Stranger Things i Dark — Netflixovo ulaganje u nostalgiju i strah – serijala.com
Trenutno čitaš
Stranger Things i Dark — Netflixovo ulaganje u nostalgiju i strah

Stranger Things i Dark — Netflixovo ulaganje u nostalgiju i strah

Kada se naizgled iznenada pojavio u ljeto 2016., Stranger Things je polako sticao naklonost publike i od male fan baze porasla u kultni, globalni fenomen. Pojavili su se brojni memeovi, parodije, fan artovi i slično, i publika je nestrpljivo iščekivala nove fantastične avanture tinejdžera iz Hawkinsa, Indiane. Samim tim, i očekivanja od druge sezone su bila velika, i s odmakom od nekoliko mjeseci od gledanja – može se reći da su ispunjena.

Druga sezona počinje dosta sporo, ali s obzirom da već poznajemo ove likove to nije problem. Nakon Willovog povratka iz Upside-Down sveta, on, njegova majka Joyce, brat Jonathan i prijatelji Mike, Dustin i Lucas se privikavaju na normalan život. Naravno, normalno je relativan pojam sada kad znaju za postojanje drugih dimenzija i čudovišta odatle, a takođe veruju i da je njihova nova prijateljica sa moćima Eleven mrtva. Najveći fokus ove sezone jeste na Willu, koga i dalje muče vizije; Mikeu, koji se zaljubio u El i pati zbog gubitka; i Eleven, koja je naravno preživela okršaj s demigorgonom na kraju prve sezone. Eleven se krije u kolibi šefa policije Hoppera, i njihov odnos je jedna od najboljih priča ove sezone.

Jedan od najvećih uspeha ove serije jeste kasting, i deca glumci su još bolji u novoj sezoni kada su sazreli, kao i njihovi likovi. Millie Bobby Brown je odlična kao Eleven, i nekada bez ijedne izgovorene reči dijaloga kroz facijalne ekspesije iskazuje sve emocije kroz koje Eleven prolazi. Finn Wolfhard kao Mike je tužan zbog gubitka Eleven i to pokazuje kroz bes, a sjajan je i Noah Schnapp kao Will, kojeg nismo puno viđali u prvoj sezoni, ali ovde se bori sa traumom nakon vraćanja u život. Gaten Matarazzo kao komični Dustin ove sezone ima više prostora za svoj lik, kao i Joe Kerry, koji je u prvoj sezoni bio iritantan kao popularni, školski siledžija Steve, koji se ovde razvio u jednog od najboljih likova.

Steve i Dustin, Stranger Things 2

Tvorci serije, braća Duffer, ne kriju da Stranger Things nije naročito originalan, već da crpi inspiraciju iz blockbustera 80-ih, poput E.T.-a, Indiane Jonesa, Poltergeista, Ghostbustersa, i slično. Ali upravo ta nostalgija za vremenom kada su filmovi mogli da probude maštu i uzbuđenje je plus za ovu seriju. Jedina zamerka za drugu sezonu jeste to što su određeni likovi dosta razdvojeni tokom sezone, pa deluje da je radnja spora, ali s druge strane, likovi i misterija su dosta razređeniji, što je i cilj nastavaka.

Nešto više od mjesec dana nakon druge sezone Stranger ThingsNetflix nam je pripremio i nemačku seriju Dark, koja se nakon promotivnih materijala i trailera nametala kao “mračniji Stranger Things“. Sličnosti ima – tu je određeni deo priče smešten u osamdesete godine prošlog stoljeća, mali gradić, natprirodna misterija i likovi tinejdžera; ali nakon gledanja može se reći da Dark više nalikuje Twin Peaksu. Sama radnja je izuzetno komplikovana i prati nekoliko vremenskih linija – smeštenih u 2019., 1986. i 1953. Likova je mnogo, jer ćemo ih pratiti u različitim vremenima, pa likove koje znamo kao odrasle u 2019, vidimo kao tinejdžere 1986., itd. Mlađi i stariji glumci, koji tumače iste likove, neverovatno liče jedni na druge, pa ćete se nakon prvobitnog upoznavanja ko je ko, lako snalaziti.

Priča počinje u malom gradiću Winden 2019. kada se Michael, otac tinejdžera Jonasa obesi. Michael ostavlja poruku koja se može otvoriti tek 4. novembra u 22:13, ali je njegova majka, bivša medicinska sestra Ines, uzima i krije od ostatka porodice. Tog 4. novembra, Jonas se vraća u školu, i sa prijateljima Bartoszom, njegovom novom devojkom Marthom, i Mathinom braćom Magnusom i Mikkelom odlazi u šumu da nađe paket sa drogom jer je sitni diler droge iz škole Erik nestao, kako bi ga preprodali.

Pored njih, upoznajemo oca Marthe, Magnusa i Mikkela, policajca Ulricha, koji istražuje nestanak i ima aferu sa Jonasovom majkom Hannah. Ulricha Erikov nestanak podseća na sličan nestanak njegovog brata 1986. godine. Situacija se dodatno komplikuje kada u šumi i Ulrichov sin, a Marthin i Magnusov mlađi brat Mikkel nestane. Prva epizoda smeštena u 2019. deluje prilično komplikovano dok ne upoznamo sve likove, ali u drugoj koja prati istragu Mikkelovog nestanka situacija je već lakša. Od treće epizode u priču se ubacuje 1986. godina kada vidimo kako je nestao Ulrichov brat, a potom pratimo radnju iz 1953. godine i otkrivamo da nestanci dece u Windenu traju već decenijama.

Dark, Netflix.

Serija je puna preokreta, i Netflixov model izbacivanja cele sezone odjednom deluje odlično za seriju poput Dark, koja ima komplikovanu priču, gomilu likova i misteriju nakon čijeg ćete svakog rešenja morati da gledate sledeću epizodu, pri tom naletevši na nove tajne i još veću zagonetku. Taman kad mislite da ste shvatili odnose između likova i priču, dogodi se neki zaokret i za svaki odgovor dobijemo još nekoliko novih pitanja. U tom smislu, Dark je sličan seriji Lost smeštenom u gradiću nalik Twin Peaksu.

Nije spoiler reći da Dark počinje kao klasičan triler, i polako se razvija u SF. Sama atmosfera malog gradića, okruženog šumom i večito pod kišom, daje noir utisak, i stalni osećaj da nešto nije u redu. Dark može da deluje zastrašujuće u početku, jer je priča komplikovana a radnja pomalo spora, ali kada upoznate likove i ubacite se u seriju, bićete nagrađeni jednom od najvećih i najprijatnijih iznenađenja ove godine. Kao i Stranger Things, Dark je polako skupljao armiju fanova, i sa nestrpljenjenom možemo da očekujemo nove nastavke, jer je Netflix i zvanično obnovio seriju za drugu sezonu.

2 komentara
  • Meni je druga sezona Stranger Things bila dosadna. Imam dojam da su našli recepturu, malo preheklali što se događa, i čekali aplauz. Kao da su ponovili prvu sezonu ali sad sa malo drukčijim forama. Don’t fix it if it ain’t broken, jelda? Jedino što je odudaralo od toga je bila (spoiler) sudbina pametnog odraslog nerda. Njegov arc mi se jako svidio.

    Dark… sam probala gledati i bio mi je dosadan. Međutim, moguće je da sam imala lošu kopiju i da sam zbog toga stekla loš prvi dojam. To su “blagodati” okolo-naokolnih izvora serija. Već mi se dogodilo tako, pa sad pazim. Tako da će Dark vjerojatno dobiti još jednu priliku, ali nakon re-hasha s drugom sezonom Stranger Things-a nekako mi ni nije napeto. Ne volim da mi se kao publici podilazi.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861