DiRekt: Ne radite kompromise – serijala.com
Trenutno čitaš
DiRekt: Ne radite kompromise

DiRekt: Ne radite kompromise

Od RTL-ovih rekl… serija ste odavno odustali, oni malo sretniji su se i odvažili otkazati RTV pristojbu, i nakon godinu dana honey moon perioda našli ste se pred zidom – što gledati?! Najkvalitetnija (i najrazvikanija) ostvarenja već su apsolvirana i arhivirana negdje u memoriji, a od pedesetak visokobudžetnih američkih ili britanskih serija koje se trenutno prikazuju na našim satelitima, pola tuceta vrijedi, dok druga polovica ovisi o ukusima – eventualno. Ostatak nije vrijedan ni spomena, a još manje novca uloženog u njihovu produkciju.

Koji su nam izbori kada nastupi tupilo? Jedan je svakako dati priliku serijama koje su hvaljene od kritike, ali vama baš nikad nisu sjele. Probajte, ali u većini slučajeva je postojao dobar razlog za odustajanje. Drugi je nasumično tražiti sreću među desetak izbora u koje vam se prijatelji zaklinju do groba, mada znate da im je Cobra 11 vrhunac u žanru akcije, i sl. :-) Treći je otvoriti Serijalu – i ako ste zagriženiji fan koji je s nama od početka – osmjehu dopustiti parking na lice zbog povratka Serijaline prve kolumne.

smile!

Sjećate li se onih vremena kada je pola sata humora na programu zapravo i značilo pola sata glasnog cerekanja pred ekranom, pa ste se tome mogli radovati čitav tjedan? Negdje putem, nekako, počeli smo prihvaćati dvije-tri fore po epizodi, i na tome je ostalo. Sada smo mi tu da vam kažemo da nećemo preporučiti recikliranje ili kompromise, već čovjeka s imenom i prezimenom. Zove se Graham Linehan, ima 42 godine i dolazi iz Dublina, i on je pravo štivo u svijetu komedije.

Čak i ako nikada niste bili jedan od onih koji su opčinjeni svime što ima britanski predznak (kao što nije ni kolumnist, dapače!), dvije najveće Linehanove uspješnice vas ne bi smjele ostaviti ravnodušnim. Britak i bezobrazno oštar britanski humor, histerično dobra komedija situacije i na trenutke nestvarno grebanje od tabu teme, forte su ovog mladog Irca.

Father Ted

Već kao 27-godišnjak Linehan je privukao pozornost na sebe serijom Father Ted, s tri sezone i 25 epizoda koje su se prikazivale u rasponu od 1995. do 1998. godine. Radnja je smještena Bogu iza nogu na otoku Craggy negdje pored Irske, jedinom mjestu gdje je katolička crkva mogla skriti junake serije – trojicu svojih svećenika.

Father Ted u svojoj suštini parodira katoličku crkvu i licemjerje modernog društva s deklarativnim tradicionalnim vrijednostima u kojem živimo, a likovi su toliko specifični da već nakon četiri epizode imate dojam da ste ih gledali jednako toliko sezona.  Iako je serija iz davnih devedesetih, negdje je dvadeset godina ispred humora na kakav bi se odvažili domaći producenti čak i danas: za neke scene naime malo tko može uopće zamisliti reakciju hrvatske javnosti. Ako mislite da neke stvari ipak nisu za izrugivanje, preporučamo da ovu seriju preskočite.

Black Books

Uzevši pauzu od svijeta televizije, Linehan se vratio početkom novog milenija. Iako nije kreator Black Booksa, njegov rukopis je jasno vidljiv na konceptu i formatu serije. Odlazi nakon prve sezone (u kojoj je napisao svih šest epizoda), nakon čega serija opstaje još dvije godine s novih dvanaest epizoda. Selekcija glumaca je još jednom nepogrješiva, izvedbe na razini, pa čak i scene u kojima se trude karikirati likove ostavljaju vjerodostojan (ili barem neforsiran) dojam.

Radnja je smještena u knjižari koju vodi zapušteni mizantrop, a društvo mu prave depresivni računovođa i prodavačica preko puta. Serija je malo lakša u parodiranju određenih sfera društva, likovi su moderniji  i svojim životnim stilom svakako prihvatljiviji široj publici, naročito onima u studentskim godinama, pa je preporučamo svima.

IT Crowd

A onda je Linehan izmislio IT Crowd. Ako je Big Bang Theory za geekove nešto najbolje ikada napravljeno, IT Crowd je nerdvana. Oni koji seriju prate otprije načekali su se na novu sezonu (godinu i pol dana), no glavu gore, peta sezona je već potvrđena. Opisivati seriju nije potrebno, svatko tko iole drži do sebe bi je morao pogledati, spomenuo bi samo da (nažalost) ima tek 24 epizode (4×6), pa kao i prethodni Linehanovi projekti  apostrofira kvalitetu nad kvantitetom.

Iako zapleti u novijim sezonama sve manje imaju veze s nekakvim stereotipovima o geek životu (odnosno Sheldon & Leonard > Moss & Roy na nekoj geek skali ponašanja; primjerice igranje WoW-a i maratoni Battlestar Galactice s DVD komentarima), sam štimung serije je daleko uvjerljiviji u prikazu te supkulture, nego li onaj u Big Bangu. Jednostavnije rečeno, prije ćete se prepoznati u Royu nego Leonardu, na čemu zaista treba čestitati ekipi IT Crowda s obzirom na visoku razinu detalja do kojih se drži na setu Big Banga (likovi su na kraju ipak odviše karikature). Usput, obavezan klik za starije fanove.

Zaključak

I dok neki uživaju status zvijezda iza kamera te samom pojavom na setu osiguravaju milijune od tv-prava i kino ulaznica – a kvalitetom svoga (novijeg) rada to ničime ne opravdavaju (khmJJAbramskhm) – Graham Linehan je na mala vrata, bez puno buke, izmislio komedije za kakve se danas plaća suhim zlatom, te još uvijek – naročito radom na IT Crowdu – ne prestaje oduševljavati i kritiku i publiku u Britaniji. Father Ted, Black Books, IT Crowd – najtoplija preporuka.

3 komentara
  • hda, slazem se sa kb, black books dosadan. Mislim da je tesko komedijama da ostanu dugovecne, humor ili ostrica humora se otupljuje vremenom i poterbna su veca ponizenja od proslih da bi izazvala reakciju. Ali simpsonovi su postavili dosta vise od svih komedija a mislim da je tako jer se bave zapravo ozbiljnim temama dok 3 kamen od sunca je truba, bio je hit jedno leto i cao.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861