Predstavljamo: GRΣΣK – serijala.com
Trenutno čitaš
Predstavljamo: GRΣΣK

Predstavljamo: GRΣΣK

GRΣΣK je serija TV kuće ABC Family, čiji je autor Patrick Sean Smith. Scenarij je napisao zbog nedostatka sličnog formata, navodeći kako je “poželio gledati takvu seriju”. Premijera serije bila je 9. srpnja 2007. godine.

greek

Serija je klasificirana kao komedija-drama, za što engleski jezik ima i posebnu riječ “dramedy” koja označava stil koji obuhvaća podjednaku količinu humorističnog i ozbiljnog sadržaja. Trenutno se prikazuje 3. sezona, 10. epizoda, a nastavak se počinje emitirati 25. siječnja 2010. godine. Službena stranica sadrži zanimljivosti sa seta i drugim sadržajima, pa slobodno bacite oko.

Radnja se odvija na imaginarnom Sveučilištu Cyprus-Rhodes, u saveznoj američkoj državi Ohio, gdje studenti žive u bratstvima i sestrinstvima. Većini je taj koncept vjerojatno poznat iz američkih tinejdžerskih filmova. Dakle, postoje ženski i muški studentski klubovi, odnosno kuće, nazvane bratstva i sestrinstva, a imenovane prema slovima grčke abecede.

Glavni likovi su članice sestrinstva Zeta Beta Zeta (ZBZ) te članovi bratstava Kappa Tau Gamma (ΚΤΓ) i Omega Chi Delta (ΩΧΔ). Tijekom serije pojavljuju se mnogi drugi likovi koji nisu članovi nijedne kuće, ali čine pojedine dijelove radnje.

Serija počinje predstavljanjem dvaju glavnih likova, “nerdy” brata Rustyja i njegove totalne suprotnosti, ekstra-popularne “social butterfly” sestre Casey. Rusty postaje brucoš na faksu i dolazi studirati na isto sveučilište gdje studira i njegova sestra. Likovi su multinacionalni, zastupljen je velik broj etničkih manjina, a jednako tako su stereotipizirani do ekstrema, uglavnom u edukativne svrhe.

Rusty je oličenje štrebera. Prvo što mi je palo na pamet kad sam ga vidjela bila je “Osveta šmokljana” – pametan je, s najvišim ocjenama upisuje jedan od najtežih smjerova (polymer science), ali je istodobno prenaivan i potpuno nespreman na studentski život. S druge strane, Casey predstavlja praznoglavu plavušu kojoj su važni samo fizički izgled i društveni status te nije nimalo oduševljena što joj je dosadni, mlađi brat došao “kvariti ugled”. Naravno, razvojem radnje pokazuje se da to nije ni približno sve što njih dvoje imaju za reći i pokazati.

Glavna glumica, u ulozi Casey Cartwright, članice sestrinstva ZBZ, je Spencer Grammer. Spencer je u SAD-u poznata kao kćer Kelseya Grammera, glumca iz svima poznate serije “Kafić Uzdravlje” te njenog spin-offa “Frasier”. Njenog brata, Rustyja, glumi prilično nepoznat glumac Jacob Zachar. U ulozi Cappieja, glavnog šarmera i vođe bratstva Kappa Tau Gamma (ΚΤΓ) gledamo Scotta Michaela Fostera, mladog i perspektivnog (i zgodnog!) glumca, a njegovog glavnog rivala, mladog bogataša i vođu bratstva Omega Chi Delta (ΩΧΔ) Evana Chambersa glumi Jake McDorman. Razvojem radnje profiliraju se brojni drugi zanimljivi likovi, što ćete otkriti sami.

Zašto gledati – umjesto ocjene:

Prije svega, ova serija predstavlja 45 minuta čiste zabave. No, nije isključivo površna jer obrađuje teme koje se izbjegavaju i u naizgled razvijenim društvima – homoseksualnost, rasizam, bogatstvo, fizički izgled, religijska pitanja. Upravo zato su određeni likovi izrađeni vrlo stereotipno i naizgled jednodimenzionalno, kako bi se pokazala snaga predrasuda temeljenih na prvom dojmu, površna slika ispod koje mnogi ne žele pogledati.

Seriju prati i vrlo zanimljiv soundtrack. Naslovna pjesma je “Our time now” Plain White T’s-a, a svaka epizoda sadrži nekoliko aktualnih pop, rock i indie hitova.

Autori su seriju namijenili mlađoj odrasloj publici (iznad 20 godina), ali može biti zanimljiva i mlađima, a i onima starijima, koji se mogu prisjetiti svog studiranja. Dakle, dobra zabava uz malo edukacije te mlada i zanimljiva glumačka ekipa u usponu glavni su aduti za pogledati Greek.

4 komentara
  • Ne volem. :/ Likovi mi nisu uvjerljivi, Casey mi je skroz antipatična (što nije dobro jer je glavni lik). Ostali su blah. Cappie mi je jedini zanimljiv. :)

  • Da, Casey baš i nije miss simpatičnosti, ali ostali to nadoknađuju – Cappie, Dale, pa i Rebecca :-)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861