Fear The Walking Dead: Gledali smo prve dvije epizode nove sezone – serijala.com
Trenutno čitaš
Fear The Walking Dead: Gledali smo prve dvije epizode nove sezone

Fear The Walking Dead: Gledali smo prve dvije epizode nove sezone

Kao netko tko je davnih dana iskočio naglavce iz prometne nesreće poznatije kao The Walking Dead, neobično mnogo vremena sam proveo, indirektno i pokvareno, prateći informacije o seriji. Skupljajući komadiće, isječke, memove i ostale gluposti – moji doživljaji prema seriji temeljili su se na doživljajima drugih, ali i osobnom iskustvom dvije i pol sezone. Jednako kao i sam strip – i serija se, prilično rano, počela vrtiti u krug kao usamljeno dijete na ringišpilu u cirkusu.

Bilo je duhovito pratiti tuđa razmišljanja i postove na društvenim mrežama o stanju u kojem se Walking Dead iz tjedna u tjedan sam uvaljivao kao svinja u drek. No, nije mi vrag dao mira i početak sedme sezone činio se idealnim da utažim svoju FOMO glad oko serije. Iako su se serija i strip razišli davnih dana, i dalje se poneke situacije i likovi pojavljuju relativno često da nas poput čekića na tajmer svako toliko udaraju u glavu i odzvanjaju s glasnom “hej, ovo je iz stripa” zvonjavom. Ali u redu, cijeli ovaj svemir se temelji na Kirkmanovom stripu, ne može se reći da je neočekivano.

Kao lakovjerna žrtva stockholmskog sindroma, s figom iza leđa, odlučio sam se glasno raskrstiti s Deadom u potpunosti i poput osobe upitnih moralnih načela – tiho se baciti na spin-off, Fear The Walking Dead, da utažim glupu želju za jednostavnom zabavom i makljažom nemrtvih. Uostalom, rekli su da će sve biti drugačije, da serija neće imati dodirnih točaka s originalom i da će sve biti bolje jer su naučili iz njegovih grešaka i da će cvijeće cvjetati i da će nam serija napraviti limunadu kad ćemo biti žedni, masirajući nam stopala pritom.

Prve dvije sezone nisu bile baš dobre. Pače, druga, ona na brodu, bila je užasna.

Ali onda se dogodilo nešto što se ne događa baš često – treća sezona počela je prikazivati znakove života. I dalje je to bila gomila nabacanih ideja, ali ovaj put ipak su prevladavale one bolje. I onda su showrunneri dobili otkaze.

Četvrta sezona dovodi novi scenaristički tim, nove ljude ispred kamere i neke nove ideje kako bi serija o zombijima trebala izgledati. Dovedeni su Andrew Chambliss i Ian Goldberg iz Once Upon a Time što i nije baš neka crtica u CV-u, ali Goldberg je radio na epizodama odlične druge sezone Terminatora: The Sarah Connor Chronicles, a Chambliss je sutvorac sjajne “Epitaph Two: Return” iz druge sezone Whedonovog Dollhousea. I drago mi je što mogu potvrditi da su prve dvije nove sezone zapravo vrlo dobre. Sama premijera je minijaturni tour-de-force koji pomiče ovaj vlak na novi kolosijek. Nakon neobično blijede i brzo sklepane montaže kako se točno Morgan našao u ovoj seriji, stvari polako sjedaju na mjesto. Mreža nas je zamolila da ne otkrivamo određene stvari pa ćemo to pokušati riješiti na zaobilazni način.

  • Premijera četvrte sezone ne gubi vrijeme i odmah otvara s novim likom. Odličan je to uvodnik začinjen kratkom pričom, pištoljem i ponuđenim slatkišem.
  • Velika priča ove sezone je da su tvorci prekršili obećanje dano prije premijere serije kako se neće miješati dva svijeta i ovdje imamo prvog lika koji je skočio s matičnog broda na… pa prava analogija bi bili čamac za spašavanje, pa ajmo onda to reći.
  • Također, nije ni tajna da je taj lik Morgan (Lennie James), ali kako i zašto se on našao u svijetu Feara je nešto što je odgovoreno u premijeri i bilo bi glupo spojlati to.
  • Fear the Walking Dead je sada, pomalo iznenađujuće, nekakav western/horor hibrid i uz novu glazbenu podlogu koja prati prve dvije epizode čini se da je mnogo vremena uloženo u stvaranje atmosfere. Osjećaj je prilično dobar.
  • Odlična stvar za nove gledatelje je što se četvrta sezona može gledati bez velikog predznanja o prve tri sezone, a mnoge stvari koje su su događale prije su, pametno, ili zaboravljene ili bar zasad stavljene na čekanje. Propustit ćete neke finese, ali ništa iole bitno za pratiti radnju.
  • Garret Dillahunt, Maggie Grace i Jenna Elfman su trojac novaka i njihova integracija u svijet je bešavna.
  • Druga epizoda pokazuje neke naznake bolesti koje su uništile The Walking Dead i ja se molim da novi showrunneri neće činiti potpuno iste greške koje su od Walking Deada učinile sifilitično truplo. Ciklična narav priča iz ovog svemira zamara.

I jedan spojler za one koji ne mogu bez spojlera za sam kraj. Kako završava druga epizoda? Odgovor je ispod u bijelom tekstu.

Ravnom cestom kojoj se ne nazire kraj.

 

 

Premijeru četvrte sezone Fear The Walking Dead možete gledati u ponedjeljak, 16. travnja u 23:00 na AMC-ju. Nove epizode emitirat će se svakog ponedjeljka.

2 komentara

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861