Curb Your Enthusiasm (Bez oduševljenja, molim!) – sedma sezona na HTV2 – serijala.com
Trenutno čitaš
Curb Your Enthusiasm (Bez oduševljenja, molim!) – sedma sezona na HTV2

Curb Your Enthusiasm (Bez oduševljenja, molim!) – sedma sezona na HTV2

Putem najave s Hrvatske televizije:

BEZ ODUŠEVLJENJA, MOLIM!, 7. – humoristična serija

(CURB YOUR ENTHUSIASM 7)

utorak, HTV2, 03.01.2012., 00:00

U HBO-ovoj humorističnoj seriji Bez oduševljenja, molim!, koja je osvojila i Zlatni globus i Emmy, scenarist/producent/redatelj/komičar Larry David glumi… Larryja Davida!

Serija je snimljena u stilu cinema-verité, a u svakom se nastavku prikazuju snimke Davida (koji glumi sam sebe) kod kuće, na poslu i na različitim mjestima u Los Angelesu te dok upada u nevolje s izmišljenim i stvarnim likovima. Uz Jeffa Garlina (u ulozi menadžera Jeffa Greenea), Cheryl Hines (koja glumi suprugu Cheryl koja više ne živi s Larryjem) i Susie Essman (u ulozi Jeffove supruge Susie), koji nastavljaju sa svojim poznatim ulogama, u seriji se i dalje pojavljuju gosti koji glume sebe same ili izmišljene likove. U novim nastavcima ponovno nastupaju omiljeni Ted Danson, Richard Lewis, Bob Einstein, Wanda Sykes i Mary Steenburgen. U ulogama članova obitelji Black koja živi kod Larryja, ponovno se pojavljuju i Vivica A. Fox, Ellia English, Nick Nervies, J. B. Smoove i Carla Jeffery. Uz ponovno okupljanje svih glumaca iz serije Seinfeld – Jerryja Seinfelda, Jasona Alexandera, Julije Louis-Dreyfus i Michaela Richardsa – u sedmoj se sezoni kao gosti pojavljuju i Rosie O’Donnell, David Spade, Sharon Lawrence, Catherine O’Hara, Meg Ryan, Elisabeth Shue, Christian Slater, Sherry Stringfield, Lolita Davidovich i dr. Phil.

Iskrenu, bespoštednu i autoironičnu seriju Bez oduševljenja, molim! pokreće uvrnuta komična vizija Larryja Davida, jednog od autora i izvršnih producenata još jedne slavne humoristične serije, Seinfeld. Davidova serija briše granice između stvarnosti i fikcije dok sveprisutna kamera prati njega i glumce koji glume stvarne i izmišljene likove po Los Angelesu i bilježi privatni, i često banalni, život (razmjerno) poznatoga čovjeka.

Serija koja se razvila iz posebne emisije snimljene za HBO 1999. godine pod naslovom Larry David: Bez oduševljenja, molim! pokazuje kako naoko trivijalne pojedinosti iz nečijega svakodnevnoga života (telefonski poziv, odlazak automobilom u grad) mogu pokrenuti lanac nezgoda koji se temelji na Murphyjevom zakonu i dovesti do urnebesnoga efekta. Kako bi razgovori bili spontani, Bez oduševljenja se snima bez teksta. Glumci dobivaju opis prizora, a sam tekst često usput improviziraju. Rezultat takvoga pristupa je nepredvidljivi format jedinstven u televizijskome programu.

Život Larryja Davida pun je problema: ima zahtjevnu djevojku koju bi htio ostaviti, bivšu ženu koju bi volio vratiti, prijatelje kojima je dozlogrdio i slavne osobe koje je povrijedio i koje mu žele sve najgore. Kako može sve to okrenuti u svoju korist? Uz to što kao i obično ide od jedne do druge krize koje je sam izazvao, Larry se u novoj sezoni i dalje nosi s posljedicama Cherylina odlaska, iako mu je život isprepleten s Lorettom Black (Vivica A. Fox) i njezinom obitelji. U tijeku ove sezone Larry se udvara paraplegičarki, uvrijedi asistenticu koja hoda otkrivena pupka, toljagom istuče labuda ljubimca i pusti devetogodišnjake da rade što im je volja, a sve to dok istodobno planira uvelike iščekivano okupljanje društva iz Seinfelda. Hoće li ponovno oživljavanje nekadašnje serije Larryju vratiti njegov stari život ili će izazvati još više problema?

Osim što je tijekom godina nakupila 30-ak nominacija za Emmy i osvojila nagradu Emmy za režiju humoristične serije 2003. godine (Robert B. Weide), ova urnebesna polusatna serija osvojila je, među ostalim nagradama, i Zlatni globus 2002. za najbolju televizijsku seriju u kategoriji mjuzikla ili komedije te nagradu Američkog filmskog instituta za najbolju komediju godine 2001.

Uloge: Larry David (Larry David), Cheryl Hines (Cheryl David), Jeff Garlin (Jeff Greene), Susie Essman (Susie Greene), Richard Lewis
Autor: Larry David
Izvršni producenti: Larry David, Jeff Garlin, Gavin Polone, Alec Berg, David Mandel, Jeff Schaffer, Tim Gibbons, Erin O’Malley

LARRY DAVID (autor/izvršni producent)

“Larry je posve pomiren sa svojim najdubljim, najmračnijim i najsramotnijim mislima, i uopće nema problema s time da ih podijeli s drugima,” kaže scenarist Seinfelda Peter Mehlman. I doista, otkad se prvi put pojavio u njujorškim komičarskim klubovima, taj komičar rodom iz Brooklyna u svojim scenarijima kao i u svojim (rjeđim) glumačkim ulogama otkriva svoj suzdržani i uvrnuti smisao za humor. Godine 1999. David je napisao scenarij i odigrao glavnu ulogu u posebnoj jednosatnoj emisiji za HBO, Larry David: Bez oduševljenja, molim! iz koje je sljedeće godine nastala hvaljena HBO-ova serija.

David je u razdoblju od 1980. do 1982. bio scenarist i glumac u humorističnoj seriji Fridays (u kojoj se redovno pojavljivao i glumac iz serije Seinfeld Michael Richards). Pisao je scenarije za seriju Saturday Night Live tijekom sezone 1984-85., no tvrdi da je u nastavcima koji su emitirani samo jedan njegov skeč. (Njegov lukavo prekinut demonstrativni odlazak poslužio je poslije kao inspiracija za nastavak Seinfelda u kojem George daje otkaz a potom se vraća na posao kao da se ništa nije dogodilo!) Među filmovima na kojima je David radio su Can She Bake a Cherry Pie? i Second Thoughts Henryja Jagloma. Povrh glavne uloge u filmu Whatever Works Woodyja Allena, igrao je i ulogu susjeda komunista u Allenovu filmu Radio Days, a glumio je i u dijelu antologije New York Stories koji je režirao Allen.

Godine 1989. Larry David je, zajedno s Jerryjem Seinfeldom, stvorio jednu od najslavnijih humorističnih serija u povijesti televizije, Seinfeld. Scenarije za tu seriju David je pisao od 1990. do 1996., a vratio se i kako bi napisao scenarij za završetak serije 1998. (David se u seriji nekoliko puta pojavio i u manjim ulogama, a posudio je svoj glas i nekim likovima koji se nisu pojavili na ekranu, među kojima je i George Steinbrenner.) David je sedam puta nominiran za nagradu Emmy kao scenarist serije Seinfeld, a nagradu je dobio 1993. (Nagrada za izvanredno pojedinačno postignuće u pisanju scenarija za humorističnu seriju) za nastavak koji se danas smatra klasikom, “Natjecanje” (The Contest). Iste je godine dijelio i nagradu Emmy za izvanrednu humorističnu seriju. Za svoj rad na seriji Seinfeld David je dobio nagradu WGA (Američke udruge scenarista) i 1994. i 1995.

Nakon što je otišao iz Seinfelda 1996., David je napisao scenarij i režirao film “Kiselo grožđe” (Sour Grapes) snimljen 1998., u kojem glavne uloge igraju Steven Weber i Craig Bierko.
Godine 1999. Larry David dobio je nagradu “Zvijezda Američkog filmskog instituta” na festivalu “U.S. Comedy Arts Festival”.

Komentari (0)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861