Najboljih 11 novih serija protekle sezone – serijala.com
Trenutno čitaš
Najboljih 11 novih serija protekle sezone

Najboljih 11 novih serija protekle sezone

11. Orphan Black

Orphan Black je serija koja bi nam vjerojatno prošla ispod radara, da nismo uhvatili nemali broj kritičara kako je hvali i uvrštava među najugodnija iznenađenja sezone. Na prvi pogled neugledna kanadska drama na britanskoj mreži namijenjenoj američkoj publici, zapravo je poprilično zabavna, lagana, nezahtjevna i često napeta SF-olika triler-misterija. Ponekad i blesava. Rijetko dosadna. Malo poznata kanadska glumica Tatiana Maslany je otkriće sezone kao djevojka koja otkriva da je samo jedna od nekoliko identičnih klonova. Ne samo da ima zadaću glumiti karakterno vrlo različite varijacije “sebe”, već često glumi jednog klona koji oponaša drugog. Orphan Black, odnosno njeni autori, imaju dovoljnu dozu samosvijesti da seriju ne shvaćaju potpuno ozbiljno, pa sve to skupa ispada vrlo interesantno i zabavno, sa zdravom dozom humora.

Ovakvh SF-iziranih trilera imali smo na lopate posljednjih godina, no rijetki su autori imali pojma što bi sa likovima i radnjom izvan osnovne premise i jedosatnog pilota. FlashForward, Event, Revolution i kompanija imali su interesantne premise, no brzo bi se počeli raspadati, a njihova radnja pucati po šavovima — neki prije (Revolution), neki kasnije (FlashForward), neki odmah (Event). Orphan Black dobro koristi limitirani broj epizoda da ispriča očito unaprijed posloženu i pripremljenu priču bez improviziranja u hodu.

 

10. Legit

FX nam je vrlo draga mreža, a pogotovo se to odnosi na njihovu crnohumornu i provokativnu humorističnu postavu koju čine, između ostalih, Sunny in Philly, The League i Louie — a sada i Legit (Anger Management Charlija Sheena ćemo ignorirati kao jeftini opurtunistički ćorak). Ako ste pogledali barem jedan isječak stand-up nastupa Jima Jefferiesa, jasno vam je da se ovaj australski komičar dobro uklapa među FX-ovu škvadru poput luka uz ajvar i ćevape. K’o piva i nogomet. Kurve i japanski biznismeni. Uglavnom, Jefferies Legit poprilično bazira na svom stand-upu, a stand-up po vlastitom životu.

Ostaje nejasno je li Jefferies ovdje hiperbolizirana ili pomalo senzibilizirana verzija sebe. Serija počinje njegovim nastojanjem da se, nakon dokazivanja na komičarsko-karijerističkom polju, dokaže i kao osoba — postane “legitiman”. Što mu u pravilu ne uspijeva toliko čestojerbo ga u tome sprečavaju šovinističko-napušansko-zabušantski korijeni, ali hej, barem se trudi. Jefferies je politički nekorektan, vulgaran, provokativan i duhovit, iako Legit možda (zasad) ne dostiže daleko ambicioznijeg Louisa CK-a u Louieju ili najbolje dane philadelphijskih propaliteta. Svejedno je dobar dodatak FX-ovom nizu.

 

9. Family Tree

HBO nije podržao Family Tree velikom promotivnom kampanjom kakve obično imaju za svoje originalne serije, no to ni u kojem slučaju ne oduzima od kvalitete serije. Nastala kao ko-produkcija HBO-a i BBC-a, Family Tree je komedija u čijem je središtu Tom Chadwick (Chris O’Dowd), tridesetogodišnji Britanac, koji nakon gubitka i posla i djevojke kreće u istraživanje svojeg obiteljskog stabla.

Autor serije, Christopher Guest (Best in Show, This is Spinal Tap), uspio nas je kroz osam epizoda i vrlo zahvalnu tematsku podlogu upoznati s čitavim nizom uvrnutih likova, od Tomove sestre koja ne može živjeti bez svog plišanog majmuna na ruci i njihovog oca koji zna napamet sve epizode katastrofalnih britanskih sitcoma, sve do galerije američkih likova koje Tom upoznaje u svojoj nakani da istraži svoje obiteljsko stablo. Tomova priča o pronalasku samog sebe kroz istraživanje obiteljske prošlosti ostala nam je u sjećanju kao izuzetno originalna te se nadamo da će se HBO i BBC ugledati na model Episodesa (ko-produkcija Showtimea i BBC-a) i dati seriji priliku da zaživi usprkos slaboj gledanosti.

 

8. House of Cards

Mnogo toga rečeno o House of Cardsu uopće nije bilo radi kvalitete trinaest epizoda prve sezone. Netflixov način distribucije serije prošli smo temeljito i zapravo se složili da je to budućnost medija, sviđalo nam se to ili ne. Potpuno je jasno da ćemo serije konzumirati u ovakvim “šleperima” epizoda, te da će duljina, način i funkcija gledanja ovisiti isključivo o nama. No, bez obzira na veliku buku oko ove serije, donekle je zanemareno bilo koliko je ona ustvari bila dobra.

Mi smo se nakon odgledane sezone složili da je House of Cards vrlo dobar, ali ne i odličan, a nekim članovima redakcije u određenim dijelovima graničilo je s genijalnim. Bilo kako bilo, Kevin Spacey, David Fincher i društvo dobili su drugu sezonu, koja se vrlo vjerojatno upravo i snima, a mi čekamo hoće li Beau Willimon i njegovi scenaristi ispeglati one zgužvane dijelove koji nam nisu baš toliko smetali, ali svejedno. Za prvu seriju (ne baš, ali nećemo cijepidlačiti sad), Netflix ima pogodak.

 

7. The Fall

“Nakon The Fall, Rectify će vam tempom nalikovati na Scandal”, pisao je AV Club. BBC-jeva kriminalistička drama sa Gillian Anderson i Jamiejem Dornanom u glavnim ulogama sve je samo ne tipična i jednostavna. Ubojicu gledatelji otkriju u prvoj minuti, a ono što slijedi je pet epizoda intimne, polagane, turobne i često psihički nelagodne introspekcije u život i um serijskog ubojice i detektivke koja ga traži. “Sjajno je” zvuči kao potpuno krivi epitet. “Tmurno je” bio bi puno bolji. Najtmurnije ikad. Pet epizoda nije mnogo, iako se nerijetko vrlo teško gleda, a BBC je seriji već uručio narudžbu druge sezone.

 

6. Hannibal

Nismo očekivali mnogo od Hannibala, adaptacije bestseler romana Thomasa Harrisa, koji se tokom produkcijskih dana činio kao brzo i jeftino iskorištavanje popularne licence. Pomalo smo sumnjali u Bryana Fullera, showrunnera i autora adaptacije, koji nas dosad nijednom nije iznevjerio. I sramimo se zbog toga. Hannibal je, poput danskog glumca Madsa Mikklesena koji preuzima naslovnu ulogu, itekako dostojan kultnih prethodnika kojima radnjom zapravo prethodi. Fuller je uzeo lik Willa Grahama, brilijantnog, ali psihički nestabilnog FBI-jevog profilera te ga upario sa podjednako brilijantnim kanibalističkim ubojicom, njegovim psihijatrom Hannibalom Lecterom. Razočarat ćete se ako gledanju serije pristupate s očekivanjima tjedne Lecterove koljačine, jer serija taj dio očito čuva za kasnije sezone, a Hannibalove kanibalističke sklonosti tek nagovještava — često vrlo suptilno, ali vrlo jezivo. I Hugh Dancy, kao Will Graham, i Mikklesen kao Hannibal, sjajni su u svojim ulogama.

Povrh toga, Fuller je stvorio i upečatljiv vizualni stil kroz koji oslikava Grahamove poprilično poremećene i uznemirujuće vizualizacije zločina te njegovo psihičko slamanje kroz 13 epizoda prve sezone. Čak i kada su neki samostalni slučajevi — svejedno bitni za radnju — bili nešto manje zanimljivi, Dancy, Mikklesen i popratni vizuali bili su perfektni. Fulleru ide i priznanje što je Hannibala prikazao inteligentnim i spretnim, bez da Jacka Crawforda, Willa Grahama i ostalu FBI-jevu ekipu učini slijepima i naivnima, nakon što ih je ovaj čitavu sezonu ismijavao kopirajući zločine drugih ubojica te ih ponekad servirao na pladnju – doslovce.

 

5. Les Revenants

Malo je teže zapaziti neku francusku seriju, pogotovo na vrijeme prilikom originalne premijere. Serije sa ne-engleskih govornih područja, uz nedavni izuzetak onih skandinavskih, ipak su manje eksponirane od britanskih, a pogotovo američkih. Francuska zombie-drama Les Revenants, odnosno The Returned, debitirala je još prošlog studenog, no nešto više pozornosti dobio je nedavnim emitiranjem na britanskom Channel 4. Les Revenants je fantastično režirana i odglumljena osmodijelna, jednosatna triler-drama sa nadnaravnim elementima, pravi užitak za svakog ljubitelja spore, inteligentne misterije sa melodramskim i horor elementima, koja sadrži nekoliko WTF trenutaka po epizodi.

Prati grupu ljudi koji su se vratili nakon smrti, a njima, kao ni njihovoj okolini, nije jasno ni kako ni zašto. Sve što znaju je da nisu ostarjeli ni dana od svoje smrti, da nikako ne spavaju, da se ničega ne sjećaju i da nisu svjesni vremena koje je prošlo. Smještena u francuskim Alpama koje tvore fantastičan setting i odličan izbor lokacije radnje, jer je tako europski, tako funkcionalan i moderan, pravo modernizirano ruralno sklonište za francuski viši srednji sloj sit gradskog smoga i gužve, čiji pripadnici samo žele mirno i ugodno živjeti sa svojim obiteljima.

 

4. Utopia

Kad serija nosi svoje uzore ovako na rukavu kao što to ova serija radi mogu se dogoditi dvije stvari. Potpuni promašaj ili zakucavanje iza leđa. Srećom, Utopia pada u ovaj drugi koš, a britanski Channel 4 je u prošloj sezoni imao jednu od najboljih, najčudnijih i najzanimljivijih novih serija. U kratkim crtama naš Nikola je u siječnju napisao: “Utopia je 50-minutna britanska dramska serija koja u središtu zbivanja ima istoimeni strip iz 1985. godine, oko kojeg se prepliću brojni geekovski mitovi. Autor stripa je preminuo u umobolnici pod nerazjašnjenim okolnostima, a postoje teorije kako radnja stripa predviđa neke poprilično dramatične buduće događaje te kako postoji mitski drugi dio koji skriva odgovore na mnoga neodgovorena pitanja.”, i zbilja ništa više o seriji ne bi ni otkrivali, osim da radnja odlazi u neke pravce rijetko kad viđene na malim ekranima. Utopia je čudna, bizarna, uznemirujuća i brutalna, ali sve funkcionira. Ono što nikako i nikad ne izostavljamo kad pričamo o ovoj seriji je kako ona prekrasno izgleda. Svaki kadar, svaka scena, svaka boja i svaki lik toliko su detaljno organizirani da je potpuno jasno sad zašto je televizija dostigla (a i u mnogim dijelovima prestigla) film.

 

3. Top of the Lake

Sundance Channel je ove godine prikazao svoju prvu originalnu mini-seriju, ali i seriju — obje imamo na ovoj listi. Top of the Lake je ona serija sa prefiksom mini, iako ima jednu epizodu više nego Rectify, do kojeg dolazimo kasnije. Jane Campion je novozelandska redateljica i scenaristica, jedna od tek četiri žene koje su dosad osvajale Oskara za režiju, autorica serije koja je napisala svih sedam epizoda te režirala većinu. Top of the Lake je senzibilitetom upravo ono što biste očekivali od kanala koji je nastao na temeljima istoimenog festivala nezavisnog filma. Vrlo atmosferična, tempom vrlo spora — studiozna je vjerojatno prigodnija riječ — kriminalistička misterija koja se polako, ali pametno odmotava kroz sedam sati trajanja, dok hipnotičku atmosferu i vizuale upotpunjuje prekrasna novozelandska brdovita zabit.

Elizabeth Moss ovom ulogom puca na glumački Emmy koji joj dugo izmiče, kao mlada i predana detektivka opterećena vlastitom prošlošćukoja vrlo osobno uzima slučaj nestale djevojčice. Campion se u seriji bavi i feminističkim temama — slavi ih kroz lik naslovne detektivke koja se nalazi u izuzetno patrijarhalnoj okolini, ali i pomalo ismijava, odnosno kritizira kroz grupicu izmanipuliranih žena koje žive u nekakvoj zajednici na rubu kulta. Sedam lijepo zaokruženih sati (mini-)serije koja je sve ono što je The Killing mislio da jest, u apsolutno pozitivnom smislu.

 

2. The Americans

Već smo se naveliko raspisali o Amerikancima i njihovoj originalnoj premisi koja stavlja ruske špijune u Americi kao protagoniste i tjera američku publiku da navija za njih. Uživali smo gledajući Matthewa Rhysa i Keri Russell u glavnim ulogama, no nerijetko su ih sporedni igrači Noah Emmerich i Margo Martindale uspijevali zasjeniti. Ova kompleksna igra mačke i miša zaslužuje pohvale i za svoju glazbenu podlogu, kao i za vrlo elegantno dočaran SAD u ranim osamdesetim godinama prošlog stoljeća. Više od špijunskih zapleta, važniji su bili temelji odnosa dvaju glavnih likova, prisilno uparenih u brak iz špijunskih koristi, no granice tog “poslovnog” braka bile su dobrano zamućene već prije pilota, da bi njihov odnos konstantno kroz prvu sezonu bio razvijan i istraživan. Gledanost je do kraja sezone pala na poprilično nisku razinu, čak i za FX-ov standard, no — srećom za nas — mreža je već puno ranije dala zeleno svjetlo za novu sezonu koja stiže u siječnju. Jedna od najboljih debitantskih sezona u posljednje vrijeme.

 

1. Rectify

Vrlo kasno u trećoj epizodi prve sezone Sundanceove prve serije, Rectify, Daniel Holden (Aden Young) sjedi na podu svoje sobe ispred televizora i igra Sonic the Hedgehog na SEGA-inoj konzoli iz svoje mladosti. Sam, u mraku sobe, Daniel sjedi s blagim osmijehom na licu, a suza mu kreće iz oka niz obraz. Taj trenutak je toliko kratak, minoran i suptilan, da bi bez pozadinske priče bio potpuno zanemariv i trivijalan. No, iza nas su tom momentu skoro pune tri epizode priče, a glavni “junaci” serije uvukli su nam se već duboko ispod kože. Nismo još imali pravu recenziju nove Sundanceove serije (u pripremi je već neko vrijeme), ali Rectify nas je u svojih šest epizoda jednostavno oduševio.

Pokojni Roger Ebert usporedio je The Tree of Life s vrstom molitve, Rectify je odgovarajući primjer za televiziju. Mirna, emotivna i dirljiva priča o bivšem zatvoreniku, optuženom za ubojstvo i silovanje, koji biva pušten na slobodu nakon 19 godina — iako još nije u potpunosti oslobođen krivnje. Sumnjičavi pogledi puni prijezira prate ga na svakom koraku njegovog rodnog gradića, zatucane selendre kojoj ne fali religijskih fanatika, što čovjeku koji je dva desetljeća odsječen od civilizacije još više otežava povratak u društvo…

36 komentara
 • Gledam samo Hannibal, Les Revenants i Utopiju i te serije su mi odlične. Možda je Orphan Black zaslužio bolje mjesto na listi iako ne gledam pa ne znam ali reakcije publike su odlične.
  Skidam Rectify pa ću vidjet kakva je.

 • Dobra lista, sigurno ću preko ljeta pokušati nadoknaditi par serija… jedino čini mi se da je Bates Motel zaslužio biti na listi :)

 • Definitivno su The Americans i Rectify najbolje šta je ova sezona pružila. Uz Bates Motel kao treći (i čudno da nije tu, a ima mjesta za dosta lošije stvari). Ali dobro. I Hannibal je bio dobar, nadam se u sledećoj sezoni i odličan.

 • Mnogo dobrih serija ove godine, i ne cudi ali nijedna nije sa velike cetiri (tri?) mreze.. Zaista sve vise odustajem od serije sa 22 ili vise epizoda po sezoni (sem sitkoma).. A najbolje od najboljeg su mi The Americans, Rectify, Hannibal, Orphan Black, The Fall. Volim ja spore serije (vidi Rectify i The Fall), ali meni Top of the lake nije legao i odustao sam nakon dve tri epizode, a od Legita negde na pola sezone, nesto mi tu fali, mada sam bio siguran da cu obozavati, jer volim CYE i Louie, a to mi delovalo slicno, ali ipak ne.. Utopia i Hannibal su serije koje najlepse izgledaju, svaki kadar je umetnicko delo! Orphan Black ne znam koliko ce uspeti da odrze prvobitnu premisu u narednim sezonama, ali za sada je kul i Tatiana Maslani je odlicna. Les Revenants moram sto pre da gledam.. A mislim da o sjajnim The Americans i Rectify vec mozemo govoriti kao o sledecim velikim dramama koje kritika voli, a imaju malu gledanost kad se MM i BB zavrse, a Homeland nastavi ponor nakon druge sezone.. :)

 • Bates Motel je takodje okej, ima dobru atmosferu, i fan sam Psiha, tako da mogu reci da ga nisu bas unakazili kao sto su neki od nastavaka ucinili.. I Da Vinci Demons mi je jako zabavna, iako potpuno istorijski netacna, i Banshee, Alan Ballov trashy guilty pleasure, koji je zabavan kao i True Blood prve dve sezone. Ipak, nijednu ne bih ubrojao na top listu, mada eto mogu biti preporuka, nisu toliko lose.

 • Sinoć završio sa gledanjem The Fall-a…zaista VELIKE preporuke svima da ga obavezno pogledaju….priznajem,ova godina je ok..puno je dobrih serija,meni u ladici još stoje House of cards,Under the dome i Napad sa neba…uvijek uleti neka nova…očito moram pogledati i Rectify…

 • House of Cards je najjača serija s liste. Legit je malo depresivno isforsirana (svidjet će se ljudima koji vole Louie), ali zato srdačno preporučam standup Jima Jefferiesa…

 • Dobre su The American,Orphan Black,The Fall ,Les Revenants i House of Cards. I ne baš Utopia i Rectify.Sve sam ih pogledao.

 • Nisam pogledala sve serije s liste, ali za one koje jesam mogu reći da su stvarno odlične, osim jedne. Meni osobno najbolja serija je ona koja napravi iskorak u nešto novo (ili staro na nov način) i to napravi dobro.

  Stoga Amerikance ne bih svrstala u najbolje nego samo u dobre jer ponekad je zaista dosta te niti koja se proteže kroz njihove serije – Amerika, obećana, pravedna i blagoslovljena država.

  Rectify je zaista odlična drama, kao što su i Les Revenants ugodno iznenađenje iako bi ih smanjila možda sveukupno za 1 ep (mislim da su neke stvari malo razvučene).

  The Fall… ah BBC <3 uživanje je gledati serije kojima ne trebaju zgodni mladi tinejdžeri ili nešto stariji, hrpa specijalnih efekata, preglumljavanje i ini filteri pri snimanju… Uživanje su engleske serije s odličnim pričama, scenarijem i glumom: Broadchurch, Whitechapel, In the flash i još hrpa kojih se ne mogu sjetiti… -.-

  Btw. upravo uživam u novom Lutheru <3

  • mislim da si jako preduboko trazila ono sto mislis da iscitavas iz americansa. na slican nacin mozes popljuvati i homeland. mada ntoji nijedno, zbilja ne vidim iz cega iscitavas glorificiranje amerike. pa cak su rusi svojevrsni protagonisti, a amerikanci preparanoicni, nasilni i amoralni.

 • naravno, kao i uvijek, meni je najbolja ona koja je najmanje gledana, family tree. iza nje orphan black. Dat ću šansu rectifyju i top of the lake. ovo sve drugo mi je nezanimljivo

 • Meni je taj The Americans vrlo dobra serija i ništa više, House of Cards je precijenjen i zasluženo je pri dnu dok je Rectify zaista sjajan. Rijetko kad me neka serija uhvati već u prvoj epizodi, uvijek mi treba nekoliko epizoda da se adaptiram.

 • Super lista! Jedino meni taj Hannibal nikako ne sjeda, pogledala sam dvije epizode i ne znam, možda sam jednostavno od Fullera i onakve glumačke ekipe očekivala više… vizualno mi je Rectify (ali i Revenants&Utopia) puno impresivniji – tako dobro snimljenu seriju vjerojatno nikad dosad nisam gledala, gluma je osrednja (bolja mi Dancyjeva žena od njega za par klasa, iako me iritira), a fali mi i ono Fullerovo nešto… ova mi je “čudna” samo da bi bila čudna, a i općenito je pomalo tacky…

 • U 1:42 sam zavrsio s gledanjem prve sezone Orphan Black, na sto sam potrosio prvi dan svog godisnjeg odmora! Sto zbog komentara i tekstova na ovoj stranici, sto zbog preporuke prijatelja koji ju je pogledao! I moram reci da nije razocarala. Dapace, morao sam odgledati cijelu sezonu, jer sutra idem na more, a bas me zanimalo kako ce rasplesti pricu. Kraj prve sezone ostavlja dosta materijala za nastavak i nadam se jednako dobroj drugoj sezoni. Meni odobno jedno od najugodnijih iznenađenja zadnjih par godina, a Tatiana Maslany je maestralna u svih 67 uloga! :) Jedna od onih serija kojima mislite da cete odgledati jos ovu epizodu, i kad njoj dođe kraj jednostavno morate skicnuti bar pocerak sljedece!! Topla preporuka!!

 • Rectify pratim od samog pocetka i malo je reci da sam odusevljen, odavno nisam vidio tako dobro napisanu i odglumljenu seriju. Bas sam procitao recenziju Los Angeles Timesa u kojoj kazu da bi ovu mogla biti najbolja serija jos otkad je AMC zadao dvostruki udarac sa Mad Menom i Breaking Badom, ja tu izjavu svakako potpisujem :)

 • Jedna vrlo siromašna sezona. Odskače samo Rectify, ta serija bi se mogla razviti u remek-djelo. Iza toga par dobrih serija u rangu negdje 70/100 do 80/100. The Americans, Hannibal, Legit, Utopia, te Last Resort kojeg začudo nema na listi.

  Orphan Black – Čemu hype? Tek solidna solidna serija za mladež. U rangu Arrowa.
  House of Cards – Ovo nije ni solidno jer je nevjerojatno corny. Antitalenti si umislili da su David Simon (kojeg nevješto potkradaju). Da je to lako, svatko bi bio David.
  Top of the Lake – Teško “umjetničko” preseravanje, mišmaš bez repa i glave.

  Family Tree – jos jedan mockumentary? Ne, hvala, dosta mi je toga. Možda pogledam ako zaglavim na pustom otoku.
  The Fall – izbjegavam sve s Gillian Anderson. U Hannibalu za vrijeme njenih scena odem u kuhinju složiti si sendvič.
  Les Revenants – nikad čuo.

  Zanimljivo, od 11 serija na vašoj listi, 10 je imalo premijeru iza Nove Godine (sve osim tog nekog Les Revenants). Najesen je izgledalo da će ovo biti epski loša berba.

 • Prvo sam pregledao naslove, kada sam vidio da nema Da Vinci’s Demons, odlučio sam da neću ni čitati članak…

 • Banshee mi je ne dvojbeno mnogo bolja serija od Orphan blacka (i od barem pola na ovoj listi).The Americans-nothing special,House of Cards-slažem se vrlo dobra ali me i odlična,Utopia-vrlo dobra takodjer,Rectify-dobro napravljena serija sa odličnim dijalozima.

  • Nije slucajnost, ali ne bi ni kradjom nazivao. U boxu za Rectify pise, “Prema ocjeni naše web stranice Seriala.com posvećene TV atrakcijama, ovo je najbolja američka serija u protekloj sezoni”.

   Iako nije najbolja opcenito ni samo najbolja americka, ali u redu. Niti je sajt “Seriala”. Vidjeli smo prekjucer kada je bilo u printu, malo je bizarno, ali lijepo da se gospodin Polimac slaze sa izborom i da nas cita.

 • evo nakon što sam pogledao 10/11 navedenih serija, mogu nešto i natipkati (nisam House of Cards, ostavljeno za osmi mjesec :)). za početak uopće neću ulaziti u donji poredak jer mi je apsolutno svejedno da li je neka serija 5. ili 7. ili 9., ali svakako gore navedene zaslužuju biti na listi, možda neke na nekoj malo proširenoj :). ako bi se mene pitalo (a samopitam se ovdje u komentarima :)), na listu bih ubacio Brickleberry kao animirano osvježenje, i praktički jedinu “jesensku” seriju koja je iznenadila (računajući da smo francuske zombije svi skupa otkrili kasnije na proljeće). pogledao se i ostatak poput Elementaryja, Chicago Firea, Last Resorta, Arrowa, da ne nabrajam sad sve jesenske pokušaje, ali eto, izgleda da se kvaliteta ove godine koncentrirala nakon nove godine, a da smo ove jesenske gledali jer nije bilo boljih. iz mockumentary ponude radije bih na listi vidio Dereka nego Family Tree, nekako mi je više sjeo, pogotovo onaj emocionalni kraj sezone. u kategoriji “istraga” više mi se dopao Broadchurch od The Falla, a umjesto Orphan Blacka kod mene bi na listi bio Banshee, jednako naivan, ali zabavniji od Orphan.

  Izbor za gornji dio ljestvice mi je praktički nepromijenjen, o nevažnom poretku bi se dalo raspraviti, ali nije to toliko bitno. Rectify, Les Revenants i Utopia su mi apsolutno pobjednici sezone, a nakon njih bi stavio Americanse, Hannibala i Top of the Lake. Sve u svemu, 2013.-a je pošteno izvukla guzicu kraju 2012.-e, a par ljetnih bombi koje nas čekaju (ili su već počele) će samo to i potvrditi.

 • Rectify mi je odličan. The Americans su samo okej. Hannibal se pokvario sa sapuničastim zapletom (inače vizualno najbolja serija ikada). Orphan Black je trash. Sad ću provjeriti još pilote za The Fall, Utopiu i Top of the Lake

  • slazem se, previse sporo radnja ide, a prica je dobra, samo nemam strpljena za cekat da se nesto desi, u 1 sezoni cak niti jedna stvar se nije otkrila :)

 • Iskreno,neopisivo me zanima dali Rectify ide dalje ili je,ne daj Bože,to to i ne snima se dalje???

 • Potpuno promašena lista, s nje bih jedino izdvojio House of Cards i the Fall, ostale serije su u najmanju ruku osrednje kvalitete. The Americans je toliko loša, sama premisa i gluma su očajne, Hannibal je iako atmosferičan previše iskarikiran.Orphan Black je stvarno sranje za klince, jer jedino oni mogu progutati zaplet. Bates Motel je jedna od boljih novih serija u posljednjih godinu dana iako ju niste uvrstili na ovu listicu

 • hanibal i utopia odlicni,recitfy tek počeo gledati,no po prvoj epizodi ljestvica je postavita jako visoko..fanily tree jako dobar,obozavam chrisa iz it crowda..
  les revenants malo remek djelo koje je za razliku od dolje izdvojitog house of c. zabravo odlicna serija,ruku na srce hous sam pogledao samo 1 epizodu..i definitivno djeluje zanimljivo,samo lošije od navedenog..

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861