Recenzija: The Strain je ponekad zabavni, potpuni nered – serijala.com

Guilermo del Toro, Carlton Cuse i FX obećavali su mnogo, no rezultat je puno campa i treša. Ili smo očekivali krivu seriju.

 1. M says:

  Slažem se s recenzentima. I ja sam imao veća očekivanja sudeći po trailerima (knjige i stripove nisam čitao) i autorima. Jučer sam pogledao četvrtu epizodu koja je dosegla novo dno, posebice sam kraj epizode čije sam zadnje replike likova nekoliko puta odvrtio u nevjerici. Vjerojatno ću pogledati još jednu epizodu i odustati, otprilike kao na još većem ovogodišnjem razočaranju – Helixu.

 2. ime says:

  serija djeluje nekako jeftino, iako produkciski to i nije, ali atmosfera kao da je iz sredine 90ih, sto je ovde nekako lose…likovi totalno nezanimljivi, a ni sama misterija price nije uvjerljiva da te tjera da gledas….tanko…

 3. Darió Łucić says:

  Za razliku od The Straina Utopia u 2. sezoni RAZVALJUJE!!

 4. Robisierra says:

  Načelno se slažem s Dariom iako još uvijek pratim seriju. Napravio sam zajeb u tome što sam počeo čitati knjigu istovremeno kad je krenula serija. Knjiga (prva od tri) je po mom mišljenju miljama bolja od serije. Likovi su bolje razrađeni, atmosfera i napetost na daleko većem nivou.

  Ne kužim čemu tolika razlika i odmak, čemu tolika doza gluposti i naive.

  • Krešo says:

   Sad me već i interesira.
   Koje su bitne razlike između knjige i serije, gdje romani uspjevaju u odnosu na seriju i koliko uopće slijede predložak?
   (nemam namjeru čitati, a i ne brinu me budući spoileri za seriju)

   • Robisierra says:

    Prije svega prva od tri knjige, koja se zove The Strain, je strašno pitka tj, čitka. Nema nikakvog praznog hoda, radnja se cijelo vrijeme seli s jednog mjesta na drugo i započinje tako da čitatelja upoznaje s mladim Setrakianom, što već na početku daje dovoljno informacija o tome kako su vampiri nastali.

    Knjiga prvenstveno daje puno više informacija i bolje drži cjelokupnu priču nego serija. Serija, po mom mišljenju, ima previše praznog hoda i nelogičnosti. Počevši od samog pronalaska aviona u mraku na pisti, do nestajanja kovčega i leševa iz mrtvačnice. Sve je puno detaljnije i bolje opisano.

    Nadalje, u knjizi se pojavljuju likovi koji nisu u seriji (doduše niti ne moraju biti) a prikazuje se njihova interakcija s vampirima koji su otišli iz mrtvačnice i krenuli kućama. Primjerice, jednoj ženi je laknulo kada su njezinog muža proglasili mrtvog, kao jednu od žrtava iz aviona, jer je bio nasilnik i pijanac. Da bi dan poslije pronašla ga kako spava u zamračenom tavanu njihove kuće. Fino ga je naravno sasjekla mačetom kad je krenuo na nju. U seriji se to ne vidi ali 200 vampira iz mrtvačnice je krenulo svojim kućama, da bi naravno zarazili svoje obitelji i susjede. Sve to bi moglo, umjesto nekih bespotrebnih dijaloga i radnji, stati u 5-10 minuta jedne epizode a drastično bi podignulno horor tematiku serije.

    Također više je prostora posvećeno transformaciji četvero preživjelih iz ljudi u vampire. Njihovoj izgubljenosti, patnjama, mislima.

    Knjiga za razliku od serije uspijeva dati više napetosti i misterije. A što je meni vrlo važno likovi su daleko bolje isprofilirani. Pametniji su.

    Serija otprilike 90 posto slijedi knjigu. Slijed događaja je otprilike isti, samo što su uloge nekih likova drugačije. Npr Gusova uloga je u seriji nešto skromnija a Eichorst se ne pojavljuje niti nakon 2/3 knjige. Setrakian lovi vampire cijeli svoj život i dobro je pripremljen za to.

    Da ne duljim, čini mi se da je serija osakaćena i zbrzana verzija poprilično zanimljive knjige. Zanimljive za one koji vole horor-fantastiku-misteriju.

    Čini mi se da nisam usamljen u ovim tvrdnjama jer vidio sam poprilično sličnih komentara.

    Da nisam čitao knjigu serija bi bila još koliko toliko solidna, ali ovako bih joj dao tek prolaznu ocjenu.

    • Krešo says:

     Tenks.
     Da, steta, tim vise sto bas autori sami rade svoju adaptaciju i sto znamo da FX ne gura pipke previse u svoje serije. Da im ne znam imena, vjerojatno bi odustao odmah nakon pilota (ili korektnosti radi jos jedne epizode za tekst). Ovako cu vjerojatno pogledati sezonu do kraja, osim ako ne zapnem u nekom trenutku; jer inace nema sanse da catchupam vise od par epizoda u komadu.

     • Robisierra says:

      Upravo to je ono što me najviše čudi. Čini mi se da je premisa cijele priče narajcati raju trailerima, pokupiti lovu i servirati nekakav poluproizvod. Šteta, ali gledat ću i dalje jer nije baš da je ovih dana nekakva poplava kvalitetnih sf-oliko-horor-ičnih serija.

     • Krešo says:

      Dobro, ne bi isao tako daleko. Nema smisla dugorocno, a u kratkom roku para nema.Vjerujem da je stvar jednostavnija, serije nekad ne funkcioniraju od prve epizode, nekad stvari u draftu izgledaju bolje nego u konacnici (k’o neki nasi tekstovi) i ispeglaju se kasnije, pa cemo mozda pisati mea culpa ispravak za dva mjeseca. Ili stvari odu u kurac jos vise, tko ce ga znat.

    • Krešo says:

     Da vidimo kako izgleda to fićuranje komentara.

    • gormar says:

     Respect!

 5. neko says:

  Smešni su ko bioskop. Imaju me dok zaraza ne krene da se širi. Ako i to useru, dovidjenja.

 6. Horny_Devil says:

  Premda volim del Tora i FX, moram priznati da me hype mašina nije dohvatila ovaj put. Bio sam dosta ravnodušan spram trailera i pilot sam pogledao reda radi(a zašto sam pogledao ep. 2-4 će morati otkriti Mulder i Scully).

  Po meni, užasno hit&miss serija. Ima dobrih scena, misterija je ok (ništa spektakularno ili neviđeno), ali su likovi hodajući klišeji, a dijalog je uglavnom grozan.

  Ponekad imam dojam da del Tora čine dvije različite osobe(*insert fat joke*): njegov rad u Americi karakteriziraju klišeji, površni likovi, eksplozije, kikanje esova, one lineri, a filmovi složeni u Mehiku/Španjolskoj su obično manje hororičasti, ali maštovitiji i s boljim radnjom i dijalozima.

  Suma sumarum: relativno standardno Guillermovo U.S.A. ostvarenje, ali ipak manje zabavno. Nedostaju velike eksplozije i pamtljivi one lineri :)

 7. Slaven says:

  Ne znam na temelju čega je Sepinwall ovome dao ocjenu B+

 8. babea44713 says:

  Ajde ajde. Možda The Strain završi tako da će svi likovi cmoljiti i grliti se u crkvi pa ćete biti zadovoljni.

 9. Goran says:

  Nakon upravo odgledanih 4 epizode, ne bih rekao da je tako loša kako se navodi u recenziji ili komentarima. Moguće da je to zbog hypea ili toga što je silna količina dobre televizije zadnjih godina prouzročila kontraefekt i podigla letvicu neopravdano previsoko za svaki novi uradak. Ovo je – jasno je na prvi pogled – čisti eksploatacijski TV, bez ikakvih pretenzija da bude nešto više ili pametnije (barem dosad ne vidim nikakvih pretenzija – likovi su taman hodajuće ljuske kako i trebaju biti za ovakav proizvod, nema dugačkih ekspozicija, kadrovi se izmjenjuju pravilnim ritmom, stvar štima – zasad.)

 10. konkvi says:

  simpatično :D, neki likovi u pojedinim trenucima djeluju toliko smiješno da se čovjek mora nasmijati :D. u stvari,nakon sedam epizoda smješkam se svakoj drugoj sceni i deinitivno ne očekujem bog zna što pamento, ali del toro i američku zabavu za široke narodne mase zna učiniti ne tako lošom. glavni lik tj.glumac, bar daje sve od sebe haha.

 11. Zdravkodren Jojboli says:

  Šteta onih 20% monotonije kod svake epizode.

 12. Boris says:

  Strpljivo gledam, jer kao ljubitelj SF-a, Fantasy-a i Horora, “moram” seriju odgledati do kraja. No činjenica je da sam dočekao jedva tri dobre scene u cijeloj sezoni.

Uključi se u komentare

Your email address will not be published. Required fields are marked *