Recenzija: The Hour – BBC-jev povratak u pedesete – serijala.com
Trenutno čitaš
Recenzija: The Hour – BBC-jev povratak u pedesete

Recenzija: The Hour – BBC-jev povratak u pedesete

Informirati, obrazovati, zabaviti. Ovo temeljno načelo BBC-a, ali i medija općenito, danas je nažalost gotovo svedeno na zabaviti, jer infotainment je zavladao svijetom novinarstva. Ozbiljne teme i sadržaji, točnost informacija, stroga pravila ono su što je nekad predstavljalo temelj informativnih emisija. BBC, kao najstarija javna televizijska ustanova na svijetu, i sam se odmaknuo od  svog prvotnog načela, prilagodio se potrebama i željama suvremenog svijeta. Iako svako od razdoblja nosi i određene prednosti u izvještavanju i kreiranju vijesti, ona je nekad imala veći značaj, no što je to danas. Kako je to otprilike izgledalo sredinom prošlog stoljeća upravo nam je BBC nastojao prikazati u jednosatnoj odličnoj seriji The Hour.  Iako maštovito najavljivana kao britanska verzija Mad Mena, ako izuzmemo neke sitnice poput razdoblja u kojem se obje serije odvijaju, druge poveznice uistinu je teško pronaći. Autorica serije Abi Morgan inspiraciju je pronašla u BBC-evim emisijama “Tonight” i “Panorama”, a glavni protagonisti temeljeni su na jednim od najpoznatijih britanskih novinara i producenata 50-ih i 60-ih- Grace Wyndham Goldie, Richardu Dimblebyju te Cliffu Michelmoreu.

U vrijeme kada je Anthony Eden britanski premijer, kada se SAD suočava s promjenama koje snažnije počinju mijenjati lice društva, kada Mađari ustaju protiv sovjetske okupacije, a Sueska kriza drma prije svega britanskom političkom scenom, Bel, Hector i Freddie glavni su trio zadužen za jednosatnu emisiju jednostavnog naziva The Hour. Oni se u tom burnom razdoblju svojim provokativnim pristupom nastoje oduprijeti pritisku vlasti i promicati slobodu govora. Tajni agenti infiltrirali su se u redakciju BBC-a, konzervativci pokušavaju utjecati na medijsku agendu i način informiranja javnosti, a kriza je snažno oslabila moć Britanaca.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=InILSU-ZV9M[/youtube]

Već prvi nastavak daje nam do znanja da je The Hour prije svega drama, ali ispunjena elementima političkog trilera, špijunažom i igrama tajnih službi, ljubavnim aferama, ubojstvima, samoubojstvima, preljubom uz dodatak lekcije iz povijesti toga razdoblja. U šest nastavaka prilično su dobro i intrigantno upakirani svi ovi elementi, iako je pomalo zbunjujuća “potraga za špijunima” , no opet s druge strane, nejasno i špijunaža jednostavno moraju ići zajedno.

Romola Garai, Dominic West i Ben Whishaw odlični su bez gotovo ikakvih zamjerki. Romola Garai očarala me još u Danielu Derondi i vjerujem da je zaslužila titulu jedne od najboljih britanskih glumica današnjice. Bel je producentica emisije koja se odupire konzervativnim stajalištima poput “ženi je mjesto negdje drugdje, a ne u televizijskoj redakciji”; predstavljena kao snažan i emancipiran karakter koji  na neki način puca u trenutku kada se upušta u ljubavnu aferu s Hectorom, riskirajući pritom karijeru i sudbinu čitavog projekta.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=fZyPCCCKyFI[/youtube]

Uvjerljiva izvedba i zaslužena pohvala ide i Dominicu Westu koji je kao i Garai zaslužio nominaciju za ovogodišnji Zlatni Globus u kategoriji najboljeg glumca u miniseriji ili tv-filmu. Šarmantan voditelj zanimljivog tijeka uspona u svijetu televizije zbog Bel stavlja i karijeru i bračni život na kocku.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ZCy-2jX5frU[/youtube]

Ben Whishaw u ulozi Freddieja nepodnošljiv je sa svojim sarkazmom, ekscentričnošću i upornošću, no istovremeno predstavlja ono čemu novinarstvo teži i što jest. Svi spomenuti elementi imaju njega za zajedničku poveznicu- bez njega jednostavno nema silnih zapleta. Kao ni bez njegovog dugog jezika. S obzirom na Freddiejevu zaluđenost s Bel zanimljivo će biti kako će se odnos njega i Bel razvijati u sljedećoj sezoni, posebno zbog činjenice da je očito kako kemije među njima jednostavno nema, a samostalnost i ambicioznost Bel zasad ne daje nikakve naznake za to. Ako nešto i postoji u planu, u tom slučaju će više nalikovati na incest.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=PFLG-006FvA[/youtube]

Glede same ideje o razvoju serije, teško mi je dati neku oštriju kritiku. Kada se svi nastavci povežu u cjelovitu priču, ovo istinski ispada kao must see uradak. Upečatljiv je sukob novinara i političke vlasti čije boje brani Julian Rhind-Tutt u ulozi Angusa Mccaina, kao i Freddiejeva želja i volja da usprkos mogućim posljedicama izvuče istinu na vidjelo. Bez tajanstvenog Thomasa Kisha nemoguće je zamisliti tako brz rasplet špijunske igre i tragičan ishod njegovog natjeravanja s Freddiejem zasigurno je prijelomnica u kojoj se određene stvari polako počinju rasvjetljavati. Vjerojatno je najlošije od svega izveden jedino završetak prve sezone. Iako najnapetiji i uvjerljivo najbolji nastavak u kojem je odupiranje političkoj kontroli doseglo vrhunac te otkrivamo tko je u redakciji traženi sovjetski špijun i pomalo se iznenadimo, ali kad sumiramo shvatimo da je bilo i očekivano, sam završetak više nalikuje na potpun kraj serije, no vidjet ćemo kako će to izgledati u nastavku koji slijedi sredinom sljedeće godine. Priča se nastavlja 1957. godine, a oči su usmjerene u utrku za nuklearnim naoružanjem. ITV pokušava “preoteti” Hectora BBC-u, no dolazi do skandala kojim on ponovo riskira svoj poslovni i privatni život. U međuvremenu Bel se suočava s novim šefom te pokušava dovesti svoj život u red. Novih šest nastavaka upravo se snima, a u ljeto se očekuje premijera.

I da zaključim… The Hour je jednostavno bio užitak gledati, bez ikakve sumnje. Sve u seriji je odlično osmišljeno i prezentirano i uistinu je dobro iskorištenih sat vremena. Pokoji trenutak u seriji izvuče i osmijeh, tako da je uistinu spoj gotovo svega. Već spomenuta uvjerljiva gluma, uspješan vizualni dojam koji nas vraća unatrag u prošlost, Hladni rat kojeg “vidimo”, ne samo kroz događaje, već i boju; te nezaobilazan dim cigareta koji je eto, i to što povezuje The Hour i Mad Men… Jednostavno rečeno – užitak.

Prva sezona emitira se od 7. siječnja na Fox Crimeu.

9 10 1
9

Žanr: Drama

Autor: Abi Morgan

Mreža: BBC Two

Glume: Dominic West, Romola Garai, Ben Whishaw, Anna Chancellor

Datum premijere: 19. srpnja 2011.

2 komentara
  • Serija mi je bila zbilja odlična, a definitivno mi je najbolji bio Ben Whishaw, odnosno Freddie.

    Ipak, čini mi se da se trebalo bolje poraditi na Belinom liku. Ok, ona je žena u 50-ima koja želi karijeru, a ne ono što su tada kao sve druge žene htjele. Ako ćemo vući paralele s Mad Men, ona je neka njihova verzija Peggy Olson. Jedina scena u kojoj se vidi da ona izlazi iz društvenih normi tog razdoblja i da se ipak bori s time jest ona kad o tome razgovara sa svojom majkom, a to mi je bilo nekako dosta klišeizirano i patetično. Sve do tada se to samo moglo pretpostaviti poznavajući okolnosti tog vremena. No, s druge strane, vjerojatno nisu ni htjeli to naglašavati, jer serija ipak nije o tome. Neuvjerljiv mi je i odnos nje i Hectora i nekako me nikako ne mogu pridobiti na svoju stranu (sad ne znam je li to posljedica gledanja previše američkih serija gdje te se ipak trude pridobiti da ti je stalo za likove koliko god možda u krivu bili :D), a Anthony Eden je ipak prenegativno prikazan.

    Ipak, ono što najviše cijenim u ovoj seriji jest činjenica da novinari nisu prikazani kao neki junaci u potrazi za istinom i informacijama pod svaku cijenu (ok, rade oni sve to), ali nije to prikazano na onaj patetični način kojeg često susrećemo, opet, u američkim filmovima te se uvijek poistovjećuje s profesijom novinara:D

    No, osim što je serija u 50-ima pa se povezuje s Mad Menom, koji je u 60-ima, mene nekako puno više podsjeća na filma Broadcast News iz 1987. (koji je čak nedavno bi bio na tv-u), a ponajviše zbog odnosa između glavnih likova :D

    Da skratim i napišem bitno: iako se možda ne čini iz komentara, zbilja sam uživala u seriji i veselim se idućoj sezoni, a za ovu informaciju da će biti na Fox Crimeu uopće nisam znala, mislim da ću je opet pogledati :D

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861