Prošlo je 10 godina od zadnje epizode Star Treka. Vrijeme je za povratak – serijala.com
Trenutno čitaš
Prošlo je 10 godina od zadnje epizode Star Treka. Vrijeme je za povratak

Prošlo je 10 godina od zadnje epizode Star Treka. Vrijeme je za povratak

Nakon neprekidnih 18 godina sa barem jednom Star Trek serijom na televiziji, 13. svibnja 2005. emitirana je posljednja epizoda pete serije u franšizi, Enterprise. Ispostavit će se, posljednja epizoda franšize u idućih deset godina i više. Iako se vrlo brzo potom zakotrljao razvoj visokobudžetne filmske trilogije, koja će svoj treći nastavak dobiti iduće godine, televizija je oduvijek bila dom Zvjezdanih staza.

Sviđala su mi se prva dva Abramsova filma, no više kao bogati, raskošni i modernizirani pogled na široki svemir i demonstracija što se sve može sa nekoliko hangara keša. Može se napraviti uglancani uzbudljivi svemirski spektakl, zabavan i na trenutke dirljiv hommage originalu sa dobrim glumcima i solidnim akcijskim scenarijem.

Ali to nije to.

Znanstvenu fantastiku na televiziji okupirali su super-heroji i postapokaliptika – među njima ima nekoliko serija koje me vesele iz epizode u epizodu, no pravi svemirski SF potpuno je istisnut sa malih ekrana u posljednjih desetak godina, još otkako je Battlestar Galactica stigla kući. Televizija je danas stvarno bogata i nikada istovremeno nije bilo više dobrih, odličnih serija. Ali već dugo nije bilo manje dobrog, pravog SF-a.

Franšiza stara 50 godina

Usprkos nikad većoj zaradi na kino-blagajnama sa posljednja dva filma, Star Trek je svoje vrhunce doživio na televiziji. Originalna serija sa Kirkom, Spockom i Enterpriseom not-bloody-A-B-C-or-D inspirirala je generacije gledatelja i pisaca. Bila relativno kratkovječna, ali njen afterlife je bogat: četiri serije, dvanaest filmova, milijuni fanova, tisuće organiziranih konvencija, stotine epizoda.

star_trek_1
Originalni Star Trek bio je ispred televizije svog vremena, no popularnost je našao u godinama nakon emitiranja.

Izvorna serija doživjela je tri sezone između 1966. i 1969. godine, treću sezonu spasila je jedna od prvih i najzapaženijih akcija obožavatelja koji su poslali desetke tisuća pisama – pisama!, ne Facebook lajkova – NBC-u, koji je tada emitirao seriju. Pravu popularnost serija je doživjela u reprizama, pa je deset godina kasnije stara ekipa okupljena u prvom filmskom pokušaju.

Druga serija, The Next Generation, kultnim statusom se približila originalu, a kapetan Picard i Patrick Stewart došli su blizu kapetana Kirka i Williama Shatnera. Stotinu godina kasnije, u 24. stoljeću, nova posada započela je novu istraživačku avanturu u brodu istog naziva: Enterprise. Svemir se proširio na nove planete i svjetove, upoznali smo nove vrste i organizacije, prijatelje i neprijatelje. TNG je postavio temelje za vrlo širok i razrađen svemir u kojem smo, ponekad istovremeno, pratili tri različite postave posade Zvjezdane flote.

Nova generacija ponajviše je sličila originalu – svojim idealističkim pričama i porukama, trijumfom morala i etike nad beznađem i korupcijom prikazivala je idealiziranu verziju svemira u kojem nema gladi i nejednakosti. Završio je 1994. godine, samo jednu nakon što je već krenuo njegov nasljednik, a iduće serije trebale su inovirati formulu, kako bi izbjegle zasićenje i pretjerano ponavljanje.

Deep Space Nine predstavio je mračne kutke utopijske budućnosti. Moralne vertikale Federacije postavio iznad ratom uništenog planeta, gdje ih dobar dio tamošnjeg naroda nije dočekao kao spasitelje, već nove okupatore. Prvi je uveo kompleksnu priču koja se protezala od treće do posljednje sezone sa velikim ratom i svemirskim borbama najpoznatijih vrsta svijeta Zvjezdanih staza. Bio je najzanimljiviji, najambiciozniji Star Trek. Meni najdraži i najbolji.

star_trek_ds9
Deep Space Nine je bio prava space-opera sa kompleksnim savezništvima, višegodišnjim ratovanjima i svemirskim borbama. Neki će reći da je ujedno imao najmanje DNA “pravog Treka”, što nije nužno negativno.

Devedesete su predstavljale vrhunac Zvjezdanih staza. Druga polovica desetljeća imala je čak dvije serije na malim ekranima istovremeno – Deep Space Nine trajao je do 1999. godine, a Voyager do 2001.

Voyager je krenuo niti godinu dana nakon kraja TNG-a, a samo dvije godine nakon premijere Deep Space Ninea. Smješten u istom univerzumu, vremenski se odvijao paralelno sa ostale dvije serije, ali zato 75.000 svjetlosnih godina daleko, na drugom kraju svemira. Njihovo putovanje kući trajalo je sedam sezona – koliko su trajale i druge dvije serije iz generacije – no serija se nije uspjela približiti kultnom statusu TNG-a, ni slojevitosti DS9-a.

Nakon 18 godina neprekidnog emitiranja, 10 godina suše

Voyagerom je započelo zasićenje publike Star Trekom, a nastavilo se petom serijom, koja se u prve dvije sezone čak emitirala bez “Star Trek” prefiksa: Enterprise. Uvjetno rečeno najkontroverzniji Star Trek vratio se u 22. stoljeće, nešto bliže našem vremenu. Federacija je bila tek u svojim začecima, ljudska vrsta još uvijek je bila novi klinac u kvartu te se spremala na svoja prva prava svemirska istraživačka putovanja.

Prve dvije sezone imale su svojih momenata, ali generalno su najslabija karika 50 godina stare franšize – ne računajući peti film, Final Frontier, kojeg su se gotovo svi odrekli. Vodili su ih u fandomu omražen duo Rick Berman i Brannon Braga, a treća i četvrta snimane su pod novim kreativnim vodstvom. Što se vidjelo. Treća sezona bila je više akcijska avantura sa fokusiranim sezonskim arcom, a četvrta se vratila korijenima istraživanja i formiranja Federacije, sa nekoliko zbilja dobrih epizoda.

star-trek-enterprise
Star Trek: Enterprise bio je u suštini dobra ideja, loše realizirana u svojim prvim epizodama. Kada je postao dobar, franšiza je nažalost bila prilično zasićena.

Nažalost, tu priča staje. Priča Enterprisea, priča televizijske Star Trek franšize. Nakon punih 18 godina neprekidnog emitiranja Star Treka na televiziji, tadašnji UPN otkazao je seriju koja je trebala biti, ali nikad nije postala njihov flagship. Posljednja epizoda bila je emitirana 13. svibnja 2005. godine. Ni akcije spašavanja fanova, ovog puta potpomognute razvojem interneta, nisu pomogle. Sama mreža ugasila se godinu kasnije, odnosno bila apsorbirana u današnji The CW.

No, deset godina kasnije, idealno je vrijeme za novi uzlet franšize. Pretpostavljena filmska trilogija je pri kraju i treći film trebao bi biti emitiran iduće godine, nakon dosta razvojnih problema počevši od preduge potrage za redateljem. J.J. Abrams odlučio je preći na tamnu stranu i povesti nove Star Warse, a režiranje novih početaka dviju kultnih SF franšiza čini ga uistinu najsretnijim geekom na svijetu.

Znanstvena fantastika je također gurnuta u kut, barem na televiziji. Super-heroji, postapokaliptika i poneka dramska serija sa laganim SF-twistom nisu pravi SF poput Star Treka, Babylona 5, Fireflyja, Stargatea, Farscapea i Battlestar Galactice, na kojima smo televizijski odrasli. Tek ćete na filmskom platnu još povremeno moći pogledati svemirski akcijski spektakl.

Pročitaj još

Ali to nije to.

Televizija nudi mnogo više prostora za razvoj svemira, priče i likova, puno bolje pristaje franšizi poput Star Treka. Pametne, poučne i kompleksne epizode, etičke dileme u kombinaciji sa sezonskim pričama, savezništvima i sukobima na galaktičkim prostranstvima.

Tko ne bi želio Star Trek na Netflixu?

Todd VanDerWerff sa Vox.com-a je predstavio prilično sjajnu ideju za novu Star Trek seriju – sezonsku antologiju u stilu True Detectivea, sa novom posadom i novim all-star piscima svake sezone. Bryan Fuller (Pushing Daisies, Hannibal), Ronald D. Moore (Battlestar Galactica), Jane Espenson (Buffy) kao sezonski showrunneri, svake godine nova priča iz jednog kutka bogatog univerzuma Zvjezdanih staza. Zvuči zbilja odlično. Malo nerealno, ali odlično.

star_trek
Abramsovi filmovi su zabavni blockbusteri koji su svemir Star Treka prikazali u svoj raskoši visokog budžeta, ali njegov ‘dom’ je ipak televizija.

Daleko od toga da u posljednjih deset godina nije bilo pokušaja povratka Treka na televiziju. Razni autori predstavljali su svoje ideje, čak i Fuller, Jonathan Frakes (Riker iz TNG-a), Bryan Singer iz XMen franšize. Ništa od toga nije zaživjelo iz razno-raznih razloga, a dva bitna razloga među njima su trenutno aktualna filmska franšiza te rascjepkano vlasništvo.

Dok studio Paramount drži prava na filmove, CBS-ov studio je taj koji u svojem vlasništvu ima televizijski dio franšize. Što bi značilo da je CBS prirodni, ali daleko od idealnog izbora za emitiranje nove serije. Korporacija CBS pod svojim kišobranom ima i CW te Showtime, koji se u tom trokutu čini kao najidealnija opcija, iako se baš i ne uklapa u dosadašnji program. Naravno, kako je Netflix danas najkul klinac u kvartu, a ima i praksu oživljavanja starih i otkazanih serija, njegovo se ime vrlo često zaziva u tom spasiteljskom kontekstu.

Nažalost, konkretnih planova, čini se, još uvijek nema. Svako toliko ispliva poneka neprovjerena i napuhana glasina, no sve ostaje na tome. Ako idući Star Trek film zbilja bude posljednji nastavak sa trenutnom ekipom, čisto sumnjam da ćemo nakon 18 godina neprekidnog trajanja Treka doživjeti još 18 godina bez nove serije.

U televizijskom svijetu kada Netflix oživljava popularni, ali nikako kultni sitcom Full House; kada ni Dosjei X, ni Twin Peaksi nisu napisali svoja posljednja poglavlja; kada je televizija postala toliko sadržajno bogata da su remakeovi popularnih serija jednostavno neizbježni; kada su na visokoj franšize i etablirane pop-kulturne imovine sa izgrađenom bazom fanova… Zbilja je teško reći da nema mjesta za novi povratak Star Treka.

10 komentara
 • Imate gresku u clanku ali necu reci gdje jer sam zao BWAHAHAHAHA

  Salim se dobar sam pa cu reci gdje

  “Posljednja epizoda bila je emitirana 13. svibnja 2015. godine.”

  U prvom odlomku ispod slike Enterprisea iz 2001.

  Mozete obrisati ovaj post da nitko ne vidi vas ogromni fail, a ja cu sam sebi zahvaliti i reci vam “Nema na cemu”

  • Pfsh, da mi je neugodno zbog takvih brain fartova umro bi od srama tri puta tjedno, minimalno.
   To je kao kad pod datumom rodjenja stavis trenutnu godinu :)
   Tenks, ispravljeno.

 • obozavam star trek. pogledao sam nedavno voyager ispocetka po ko zna koji put, a sad sam trenutno na kraju pete sezone DS9. bilo bi dobro kad bi snimili kakvu novu seriju

 • nisam velik fan, ali pogledao sam sve sezone/epizode svih trekova osim voyagera; istinski mrzim voyager, kapetanicu, indijanca sa mike tyson tetovažom preko face, sedmu od devet i svaki lik u tom voyageru mi je zapravo iritantan da mi se kosa diže kad mi ih netko spomene(osim doktora – hologramski doktor mi je jedino kul).
  originalna serija mi je više za nasmijat se, tng je legendaran, bilo je mnogo epičnih epizoda, enterprise mi je bio osvježenje, mislim da sam jedan od rijetkih koji je stvarno uživao u toj seriji; archer mi je jedan od najdražih (ako ne i naj) kapetana u cijelom serijalu.
  deep space nine, ne samo da mi najbolji od star treka, nego mi je jedna od najboljih sf serija uopče; makar me sisko znao naživcirat sa svojim sinom, tu su bili quark, worf, odo i dr. bashir, ja bi još ubacio datu, tako da najbolji likovi iz treka budu na jednom mjestu.zadnja sezona, i zadnja bitka, su kao jedan veliki dugački film; palac gore za ds9, srednji prst za voyager.voyager mi je smeče.
  od filmova najbolji je first contact, abramsovi filmovi su ok, al nedostaju mi poznate rase

 • uf, da, na zalost tak je kak je CBS uvijek zastopa dobru ideju. Ok, ne diraju za sada fan made uratke tipa Axanar, Of Gods and Men, Renegade i slicne. Od svih tih Axanar ima jako, ali jako dobar preview Prelude to Axanar i ako film bude takav kakav je sam preview bio, uf, to ce nadmasiti i treci dio Jar Jar Abramsovih Zvjezdanih Staza.

 • što se tiče istraživanja svemira, tj. one prave SF teme, jedino Original, TNG i Voyager spadaju tu. doduše, Original je negledljiv u današnje doba, jer su spec. efekti i radnja praktički “dječji program”.
  DS9 je najobičnija politikantska krimi drama koja se odvija u svemirskoj stanici – dakle, dosadno i statično.
  ova posljednja, Enterprise, nije ni vrijedna spomena.

 • DS9 zauvek! Najbolji Trek ikada! Jedva čekam Bluray! Hvala na članku. I nadam se da ćete napisati nešto slično i o Stargateu. :)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861