Recenzija: Death Valley – MTV-jeva zombie-parodija – serijala.com
Trenutno čitaš
Recenzija: Death Valley – MTV-jeva zombie-parodija

Recenzija: Death Valley – MTV-jeva zombie-parodija

Da vas netko upita biste li gledali seriju o nekoliko policajaca koje prate reality tv kamere dok patroliraju po gradu i traže odbjegle vukodlake, friške zombije ili vampirske prostitutke koju prikazuje zloglasni MTV, kao pravi ljubitelj lijepe umjetnosti i dobrih serija vjerojatno bi odmahnuli rukom i rekli ne. Velika greška. Death Valley je zapravo jedna od najsimpatičnijih komedija 2011. godine.

Svi znamo kakav program radi MTV. Glupi, zamorni fejk reality programi i prerade serija (uproaštavanje Skinsa, anyone?), reklame te ponekad čak i glazba. Ali predrasude su tu da se ruše. MTV je to uspio baš u 2011. prvo sa Teen Wolfom (koji nisam gledao, ali svi ga hvale, tj. kažu da je podnošljiv) a onda i sa Awkward (koji sam gledao iako cilja totalno drugu demografiju od moje, ali zbilja je ugodno iznenađenje) i to mi je dalo poticaj da dam priliku i tom novom horror-comedy-mocumentary-nečemu.

Inače, koncept serije je osmislio čovjek koji sebe naziva Spider One (pravim imenom Michael Cummings) koji je frontmen benda Powerman 5000 (što samo po sebi ne znači baš ništa, osim što sam ih kao tinejdžer slušao pa mi je bio zanimljiv podatak) i brat puno poznatijeg redatelja Roba Zombieja (Robert  Cumming). Tako je naš Spider napisao i režirao petominutni skeč koji je, kako to već ide, došao do nekoga sa MTV-a i  – ta-da! “Snimi ti nama lijepo seriju po ovome.”

Death Valley

Ok. Mjesto radnje je San Fernando Valley (Los Angeles), a specijalni policijski odred koji pratimo je UTF ilitiga Undead Task Force, koji je nastao nedugo nakon izbijanja zaraze u kojoj su na Los Angeles nahrupili zombiji, vampiri i vukodlaci! Radnja same serije kreće godinu dana nakon prvih pojavljivanja ovih monstruma, u situaciji u kojoj ljudi znaju što im je činiti, odnosno već poznaju slabe točke svojih neprijatelja.

UTF vodi kapetan Dashell (Bryan Callen, Oz, HIMYM, Hungover) nespretan i strašljiv čovjek, latentni homseksualac i savršen vođa. Ron Swanson ubijanja vampira rekao bih čak (ok, možda je malo lošiji od Swansona), jednostavno konstantni izvor smijeha i epic citata. Ostale članove odreda kroz gledanje doživljavate u parovima pa ću ih tako i predstaviti (izuzev Kirsten, ali nju čuvam za kraj).

Carla Rinaldi (Tania Raimonde, Lost, Malcolm in the Middle) i John John Johnson (Texas Battle) su prvi od dva para glavnih likova. Ona je predivna, snažna i emancipirana mlada žena, vična oružju i nasilju, ozbiljnog pristupa poslu tamanjenja kreatura po ulicama Los Angelesa. Njen partner John John još je mlađi od nje, a ubijanje zombija mu je i posao i hobi. Preferira hladno oružja, a posebno svoju vjernu baseball palicu, ali nema ništa ni protiv dobre stare motorne pile. Osim zamlaćivanja zombija, voli bariti svoju partnericu (neuspješno). Sve ostalo vezano uz njih dvoje bilo bi spoilanje pa neću.

Death Valley

Drugi par, Billy Pierce (Bryce Johnson, Popular, Pretty Little Liars) i Stubeck (Charlie Sanders), su odlični partneri i ništa manje zanimljivi od prethodnog dvojca, čak smiješniji. Billy je mladi zavodnik i rođeni šarmer kojem u zajebanciji ništa nije sveto, spreman tu i tamo proći mimo pravila radi osobne satisfakcije, a Stubeck je ponosni otac i suprug te murjak zbog čega se čvrsto i disciplinirano drži pravila, ali za partnera je spreman učiniti poneku iznimku. I šećer na kraju što se glavnih likova tiče je Kirsten Landry (Caity Lotz, Mad Men), nova mlada policajka koja je tek došla u UTF te odlazi na tajni zadatak koji će uvelike promijeniti tok radnje.

Radnja serije i nije za Nobela, Pulitzera ili Emmy. U gradu netko prijavi čudne aktivnosti čudovišta, UTF doleti i ubije ih uz obilje krvi (loša CGI krv, jedna od većih mana serije ako patite za takvim stvarima), iznutrica i poganog humora. Nakon par početnih slabih epizoda stanje se malo popravlja i počinjemo shvaćati neke stvari poput hijerarhije u svijetu monstruma, postojanja vampirica prostitutki koje rade po principu “seks za krv”, zombie tučnjava (užasno podsjeća na bumfights, onaj internet reality u kojem su se klošari mlate neku sitnu lovu) vampirske crne sline sa halucinogenim svojstvima koja je bolja od svih drugih droga, partiji u kojima vampiri pretvaraju mlade djevojke…

Death Valley

Odlična, originalna i kreativna ideja koju nisam dosad susreo u milijun zombie filmova (pa i serija) koje sam pogledao, a moram je javno pohvaliti, je ta da su svježi zombiji znatno opasniji od starih, tj. da raspad tijela uvelike utječe na brzinu, snagu i opasnost ugriza. Dosta su to dobro elaborirali za jednu neozbiljnu polusatnu komediju. MTV-jevu, štoviše.

Dobar vam je The Walking Dead, ali želite češća i krvavija razvaljivanja zombija, obožavate Shaun of the Dead i Zombieland, ne mrzite previše mocumentary stil u  komediji i nije vam još dopizdio val vampir / vukodlak / zombi hitova? Našli ste zanimaciju za idućih par dana. Ova serijica ima sve to, pa još i više kada pogledamo u kakvu se ljepoticu razvila Tania Raimonde, a  ni mala Lotz nije uopće loša.

Plus, serija je dobila drugu sezonu, prva završava cliffhangerom zbog čega se druga iščekuje s još većim nestrpljenjem, a scene u bolnici snimane su na starom setu Scrubsa.

Death Valley se počinje emitirati na MTV Adria od 5. veljače, svake nedjelje od 21:00 ili reprizno utorkom od 21:30, četvrtkom od 22:40 i petkom u 21:50.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=wAT6E2lHUUc[/youtube]
6.7 10 1
6.7

Žanr: Komedija

Autor: Eric Weinberg, Curtis Gwinn, Spider One

Mreža: MTV

Glume: Bryan Callen, Charlie Sanders, Bryce Johnson, Caity Lotz, Tania Raymonde, Texas Battle

Datum premijere: 29. kolovoz 2011.

5 komentara
  • Well I do believe that this deserves a view, at least because there is a significant breast-factor involved :)
    Možda bi Walking Dead trebao krenuti u tom smjeru, drama im nije jača strana..

    • Update-pogledao i zadovoljan (nisam sada očekivao neko remek-djelo 7. umjetnosti), ima sprdačine u zadovoljavajućim količinama, barem jedna do dvije scene po epizodi na koju se čovjek može glasno nasmijati, sve u svemu čist OK i gledljivo… E da, i ima sisa. Ne sada kao kaj bi čovjek pomislio gledajući foršpan, ali ima :)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2022 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861