Caprica (pilot) – serijala.com
Trenutno čitaš
Caprica (pilot)

Caprica (pilot)

Pilot epizoda nove SyFyjeve serije, Caprica, pojavila se još u četvrtom mjesecu prošle godine kao specijalno DVD izdanje. Već tada nisam bio siguran treba li nam tako rano izdanje, s obzirom na to da je Sci-Fi (još prije promjene imena) najavio da Caprica neće ugledati svjetlo dana do prvog tromjesječja 2010. godine. Dugo sam odgađao gledanje, a sada sam uvjeren da sam dobro postupio, jer je pilot epizoda zbilja vrlo, vrlo dobra. Da sam je pogledao prije više od osam mjeseci, morao bih se pretvoriti u medvjeda i hibernirati do prve sljedeće epizode.

Ronald D. Moore i Remi Aubuchon napisali su sat i trideset minuta dugačak pilot, koji na neko čudo i (vjerojatno) iznenađenje svih funkcionira sasvim dobro i kao samostojeći pilot, i kao spin-off Battlestar Galactice. Niste morali pogledati ni sekundu Galactice da možete gledati Capricu. Naravno, poznavanje svijeta Galactice pomaže, pogotovo u nekim sitnicama, ali i u većim događanjima, odnosima, rasama i slično. Nije nužno potrebno, ali uživat ćete više ukoliko ste gledali Battestar.

Esai Morales

Serija počinje uvodnim tekstom kako se radnja događa 58 godina prije pada, na planetu Caprica. Sjećate se događaja iz mini serije Battlestara? 12 planeta, 12 kolonija, Cyloni, nuklearne bombe, kraj čovječanstva? Da, na taj pad se misli. Ono malo što smo vidjeli od planeta Caprice i glavnog grada (Caprica City) u Galactici nije me uopće pripremilo na izgled i atmosferu Caprice u ovoj seriji. Sve je vrlo moderno, vrlo minimalistički, ali isto tako sve vrvi nekakvom neo-noir atmosferom miješanom s uglađenim likovima (bar one koje pratimo, jer nismo previše vidjeli prljave i kriminalne strane grada), školama, kafićima, tvornicama, uredima, sportskim dvoranama. Atmosfera odiše nekakvom mješavinom Blade Runnera, Gattace, Casablance, Matrixa i Third Mana Orsona Wellsa, iako radnjom vrlo malo slično ili uopće ne slično, nijednom od navedenih filmova.

Glavni lik je Daniel Graystone (Eric Stoltz), bogati izumitelj holodekova, pardon, holo-bandova, tehnlogije koja omogućuje virtualnu stvarnost za korisnike. Daniel ima i ženu i šesnaestogodišnju buntovnu kćer Zoe, koja je i sama krenula očevim stopama, bar što se tiče ljubavi za tehnologiju. Drugi glavni lik je Joseph Adams (Esai Morales), polukorumpirani odvjetnik podrijetlom s Taurona, a Tauronci su poznati kao prevrtljivi seljaci koji ne mare ni za koga drugoga osim za same sebe. Joseph i Daniel se upoznaju jednog dana zbog posljedica tragične sudbine – i jedan i drugi izgubili su kćeri u terorističkom napadu. Daniel pronalazi program svoje kćeri, avatar, koji je gotovo savršena kopija njegove Zoe. U nadi da će mu Joseph pomoći, moli od njega pomoć da ukrade komponentu koja mu je potrebna da svoju Zoe prebaci u stvarni svijet. Ovdje priča i zapleti Caprice otprilike i započinju.

Morales, Stoltz

Morales i Stoltz su sjajni kao Adams i Graystone i kemija te početak prijateljstva između njihovih likova je fantastična. Moore je i prije pisanja pilota rekao kako će Capricu učiniti više pristupačnijom, u smislu da nećemo gledati svemirske brodove, razne planete, svemirce i slično, nego sapunicu oko stvaranja Cylona i početke ljudskog kraja i uništenja samih sebe. To je sve u ovoj epizodi sjajno napravljeno i različitosti između Galactice i Caprice su i više nego vidljive, a opet imaju toliko sličnosti u zajedničkom DNK-u.

Potpuno iskreno, nisam očekivao ovako dobar pilot i bio sam skeptičan prema cijelom projektu, ali sada nakon odgledane epizode, želim vidjeti još i to čim prije. Stoga, ocjena je 4+. Još nekoliko nasumičnih zabilješki:

– Bill Adama, prema matematičkoj operaciji zbrajanja godina, u mini seriji Galactice ima 69 godina.
– Eric Stoltz će mi uvijek biti “onaj tip što je snimio tri tjedna Back to the Futurea i onda su ga otpustili i zamijelnili Michaelom J. Foxom”. Kako mu je karijera mogla potpuno drukčije izgledati. Pogledajte Stoltza kao Martya McFlya.
– Alessandra Torresani i ostali tinejdžeri su odlično odradili svoj posao. Ovakve uloge znaju biti iritantne (sjetite se samo klinaca u V-u), a u Caprici je to, hvala Bogu, izbjegnuto. Barem zasad.
– Cylon = Cybernetic Life Form Node.
– Joseph Adams (odnosno Adama) ima sjajan monolog u kojem govori kako cvijeće na Tauronu ne raste, odnosno ne postoji uopće.
– Teme iz Galactice i ovdje su prisutne. Vjera i vjerovanje u jednog ili više bogova, terorizam, tehnologija, informacije, dobro protiv zla…
– Bear McCrearyjev soundtrack je savršeno upotpunio pilot epizodu. Tko se nije naježio u prvoj sceni kad je vidio Cylona i kada su poznati bubnjevi počeli udarati?

punapunapunapunapola

Caprica svoju premijeru ima sutra, 22. siječnja na SyFy-u, u vjerojatno nešto više cenzuriranoj verziji. Nadamo se da nećete propustiti ovu novu, znanstveno fantastičnu seriju tvoraca Galactice.

8.9 10 1
8.9

Žanr:

Autor:

Mreža:

Glume:

Datum premijere:

5 komentara

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861