Lost 6×03: What Kate Does – serijala.com
Trenutno čitaš
Lost 6×03: What Kate Does

Lost 6×03: What Kate Does

Kako bi Kazo iz Bitangi i Princeza rekao; budimo realni, ali velika većina uredništva Serijale nikad nije voljela Kate, a još manje smo voljeli njene epizode. Evangeline, ako kojim slučajem čitaš ovo (velika je šansa da čita), nemamo ništa protiv tebe, ali lik Kate je upropašten preko svake mjere. Nisi ti kriva, krivi su ljudi odgovorni za tvoj lik. No, dobro, sada kada smo to izbacili, ajmo mi na “What Kate Did”.

Druga (odnosno treća) epizoda šeste sezone koncentrirala se na Kate, koju baš i ne volimo, ali ne mogu reći da je epizoda bila u rangu najgorih Kate epizoda. Sjetite se samo “Eggtown” i “Born to Run. S jedne strane mi je drago što su producenti ovako brzo potrošili epizodu na Kate, jer to znači kako se približavamo kraju, možemo se orijentirati na zanimljivije likove, samim time i bolje epizode.

U Hramu, Sayid se diže iz mrtvih, Jack mu dolazi pomoći i na pitanje “što se dogodilo?” ne zna odgovoriti. Nažalost nije ni nama baš najjasnije što se to točno sa Sayidom dogodilo, na koju foru funkcionira onaj bazen i zašto voda u njemu mora biti čista. Naravno, da ne govorim kako bazen možda nije ni odgovoran za Sayidovo misteriozno izliječenje. Nije prvi put u pop kulturi da se takav “bazen” koristi za izliječenja. Najčešće se u Batman stripovima Ra’s al Ghul koristio sličnim mehanizmom, Lazarus Pitom, kako bi izbjegao smrt ili se izliječio. Prošli tjedan smo teoretizirali kako je Jacob možda ukrao Sayidovo tijelo, na sličan način i kako je Man in Black napravio sa Lockeom. Međutim, netko je u prošlotjednim komentarima izvrsno uočio kako je Man in Black oteo Lockeov identitet, ali ne i tijelo, koje je Ilanina ekipa kasnije donijela u kovčegu na plažu. Dakle, Jacob kao Sayid… vrlo teško u ovom trenutku, iako nam je Dogen rekao kako je Sayid sada “označen” i mora umrijeti. Dogen ga je pokušao otrovati, ali ne prije nego je Jack sam skoro popio kapsulu koju je Dogen pripremio za Sayida. Jack i dalje vodi svoju unutarnju vjera/znanost borbu, ali ga je Dogen vrlo brzo spasio od otrovne pilule, tako da ćemo Jacka još malo gledati živog na TV ekranima (obzirom da je Matthew Fox najavio svoj odlazak sa televizije nakon Losta).

U međuvremenu Sawyer odlazi iz Hrama, a naša draga Katica odlazi za njim. Ne čini li se i vama da Kate tokom cijele serije (odnosno od kraja prve nadalje) juri za Jackom, Sawyerom i ostalima kao neki pas? Vrlo tipično za nekoga tko je prije dolaska na otok bio svojeglavi kriminalac, nije li? I tako Kate u svom stilu odlazi za Sawyerom, koji je izričito rekao da ne dolazi po njega, kreće prema Dharmavilleu, gdje se Sawyer zaputio. On si i dalje ne može oprostiti što je dopustio da Juliet, koju je htio zaprositi, umre. Kate mu više ne može nikako pomoći i na kraju epizode ona kreće natrag prema Hramu.

Prošli tjedan smo govorili o originalnim i alternativnim stvarnostima, no u najnovijem podcastu, Lindelof i Cuse su govorili kako nema alternativnih stvarnosti. I događaji u 2007. i u 2004. su jednako važni i jednako su stvarni. Nema više flashbackova i flashforwarda, pa su nam tako, vlastitim riječima, Lindelof i Cuse potvrdili da se radi o flash-sidewaysima. Logično, ne? Back, forward, sideways. Ovaj put događaji izvan otoka, osim što nisu posebno zanimljivi zbog Kate, trajali su vrlo kratko. Nakon što je pobjegla od US maršala, Kate je ušla u taksi gdje se Claire nalazila. Očigledno je da su u svim stvarnostima, priče Claire i Kate (i malog Aarona) vezane i isprepletene nekakvom većom sudbinom. Nakon što je Kate pomogla Claire zbog grižnje savjesti jer je trudnici ukrala torbe (i izbacila je iz taksija), Claire pomaže Kate kada u bolnicu dođu detektivi u potrazi za Joan Hart (alias koji je Kate koristila i u prvosezonskoj “Born to Run”). Nažalost epizoda je bila dio početka neke veće priče, tako da ajmo odmah na neke interesantnije točke:

 • Sayid je otpisan. Izgleda da mu spasa nema jer je zaražen nečim, što će ga potpuno preobraziti. Tako tvrdi Dogen i ističe da se isto dogodilo i Jackovoj sestri, Claire, koja na kraju ima vrlo interesantnu kameo ulogu na otoku. Je li to misteriozna infekcija, o kojoj slušamo još od prve sezone? Dogen također govori kako je nešto “potvrdilo” svoju rezervaciju za Sayida. Slušamo teorije u komentarima.
 • Rambo Claire na kraju ponašanjem i izgledom podsjeća na Rousseau, a izgleda da je i ona postavila sve one stupice, također u Rousseau stilu.
 • Tri vrlo zanimljive gostujuće uloge ovaj tjedan. Aldo (Rob McElhenney), poznatiji kao Mac iz It’s Always Sunny in Philadelphia, pojavljuje se drugi put u Lostu. Prvi put je bilo, kao što je i Kate objasnio, u epizodi treće sezone “Not in Portland”, kad ga je odalamila puškom po glavi. Nije bolje prošao niti sada. Ethan, ovaj put sa prezimenom Goodspeed, se vratio i to opet kao doktor koji se brine za Claire. Jeff Kober, meni najpoznatiji kao Evan Winslow iz China Beacha, ima vrlo kratku gostujuću ulogu kao mehaničar koji pomogne Kate da skine lisice.
 • Je li itko osim mene prepoznao scenu kada je taksi umalo pregazio Arzta? “I’m walkin’ here! I’m walkin’ here!” Najpoznatija scena sa Dustinom Hoffmanom u Midnight Cowboyu. Kasnije i parodirana u bezbroj drugih serija i filmova, uključujući i drugi dio Back to the Futurea.
 • Nema više onog prepoznatljivog “whooosh” zvuka kada se prebacujemo sa otoka na flash-sidewayse. Od ove sezone su ih promijenili, što sasvim sigurno nije nimalo slučajno.
 • Za Sunny fanove: Tko se nadao da će Green Man izletiti iz đungle kada je Aldo vodio Jina i Kate do Sawyera?

Da li i vas Kate nervira, što ste vi mislili o ovoj epizodi? Ostavite nam komentar… u komentarima.

punapunapolapunaprazna

Ocjena epizode Lost: 6x03 What Kate Does

Loading ... Loading ...
8 komentara
 • mehanicar mi je interesantan, sigurno nije samo tako odlucio pomoci kriminalki u prolazu. ugledat cemo ga na otoku prije ili kasnije.
  i vidis, arzt. znala sam da je netko poznat… :)

 • isto kao i prosli tjedan kad je izgledalo da se jack u jednom trenutku sjeca necega. kad se avion tresao. cini mi se da ce se u jednom trenutku stvarnosti spojiti jedna u drugu ili barem da ce se ovi iz 2004. sjecati onoga sto se dogodilo do eksplozije bombe.

 • zanimljivo je (barem meni) koja je fraza iskorištena kad se govorilo o sayidu… nisu rekli possessed nego claimed…

  pretpostavljam da u good vs. evil je smokey reko prvi “moj” za sayida i sad on igra za tim evil… ono što bi moglo biti zanimljivo je to što je sayid već unutar hrama i što bi on mogao biti taj koji će pustiti smokeya unutra…

  al ovo mene zanima…

  zašto je dharmaville 2007 onako uništen…
  dal postoji mogućnost da je ovaj flashsideways iz 2004 ujedno i flashback ovim događajima što gledamo iz 2007

  to bi mi nekako imalo smisla jer nam pokazuju šta bi bilo kad bi sletili na LA aerodrom, a opet su nam non stop kroz seriju govorili “the universe has a way of course-correcting itself”

  još nešto što mi je već pred tjedan dana zapelo za oko je datum koji je odabran za finale šeste sezone… 23.05.2010
  a prva sezona započela je 22.09.2004. ako samo malo premjestimo te brojeve može se dobiti
  22.09.04
  23.10.05
  odmah sam se sjetio onog filmića vanzelettija kad kaže na kraju “Change the core values of the Equation, and you will change the course of destiny.”

  eto sad sam si u glavi stvorio još veći #midnfuck nego što je bio prije… da je barem ova epizoda valjala pa bi je pogledao nanovo… ovako ću morat izabrat neku random epku z prijašnjih sezona ;)

 • @izzy
  Keamy i ekipa su strgali Dharmaville vec prije.
  I da, jako losa epizoda. Dvojka od mene. Nista, ama bas nista se nije pomaknulo ni dogodilo u flash sidewaysu. Sto sam ocekivao, obzirom na Kejt epizodu. Ali svejedno mi je nevjerojatno da tamo nije bilo nista pametno osim Katinog i Klaričinog cviljenja.
  Na otoku jos kako-tako, ali opet ovo sa Sawyerom yaaaawn. I opet ova ide za njim, yaaaaawn ^2.

 • “(obzirom da je Matthew Fox najavio svoj odlazak sa televizije nakon Losta).”

  Que? Ovo sam propustio.

  @izzyestranged whaaaaa aaaa jako mi se sviđaju sve ove teorije. Meni je i bizarno bilo kaj je 2007. Christian pronašao slike Dharma recruitova na otoku i one “welcome new recruits” bannere – valjda bi Othersi to maknuli.
  Al da, kak kaže Krešo, i Keamy je prilično raznio selo :)

  Meni je ovo bila valjda najbolja Kate epizoda ikad.

  Aldoooo!

  I bila je prilično touching scena sa Sawyerovim monologom na doku. Još da nije bilo Kate sa strane, eh… ali čini mi se da je napokon shvatila i pustit će ga na miru (il se to samo zavaravam). Ali, da ju je propucao bio kad je došla do njegove kućice u Dharmavilleu, jooooooj, bila bi ovo najbolja epizoda ikad.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861