ratings / share” indeks, uz podatak o broju gledatelja u milijunima. Prvi broj (rating) predstavlja postotak kućanstava koje je gledalo neki program u odnosu na ukupan broj upaljenih tv prijemnika, dok drugi broj (share) predstavlja postotak kućanstava koje je gledalo neki program u odnosu na ukupan broj kućanstava koje posjeduje tv prijemnik.

Demografska skupina gledatelja između 18 i 49 godina starosti ključan je pokazatelj gledanosti za sve mreže, osim The CW-a koji u pravilu (ili uz to) cilja na žene od 18 do 34 godina starosti.

Komentari (1)
 • Kul, kul. Fringe vratiti poslije House ponedjeljkom, Lie To Me staviti u petak, a poslije Bonesa u cetvrtak staviti neku novu seriju. Ili ako je FOX zadovoljan Fringeovim rezultatima, ostaviti Fringe cetvrtkom, Lie To Me staviti u petak i poslije House staviti Firefly, ups, pardon, novu seriju neku.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861