The Middle (prva sezona) – serijala.com
Trenutno čitaš
The Middle (prva sezona)

The Middle (prva sezona)

Prenadareni osmogodišnjak – koga gotovo bezuspješno pokušavaju dozvati imenom “Brick” – kome društvo nije ni prijeka, a ni bilo koja druga potreba jer, pobogu, ima knjige u kojima je sve mnogo jedno(ne)stvarnije. A tamo ga nitko neće ismijavati zbog čudne potrebe/moranja da posljednju riječ koju izgovori tiho ponovi sebi u bradu.

Njegova sestra Sue sa svojih je trinaest doživjela više padova nego džokej lokalnog konjičkog kluba. Iako oni bijahu uglavnom moralne prirode (mada je bilo i fizičkih ožiljaka), ona i dalje ne odustaje od svog nauma da otkrije u čemu to tako nevino griješi, ne bi li se prilagodila društvu (a time i oni njoj). Iako zna da je to u njenom slučaju odavno nemoguća misija, a nošenje proteze i uglavnom mahnite reakcije u većini bezazlenih situacija ne idu joj u prilog.

The Middle, glumačka postava

Isto kao što sricanje slova vrlo teško pada najstarijom djetetu Heckovih, Axlu kome je od 15, 16 sadašnjih godina barem 6/7 prošlo u otvorenom mrziteljstvu svega i svakoga (i to u obaveznim boksericama). Ali on je ipak od one blage sorte što nauditi ne može i kome je dovoljna jedna gesta (djevojka koja ga ostavlja, na primjer) da se njegova tobožnja čvrsta vanjština pretvori u otužno i tako tipično tinejdžersko zapomaganje na majčinom ramenu, koja u ovoj seriji sve trpi.

Ona ih – Frankie, dabome – sve pokušava održati u stanju konstantne pripravnosti iako luzerstvo koje naprosto isijava iz njih ne dopušta nimalo blistavu sadašnjost, a kamoli budućnost. Ovoj ekipi dodajte Mikea – koji bi trebao biti (i glumiti!) oca obitelji, kojem je filozofija baš-me-briga osnovni postulat u životu – i dobit ćete savršeno disfunkconalnu porodicu koja se kroz nametnutu formu klasičnog sitcoma pokušava probi(ja)ti kroz bedeme nimalo ugodne svakodnevice (i vlastite, televizijske, ali i gledatelja koji je prate).

Sa tehničke strane, narativna struktura pripovijedanja iz prvog (majčinog) lica/glasa razbijanjem prvoloptaške monolitnosti većine sličnih produkata pokušava, ali i uspijeva, radnju i likove dovesti i uspješno prevesti preko trenutka kada se povremeni momenti u kojima širite mišiće na obrazima ili glasno ispoljavate svoje doživljaje prikazanog na ekranu pretvaraju u skladno vođenu scenarističku ruku koja iz epizode u epizodu može nivo banalnosti i bolne prosječnosti klišeja svesti na minimalnu mjeru. Klišeja koji se, opet uglavnom nesmetano, uklapaju u glavni tok radnje svake od do sada 27 emitiranih epizoda.

Gorepomenuti osjećaj gubitništva prožima gotovo (ako ne i sve) glavne likove u seriji jer se ni stožer, stup i sve što je glavno u kući, majka, ne može oteti utisku da je posao prodavača u lokalnoj prodavaonici automobila toliko jadan da ga ni sveprisutna ekonomska kriza ne može opravdati. No klasično zanovijetalo od gazde joj nimalo ne ide u prilog kao uostalom ni kolega joj – u seriji imenom Bob – čija usamljenost daleko prelazi granice Indiane, a čiji vapajući pogled vječitog družbenika četiri zida samo pojačava gubitničku nit koja prožima ovu seriju. Zapravo, kao da svi pokušavaju da budu ta neka, vrlo nepostojeća Sredina u lokalnoj sredini koja ih, sa druge strane, svojim samonametnutim i vrlo podrazumijevajućim pravilima ograničava da se pomaknu iz svojih čvrsto utvrđenih bedema “samoskrivljene nezrelosti”.

Ne, ova serija nema perfektnu glumačku ekipu – Neil Flynn (Mike) je otužna kopija glumca koji je nekada davno sanjao veliku karijeru, odlično (od)glumio u “Scrubsima” dok je sada ispodprosječni statist kome ovdje definitivno nije mjesto. Što se ne bi moglo reći za Patriciu Heaton koja, iako sklona preglumljavanju, ipak uspijeva pristojni nivo glumačkog umjeća. Slična je situacija i sa mladim glumcima – Charliejem McDermottom (Axl), Eden Sher (Sue) i fantastičnim Atticusom Shafferom koji svog Bricka maestralno i sa ponosom “nosi”.

I, ne, ovo nije remek-djelo scenarista, redatelja ili direktora fotografije. Jednostavno, ovo su fine minijature “na male golove” o svakodnevici nepripitomljene američke obitelji.

U ovim oskudnim televizijskim vremenima, to je i više nego dovoljno da bi se srijeda (zapravo, četvrtak ujutro) sa radošću i zadovoljstvom čekala.

7.6 10 1
7.6

Žanr: Komedija

Autor: Eileen Heisler, DeAnn Heline

Mreža: ABC

Glume: Patricia Heaton, Neil Flynn, Charlie McDermott, Eden Sher, Atticus Shaffer, Brian Doyle-Murray, Chris Kattan

Datum premijere: 30. rujan 2010.

Komentari (1)
  • “U ovim oskudnim televizijskim vremenima, to je i više nego dovoljno da bi se srijeda (zapravo, četvrtak ujutro) sa radošću i zadovoljstvom čekala.”

    Upravo to. Lagano, mindless, smiješno, Sueine retardirane face FTW <3. Also, ne mogu pogledat više od 3-4 epizode za redom, postane premonotono i zaglupljujuće.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861