Predstavljamo: Lie to Me – serijala.com
Trenutno čitaš
Predstavljamo: Lie to Me

Predstavljamo: Lie to Me

Znate li da prosječna osoba izgovori minimalno tri laži unutar svakih deset minuta razgovora? Sad znate. Stara uzrečica doktora Housea “Svi lažu!” napokon je dobila i znanstvenu potvrdu. Nova FOX-ova serija Lie to Me bavit se upravo tim segmentom ljudske prirode – lažima, točnije razotkrivanjem istih.

Od autora i pisca Samuela Bauma (Evidence) i izvršnog producenta 24 i Arrested Development dolazi nam Lie to Me – kriminalističko dramska serija inspirirana znanstvenim otkrićima doktora Paula Ekmana, istaknutog psihologa, stvarnog i živog stručnjaka čije metode nepobitno raščlanjuju laži i prijevare putem tragova koje naše tijelo nesvjesno iskazuje u našem govoru, na našem licu i u pokretima našeg tijela.

Doktor Cal Lightman (Reservoir Dogs, Deceiver, The Legend of the Pianist on the Ocean, Made in Britain), glavni lik serije zasnovan na doktoru Paulu Ekmanu živući je ljudski poligraf, samosvjestan, nepogrješiv, mrzovoljan, no i rob svog otkrića i istraživanja.

Nema podataka da li je i “inicijalna kapsula” sveukupnog Lightmanova životna istraživanja preuzeta iz života doktora Paula Ekmana, no vrijedi spomenuti da je samoubojstvo koje je počinila Lightmanova majka događaj koji ga je potaknuo u istraživanju i otkrivanju mikroizražavanja.

Lightman je rastavljen, ima starateljstvo nad kćerkom tinejdžericom. Njegovo (početno) balansiranje u odnosima i osjećajima između bivše supruge Zoe Landau te prijateljice i poslovne suradnice Gillian Foster razotkrit će, kako serija bude odmicala, doktora Lightmana i u segmentu privatnog života, kojeg doktor Cal poput doktora Housea izuzetno dobro skriva iza maske čudnog i ekstravagantnog znanstvenika.

Osnivač je Lightman Grupe koja svim zainteresiranim strankama (od privatnih osoba do CIA-e i FBI-ja) pomaže u istragama. Udarnu postavu Lightman Groupa čine:

Gillian Foster (The Practice) lik koji se bazira na još jednoj živoj i stvarnoj osobi, Maureen O’Sullivan, profesorici psihologije na Sveučilištu San Francisco. Gillian je Calov glavni partner i suradnik, čvrsto sa obje noge na zemlji ona je u određenim situacijama Lightmanova protuteža i čvrsto uporište.

Brendana Hinesa koji tumači ulogu Elija Lokera, akademski obrazovanog i vrlo talentiranog suradnika u čitanju laži, koji uvijek govori ono što misli, tj. istinu, koliko god ona drska i provokativna bila mogli ste gledati u nekoliko epizoda Terminator: Sarah Connors Chroniclesa.

Ria Torrese (Monika Raymund – prva ozbiljnija uloga) prirodno je talentirana u čitanju laži. Lightman ju pronalazi i otkriva u sigurnosnoj službi zrakoplovne luke i pruža joj šansu da radi za njega.

Mekhi Phifer (ER, Dawn of the Dead) pojavljuje se krajem prve sezone u ulozi FBI agenta Bena Reynoldsa, a standardnim članom Lightmanove Grupe postaje u drugoj sezoni.

Pored već spomenute bivše supruge Zoe Landau (koju glumi Jennifer Beals – Flashdance), u ulozi Lightmanove kćerke Emily pojavljuje se Hayley McFarland.

Umjesto ocjene

Po prvom gledanju pilota serije Lie to Me prva asocijacija koja mi je zabrujala mislima glasila je – reinkarnacija doktora Housea zove se doktor Lightman. Šalu na stranu. Tim Roth koji je, mogli bi reći, glumačku slavu stekao glumeći nevjerojatno hladnokrvnog lažova u Deceiveru izvrstan je u ulozi lovca na laž – doktora Lightmana. Prateća glumačka ekipa je kvalitetno izbalansirana i izvrsno surađuje sa Rothom. Poput serije Dexter i Lie to Me ne igra na broj epizoda već na kvalitetu scenarija istih, pa tako prva sezona donosi samo 13 epizoda. Na neki način mogli bi reći da je Lie to Me edukativan jer pored toga što doktor Lightman razbija mitove poput onog da kad lažemo skrećemo pogled u lijevo, možemo na takozvanim flashbackovima fotografija javnih ličnosti poput Saddama Husseina, OJ Simpsona, Billa Clintona ili Georgea W. Busha naučiti kako izgleda laž, sramota, prijezir i slično.

Dok ovo čitate druga sezona serijala je na pola puta, a Lie to Me iz epizode u epizodu postaje sve bolji. Na koncu mogli bi lako ustvrditi da je pored Hugha Lauriea još jedan Englez Amerikancima pokazao kako se glumi.

3 komentara
  • Mene zainteresiralo, ja volim pogledati pravnicke serije. The Practice mi je odlican bio.
    Po clanku, jako baca na Shark. Samohrani otac, kcerka tinejdzerka, samodopadni genijalni pravnik…

  • Hvala na komentaru „ Fallen“
    ;)
    Sto da vam kažem, frendicu (filmsku kritičarku) toliko sam davio da je žena odlučila pogledati nekoliko epki, onako reda radi, informativno. Žena kao medij preferira film, tv serije su za nju ipak stepenica ispod. Kako god, ovaj vikend (točnije u nedjelju) je pogledala 8 epizoda u komadu. Što reći, navukla se žena, hehehe…Tim Roth je predobar…piše mi danas. ;)
    Krešo..to sa rastavljenim i samohranim( muškim)roditeljima je neka epidemija u zadnje vrijeme; Califorincation, pa Castle, Lie to me, itd., tkz muška „emancipacija“. Šala mala.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861