Blic recenzija: Pitch — vrlo dobra sportska drama kojoj je budućnost jako neizvjesna – serijala.com
Trenutno čitaš
Blic recenzija: Pitch — vrlo dobra sportska drama kojoj je budućnost jako neizvjesna

Blic recenzija: Pitch — vrlo dobra sportska drama kojoj je budućnost jako neizvjesna

Početkom nove televizijske sezone i mi se pomalo budimo nakon ljetnog hiberniranja i potrudit ćemo se osvrnuti bar na nekoliko važnijih i boljih stvari koje smo uspjeli pogledati. HBO je bio darežljiv ove godine i ustupio nam unaprijed više-manje sve iz svoje jesenske ponude, o čemu ćemo možda pisati u narednim tjednima, no ono čemu se svake godine veselimo je brdo loših, osrednjih i čudnih serija s networka koje volimo ismijavati.

Ali Pitch nije jedna od takvih.

Iskreno, slabo sam ove godine pratio bujicu serija s proljetnih upfrontova, ali usmenom predajom (čitanjem interneta) Pitch je zaradio tople preporuke i više nego solidne recenzije.

O čemu se ovdje radi? Premisa serije je vrlo jednostavna. Pilot nas odmah baca u žrvanj radnje u kojoj jedan profesionalni tim iz MLB-a ima prvu bacačicu u povijesti lige. Bacačica je Ginny Baker (Kylie Bunbury), a tim je San Diego Padres. Kao vrsni nepoznavatelj baseballa vrlo malo toga mi je jasno oko samog sporta – što zapravo ovdje uopće nije bitno.

Ali malo toga si znao i o američkom nogometu kad si počeo gledati Friday Night Lights. Apsolutno. I ta serija je s vremenom postala jedna od najboljih stvari što je američka televizija ponudila u zadnjih dvadeset godina. Ne želim odmah uspoređivati jedno s drugim jer nikome ne činim uslugu time, ali sportska paralela je očita, a pilot Pitcha dovoljno je dobar i dovoljno povlači moje emocionalne strune da evocira sjećanje na FNL. Malo toga me zapravo ne tjera na kolutanje očima kod ovakvih stvari, ali Pitch je prilično uspješno pronašao i pogodio moje slabe točke. Underdog glavni junak? ✓. Blizak odnos s jednim od roditelja kroz popularni motiv flashbackova? ✓. Glupi, patetični i isklišejizirani kasni govor koji sam sebe metareferencira koliko je neugodan? I to isto, ✓✓✓.

Gdje dalje nakon ovog pilota? Iskreno, nisam točno siguran kamo će nas autori serije voditi kroz prvu sezonu i koliko će to putovanje biti zanimljivo, ali pilot je dovoljno dobar da je serija zaradila još barem dvije-tri epizode od mene.

Teško je napraviti dobar pilot, a još manje jedan kojemu je sport glavni pokretač drame, no većina toga ovdje jednostavno funkcionira. Serija napravljena oko Ginny Baker može biti dobra, ali prvi rezultati gledanosti i nisu baš ohrabrujući. Toplo se nadam da ćemo uspjeti barem trinaest epizoda vidjeti, a da će “velika četvorka” konačno napraviti jednu odličnu seriju. Dugo je nema, nisam siguran ni da će to biti baš Pitch, ali vještina kojom barata u pilotu sramežljivo nagovještava da bi moglo biti bar vrlo dobro. Jedan palac gore.

https://www.youtube.com/watch?v=k0wLCGwYZ3g

7.5 10 1
7.5

Žanr: Drama

Autor: Dan Fogelman i Rick Singer

Mreža: Fox

Glume: Kylie Bunbury, Mark-Paul Gosselaar, Mark Consuelos, Mo McRae, Meagan Holder, Dan Lauria, Ali Larter

Datum premijere: 22. rujan 2016.

Pilot epizoda je pogledana za recenziju.

Komentari (0)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861