Recenzija: Looking For Alaska — solidna adaptacija romana namijenjena je obožavateljima – serijala.com
Trenutno čitaš
Recenzija: Looking For Alaska — solidna adaptacija romana namijenjena je obožavateljima

Recenzija: Looking For Alaska — solidna adaptacija romana namijenjena je obožavateljima

Danas se toga malo teže prisjetiti, ali Josh Schwartz je imao samo 26 godina kad ga je Fox gurnuo u duboki dio bazena i dao mu odriješene ruke za vođenje The O.C.-ja. Šesnaest godina i mjesec-dva kasnije, Schwartz i njegova dugogodišnja scenaristička partnerica Stephanie Savage vraćaju se na male ekrane u novoj seriji. I ako pratite Schwartza duže od pet minuta — Ben Gibbard pjeva već u prvoj polovici prve epizode.

Looking For Alaska je adaptacija istoimenog književnog predloška i nagrađivanog debija Johna Greena iz 2005., najpoznatijeg po romanima za mlade, “The Fault in Our Stars” i “Paper Towns” — koji su doživjeli adaptacije za filmska platna. I Looking for Alaska je dugo vremena provela u produkcijskom limbu da bi se Paramount dogovorio sam sa sobom i odlučio kako je miniserija zapravo idealan poligon za Greenov roman.

Serija, ali i roman, prate Milesa “Pudgea” Haltera (Charlie Plummer), povučenog i pomalo izgubljenog srednjoškolca koji nije više zadovoljan svojim životom u Orlandu na Floridi i moli svoje roditelje da ga pošalju u internat u Alabamu, u školu koju je pohađao i njegov otac. Škola Culver Creek podsjeća više na ljetni kamp nego na obrazovnu ustanovu, ali kako je roman, a samim time i serija, nekakvo polu-autobiografsko djelo, vjerovat ćemo Johnu Greenu da je to stvarno tako i izgledalo. Green je nakon objave romana pojasnio kako je sama radnja unutar korica knjige fiktivna, ali da je mjesto događanja prilično stvarno.

Serija otvara in medias res – svjedoci smo teške prometne nesreće u kojoj ne znamo tko je i zašto sudjelovao, a odmah nakon prevrtanja automobila vraćamo se stotinjak dana u prošlost, na početak školske godine u Culver Creeku. Miles upoznaje svog cimera Chipa “Colonela” Martina (Denny Love) koji nas pak upoznaje s funkcioniranjem raznoraznih školskih klika unutar ne pretjerano zapetljane društvene hijerarhije. Culver u principu ima samo dvije kaste, one jako bogate i one koji imaju stipendije kako bi pohađali nastavu — i Miles i Chip pripadaju ovoj drugoj društvenoj skupini i hitro sklapaju prijateljstvo.

Vrlo brzo pridružuje im se i naslovna junakinja Alaska Young (Kristine Froseth), komplicirana djevojka s emocionalnom prtljagom koja bi stala u višeprikolični šleper. Naravno, Miles je brzo zaluđen djevojkom koju je tek upoznao, a svoju zaljubljenost ne može sakriti ni da mu život ovisi o tome. Sve je to vrlo pitko; balansirano tako da se klišeji nižu jedan za drugim, ali i da je sve na vrlo tankoj granici neugode i bezbrižnosti. “It’s so beautiful.”, u jednom trenutku kaže Miles za labuda nasred jezera. “The dangerous ones always are.”, nimalo suptilno odgovara Chip misleći pritom i na labuda, ali i na Alasku. Prva epizoda nosi taj nezgodni naboj i rascjep mladenačke naivnosti, otrcanosti, ali istovremeno i simpatičnosti sjećanja na neka davna, jednostavnija vremena. Kasnije epizode imaju nešto bolji ritam i skladnije održavaju ravnotežu između ozbiljnosti i mladenačke drame.

Trajanjem između 45 i 55 minuta, epizode su koncipirane tako da imaju činove s posve jasnim pauzama za “reklame”, što je prilično neobično vidjeti u serijama koje su rađene za streaming platforme. Schwartz i društvo kroz osam epizoda ispričat će priču romana, što ostavlja sasvim dovoljno vremena za detalje. “Small moments forge deep bonds.”, sredinom treće epizode jedan od likova objašnjava mladim junacima. Serija obiluje sličnim dijalozima koji ovisno u kutu iz kojeg gledate mogu biti simpatični, a možete i nekontrolirano okretati očima. Tanka je granica između cinizma i šarmantnosti, ali važno je za imati na umu da je roman, a i njegova adaptacija ipak orijentirana mlađim čitateljima i gledateljima.

Glumačke izvedbe su dobre, ne i odlične, teme koja serija obrađuje variraju od odrastanja, klasnih podjela, mladenačkih veza i potrage za smislom u dobi u kojoj ne znaš gdje ti je dupe, a gdje glava. Looking For Alaska je simpatična, ali ne baš uvijek privlačna adaptacija romana koji je izazvao brojne, ali ne baš potpuno zaslužene kontroverze u nekim dijelovima SAD-a. Ovo je priča koja cilja na određeni dio populacije, koja je u jednu ruku dražesna, dopadljiva i lepršava, ali u drugu pretenciozna, patetična i morbidna. Cijeli taj mišung svega i svačega Josh Schwartz, Stephanie Savage i njihov tim drže na okupu svojim iskustvom, a pojedini trenuci inspiracije dovoljni su da bi joj možda ipak trebali dati šansu. Neće ovdje svi uživati, ali Looking For Alaska bi, neovisno o svojoj kvaliteti, mogla biti jedna od prikrivenih hitova jesenskog rasporeda.

Looking For Alaska (U traganju za Alaskom) bit će dostupna na HBO GO-u i HBO On Demandu od 19. listopada, a svoju premijeru na HBO-u imat će 1. studenog u 20:00.

7 10 1
7

Žanr: Drama

Autor: Josh Schwartz

Mreža: HBO/Hulu

Glume: Charlie Plummer, Kristine Froseth, Denny Love, Jay Lee

Datum premijere: 18. listopad

Datum premijere (HR): 19. listopad

Tri epizode pogledane su za recenziju.

Komentari (0)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861