Recenzija, Dexter: Sezona za zaborav i 10 sekundi nade – serijala.com
Trenutno čitaš
Recenzija, Dexter: Sezona za zaborav i 10 sekundi nade

Recenzija, Dexter: Sezona za zaborav i 10 sekundi nade

Dexter je 2006. godine u prvoj sezoni bio svježa nova stvar, a iz današnje perspektive to je jedna od najboljih sezona neke serije u proteklom desetljeću. Sljedeće dvije sezone i dalje su bile dobre, a serija je uspješno prikrivala svoje nedostatke u vidu bojazni od prihvaćanja ikakvih promjena ili konkretnog napredovanja radnje. Četvrta sezona pokazala je da, usprkos inherentnoj neoriginalnosti i straha od rušenja statusa quo, serija može biti itekako zanimljiva i napeta, čak i kada podsvjesno vrlo dobro znate da neposredne opasnosti za Dextera nema. John Lithgow bio je fantastičan kao glavni negativac, a sezona je završila šokantnim ubojstvom Rite, Dexterove supruge. Iako ubojstvo nije bilo naročito bitno za cjelokupnu priču, uspješno je zamaskiralo kroničnu bojazan autora da se odmaknu od formule i zatvorenih sezona koje počinju i završavaju na istom mjestu. Na kraju desetljeća, Dexter se zasluženo našao na širim listama najboljih serija 2000-ih godina.

Peta sezona u potpunosti je ogolila seriju i na vidjelo izbacila sve kreativne probleme te nedostatak originalnosti i smjelosti. Dexter je u svojoj suštini formulaična i predvidljiva serija, zamotana u celofan surovosti i smjelosti kabelske televizije. To je serija velikih uloga, ali malih posljedica. A bez posljedica, bez osjećaja prave opasnosti za likove, drama ne postoji. Koji je točno bitan, opipljiv napredak likova i radnje ostvaren nakon šest sezona? Jesmo li nakon 72 epizode radnjom išta dalje od početka serije? Dexter je do neke mjere humaniziran i kroz beskonačne unutarnje monologe otkrili smo da ipak ima određenu sposobnost suosjećanja i brige za uži krug najmilijih. Osim toga? Bez problema možete preskočiti bilo koju sezonu od kraja prve do posljednjih 10 sekundi šeste sezone i nećete propustiti ništa bitno, osim što će vam Dexter djelovati malo pripitomljenije. Napredak je mizeran, a sezone se odvijaju po spirali – dugačkim obilaznim putevima za, u globalu, mizerne pomake u radnji, gdje svaka sezona završava resetiranjem. Sjećate se kako je Quinn čitavu prošlu sezonu gledao Dextera ispod oka, kad su svi pomislili da će završiti poput Doakesa u drugoj sezoni? Da bi u finalnoj epizodi to bilo zgodno pometeno pod tepih, a ove sezone potpuno zaboravljeno.

Opa, vidi koliko je sati. Vrijeme za gablec.
Opa, vidi koliko je sati. Vrijeme za gablec.

Formula prema kojoj se odvijala dosad svaka sezona je sljedeća:

 1. Uvod u sezonu. Dexter “za zagrijavanje” ubija par negativaca, dok nam serija predstavlja novog pomahnitalog ubojicu.
 2. Dexter počinje pomnije pratiti glavnog sezonskog negativca i steže obruč oko njega.
 3. Beskrajnim ekspozicijama i unutarnjim monolozima Dexter se poistovjećuje s glavnim negativcem ili nekim trećim likom. Preispituje svoju sudbinu, svoj “dark passanger” i kako se to odražava na njegovog sina. U dosadašnjim sezonama redom su to bili Lyla, Miguel Prado, Trinity, Lumen i otac Sam.
 4. Dodatna prijetnja otkrivanju njegovog identiteta: Doakes (mrtav), Stan Liddy (aka Robocop, mrtav), Quinn (pijan) te stari tragovi na koje nailazi Miami Metro (suviše nesposobni za išta).
 5. Igra mačke i miša prema kraju sezone, Dexter dolazi na rub otkrivanja ili smrti, ali u zadnjoj epizodi sve sjeda na svoje mjesto, a priča je vraćena na početak.
 6. Bonus: Dexter nam iznova i iznova unutarnjim monolozima bojicama crta što se događa u epizodi, Harry Morgan dodatno ističe očito, Masuka je simpatični pervertit, “fuck” čini 25% Debrinog vokabulara, Batista je naivni dobričina, LaGuerta je naporna ljigava karikatura, Quinn je pijan, a čitav Miami Metro je nesposoban riješiti križaljku u Modroj Lasti, kamoli slučaj ubojstva. Sporedni likovi, osim Deb, su nepostojeći.

* * *

U nastavku recenzije slijede spoileri šeste sezone serije.

* * *

Iako je ova sezona u posljednjih deset sekundi dala naznake da autori žele prodrmati status quo (o tome nešto kasnije), bila je to uvjerljivo najgora godina za Dextera. Teško mi je uopće započeti analizu ovosezonskih promašaja. Je li najveća glupost sezone devet epizoda lova za duhom radi spektakularno promašenog twista kojeg je većina gledatelja prokužila još u trećoj epizodi? Apsolutno nezanimljivi centralni negativac Travis Marshall? (Polu)incestualna ljubav Debre prema Dexteru? Poglupljivanje Dextera koji je radio više glupih pogrešaka no ikad? Ili generalno tragikomično osmišljena priča i scenarij?

Travis (Colin Hanks) i Gellar (Edward J. Olmos)
Travis (Colin Hanks) i Gellar (Edward J. Olmos)

Jedan od glavnih razloga zašto su posljednje dvije sezone bile loše – naravno, osim predvidljivosti i formulaičnosti – je nedostatak ikakve opasnosti za Dextera. Iako je svatko, makar podsvjesno, znao da je Dexter nedodirljiv, Trinity (Lithgow) je barem djelovao kao dostojan protivnik. Jordan Chase (peta sezona) i Travis Marshall (šesta sezona) to nisu bili. Prvih devet epizoda trebali smo misliti da je profesor Gellar “Doomsday Killer”, plahi i bezazleni Travis bio je prikazan kao njegov bojažljivi učenik, da bi na kraju devete epizode “šokantnim” otkrićem saznali da je Gellar već godinama mrtav. Odmah potom, trebali smo povjerovati da je Travis zli mastermind, odlučan i sposoban dokrajčiti Dextera, dok usput propovijeda kraj svijeta. No, je li itko povjerovao u tu naprasno zaokrenutu karakterizaciju Travisovog lika, te Colina Hanksa kao negativca? Hanks nam je, doduše, podario jednu od najsmiješnijih linija dijaloga ove godine, makar to bilo nenamjerno – “Hello, whore.” Ulazeći u sezonu, nadao sam se da bi Edward James Olmos (kao prof. Gellar) mogao biti ovogodišnji John Lithgow, no bio je u potpunosti neiskorišten.

Dobar dio sezone slušali smo beskrajne i nepotrebne ekspozicije u obliku Dexterovih unutarnjih monologa i Harryjevih savjeta, njegovo upoznavanje s konceptom religije, daljnjim promišljanjem dobru i zlu, odgoju njegova sina… Dok je ta narativna tehnika bila zgodna u prvim sezonama, do šeste sezone postala je dozlaboga dosadna i apsolutno suvišna, jer nam deset puta na nos nabija ono što već znamo te bojicama crta događanja oko Dextera, za svaki slučaj da je netko prespavao pola epizode. Religija je bila glavna tema sezone, no zaključak koji na kraju izvčaimo jest… da religiozna osoba može biti dobra ili loša?

"Tableau, tableau, tableau, tableau."

Osim stvari koje su se protezale kroz čitavu sezonu, epizode su prepune sitnih i manje sitnih nelogičnosti, gluposti te prikladno posloženih događaja i postupaka likova. Uključujući Dextera, koji je bio posebno nepažljiv i jednostavno glup ove sezone. Tako su usputni negativci morali ostavljati video komentare na blogu pod punim imenom i prezimenom da bi ih se ulovilo; Dexteru je “Gellar” par puta pobjegao pred nosom jer je bio nepažljiv, naivno vjerujući Travisu (ostavio ga dok on ide liftom?); zamjenik načelnika Matthews nikad nije posumnjao na karijerističku kurvu LaGuertu zbog izdaje, već se izderao na Deborah; Batista ne zove pojačanje kada ugleda Gellarove knjige u domu Travisovih psihopata-prijatelja; Travis otima Dexterovog sina, a ovaj u sceni kasnije nimalo uznemiren šeta s novim tatekom pod rukom; nitko u Miami Metru ne zna osnove mreža i koncept IP adresa, ali novi stažist bez sudskih naloga pronalazi točnu kućnu adresu od kuda je objavljen članak na blogu… Upravo je ova zadnja spomenuta scena, iako relativno nebitna za sezonu u cjelini, jedan od boljih primjera totalne nebrige scenarista za detalje u radnji, bilo kakvu logiku i kontinuitet, a podsjetila je na neke od najsmiješnijih tehno-rješenja iz blesavih procedurala poput Numb3rsa, CSI-a i NCIS-a. Ne bi li Dexter trebao biti iznad toga?

Treba li uopće komentirati potpuno promašenu ideju velikog twista s kraja devete epizode, kad Dexter otkriva smrznutog mrtvog Gellara? Dvije trećine sezone potrošene ne jadan veliki red herring, čije otkrivanje nije bilo ni mrvu šokantno i grandiozno kao što su se autori nadali. To je problem s kabelskim serijama koje čitavu sezonu rade unaprijed, u vakuumu, bez povratke informacije gledatelja. Nakon što su gledatelji prokužili ovaj totalno proziran twist, već tamo u prvim epizodama sezone, autori su mogli samo gledati kako čitava sezona odlazi kvragu. Pod uvjetom da su imalo samokritični i samosvjesni. Na potpuno idiotsku ideju polu-incestuozne veze Deborah i Dextera nemam volje ni trošiti riječi (iako je razvoj Deborah kao lika bila jedna od rijetkih svijetlih točaka ove sezone). Osim što sama pomisao na romantičnu vezu Deb i Dextera u startu djeluje odbojno, je li itko ovo doživio kao smislen, uvjerljiv i svrhovit razvoj likova?

Serija je ove sezone uvela dva nova sporedna lika – Mike Anderson doveden je kao novi, ozbiljan i sposoban detektiv, toliko potreban cirkusantima u Miami Metru, a Louis Greene bio je Masukin misteriozni, ljigavi tehnološki potkovan stažist. Čim je Anderson bio predstavljen, onako upečatljivo odlučan, pretpostavio sam da će on početi sumnjati u Dexterov “noćni posao.” Nije. Bio je običan fikus, bez ikakve specifične svrhe tokom sezone. Louis je bio bolesno opčinjen Dexterom, a poantu čitave priče oko krađe prostetske ruke i njeno slanje Dexteru (što ovaj još nije otkrio) nismo doznali. Obojica će ostati visjeti s nama i u drugoj sezoni…

Mike Anderson (Billy Brown) i Louis Greene (Josh Cooke)
Louis Greene (Josh Cooke) i Mike Anderson (Billy Brown)

Poražavajuća je činjenica da možete bez problema preskočiti čitavu sezonu i pogledati finale da dobijete sve potrebne informacije za nastavak gledanja serije u sedmoj sezoni. Što nas vodi do finalnog otkrića u zadnjim sekundama sezone. Nešto što se trebalo dogoditi na kraju četvrte sezone, što bi nas možda spasilo dosadnih i nepotrebnih dviju prethodnih sezona. Nakon što je Deb u prošloj sezoni od otkrivanja Dexterove tajne dijelio tek frustrirajući, tanki komad prljavog najlona, konačno ga uhvaća na djelu kako ubija Travisa – na što šokirani Dexter uspijeva izustiti tek “Oh, shit God“, a sezona završava.

To je bio neizbježan potez i zapravo jedini logičan način da se okonča sezona. Koliko god ova sezona bila loša i promašena u globalu, njeni finalni trenuci osiguravaju da će se velik broj gledatelja barem vratiti u premijernoj epizodi sedme sezone. Makar samo da vide što će scenaristi učiniti s ovim twistom koji otvara brojne mogućnosti za mini-preporod serije. Vjerojatno ću i ja biti među njima. Iz čiste znatiželje, a ne zbog novostečene vjere u seriju i njene scenariste.

No, razmislimo malo o mogućim logičnim posljedicama tog otkrića. S najmanje dvije ugovorene sezone pred nama, bez definiranog datuma završetka, postoji li netko da vjeruje kako bi ovaj potez mogao obziljnije prodrmati koncept serije? Na neki bitniji način promijeniti dinamiku likova? Jesam li previše ciničan kad pretpostavljam da je završetak finala samo jeftini šok osmišljen da gledatelja zadrži uz seriju, a Debrina nimalo platonska ljubav prema Dexteru zgodan način da se u nastavku iduće sezone izbjegnu bitnije posljedice po Dextera, poput policijske potjere za njime, njegovog odlaska iz Miami Metra i/ili postupnog povezivanja preostalih masovnih ubojstava s njime? Hoće li Deb povući pištolj ili će joj um biti zamagljen emocijama? Preostalim fanovima serije ovo će možda zvučati previše cinično, no iz moje perspektive, serija je izgubila prethodne kredite i povjerenje. No, kažem, unatoč skeptičnosti, navratit ću početkom sezone i Dexteru dati posljednju šansu da ponudi nešto novo, zanimljivo i drugačije nego dosad. U suprotnom, dižem ruke. Ionako sam ostao dvije sezone predugo.

Serije stare i gube svježinu kako sezone odmiču. Neke brže, neke sporije gube priču i svrhu za postojanjem. Čak i u 11. sezoni Housea, The Big Bang Theoryja ili Supernaturala te serije imat će jezgru obožavatelja koji će tvrditi da ih se i dalje isplati gledati zbog Hugha Lauriea, Jima Parsonsa ili Jareda Padaleckog i Jensena Acklesa. Meni se Dexter više ne gleda samo zbog Michaela C. Halla, kojem treba priznati da je konstantno bio najsvijetlija točka serije, iako je u ovoj sezoni djelovao nekako dosadno i nemotivirano. Ili je razlog tomu što nije dobio materijal koji bi ga imalo izazvao kao glumca? Dexteru je rok trajanja istekao na kraju četvrte sezone, ali nastavlja se samo zato što je to Showtimeova najpopularnija serija ikad, a uspješne formule teško se mijenjaju. I to je ono što velike serije poput The Wirea, Sopranosa, Breaking Bada i Mad Mena razlikuje od ostalih.

Finalna napomena: ocjenu ne želim dati jer bi nepotrebno skrenula raspravu na sitničarenje je li previsoka ili preniska. Slobodno je ocjenite sami, infobox je tu, ali mislim da je samo kontraproduktivno sažimati preko 10,000 znakova recenzije u dvije znamenke.

36 komentara
 • Meni je sad *toliko* drago što sam početkom 11. mjeseca zapeo s gledanjem hrpe serija, među kojima je bio i Dexter. Samo sam okolo po internetu tu i tamo pročitao šta se događa u seriji, i iz tjedna u tjedan bio sve više uvjeren da nema smisla uopće nastaviti s gledanjem. Pogledat ću još samo finale serije, but that’s about it. Žalibože one serije u prvoj/drugoj sezoni. Ovako će mi ostati u sjećanju samo kao nadprosječni procedural.

  EDIT: BTW, super tekst :) Vidi se da si imao inspiracije. :D

 • Showtimeu je vlasnik CBS, i nažalost počinju isfuravati njihovu ziherašku politiku. Zato je jedan HBO ;)

 • Mali ispravak: Dexter je na kraju sezone rekao “Oh, God!” što mi je bilo smiješno s obzirom na temu sezone, kao da je cijela tema služila smo tome :-)

  Deb je već jednom pustila Dextera da napusti mjesto zločina iako nije znala tko je to, a sada kada zna mislim da će biti još čvršća u uvjerenju da ga pusti. Vjerujem da će ju to saznanje proždirati tijekom sezone ali ništa više. Nadam se da će me autori iznenaditi.

 • Nista se tu bitno nece promeniti u sedmoj sezoni, koliko sam informisan po knjizi [sakrij]Debra je za Dexterovu tajnu saznala na kraju prvog toma a dosada ih je izaslo pet, Dexter ce nastaviti da igra svoju ulogu “Andjela smrti” s’tim sto ce mu Debra cuvati ledja.[/sakrij]

  • Sto se knjiga tice, ovo je iz trece:

   [sakrij]”Dexter soon begins to question the dark voice that has been with him all his life, as he slowly realizes that his Dark Passenger is a true entity unto itself, possibly an offspring of the ancient god Moloch.”[/sakrij]

   Jednostavno… Ne.

 • E da, to sam zaboravio spomenut – sva ta strka oko religije kao teme koja se proteže kroz sezonu – je bila preočita i prenapadna. Jedan savršen primjer suptilno odrađene teme religije jest Boardwalk Empire – način na koji je religija utjecala na Margaret i na njezin odnos s Nuckyem. Ondje je, po meni, ta tema 140 puta (Da, trollam Ruse, sue me.) bolje odrađena nego u Dexteru.

 • Vrlo dobra recenzija, što se tiče ovih “glupavih stvari” vrijedi svakako spomenuti akciju kada policajci pokrivaju “visoke zgrade” i onda baš slučajno u onoj gdje je Travis nalazi se jedan čuvar-amater. Genijalno.

  Serija je nažalost u padu, bojao sam se toga kad je završila 4.sezona koja je naprosto bila genijalna, vjerovatno jedna od najboljih sezona općenito u povijesti televizijskih serija.

  No ako se ne varam nakon toga je i došlo do promjene showrunnera i slično, ali očito to nije dalo potrebnog efekta.

  I finale je bilo poprilično mlako, hvala bogu na barem dobrom kraju. No opet i oni malo više informirani (kao što se već i ovdje na komentarima spominje) znaju kakva je situacija bila u knjizi.

  Vidjet ćemo može li se tu nešto preokrenuti. Ipak ja uz Dextera ostajem do kraja, kredit iz prve četiri sezone još je tu.

 • Nisam gledao Dextera ni ne planiram. Ali zbog toga ne planiram gledati ni Homeland… Previse je serija koje na Showtimeu krenu odlicno, a onda jako padnu

 • Dobar clanak i u glavnom se slazem po svim tockama. Ono sto samo mogu reci je da “velike” serije Breaking Bad i Mad Men imaju 4 i 3 sezone za sobom. Breaking Bad navodno zavrsava u sljedeckoj dok bi Mad Med trebao krenuti “uskoro”. Zanima me kako bi te serije izgledale nakon 7-8. sezone.

  • Da, ali kad sam spomenuo MM i BB govorio sam o formulaicnosti, cak i kad je Dexter bio dobar, imao je ocitu i predvidljivu sablonu. MM i BB to nemaju i osim toga, obje serije u svojoj 4. sezoni imaju definiran end date. Dexter ga jos nema…

 • Svaka čast na odličnoj recenziji!
  Slažem se da je 4. sezona jako dobra a 5. i 6. su za zaborav. No nastavit ću gletati seriju. Dat ću joj još jednu šansu!

 • U biti primjećuje se kod većine serija pad kvalitete nakon 4 ili 5 sezona, tako da ovo i nije takvo iznenađenje, scenaristi mogu ipak smisliti samo ograničen broj suvislih epizoda i storylinea.

  Dexter po meni nije trebao trajati dulje od dvije ili tri sezone, a sve to humaniziranje ga je i razvodnilo. Kad je bio čisti psiho, bio je najbolhji.

  Rijetke serije uspijevaju održati kvalitetu jako dugo, jer jednostavno se tematski potroše nakon određenog vremena i broja epizoda.

  Ja sam recimo bio dosta zadovoljan s Tru Blood-om, prve dvije sezone. Serija je bila super zabavna, po meni više horror komedija nego išta drugo. Ali treća sezona je bila već pomalo dosadna, a četvrta je već bila ‘shit’. Pogledao sam ju tek onako.

  Žao mi je zbog ovih gluposti u 6. sezoni, ali to su vam Ameri, pa se vi sad žalite. Sedma će biti ….ne znam, pogledat ću prvih nekoliko i vidjeti. No nemam puno nade…

 • Iskreno procitao sam recenziju dva puta, mnogo toga imam za reci, ali cu se bazirati na ovome.

  Pojam Dexter-a , njegova bit, borba, zivot, su nesto sto bi trebalo da krenemo da razumemo, uzimanje zivota, traganje za humanoscu, mozete li da zamislite kakav to trag ostavlja na coveku?

  Po meni Dexter je savrsena serija, koja se moze preslikati na skoro sve u zivotu. Ja se jos uvek cvrsto drzim tog pojma, i te unutrasnje borbe sa demonima, to je ono sto ja ocekujem u seriji, pobedu, slobodu od svega, i preobrazaj u nesto sto niko od nas ne ocekuje.

  Jos dve sezone su ispred nas, uzivacu u svakoj epizodi, kao da je poslednja.

  • Jako idealiziras seriju i izdvajas jednu nit, koja je mozda sustina serije, ali koja nije ni izbliza istražena niti naglašena kroz šest sezona. Niti realizirana kako spada. Osim kroz sto i jedan Dexterov monolog koji nam crta što se događa u seriji.
   To što serija ima određen moralni backdrop je ne cini savrsenom. Los scenarij i nedostatak ideja je cini nesavrsenom.

   Sličan komentar možeš primjeniti na gotovo svaku seriju – The Walking Dead je tako čovjekova borba za preživljavanje u nepoznatom svijetu, zombiji alegorija problema koji nas ugrožavaju u svakodnevnom životu, a serija govori o zajedničkoj suradnji ljudi u nastojanju da nadvladaju probleme s kojima se suočavaju.
   Možda, ali činjenica ostaje da je druga sezona loša.

   Glee je serija koja se bavi stereotipima, nepopularnim srednjoškolcima i nasiljem u školi.

   Slicnu baljezgariju mozes izmisliti i za American Horror Story (odavde: http://www.youtube.com/watch?v=uXXycTCRJo0)
   “Tate, the boy who craves love and acceptance. He just wants to be a good person but he’s doomed to a cycle of violence and hatred, doomed to live out his afterlife in the state that he died: confused, angry and unloved.”

   • Ne bih poredio Dexter-a sa ostalim serijama, niti bih ga stavljao u stereotip, ili bih njegov zanr i srz nazivao baljezgarijom.

    Postoji vise stvari koje nam kako kazes crtaju sta se dogadja u seriji, ja sam izdvojio samo jednu stvar, njegova borba nije klasicna, niti uobicajena. Najbolje po meni moze biti opisan kao “Avenging Angel” , cije bitke nikad ne prestaju. Istina je mozda da se serija razvlaci, ali da li bi nam bilo bolje da nema Dexter-a?

    • Rekao sam da “baljezgarijom”, poput one koju sam ja napisao za TWD i Glee, mozes opisati neki “viši smisao” gotovo svake serije. Odnosno, ono sto si napisao je neka generalna ideja, pozadinska tema koja je vrijedila u početku serije. I da je *to* ne čini savršenom, ni dobrom, ni lošom.

     Bi li nam bilo bolje da ga nema? Meni je svejedno, ni za jednu seriju ne bih rekao da bi bilo bolje da je nema, čak ni za univerzalno popljuvane američke remakeove britanskih serija. Ako ima ljudi kojima se sviđa, super, neka gledaju.

     Moja recenzija je samo kritika ove sezone i smjera u kojem serija ide, koji mi se ne dopada. Bi li bilo bolje da ide u nekom drugom smjeru? Da, jer smatram da je ovo bila jako loša sezona.

 • Nije bila totalno za bacanje, ali jednostavno je zamrla u napetosti, u živosti. Dok sam gledo ovu zadnju epku, ama baš ništa nisam osjećao glede likova sve do zadnjih 10 minuta…enough said!

 • Bilo je tesko za ocekivati nakon sto su dobili ugovor za jos dvije sezone da ce ova sezona nadmasit ostale. Scenaristi u biti nemaju jos puno nacina da iznenade pa vjerovatno se cuvaju za finale serije a do tada ce objasnjavat dextera i njegovog mracnog suputnika ovu sezonu su koristili religiju. Vjerujem da ce serija kad bude zavrsavala imati spektakularan zavrsetak i nadam se da nece u njemu ubiti dextera. Oni koji nemogu gledati duge serije uvijek mogu gledati mini-serije.. one brzo zavrse i nece se zivcirati sa detaljima.

 • Mene su zadnje 2 sezone fakat nazivcirale. Ide mi vec na onu stvar koliko je Dexter postao glup. Imam osjecaj da su u prvim sezonama Dextera pokusavali prikazat kao poremecenog ali zapravo good guya koji ubija samo ljude koji su zasluzili i ima neku svijest o dobrom i losem te mu je uvijek prioritet zastiti nevine. U zadnje dvije sezone da je koji put suradivao sa policijom a ne bezglavo lovio “bad guy-a” spasio bi hrpu neduznih ljudi a on bi si nasao nekog ubojicu kojeg je sustav zaboravio… Ne razumijem zasto loviti ljude kojima je i policija na tragu kad ima hrpu njih koji bi inace ostali na slobodi…

 • Uff… Ovo se događa kad jedna osoba gleda previše serija i onda si uzima za pravo da komentira. Jedina istina u cijelom ovom travestijskom traktatu je ta da četvrta sezona Dextera jest predstavljala vrhunac te serije… Kao što četvrta sezona Žice predstavlja vrhunac nje, treća sezona vrhunac ER-a, druga sezona vrhunac West Winga, treća sezona vrhunac Sopanosa, druga sezona vrhunac Will & Gracea, druga sezona vrhunac Big Bang Theoryja, itd., itd. Svaka (iole gledaljiva i kvalitetna) serija u jednom trenutku doživi svoj vrhunac nakon čega počinje brzi ili polagani pad (kao što u tekstu u jednom dijelu piše i s čim se slažem). Ali daleko, jako daleko, svjetlosnim miljama daleko od toga da je Dexter postao negledljiv u petoj i šestoj sezoni… Moja frendica nikako nije mogla preći preko Debre i njezine “zaljubljenosti” u Dextera, ali po mojem mišljenju vi ste svi potpuno krivo shvatili cijelu tu priču – nju je ona psihijatrica (koja je odlično castirana za ulogu zbog one svoje face koja odaje takvog psihijatra koji doslovno izmisli problem pacijenta ili ga malo gurne pa onda onanira nad njegovim/njezinim ispovijedima) sama gurnula u to da ova počne razmišljati o tome; da nije bilo toga Debra nikad ne bi niti pomislila na takvo nešto i nikakve tu priče ne bi bilo. Iz tog razloga lik Debre se u šestoj sezoni “razvio”; odnosno ne razvio, nego je otišao jednim malo drugim putem u slijepu ulicu iz koje će se vrlo brzo vratiti i nastaviti dalje.

  Ovo što se piše za twist je budalaština; kakve veze ima tko je kad skužio preokret? Ja ga, recimo, nisam uopće skužio niti sam razmišljao o njemu već sam se samo opustio i gledao epizodu po epizodu svakoga dana i baš se zapravo ugodno iznenadio kad se isti dogodio. Također, Hanks mi je bio dosta uvjerljiv kao psihopat, jer ima takvu nekakvu facu (premda na prvi pogled čovjek to nikad ne bi rekao – zato je to još više super). Pogotovo nakon što sam ga u isto vrijeme gledao kao svećenika u Mad Menu (rewatchanje druge sezone na Blu-rayu) – potpuno drugačiji lik, a isti glumac. Sjajan je.

  Svakako ćemo se složiti da su prve četiri sezone Dextera najbolje i to zato što se negativci vrlo lako mogu poredati na sljedeći način: njegov brat (prva sezona), on sam (druga sezona), čovjek koji želi biti on (treća sezona) i čovjek koji je kao i on (četvrta sezona). Za petu i šestu sezonu ne može se više naći ovakvih poveznica kao kod prve četiri, ali budimo realni – dokle smo mislili da će serija biti kvalitetna kakva je bila u trećoj i četvrtoj sezoni? I ja bih volio vidjeti novog Johna Lightowa, ali teško da će se to dogoditi… Uostalom, na kraju četvrte sezone iz nje su otišli neki vrlo važni ljudi koji su do tada na njoj radili – i to puno govori.

  Ono što želim reći je sljedeće: iako se slažem da su najbolji dani Dextera iza nas (vjerojatno nepovratno) to još uvijek niti izbliza nije postalo negledljivo i baš toliko loše. Dapače, meni se sviđa što je Dexter napravio par gluposti u ovoj sezoni, jer je to dokaz da lagano postaje “nemaran” – da je u njegovoj glavi on posložio kockice na takav način da smatra da ga nitko nikada neće uhvatiti i ne može uhvatiti i sada može raditi štogod hoće i čak i griješiti u nekim trenucima, jer njegov kvocijent inteligencije je duplo jači od svih ostalih i on je toga apsolutno svjestan. Plus – tu je još i sin, a kad imaš dijete malo drugačije gledaš na svoj život i svijet oko sebe (barem pretpostavljam). :)

  A zadnjih deset sekundi “nade”? Pih! Dexter će to u dvije rečenice “objasniti” Debri (lagati), ona će to prihvatiti i to je to. Idemo dalje.

  • “Uff… Ovo se događa kad jedna osoba gleda previše serija i onda si uzima za pravo da komentira.”

   Ne razumijem, kako je gledanje “previše serija” negativno u ovom kontekstu? Nije li logično suprotno, da si kompetentniji za komentiranje ako si pogledao više serija?
   I ne znam što bi trebalo značiti “uzimati si za pravo”, zar moram tražiti prethodno dopuštenje kod nekog nadležnog tijela?

   “Jedina istina…”

   HEATHENS SHALL BURN!

   “Ovo što se piše za twist je budalaština; kakve veze ima tko je kad skužio preokret?”

   Jako velike. Ako ga je velik broj ljudi skužio prije nego je otkriven u seriji, to znači da su scenaristi radili traljav posao držeći ga u tajnosti.

   Na sajtu u komentarima smo se (ne samo ja, dakle) zezali na taj račun kako je preočito što će se dogiditi — i upravo se to dogodilo. Bacim oko na par tv foruma, ljudi su nakon 3-4 epizode već raspravljali o tome, kritičari isto.
   Oke, uspio si izbjeći taj spoiler, nisi skužio kod gledanja, možda nisi pažljivo gledao ili nisi kritički razmišljao gledajući. Ali taj problem je definitivno postojao, a twist se vidio iz aviona, nažalost.

   Oko Debre, ti si samo pokusao objasniti razloge. (Plus, ona ju je samo gurnula u pravom smjeru, dakle nije ju “ona zaljubila,” vec je tu postojalo nesto.) Ali nije razlog uopce sporan, nego sama ideja.

   Uostalom, osvrni se na ostale komentare i prosječnu ocjenu serije na ovoj recenziji… Bojim se da su Dexter apologete ovih dana na sve manjem i manjem otoku.

   “Dexter će to u dvije rečenice “objasniti” Debri (lagati), ona će to prihvatiti i to je to. Idemo dalje.”

   Ovo mi je zapravo jako odlična rečenica kojom potvrđuješ dosta toga što sam napisao. U deset sekundi će (vjerojatno) riješiti problem, Debra će progutati što joj je izlagao (iako gleda psihopata kako ubija čovjeka umotanog u plastiku) i sve će biti po starom? Ako to naprave, to ce biti novi vrhunac nesposobnosti scenarista. To bi bio totalno lijen, prejednostavan i bezidejan način rješavanja problema.
   Stvari bi se ponovo vratile na početak i serija bi slijedila onu istu formulu koju ponavlja već nekoliko sezona. Gdje je tu napetost, odvažnost, kako gledatelj može biti u strepnji za glavne likove kad znamo da će sve biti ok? (vidi pod: kraj predzadnje epizode, Dexter pluta na moru daleko od obale. Da, *sigurno* će poginuti.)

   Formulaičnost, predvidljivost i ponavljanje nikad nije dobro u serijama. Dexter je, nažalost, posljednjih sezona jako predvidljiv i formulaičan.

 • Naše mišljenje o ovoj seriji se razlikuje zbog toga što mi serije gledamo na različite načine. Ja sigurno ne gledam forume, ne čitam što ljudi pišu, na koji način teoretiziraju… jedina serija koja je to uspjela izvući iz mene je Lost. Zbog toga će ona i ostati najjedinstvenija serija ikad. Dakle, kada sam gledao Dextera, šesta sezona je već završila s prikazivanjem – bio sam potpuno slobodnog uma, nisam očekivao ništa, a dobio sam odličnu zabavu od 12, 13 epizoda koje me nasmijala i uz koju sam uživao. Ja Dextera nikad niti nisam gledao kao nešto najkvalitetnije ikad (što smatram da nikako nije, čak i u najboljim sezonama), već samo kao nešto uz što ubijam sat vremena da mi nije dosadno, da se malo nasmijem (jer obožavam crni humor, puno više nego onaj “obični” – zato i ne gledam humoristične serije baš) i da se odmorim. Uz Dextera sam se odmorio i ta kompletna šesta sezona mi je bila puno bolja od, recimo, jednog Fringea kojeg sam u dva različita navrata pokušao gledati i nikad nisam otišao dalje od treće epizode.

  Dakle, nije isto gledati epizodu po epizodu ili sezonu u kompletu. To sam naučio još davnih dana. :) Da sam zadnju sezonu gledao kao i ti onda bih možda bio više razočaran. Ovako mi je sve to nekako imalo smisla, nije bilo negledljivo i daleko od toga da mi je bilo dosadno – zapravo, naprotiv.

  Eh, sad… Taj twist… Tu se opet vraćamo na način gledanja serija. Još od 2006. kad je Dexter započeo nikad mi nije palo na pamet ići okolo čitati o seriji, jer mi nije bila toliko dobra da me natjera da to idem raditi. Uostalom, zašto bih? Pogledam, imam svoje mišljenje – idemo dalje. Pa kud bih došao kad bih išao čitati sve o svih 568 serija koje gledam? :) Serija nema mitologiju, nema neku veliku temu o kojoj možeš raspravljati (odnosno ima onu jednu: “Hoće li Dexter ikad biti uhvaćen?” što je zapravo glupo komentirati) – dakle služi isključivo za zabavu i gledanje. Nije to serija koja će me naučiti nekim novim stvarima (kao što to rade Deadwood, Mad Men, Žica ili Sopranosi) niti je serija koja otkriva neke postojeće misterije. Dakle, ne smije ju se preozbiljno shvaćati osim u kontekstu kojeg sam već spomenuo: odmor za mozak i zabava od sat vremena.

  Kada se spoje sve ove stvari – odlična gluma, humor, zabava, odmor mozga, neočekivanje – dobije se poštena sezona prokušane serije koja bi meni sasvim sigurno bila u top 10 za prošlu godinu.

  • Gle, spominjes ovo: “Dextera nikad niti nisam gledao kao nešto najkvalitetnije ikad (što smatram da nikako nije, čak i u najboljim sezonama)” — i onda inzistiras da mora biti u top 10. Ali serije koje smo imali u 10 najboljih su prakticki perfektne, bez mnogo pogrešnih koraka. Dexter to ove sezone sigurno nije bio. Danasnji Dexter se vise ne moze mjeriti ni sa jednom od tih serija.

   Razumijem da seriju gledamo iz razlicitih kuteva, mozda kompletnu televiziju opcenito, nemam neku namjeru mijenjati tvoj pogled, samo ti objasnjavam da ne trebas kategoricki odbacivati gore napisano kao strogo netocno (“travestiju”).

   Ne trosim ni ja puno vremena na citanje foruma i inog, skoro nista zapravo, ali o Dexteru se tada puno raspravljalo pa sam pratio mozda malo vise.

 • Da, ali Dexter tebi nije niti u top 25, što je travestija. :)) Uostalom, pročitaj moju posljednju rečenicu – u njoj je obrazloženje.

  • *nama, nama nije.

   Jako puno serija ima ono sto si ti nabrojao tamo. Neizvjesnost? Ali Dexter je vec dvije godine za redom totalno izvjestan.

   Ne, nije travestija, to je cista realnost – probaj naci par top lista kriticara gdje Dexter je u top 10. Pogledaj prosjecnu ocjenu, sto misle ljudi.

 • Ajde, ajde – komentirao sam ti Mad Men; zakapam ratnu sjekiru – barem se tamo slažemo. :)

 • Da, meni isto na onu stvar idu oni koji se ne znaju izražavati. Možda se ne slažemo u Dexteru i BBT-u, ali brijem da bi u većini ostalih serija našli zajednički jezik.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861