Californication (Kalifornikacija) – treća sezona na HTV2 – serijala.com
Trenutno čitaš
Californication (Kalifornikacija) – treća sezona na HTV2

Californication (Kalifornikacija) – treća sezona na HTV2

Californication

Putem najave s Hrvatske televizije:

KALIFORNIKACIJA, 3. – humoristična serija

(CALIFORNICATION 3)

ponedjeljak, HTV2, 02.01.2012., 00:45

David Duchovny trijumfalno se vraća na televizijske ekrane humorističnom serijom televizijske kompanije Showtime u čijem je središtu spisatelj Hank Moody (D. Duchovny) koji s teškoćom pridonosi odgoju svoje 13-godišnje kćeri. Pritom i dalje čezne za bivšom djevojkom Karen (N. McElhone) te neprekidno nastoji oživjeti svoju spisateljsku karijeru. Njegova opsjednutost istinom te autodestruktivno ponašanje (alkohol, droga i promiskuitet) istodobno uništavaju i obogaćuju njegovu karijeru. S brojnim izazovima nosi se tako da tone sve dublje, no nimalo ne mari za to.

Glavne uloge: David Duchovny (Hank Moody), Natascha McElhone (Karen van der Beek), Madeleine Martin (Becca Moody), Pamela Adlon (Marcy Runkle), Evan Handler (Charlie Runkle)

Izvršni producenti: Tom Kapinos, David Duchovny i Gina Fattore

DAVID DUCHOVNY – HANK MOODY / IZVRŠNI PRODUCENT

David Duchovny rođen je i odrastao u New Yorku. Diplomirao je na Sveučilištu Princeton te je potom upisao doktorat na Sveučilištu Yale, no tada se zarazio glumom. Naposljetku se prometnuo u jednog od najcjenjenijih holivudskih glumaca današnjice.

Za “Kalifornikaciju” osvojio je 2007. nagradu Zlatni globus za najbolju mušku ulogu u humorističnoj seriji. Od 1993. do 2002. glumio je u “Dosjeima X”, iznimno uspješnoj seriji koja mu je 1996. donijela Zlatni globus za najbolju mušku ulogu u dramskoj seriji te dvije nominacije za Emmy u kategoriji iznimnog glumačkog ostvarenja u dramskoj seriji. Nominiran je za Emmy i u kategoriji najbolje gostujuće uloge, za svoje vrlo hvaljene izvedbe u serijama “Život s Bonnie” i “Show Larryja Sandersa”. Uz to pet puta je nominiran za Zlatni globus u kategoriji najbolje muške uloge u dramskoj seriji, Nagradu američkog glumišta za iznimno glumačko ostvarenje u dramskoj seriji te Nagradu filmskih kritičara za najbolju mušku ulogu u dramskoj seriji.

Svojem ionako dojmljivom popisu ostvarenja Duchovny je pridodao ulogu redatelja, napisavši i režirajući dvije kritički hvaljene epizode “Dosjea X”, “Neprirodno” i “Holywood našega doba”, u kojima je i glumio. Svoj redateljski debi na filmu ostvario je 2005. s dramom “Povratak”, koju je i napisao te glumio u njoj. Ostali filmski nastupi uključuju uloge u filmovima: “Izgubljeno u nepovrat”, “Televizija”, “Ljubav u velikom gradu”, “Licem u lice”, “Zoolander”, “Evolucija”, “Vrati mi se”, “Izigravajući Boga”, “Kalifornija”, “Chaplin”, “Beethoven”, “Izbavljenje” te “Dva Julijina ljubavnika”. Posljednju ulogu ostvario je u filmu “Dosjei X: Želim vjerovati”, željno iščekivanom nastavku filma “Dosjei X” u kojem je oživio ulogu Foxa Muldera.

NATASCHA MCELHONE – KAREN VAN DER BEEK

Neke od posljednjih uloga Natascha McElhone ostvarila je 2010. u filmu “Raj i Zemlja” te u nezavisnom britanskom filmu “Dečko”, u kojem se pojavljuje uz Ruperta Frienda i Ioana Gruffudda s kojim je zajedno glumila i 2008. u dječjoj fantaziji “Tajna Mjesečeve doline”. McElhone se uz Anthonyja Hopkinsa dokazala kao talentirana glavna glumica već svojim prvim filmom “Godine s Picassom”, produkcijom filmske kompanije Merchant Ivory iz 1995. Uslijedili su filmovi “Trumanov šou”, “Sjeme zla” te uzbudljiva akcija Johna Frankenheimera, “Ronin”, u kojoj je glumila uz Roberta De Nira.

Potom je 2000. glumila uz Kennetha Branagha u njegovoj adaptaciji Shakespeareove komedije “Uzaludni ljubavni trud” te 2003. uz Georgea Clooneyja u znanstvenofantastičnoj ljubavnoj priči Stevena Soderbergha “Solaris”. Na počecima filmske karijere istakla se uz Vanessu Redgrave i glavnom ulogom u adaptaciji “Gospođe Dalloway”. Glumila je i u mini-serijama – 2005. u “Otkrivenju” nominiranom za Emmy te 2007. u “Kompaniji” nominiranoj za Zlatni globus.

Neke od najistaknutijih uloga Natasche McElhone ostvarila je i u filmovima “Grad duhova”, “Laurel Canyon” i “Neuzvraćena ljubav” te u televizijskom filmu “Druga sestra Boleyn” u produkciji BBC-ja. Neke od ranih kazališnih uloga ostvarila je u “Rikardu III.”, “Grofu Monte Cristu”, “Višnjiku” te “Snu Ivanjske noći”. Tijekom 2006. nastupala je i na West Endu u produkciji nagrađivane drame “Honour”.

PAMELA ADLON – MARCY RUNKLE

Raznolika karijera Pamele Adlon obuhvaća svakojake filmske i televizijske projekte, uključujući nagradu Emmy u kategoriji iznimnog glasovnog ostvarenja, za glas nezgrapnog tinejdžera Bobbyja Hilla u crtanoj hit-seriji “King of the Hill”. Usporedno sa snimanjem treće sezone “Kalifornikacije” posudila je glas Vidiji u najnovijim adaptacijama crtanih filmova o “Zvončici”. Uz to je glumila i uz Louisa C.K.-a u humorističnoj seriji “Sretni Louie”. U posljednje vrijeme ostvarila je i nekoliko epizodnih uloga u serijama “Bostonsko pravo” i “Svadbena zvona” te u seriji “Unscripted”, Stevena Soderbergha i Georgea Clooneyja.

Pamela Adlon glumi od svoje 12. godine, a filmski debi ostvarila je uz Michelle Pfeiffer u “Briljantinu 2”. Neke od ostalih filmskih uloga ostvarila je i u filmovima: “Reci bilo što”, “Krevet od ruža”, “Narednik Bilko”, “Pustolovine Forda Fairlanea”, “Pojedi se od muke”, “Pakleni puding” te “Kakva djevojka”.

Adlon često posuđuje glasove likovima u crtanim filmovima te brojnim likovima u dječjim crtanim serijama. Neki su od tih crtanih filmova: “Animatrix”, “D: Lovac na vampire”, “Kikin servis za dostavljanje”, “Praznici: Škola je gotova”, “Labud trubač” te “Legenda o medvjedu”. A neke su od tih crtanih serija: “Dječak i vjeverica”, “Jakers!”, “Poslije nastave”, “Odrasli”, “Pepper Ann”, “Divlji Thornberryji” te “101 dalmatinac”. Uz to je posuđivala glasove i likovima u crtanim serijama za odrasle, kao što su “Obitelj Oblong” i “Šou pijane vrane”.

MADELEINE MARTIN – BECCA MOODY

Madeleine Martin privukla je pažnju javnosti kada je u dobi od sedam godina nastupila uz Richarda Chamberlaina na brodvejskoj nacionalnoj turneji mjuzikla “Moje pjesme, moji snovi”. S deset godina dobila je izvanredne kritike za nastup u predstavi “Jedan dan u smrti Joe Egg”. Njezin je nastup bio toliko dirljiv i dojmljiv da je 2003. dobila čast da bude najmlađa najavljivačica u povijesti nagrada Tony.

Potom je glumila u produkciji “Čovjeka od jastuka”, drame Martina McDonagha. U rubrici “New York Timesa” pod nazivom “Umjetnost i razonoda” izašla je njezina biografija u dobi od svega 12 godina. U 2008. osvojila je Nagradu mladih američkih kazališnih glumaca u kategoriji najbolje sporedne glumice, za ulogu Jean Fordham u Tonyjem i Pulitzerom nagrađivanoj drami “Kolovoz: Okrug Osage”.

Martin je i četiri godine posuđivala glas “Joju” u “Jojovom cirkusu”, crtanoj seriji kompanije Disney. Ostvarila je gostujuće uloge u serijama “Zakon i red”, “Zakon i red: Odjel za žrtve” i “Hope and Faith” te u večernjem šou “Saturday Night Live”. Kao vrsna plesačica nastupala je u “Lincolnovom centru” sa svjetski poznatim njujorškim baletom, u sklopu baletne predstave “Scenes de Ballet” Christophera Wheeldona, te u Balanchineovim produkcijama “Sna Ivanjske noći” i “Orašara”. Studentica je Škole američkog baleta.

EVAN HANDLER – CHARLIE RUNKLE

Druga sezona “Kalifornikacije” upotpunila je godinu Evana Handlera trećim velikim ostvarenjem. Najprije je izdavačka kuća Riverhead Books prvog svibnja 2008. izdala njegovu drugu knjigu pod nazivom “To je samo privremeno: Dobre i loše strane preživljavanja”. Potom je istog mjeseca nastupio u izvanredno uspješnom filmu “Seks i grad”.

Handlerova filmska i televizijska ostvarenja uključuju glavne i epizodne uloge u filmovima “Pobuna u vojnoj akademiji”, “Ucjena” i “The Three Stooges” te u serijama “Seks i grad”, “Studio 60 na Sunset Stripu” i “To je kao ono”. Uz to je ostvario zapažene gostujuće uloge u serijama “Izgubljeni”, “Zapadno krilo”, “Dva metra pod zemljom”, “Velemajstor” i “Prijatelji”.

Prije televizijskih uloga Handler je u glavnim ulogama nastupao u sedam brodvejskih produkcija. Među njima su i svjetska premijera “Šest stupnjeva odvojenosti”, “Mrzim Hamleta”, “Sjećanja na Brighton Beach”, “Na putu za Broadway” te “Gospodar Harold i dečki”. Handlerovi prvi, kritički prihvaćeni memoari pod nazivom “Neumitno vrijeme: Moja komedija terora” opisuju njegov zapanjujući oporavak od akutne leukemije prije 25 godina. Jednu od posljednjih uloga ostvario je u filmu “Seks i grad 2”.

TOM KAPINOS – AUTOR / IZVRŠNI PRODUCENT

Nadahnut nehajem seksualno ležernih antijunaka kinematografije 1970-ih, Tom Kapinos napisao je crnohumoran scenarij na kojem će se nakraju temeljiti pilot epizoda “Kalifornikacije”. Prije toga je u svojem prvom radu na televiziji dao dojmljiv doprinos seriji “Dawson’s Creek”, gdje je od pomoćnog scenarista za svega dvije godine dogurao do izvršnog producenta.

GINA FATTORE – IZVRŠNA PRODUCENTICA

Nadahnuta odvažnošću, ležernošću i samopouzdanjem Toma Kapinosa, Gina Fattore prihvatila je posao scenaristice/producentice u prvoj sezoni “Kalifornikacije” te otada daje vrijedan doprinos seriji. Prije toga je radila na serijama “King of the Hill”, “Dawson’s Creek” i “Gilmoreice”.

Komentari (0)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861