Recenzija: Wonder Woman (Pilot) – serijala.com
Trenutno čitaš
Recenzija: Wonder Woman (Pilot)

Recenzija: Wonder Woman (Pilot)

Televizijski put najnovije ekranizacije kultne stripovske junakinje Wonder Woman, može se opisati kao turbulentan: David E. Kelley (The Practice, Boston Legal, Ally McBeal), uskočio je u žanr vrlo netipičan za njega, pokušao prodati scenarij mrežama – te isprve nije uspio. No, NBC – mreža na kojoj Kelley već ima jednu seriju, Harry’s Law – odlučila je ipak naručiti pilot. Još prije toga pričalo se o groznom scenaruju, prepunom “kelleyevskih klišeja,” no usprkos tome smatralo se da pilot ima solidne šanse za zeleno svijetlo prema produkciji serije, zbog priličnog publiciteta i poznatog predloška. Ipak, NBC je odlučio odbaciti pilot, koji je zasigurno bio jedan od, ako ne i najrazvikaniji (ne nužno zbog dobrih stvari) u proljetnoj pilot sezoni.

Neke stripovske superjunake jednostavno nije lako prebaciti iz stripovske forme u televizijsku formu, među njih naravno spada i Wonder Woman, čiji su glavni aduti osim izgleda naravno, njeni “laso istine” i “nevidljivi avion”. Sve je to divno i krasno izgledalo na stripu prije pedesetak godina, i čak u prvoj televizijskoj ekranizaciji Wonder Woman sa Lyndom Carter u glavnoj ulozi tijekom sedamdesetih, no bila su to neka druga vremena. Takav koncept danas jednostavno ne bi prošao, što je sigurno jedan od razloga zašto ona još uvijek nije dobila pravu filmsku adaptaciju, nego se do sada samo pojavljuje u animiranim izdanjima Justice Leaguea.

Wonder Woman (Adrianne Palicki; Wonder Woman, NBC)
Adrianne Palicki (Wonder Woman, NBC)

Dakle, Adrianne Palicki je Wonder Woman/Diana Themyscira/Diana Prince. Da, trodupli identitet, jer već u pilotu svi znaju da je Diana Themyscira vlasnica farmaceutske kompanije ujedno i Wonder Woman, no ipak se tu našao i treći, onaj tajni identitet tj. Diana Prince (jer naravno, svi superheroji ipak moraju imati tajne identitete). David E. Kelley je imao zanimljiv pristup u kreiranju njenog lika: Diana Themyscira/Wonder Woman je snažna moćna emancipirana žena koja vodi svoju tvrtku i okolo ganja zlikovce sa svojim ovaj put zlatnim lasom, i nekakvom super-letjelicom, dok je Diana Prince nesigurna cura, koja živi u  malenom stančiću, ima kućnog ljubimca, te naravno odmah po povratku s posla sjeda za laptop i odmah otvara Facebook profil (gdje među svoje prijatelje navodi svoga kućnog ljubimca), ili sjeda na kauč, gricka čips, pije pivu i gleda vijesti. Kelleyeva vizija lika je prije svega čudna jer u pilotu je dosta vremena potrošeno na flashback scene gdje Diana prekida sa svojim dečkom u standardnoj maniri; “volim te, ali ne mogu biti s tobom jer sam ja Wonder Woman i to bi bilo preopasno za tebe”, te je sa takvim djelovima Diana okarakterizirana kao single nesretna žena unatoč uspješnosti u svom poslu. Da se malo manje forsiralo takve scene, možda bi dojam ali i lik bili malo bolji, jer to jednostavno nije način karakterizacije superjunaka, pogotovo ne u pilot epizodi. Također, nismo dobili apsolutno nikakve informacije o njenoj prošlosti; tko je zapravo ona, odakle je, kako je postala to što je. Nedostaje onaj “superhero vibe“, kao da je autor serije pokušao napraviti nekakvu sapunjaru/krimi seriju, a ne ekranizaciju strip junaka.

Diana i sporna lutkica (Adrianne Palicki;Wonder Woman, NBC)
Adrianne Palicki kao Diana i sporna lutkica (Wonder Woman, NBC)

Epizoda obiluje stvarno glupim djelovima. Naime, Dianina kompanija se financira od prodaje Wonder Woman lutkica koje imaju abnormalno velike grudi, što naravno smeta Dianu, jer naravno to je loša reklama za nju. Također, imamo u zanimljiv novi pristup u hvatanju velikih zlikovaca: organizirajte konferenciju za novinare i fino se izjasnite da znate tko je krivac i usmjerite prstom na njega, no napomenite da još uvijek nemate dokaza protiv njega, što je upravo napravila glavna junakinja. Naravno, epizoda obiluje i standardnim slow motion scenama tijekom potjere za negativcima, i nekim srcedrapajućim trenucima, (osim već spomenutog prekida), gdje se u jednoj sceni mladić sruši na pod zbog nekakve droge koju je konzumirao, ali nakon što je dobio potvrdu da je upao na fakultet, ne bi li se emotivno došlo do gledatelja. Dalje, jedan od glupljih djelova je taj što je sve to nekako prejednostavno, cijela struktura pilota, jer Wonder Woman u zadnjih dvadeset minuta sruši cijelu protivničku kompaniju koja proizvodi drogu za stvaranje super-vojnika, te se dobije dojam da je lik Veronice Hale (šefica te protivničke kompanije) kojega je tumačila Elizabeth Hurley, olako potrošen, jer nisu dane nikakve naznake o daljenjem razvoju radnje, a ni o tom liku koji bi trebao/mogao biti glavni negativac. I ne, nema pravog chick fighta” između Veronice i Wonder Woman. Iako cijeli dijalog nije toliko glupav, svejedno obiluje klišejma i frazama tipa: “imate li nalog”, “javit će vam se moj odvjetnik”, “okružni tužioc je moj prijatelj”, “nemate dokaza”, itd., skoro pa u jednom trenutku imate dojam da gledate neku krimi /odvjetničku seriju. Ali hej, to je David E. Kelley.

Pustimo sada ove negativne stvari sa strane. Wonder Woman pilot ima nešto što ostale serije nemaju, a to je Adrianne Palicki. Ako postoji neka glumica koja je stvorena za tu ulogu onda je to ona, koliko god glupav njen lik bio, prezgodna Adrianne u ulozi jednostavno briljira, ne nekom odlučnom glumom, već svojom pojavom, bilo da je Diana ili Wonder Woman. Osim što dobro izgleda, ona odlično barata svojim lasom i bez problema mlati sve negativce. Ta zadnja scena borbe je za televizijske pojmove čak solidno napravljena. Čim se pojavi u bilo kojoj sceni prisutan je njen badass faktor, što se najbolje vidi u načinu na koji prikuplja informacije, te ne mari za zakon, već jednostavno radi po svom, možda bih rekao blago iritantno, no takav valjda mora biti njen lik.

Wonder Woman u klasičnom kostimu (Adrianne Palicki; Wonder Woman, NBC)
Adrianne Palicki kao Wonder Woman u klasičnom kostimu (Wonder Woman, NBC)

Zaključak

Je li NBC napravio dobar potez što nije dao narudžbu za serjiu? Vrlo vjerovatno jest, jer pilot obiluje tolikim rupama, nije pretjerano ozbiljan u karaterzizaciji likova, te je prejednostavan u radnji, niti se čini da bi se serija mogla dalje smisleno razvijati. Produkcijski gledano, nije neki visoki nivo, no zato je guilty pleasure faktor ogroman i instantan. S druge strane, može vam itekako biti žao što nećete gledati Adrianne u tjednom izdanju, u bilo kojem kostimu, jer to vam sigurno ne bi dosadilo. Realno gledajući, da je pilot ponuđen CW-u, tamo bi sigurno prošao, te bi po njihovim standardima možda bio i hit, i tamo bi Wonder Woman sigurno bila okarakterizirana kao moderna junakinja, a ne kao neka poludepresivna žena.

P.S. Pilot je nedavno procurio (i) na YouTubeu, no ubrzo je uklonjen, pa ćete se za zadovoljavanje znatiželje morati snaći na vlastite načine.

2 komentara
  • slažem se da je koncept Wonder Woman presmiješan za današnju televiziju…i meni je dok sam gledao pilot najviše smetao ovaj iznenadni početak bez ikakvog uvoda u njenu prošlost- kako je uopće nastala W. Woman i nije mi se svidio dodatni alter ego… jedina dobra stvar mi je bila jedna od zadnjih scena kad pretuče one ” super- ratnike” ,ili tkogod bili, koja je napravljena skroz u redu.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861