Krim-serije širom svijeta: 16 odličnih i manje poznatih – serijala.com
Trenutno čitaš
Krim-serije širom svijeta: 16 odličnih i manje poznatih

Krim-serije širom svijeta: 16 odličnih i manje poznatih

Žanr kriminalističkih serija je možda najpopularniji od svih, bilo da su policijski procedurali gde je svaka epizoda za sebe, ili serijalizirane drame u kojima disfunkcionalni detektivi istražuju jedan slučaj kroz celu seriju. Na kraju krajeva, žanr krimi serije je jednostavna priča o dobru i zlu koja se može razumeti i primeniti u celom svetu, pa ne čudi da upravo serije širom sveta imaju svoje predstavnike tog žanra – od hladne Skandinavije do sunčane Australije. Kako je serija sve više i sve ih je teže ispratiti, predstavljamo vam nekoliko serija širom sveta koje su vredne pažnje.

1. Bajo Sospecha / Under Suspicion (Španija, 18 epizoda)

Kada devojčica Alicia Vega nestane sa proslave svog pričešća, policiji je jasno da je neko od njene porodice odgovoran jer su oni jedini bili na proslavi u porodičnom restoranu. Zato narednik šalje buntovnog detektiva Victora i kriminalnog psihologa Lauru na tajni zadatak kao mladi bračni par u komšiluku, kako bi razotkrili tajne porodice Vega. Victor se zaposli u njihovom restoranu, a Laura kao učiteljica u školi koju pohađaju Aliciine sestre i brat, a tajne naizgled savršene velike porodice izlaze na videlo. Druga sezona je za nijansu lošija, i prati novu priču u kojoj Victor odlazi na tajni zadatak kao bolničar u kliniku, odakle je jedna žena doktorka nestala, a druga ubijena.

2. Bla Ogon / Blue Eyes (Švedska, 10 epizoda)

Blue Eyes je krimi serija i politički triler sa intrigama kojih bi se i House Of Cards postideo. Radnja prati nekoliko naizgled nepovezanih priča – mladu političarku koja se zaposli u vladi nakon nestanke njene koleginice; vođu političke partije i njegovu porodicu koji se zalažu za proterivanje migranata iz Švedske, čija desna ruka i pomoćnica biva ubijena; i kćerku i sina žrtve koji upadnu u bandu neonacista, koji žele “čistu Švedsku i samo ljude plavih očiju”. Priča koja je dosta aktuelna i sa puno preokreta, Blue Eyes pokazuje probleme naizgled savršeno uređenih i politički korektnih društava.

3. Bron / Broen / The Bridge (Danska, Švedska, 30 epizoda)

4. The Tunnel (Engleska, Francuska, 18 epizoda)

The Tunnel

The Killing ili Forbrydelsen je danska serija koja je započela svetsku pomamu za Skandinavskim misterijama, a The Bridge (u originalu Bron/Broen) je samo nastavio našu opsesiju serijama iz tog dela sveta. Na mostu između Danske i Švedske nađen je leš žene, i švedska detektivka Saga i danski detektiv Martin istražuju. Ispostavi se da se radi o dva leša – noge pripadaju prostitutki, a gornji deo političarki, i shvataju da imaju posla sa takozvanim “teroristom istine” koji želi da kroz ubistva ukaže na društvene probleme i razlike između dve države. Serija je doživela dva rimejka, prvi Američki sa kanala FX na granici između Meksika i SAD, i drugi između Francuske i Engleske smešten u tunel koji spaja dve zemlje. Ipak original je najbolji i lik autistične detektivke iz Švedske Sage je neprevaziđen. Bron/Broen se sledeće godine vraća sa četvrtom sezonom, a The Tunnel sa poslednjom, trećom sezonom.

5. Case (Island, 9 epizoda)

Detektivi nalaze leš tinejdžerke, balerine, obešen u pozorištu. Ubrzo njihova istraga otkriva lanac pedofilije i internet pornografije u koji su uključene devojke iz njene škole, a poseže do najvećih vrhova politike. Zanimljiv je prikaz naizgled uređenog života u Islandu, koji kao i sve Nordijske zemlje, potresaju problemi iznutra, a da život tamo nimalo nije lak vidimo i u liku glavne detektivke Gabrijele, koja pati od insomnije jer je narednih pola godine uvek dan.

https://www.youtube.com/watch?v=P4XAjvu6yeI&t=8s

6. Deep Water (Australija, 4 epizode)

Bazirana na istinitim događajima kada je 70ih i 80ih godina prošlog veka neko ubijao mlade homoseksualce na plažama Sidneya, serija premešta radnju u savremeno vreme, i prati detektivku Tori, koja želi da reši slučaj jer sebe krivi za outovanje svog brata geja i njegov kasniji nestanak. Nakon četiri epizode emitovan je i dokumentarac o ubici koji nikad nije uhvaćen (u seriji je to promenjeno), koji je ubio navodno čak i do 80 žrtava.

7. Disparue / The Disappearance (Francuska, 8 epizoda)

Disparue

Lea nestaje nakon proslave svog šesnaestog rođendana na muzičkom festivalu, i policija istražuje. Mediji su odmah tu da isprate nestanak prelepe i mlade devojke, ali policija i Leina porodica otkrivaju da ona nije bila svetica kakvom su je smatrali – od dilovanja droge, do preljube, trudnoće, Lea je krila mnoge tajne. Ipak, ono što je zanimljivo jeste da ne pratimo samo istragu njenog nestanka, već i njenu porodicu i način na koji se oni nose sa bolom i činjenicom da ne znaju da li im je kćerka i sestra uopšte živa i kroz šta prolazi.

8. Fauda / Chaos (Izrael, 12 epizoda)

Serija koja najbolje govori o ratu protiv terorizma još od prve sezone Homelanda, Fauda prati tim špijuna u Izraelu. Sukob između Jevreja i Muslimana je u fokusu, i vidimo obe strane. Doron je tajni agent koji se penzionisao nakon ubistva Palestinskog teroriste Pantera. Kad sazna da je Panter možda još uvek živ, Doron se vraća u tim i planiraju da ga uhvate na venčanju njegovog rođaka. Završnica prve epizode sa haosom na venčanju je jedna od najnapetijih akcionih scena, a sjajna stvar je što epizode traju pola sata, pa nema nepotrebnih filera, već čiste akcije i drame.

9. Les Temoins / Witnesses (Francuska, 6 epizoda)

Smeštena u malo selo pored mora okruženo planinama u Francuskoj, detektivka i penzionisani šef policije, koji je jedva preživeo saobraćajnu nesreću, istražuju ko iskopava leševe porodica i smešta ih u tuđe kuće. Napeta atmosfera, jezivi zločini i tajne iz prošlosti kako osumnjičenih, tako i glavnih junaka, izlaze na površinu, a leševi se ređaju u uspavanom malom gradiću, čiji je mir narušio psihopata.

10. Marcella (Engleska, 8 epizoda)

Marcella

Život detektivke Marcelle iz Londona se raspadne kada je muž ostavi sa dvoje male dece i otkrije da on ima ljubavnicu. Ona se posveti poslu i hvatanju serijskog ubice. Jedne večeri nakon što se suoči sa ljubavnicom svog muža, ljubavnica završi mrtva, i Marcella, koja pati od amnezije kada je ta noć u pitanju, ne zna da li je odgovorna ona ili ubica kojeg juri. Klasična noir krimi priča koja ima zanimljivu misteriju u centru, i Marcella pokušava da se izvuče dok tone sve dublje i rizikuje svoj posao i porodicu. Iza serije stoji ista ekipa koja je radila švedsko-danski Bron / Broen.

11. Modus (Švedska, 8 epizoda)

Većina krimi serija su whodunnit – odnosno baziraju se na tome ko je ubica i potragu za njim. U Modusu ubicu vidimo već u početnoj minuti prve epizode, pa možemo reći da je whydunit – sa fokusom na motivaciju ubice. Serija prati kriminalnog psihologa čija autistična kćerka tokom jednog venčanja u hotelu prisustvuje ubistvu i vidi ubicu. Ubica postaje opsednut psihologom i njenom kćerkom, a ona i detektiv koji radi na slučaju pokušavaju da otkriju motive ubice koji sarađuje sa sektom u Americi i ubija pripadnike LGBT populacije.

12. New Blood (Engleska, 7 epizoda)

New Blood je triler sa elementima komedije, koja se ogleda u nespojivom paru dva istražitelja koja se nikako ne slažu. Rash je poreklom Iranac koji živi u Londonu, i pokušava da se dokaže u policiji. On će se tokom istrage susretati sa Poljskim kurirom Stefanom, koji ga u početku ometa u istrazi, ali se ispostavlja da je i on istražitelj na tajnom zadatku. Kad im se slučajevi ukrste, oni odluče da sarađuju iako se ne podnose, ali postaju prijatelji. Dinamika između njih i zločini u urbanom Londonu podsećaju na Sherlocka, pa ako ste fan te serije, i New Blood će vam biti podjednako zabavan.

13. Oyevitne / Eyewitness (Norveška, 6 epizoda)

Dva tinejdžera koji se potajno viđaju odlaze u kolibu u šumi, ali slučajno prisustvuju otmici i ubistvu. Problem je u tome što je ubica video jednog od njih dvojice i traži ga da se reši dokaza, a momci ne žele da priznaju policiji šta su videli kako se ne bi otkrilo da su gej i u vezi. Uz to, usvojena majka jednog od njih je detektivka koja istražuje slučaj, koji se još više komplikuje kad se ispostavi da je ubica povezan sa policijom. Više niko ne zna ko kome da veruje, a dva glavna lika pokušavaju da održe svoju vezu i opstanu zajedno, kao i da ostanu u životu.

14. Secret City (Australija, 6 epizoda)

Secret City

Anna Torv poznata po ulozi FBI agentkinje u seriji Fringe se vratila na male ekrane kao politička novinarka Harriet, koja otkriva zaveru između Australije i Kine i njihovih tajni službi. Sve počinje tako što se Australijska studentkinja iz protesta zapali u Kini i završi u zatvoru, a Harrietin bivši muž, koji sada kao transrodna žena radi za tajnu službu, otkrije da je to deo veće zavere i da i jedna i druga država špijuniraju kako jedna drugu, tako i svoje građane. Harriet dovodi svoju karijeru, svoj život i živote bliskih osoba u opasnost, kako bi izvela istinu na videlo.

15. The Five (Engleska, 10 epizoda)

Serija iza koje stoji pisac trilera i kriminalističkih priča Harlan Coben govori o grupi o četvoro prijatelja, tri momka i devojci, i mlađem bratu jednog od njih koji je nestao kad su se kao deca igrali u šumi. Iako telo nikad nije nađeno, serijski ubica dece je priznao ubistvo. Dvadeset godina kasnije, četvoro prijatelja pokušavaju da nastave normalne živote i da se nose sa traumom na najbolji način, ali im slabo uspeva. Uz to, prošlost nastavi da ih progoni kada na novom mestu zločina nađu otiske prstiju dečaka koji je nestao pre dvadeset godina i javlja se sumnja da je živ. Na kraju sezone misterija je rešena, a u planu je snimanje nastavka koji će se zvati The Four.

16. Ubice mog oca (Srbija, 10 epizoda)

Kada zapaljeni leš kćerke kontraverznog biznismena nađu u kukuruzištu izvan Beograda, to je samo početak problema za inspektora Aleksandra Jakovljevića. On će razotkriti zaveru o ubistvu naslednice, koja seže od sveta elitne prostitucije na estradi do najviših vrhova politike. Uz to, tu je i tajna o ubistvu njegovog oca, takođe bivšeg policajca. Serija je bila hit i publika je iz nedelje u nedelju nagađala ko je ubica, ali ne može se sporiti da takođe kopira Američke i Skandinavske hitove True Detective i The Killing, The Bridge. Nema tu ničeg previše originalnog i likovi su klišei, dok su ženski likovi skroz nerazvijeni, i postoje ili kao žrtve ili samo da ispune živote muških likova; ali s druge strane, produkcijski serija izgleda dobro i prva je serija krimi žanra u Srbiji, pa uprkos neujednačenoj glumi (neki su sjajni, dok su neki očajni) dobija prolaznu ocenu.

10 komentara
 • Odličan pregled. Iako sam dosta već i pogledao, smetaju me spoileri. Malo se ipak previše otkrilo o nekim serijama.

 • Svaka čast Milane za ovaj članak, europsku proizvodnju jako malo pratim, osim Britanaca, otkrio si mi par potencijalno zanimljivih serija. Nadamo se što više ovakvih tekstova na Serijali :D

 • Skandinavci su pronasli nišu i iskoristavaju je i to rade fenomenalno. Mene muči druga stvar. Zasto Česi mogu snimit fenomenalnu seriju (Pustinja), Srbi mogu, a Hrvati ne mogu? Nemamo tema za obraditi?

 • A na koji jezik pricaju u Bron? Jel to mozda ona prica Svedski, a on Danski. Ili im je jezik slican, nesto kao HR i SR pa se mogu razumjeti bez problema. I da mogli ste bar jednu seriju iz Azija uvjesti u listu, Kina,Japan, Koreja, Tajland il nesto slicno.

  • Nisu toliko slični, ali je uticaj veliki, način pričanja sličan, prilično je lako ljudima koji žive na jugozapadu da razumeju danski.
   Ja sam sa istočne obale i mogu da ga pročitam pomalo, ali ako slušam, verovatno bih imao tu ludu Saga facu.

 • Svaka čast na ovome ,,,prva liga..napokon da american idiotarije se ne spominju..još jednom svaka čast preporuci..

  • Imaju i oni par pogodaka, ali se ne da meriti sa ovom listom. Sem Ubice mog oca, meni je bilo presmesno, ali valjda da neki novi pravac i prestanu babe sa cesljanjem.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861