Recenzija: Bates Motel – Kako sam zavolio svoju majku – serijala.com

Modernoj adaptaciji klasičnog horor-trilera Psiho nedostaje prepoznatljive Hitchkokove neizvjesnosti i napetosti.

 1. Robisierra says:

  Osobno sam zadovljan s prikazanim, uvijek može bolje naravno. Mnoge stvari se još moraju razraditi.

  Norman i Norma (Highmore i Farmiga) su po mom mišljenju izvrsni, malome se na licu već sad očitava da je budući serijski ubojica ;)

  80/100 od mene, pratim i dalje

 2. ante says:

  Po meni je recenzija dosta loša. Previše mana je serije nađeno, koje zapravo mane nisu.. Ne bi da budem od onih koji na smrt brane neku seriju, ali moram reći da je serija miljama bolja od ovoga šta piše u recenziji.

  I Farminga je sjajna, kao i Highmore.

 3. Jarney says:

  odgledao pilot. ne sviđa mi se. glavni glumci imaju soldine CVove ali ne mogu pomoći seriji. vidi se da nije niskobudžetni trash ali ipak je previše plitko. sve je nekako bipolarno. baš kao i ova recenzija :D

 4. goran marjan says:

  Preksinoć sam pogledao prvu epizodu…od onih koji su na polovici čuo sam dosta pohvala i pokoju kritiku,najčešće da serija zaista više vuče na dramu nego na horror-triler…meni osobno pilot je sasvim uredu…Farmiga je sjajna (nisam niti sumnjao u to) a mali Higmore ima zaista facu ubojice…sve u svemu,gledam ju dalje…kada sam već pri kraju sa Baconom (da,izdržao sam ju),a čekajući Prikraćene,neštjo moram pratiti…

 5. maxmaxb says:

  Ja sam valjda jedan od rijetkih koji NIKAD nije gledao ni jednog Psiha (iako sam prešao tri banke)! :) Tako da nisam ni mogao imati nekakva neispunjena očekivanja u odnosu na Hitchockov ili koji drugi Psiho, a između ostalog nisam ni očekivao horor-triler, nego sam prihvatio seriju kao to što jest – psihološka drama s tu i tamo hororističnim elementima i elementima trilera.

  Iz te perspektive, meni je riječ o nečem svježem – zanimljivoj “igri” između članova Batesove obitelji, priča o svojevrsnom odrastanju (u, očito, killera :), twistovi da začine priču, predivnu kameru/fotografiju sam već spominjao drugdje na Serijali (nikad nisam gledao ljepše snimljenu seriju). Pilot mi je bio vrhunski, jedino šteta što se serija malo razvodnila kroz epizode – nadam se da se neće još razvodniti do kraja sezone.

  Meni se osobno ova serija više sviđa od Hannibala, koji me razočarao pilotom, ali se popravio kroz naredne epizode.

 6. Red Marquis says:

  Mnogo bolje serija od Hannibala, iako sam ocekivao potpuno suprotan scenario…

 7. Morgoth says:

  Ja sam zadovoljan, serija je odlična za razliku od nekih što se trenutno emitiraju tipa The Following i Defiance koje su totalno razočarenje. Bome, nastavit ću gledati.

 8. Ich_VT says:

  E moj Nikola… ccc

 9. pippo says:

  Potpuno se slažem sa dijelom o hommageu 60ima…apsolutno pretjeran retro stil, koji toliko dominira da svaki današnji predmet-i phone, ispada kao ono što bode oči, a u biti bi to trebala biti njihova odjeća, kuća, auto… S druge strane, apsolutno se ne slažem s navodom o jačem seksualnom naboju dylana i norme. Mislim da ga nema ni u naznakama, po meni promašena teza. Plantaže marihuane i manga strip mi se čine kao stramputice na kojoj se nemože graditi serija na duge staze jer budimo realni, 90% ljudi ovo gleda ili je počelo gledati zbog normana, motela i vriska, a ne nekakvog pesudozapleta na tragu weeda. Više bih volio da se drže odnosa majke i sina, njegovog postepenog ulaska u ludilo, te da priču grade oko motela i njegovih gostiju. Možda čak i na traga kostura tipa star od the week.

  • maxmaxb says:

   Što je nekome (obožavateljima klasika, čistuncima) svetogrđe (retro stil u kombinaciji s modernim), drugima ja vizualni šećer. ;-)

   Mislim da je “pretjeranost retro stila” stvar osobnih preferencija (ili kriva interpretacija serije, odnosno neispunjena očekivanja koja serija zapravo nije ni imala za cilj ispuniti), a ne nedostatak.

   Ne razumijem tu kritiku – je li po vama serija trebala biti ili totalno moderna, bez retro elemenata, ili pak totalno retro? Zašto ne bi pokupila najbolje iz oba svijeta? Meni osobno je balans jako dobro pogođen.

   • pippo says:

    Pa mislim da dovoljno govori činjenica koliko je scenografija i ostalo retro to što sam bio uvjeren da je radnja u 60ima dok nije izvadio svoj novi i phone. Ok, malo retro sigurno da nije na odmet, ali kad su scene interijera kuće potpuno ispunjene duhom 60ih,kada je njihova odjeća isto takva ( i to stalno), kada ona vozi auto koji je oldtimer-e pa mislim da je to pretjerano. U biti, postaje upitno kakva obilježja serija današnjeg vremena uopće i ima. Prizvuk starih vremena može postojati ali ako on prevledava u ovakvoj mjeri kao u Bates motelu, to već postaje pretjerano. Najbolji primjer je kad je norman gledao film na tv, a tv ona stara kutijetina( mislim i bez daljinskog) a film crno bijeli. To više nije stvar osobnih preferencija već objektivno pretjerivanje.

 10. Matija says:

  Upravo sam saznao da je 1987. snimljen propali pilot za seriju Bates Motel, doduše sa sasvim drukčijom premisom. Trailer izgleda grozno:
  http://www.youtube.com/watch?v=NrBxCSdw7Ns

  Usput, Psycho IV (tv film) je ujedno i prednastavak te se bavi s mladim Normanom Batesom (glumi ga Henry Thomas iz E. T.-ja) i izgleda da nije za odbaciti, scenarij je napisao Joseph Stefano, originalni scenarist Psiha:
  http://www.youtube.com/watch?v=DbotJWP9zZc

 11. Serija je fenomenalna!Najbolja ove godine!Sto se tice retro stila,meni je to super,daje se svojevrsni hommage Psychu.Mislim da je recenzent totalno promasio esenciju serije.To pokazuje i ocjena citaoca Serijale u odnosu na njegovu.

 12. Mohawk says:

  Za one koji se cude losoj ocjeni, evo vam epizodnih recenzija – devet epizoda, pet puta ocjena C. http://www.avclub.com/tvclub/tvshow/bates-motel,424/

 13. konkvi says:

  autor recenzije je mogao odmah na početku reći da mu je serija odvratna, ili možda tek samo pilot epizoda, koliko o njoj drobi, jer od prave kritike i objektivnog pregleda, bar pola sezone, ni traga.

  sasvim solidno, ima posrtanja, gubljenja- dylan i mala plava za koju mi se činilo da će biti prva žrtva, zaslužuje :D, i neobičnih rješenja,kao, zapetljanih situacija, ali sve u svemu dobro. puno bolje od hanibala koje je obično pretenciozno mesarenje.
  vera farmiga odlična, u zadnje dvije epizode skoro savršena norma. na momente i komična sa tim svojim neurotičnim ispadima-what are the safest cities in america? hehe, fakta nema sreće.

  malo scenarističkog ušminkavanja i druga sezona bi mogla biti i više nego dobra.

Uključi se u komentare

Your email address will not be published. Required fields are marked *