Recenzija: Into the Badlands — Kung-fu šund na američki način – serijala.com
Trenutno čitaš
Recenzija: Into the Badlands — Kung-fu šund na američki način

Recenzija: Into the Badlands — Kung-fu šund na američki način

Američka kabelska televizija AMC već je godinama jedan od lidera u stvaranju kvalitetnih hit-serija, oslanjajući se na formulu koju je prije petnaestak godina otkrio i usavršio HBO, a koju danas koristi tucet tv-mreža i internetskih televizijskih platforma. Od Mad Mena preko Breaking Bada pa sve do pop-kulturne bombe kakva je The Walking Dead, AMC je u posljednjih desetak godina pokazao kako itekako dobro može baratati širokom lepezom žanrova i različitih motiva što se tiče odabiranja novih projekata. Tako smo, primjerice, nakon već spomenutih zombija, dilera metha, marketinških stručnjaka i manje poznatih kauboja (Hell on Wheels) te pionira računalne industrije (Halt and Catch Fire) dobili neobičan bućkuriš kung-fua i distopijske pustolovine kakva je Into the Badlands.

Akcijom nabijena priča s mnogo epskih elemenata je proizašla iz umova američko-britanskog dvojca Alfreda Gougha i Milesa Millara, televizijskih, ali bome i filmskih veterana koji su široj publici najpoznatiji po kreiranju pionirske superherojske serije Smallville, koja je opstala na ekranima čak deset godina i pisanju scenarija za jedan od priznatijih dugometražnih filmova iste tematike, Spider-Mana 2 Sama Raimija. No, isti su autori poznati i po produkciji filmske verzije notorne Hannah Montane i I Am Number Four, adaptacije književnog djela za tinejdžere koju su kritičali izuzetno negativno prihvatili.

Spomenuti tandem je neke motive prilikom stvaranja serije pokupio iz klasične kineske mitološke priče Put na Zapad koja potječe iz 16. stoljeća, a koja je svojedobno utjecala na nekolicinu autora u kreiranju budućih djela – spomenimo samo japanskog strip-majstora Akiru Toriyamu i njegov Dragon Ball koji je i dan danas jedan od najpoznatijih anime serijala. S takvom podlogom za očekivati je da će tvorci raditi na gradnji nekog većeg i zasebnog svijeta i to je upravo ono što se dogodilo.

Into_the_Badlands02

Into the Badlands prati priču o Sunnyju, nemilosrdnom ratniku koji se odvaži na bijeg iz feudalne zemlje pune smrti i mržnje zajedno s dječakom imena M.K. koji posjeduje tajanstvene moći kako bi spasio svoju trudnu djevojku Veil. Ta misija, naravno, neće biti nimalo laka.

Premisa sama po sebi nije nimalo originalna, a još manje svježa. Svaka wannabe epska priča ima lako primjetno slične motive i u današnje doba, kada je već napisan mali milijun priča na temu nekakvog prosvjetljenja i traženja mira u svijetu u kojemu toga nema – doslovno svako drugo djelo iz područja fantastike/sf-a i općenito eskapističkih radova – Goughu i Millaru što se cjelokupnog settinga tiče nije preostalo ništa drugo no reciklaža i miješanje svega već viđenog. I, s obzirom na to kako je to moglo ispasti, realizacija i nije toliko loša koliko u današnje vrijeme to obično biva.

Svijet u kojemu glavni junaci žive je vrlo neobičan i na trenutke intrigantan miks Divljeg zapada, distopijskih pustopoljina i interijera/kostima iz 19. stoljeća. Cijela društvena hijerarhija tih ostataka negdašnjih Sjedinjenih Država se pak zasniva na zemljama koje kontroliraju baruni s velikim zemljišnim posjedima, a štite ih vojske sazdane od mnogobrojnih elitnih ubojica odmalena obučenih za tu profesiju – nešto poput stormtroopera u Ratovima Zvijezda ili janjičara u Osmanskom Carstvu.

Glavni problem ove serije je taj što, iako se prikazuje na AMC-ju s kojega su, kao što je već naznačeno, proizašle neke od najboljih i najoriginalnijih tv-serija posljednjih godina, često gotovo pa zastrašujuće podsjeća na programe koji se prikazuju na televizijama kao što su CW, ABC, CBS, NBC i druge. Je li to zato što Gough i Millar kao da nemaju dovoljno autorskog u sebi, a imaju previše komercijalnog da napišu i stvore nešto što odudara od uobičajene šablone serijala s američkih nacionalnih televizija i prilagode se ipak nešto širim vidicima koje im otvara AMC ili pak takva priča jednostavno ne posjeduje dovoljno  velik kapacitet za razmahivanje scenarija pod ipak ograničenim budžetom, teško je odrediti, ali je evidentno kako su glavne boljke Badlandsa isključivo dramaturške prirode. Previše je tu klišeja i premalo maštovitosti u pisanju ključnih plot-pointova da bi Badlandsi kvalitetom konkurirali drugim hit tv programima.

Into_the_Badlands4

Također, glavni glumci ponekad iznenađujuće podbacuju. Daniel Wu kao Sunny jedan je od rijetkih naslovnih heroja u današnjim tv-serijama koji ima azijsko podrijetlo i, mada bi trebao ostavljati dojam upečatljivog i nemilosrdnog killera, uopće nije karizmatičan i nekada se doima kao jeftini duplić Brucea Leeja, bez obzira na snalažljivost prilikom snimanja akcijskih scena. Ukratko, mlak je i ne možete se oteti dojmu da bi netko to učinio bolje. Marton Csokas, možda i najpoznatije ime u seriji i holivudski veteran koji se široj publici predstavio još u kultnom Gospodaru Prstenova, u ulozi beskrupuloznog baruna Quinna katkad odiše dojmljivom snagom i pojavom, ali istodobno živcira preglumljavanjem, pa čak i karikiranjem.

Što se mladih nada tiče, Aramis Knight kao tinejdžer M.K. nerijetko ostavlja utisak random klinca iz neke od serija u produkciji Disney XD-a, a ostali su članovi postave u kojoj ima mnogo ženskih članova poput Emily Beecham (antagonistica i glavni Quinnov rival, The Widow), Madeilene Mantock (Veil) i Orla Brady (barunova žena Lydia) više-manje korektni. Ono što svakako veseli je gostovanje prekaljenog Stephena Langa u ulozi nekadašnjeg borca Walde.

Ono što je svakako najveći plus Badlandsa je odlično koreografirana i veoma stilizirana akcija (uz bok Marvelovom Daredevilu po tom pitanju) koja vas nekada tjera na razmišljanje o tome zašto u današnje vrijeme nema toliko popularnih kung-fu filmova kao prije kada trenutno u Hollywoodu prevladava dominacija specijalnih i inih efekata te više ništa nije nemoguće snimiti. Za fantastične sekvence borbe su većinom zaslužni izvršni producent serije Stephen Fung i iskusni hongkonški koreograf Ku Huen-chiu i njima bi cijela ekipa trebala zahvaliti ukoliko Into the Badlands dobije drugu sezonu. I da, uz sve scenarističke mane i pokoji dvojbeni glumački nastup, serija nije dosadna i može vam biti itekako zabavna ako na nju gledate kao svojevrsni pulp na razini Zagora i Čika. Zanimljivo je to kako ista katkad podsjeća na japanske animirane serije – od same priče, preko poetike pa sve do već hvaljenog fajta.

A hoće li Badlandsi doživjeti drugu sezonu? Gledanost kaže jedno, kritike drugo. Serija je postigla izvrsnu gledanost prilikom premijere – šest milijuna gledatelja i to većim dijelom zbog toga što je prikazana nakon Živih Mrtvaca (tezu potvrđuje i činjenica da je finale sezone gledalo četiri milijuna ljudi manje i to nakon što se serija počela prikazivati drugim danom u novom terminu), a mnogi kritičari su ju prozvali podbačajem ističući loš scenarij.

Sve u svemu, Into the Badlands je zabavan kung-fu šund na kojega ne treba trošiti previše riječi. Ukoliko volite dobru tučnjavu i želite pustiti mozak na pašu, slobodno pogledajte ovu krvavu posvetu klasičnim borilačkim filmovima. Ako, s druge strane, tražite nešto što će vam podignuti intelektualni nivo i natjerati vas na razmišljanje o smislu života, onda ovo baš nije serija za vas.

6 10 1
6

Žanr: Akcijska avantura

Autor: Alfred Gough, Miles Millar

Mreža: AMC

Glume: Daniel Wu, Orla Brady, Sarah Bolger, Aramis Knight, Emily Beecham

Datum premijere: 15. studeni 2015.

Prva sezona pogledana je za recenziju.

Komentari (0)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861