Što gledati, a što propustiti na televiziji ove jeseni; dio prvi – serijala.com
Trenutno čitaš
Što gledati, a što propustiti na televiziji ove jeseni; dio prvi

Što gledati, a što propustiti na televiziji ove jeseni; dio prvi

Iz godine u godinu sve je teže pratiti televiziju. Nekad iznimno važan jesenski tjedan premijera danas je samo relikt nekih davnih vremena, a količina serija koja se kroz godinu prikazuju nije nešto što normalna osoba može pogledati. Filtrirati je važno, ali problem nastaje kad pokušavate kroz cjedilo za tjesteninu progurati sadržaj uličnog kontejnera za smeće. U ovom kratkom pregledu (nekih) pilota od prošloga tjedna pokušat ćemo u kraćoj formi prokomentirati šačicu novih jesenskih serija — i to prvenstveno onih s networka. Za tjedan ili dva pozabavit ćemo se i onima koji će svoju premijeru tek imati. Pa krenimo.

I prije službene premijere na CBS-u šuškalo se da je Unicorn (ocjena: 7) jedan od najboljih jesenskih pilota. Nažalost, u kontekstu to znači samo da je bolji od ostale hrpetine dreka na zapaljenom odlagalištu smeća, ali nevjerojatno je kakvu su glumačku postavu prikupili. Walton Goggins ovdje je u glavnoj ulozi udovca s dvije maloljetne kćeri kojem godinu dana nakon ženine smrti prijatelji pokušavaju srediti dejt. Da, ovo je premisa polusatne humoristične serije na CBS-u koja začudo nije stajski gnoj. Goggins je ovdje u nešto neobičnijoj ulozi od onih u kojima se inače pojavljuje, ali pilot je pristojan iako ni po čemu poseban. Rob Corddry, Michaela Watkins, Maya Lynn Robinson i Omar Benson Miller pomažu Gogginsu u sporednim ulogama, a uz malo naštimavanja mogla bi ovo biti iznimno simpatična serija u maniri Suburgatoryja iako ima preći još dalek put. ()

Vjerojatno najbolji pilot prošloga tjedna je CBS-ov Evil (ocjena: 7.5), novi televizijski poduhvat bračnog para King. Michelle i Robert dobro su protresli ustajalu močvaru network televizije svojom serijom The Good Wife, a ove jeseni pripremili su neobično ambicioznu nadnaravnu dramu koja prati Dr. Kristen Bouchard (Katja Herbers), forenzičku psihijatricu i Davida Acostu (Mike Colter), budućeg svećenika. Kristen i David za katoličku crkvu zajedno istražuju različite, naizgled nadnaravne slučajeve posjedovanja demona, tobožnjih čuda i sličnih neobičnih pojava. Ovaj kreativan pilot zanimljiv je i perspektivan twist na tradicionalno arhaičnu proceduralnu formu, a glumački trojac (uz Herbers i Colter kao treći dio tima pojavljuje se Aasif Mandvi) uvjerljiv je, smion i zabavan za gledanje. Da je netko prije desetak godina rekao kako će CBS imati najupečatljivi jesenski pilot rekao bih mu da je lud, ali evo nas ovdje. Evil će vjerojatno ući u tjednu rotaciju samom činjenicom da ima hrabrosti malo prodrmati uhodanim i predvidljivim network krajolikom, a toplo se nadamo da neće izgubiti šmek kojim se pilot može pohvaliti. ()

Evil, CBS

Fox polaže nade u svoju novu proceduralnu dramicu, Prodigal Son (ocjena: 6), s Michaelom Sheenom u sporednoj ulozi. Sheen je skoro vlastoručno uništio treću sezonu Good Fighta, ali ovdje je uspio malo utišati svoj performans i pristup materijalu. Svejedno — Sheen se jedini donekle zabavlja i djeluje kao da je u potpuno drugoj seriji za razliku od glavne glumačke postave koja je redom 1) glavni glumac s frizurom, 2) glavna glumica i potencijalni romantični partner glavnom glumcu s frizurom, 3) policajac partner, vjerojatno comic-relief i 4) Lou Diamond Phillips. Prodigal Son prati FBI-jevog profilera koji lovi serijske ubojice, ali ne kao u Mindhunteru već suptilnošću sredovječnog muškarca u baloneru dok stoji ispred dječjeg vrtića. Pilot je lijepo snimljen, Chris Fedak je napisao nenadahnutu epizodu, a glazbena podloga je nevjerojatno neprijatna, glasna i prenametljiva. Ovo nije loš pilot, samo nije baš jako dobar. ()

Jedan od zabavnijih ovogodišnjih dramskih pilota stiže sa CBS-a koji kroz All Rise (ocjena: 7.5) još jednom ulazi u pravničke vode. Glavnu ulogu ovdje preuzima Simone Missick kao nova sutkinja Lola Carmichael čija je nada biti pravednija i moralnija u odlukama koje donosi u dugačkoj crnoj odori te time iskorijeniti svu nepravdu koju je doživjela kao odvjetnica. Nešto čemu bi svatko, u želji da bude sudac, težio. Prva epizoda počinje doslovno eksplozivno, s napetom scenom svađe u sudnici koja je stvarno nepotrebno eskalirala i epizoda bi lagano mogla ići bez druge polovice te scene. No, ono što je serija postigla već s onom prvom polovicom je postaviti Lolu kao vrlo determiniranu u svojem naumu te ju kroz ostatak epizode, ispunjene dramatičnim i komičnim trenucima, oslikati kao sutkinju koja će se, za razliku od njenih kolega, stvarno boriti za pravdu, poštivanje zakona, i ono najvažnije — raditi u korist građana. Već prvi duži slučaj dovodi Lolu u hrpetinu nedoumica, ostali likovi su nam zasad predstavljeni tek u grubim crtama, a glavna nit ostatka sezone poprilično je jasno vidljiva. Iako nisam ljubitelj pravničkih procedurala, vrlo ću se rado svaki tjedan vraćati All Riseu jer se čini kao taman dovoljno napeta serija da se mogu opustiti gledajući ju. (mv)

Za razliku od CBS-ovog All Rise, NBC-jev Bluff City Law (ocjena: 6) cilja biti mrvicu ozbiljnija pravnička drama, no ne previše dobro. Pilot je imao sve što po propisima legal courtroom drama mora imati, a to je dovoljno zanimljiv početni slučaj koji će kroz svoje uspone i padove unutar sudnice ispoljiti pozitivne i negativne osobine centralnih odvjetnika, te lagano zakoračiti u njihov privatni život. Također, ima Jimmyja Smitsa koji je, kao uvijek, odličan za vidjeti, ovaj put u ulozi Elijaha Straita, najpoznatijeg odvjetnika u gradu, dok slabo poznata Caitlin McGee krade svaku scenu kao Elijahina kćerka Sydney. McGee je najbolji dio pilota, no ono što fali je razlog zbog kojeg bi se gledatelji vraćali seriji nakon njega. Prva epizoda nije baš usmjerila seriju u nekom jasnom pravcu, niti natuknula kamo uopće želi ići, osim biti čisto odvjetnička drama koju ovaj put vode otac i kći. (mv)

Prije desetak godina Greg Rucka je na ONI Pressu počeo izdavati Stumptown, priču o Dexedrine “Dex” Parios, nelicenciranoj privatnoj istražiteljici koja svoj posao obavlja na području naslovnog Stumptowna, odnosno Portlanda u Oregonu. Šarmantna je to i nepretenciozna priča o inteligentnoj, senzibilnoj i vrlo domišljatoj vojnoj veteranki koja jedva krpa kraj s krajem i brine se za svog mlađeg brata koji pomaže u kafiću obiteljskog prijatelja Greya. Zanimljiv je ovo životni put o priči koja je nastala imitirajući neke bivše serije, Rockford Files kao glavna inspiracija, da bi putem ABC-jeve narudžbe zatvorila ekranizacijski krug. Cobie Smulders je odličan izbor za glavnu junakinju, ali sam pilot je… dosadnjikav. Prva epizoda gotovo u cijelosti adaptira prvi stripovski arc i s tehničke strane sve ovdje štima, ali nema duše. Nema nekog mesa na kostima. Stumptown (ocjena: 6.5) je adaptacijom izgubio dozu elegancije i specifične draži koji su veliki dio Ruckinog stripa. Šteta je što nedostaje određeni autorski pečat, ali uz malo naštimavanja u narednim epizodama serija bi vrlo lako mogla (i trebala bi) imati neku svoju karakterističnu notu pored case of the week kalupa koja bolno nedostaje u ovom pilotu. Pogledat ćemo još koju epizodu. ()

Cobie Smulders, Stumptown

Nakon što je NBC odustao od narudžbe serije, ABC je uskočio i udomio svoju novu misteriju Emergence (ocjena: 7) kao što je glavna junakinja serije, policajka Jo, udomila nepoznatu djevojčicu pronađenu izgubljenu nakon zrakoplovne nesreće i uplela se u više problema nego što je mogla zamisliti. Gledajući prvu epizodu, čini se kao da su broadcast mreže konačno odlučile stati s pokušajima izrade novog Losta i okrenule se prema Netflixovom Stranger Thingsu čija junakinja Eleven dijeli poneke sličnosti s novoimenovanom Piper u ABC-jevom pilotu — specijalne moći, gubitak pamćenja, blaga društvena izoliranost. Ulogu zabrinutog policajca ovdje preuzima Allison Tolman koju je zanimljivo vidjeti u sličnoj ulozi iz prve sezone Farga, no ovaj put se suočava s potencijalno velikom urotom vlade SAD-a koja opet nespretno čisti vlastite nerede po američkim gradićima. Tolmanina Jo je kreativna i skeptična, a pilot epizoda vrlo brzo otkriva da će njena obitelj i karijera ovisiti o odlukama koje Jo donese u vezi malene Piper, kao što će i budućnost serije ovisi o odlukama autora kojom brzinom žele otkrivati odgovore na već puno postavljenih i nadolazećih pitanja. Ova intrigantna epizoda može ili otvoriti vrata kombinaciji tema koje je Stranger Things već obradio, ili razvući cijelu priču toliko daleko da će ABC-jeva sjekira biti znak milosti. (mv)

Komentari (1)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861