Deset najboljih novih serija ove televizijske jeseni – serijala.com
Trenutno čitaš
Deset najboljih novih serija ove televizijske jeseni

Deset najboljih novih serija ove televizijske jeseni

Priznat ćemo da nije bilo dovoljno recenzija koje pokrivaju niz dobrih serija izašlih ove jeseni, pa ovaj nedostatak pokušavamo pokriti jednim udarcem i člankom — kako drugačije nego top listom i kratkim izborom najboljih. Nećemo rangirati, već samo abecedno poredati kako vam ne bi baš otkrili sve karte i adute ususret skorašnjem finalnom izboru najboljih serija godine. Koji, naravno, slijedi… krajem godine. Zasad evo najboljih novih serija koje smo stigli pogledati ove jeseni, s naglaskom na ‘stigli’:

Atlanta

Puno se članaka ove godine pisalo o rastu i razvoju nekonvencionalnih polusatnih komedija pod kreativnim vodstvom jednog pojedinca, kojemu mreža daje gotovo potpunu slobodu stvaralaštva, bez obvezanja na klasične strukture i brojeve epizoda i potrebe na štancanje određenog broja sati materijala po godini. Louis CK započeo je tu revoluciju na FX-u, otad se isprofilirala nekolicina drugih jednako impresivnih glasova (kao, recimo, Aziz Ansari sa svojim Master of None), a FX je pametno nastavio ulagati u takve proizvode i servirao nam ove jeseni Atlantu Donalda Glovera. Kroz deset epizoda, Glover nam je otvorio vrata svijeta afroameričke kulture u Georgiji i na vrlo specifičan, izuzetno realističan način uveo u život Earnesta “Earna” Marksa, koji iz dana u dan pokušava preživjeti i zarađivati za svoju obitelj. Bilo da je riječ o klasično strukturiranim epizodama ili onima poput “B.A.N.”, koja je u potpunosti snimljena kao epizoda fiktivnog talk showa (čak i s reklamama), gledajući Atlantu, jasno vam je da Glover nema straha od riskiranja kako bi na što bolji način prikazao poteškoće modernog života te odnosa s obitelji, prijateljima i ljubavnicima, bilo iz perspektive Earna, majke njegovog djeteta ili njegovog bratića.

https://www.youtube.com/watch?v=MpEdJ-mmTlY

Better Things

Nakon niza kolaboracija s Louisom C.K.-jem, Pamela Adlon je napokon dobila seriju koja je potpuno njena. Makar i na Better Things možemo vidjeti i Louisovo ime,  po svemu se može se reći da je ovo u potpunosti Pamelin uradak. Ni u jednoj drugoj seriji još nismo vidjeli tako dobro i potpuno prikazane ženske likove, majke, kćeri, prijateljice i sestre; i to žene iznad četrdesete i pedesete, mlade djevojke od 16 i još mlađe. Polazeći od onoga “piši ono o čemu znaš najviše”, Adlon je iz vlastitih iskustava kreirala lik Sam Fox, rastavljene samohrane majke s troje djece, tri djevojčice/djevojke različitih uzrasta – Duke,  Frankie i Max. Kao i Louie, radnja kao takva ne postoji, nego se serija bavi raznim situacijama te tako priča intimne priče o raznim trenucima u životu, roditeljstvu i obitelji.  I to radi apsolutno dirljivo, smiješno i fantastično.

https://www.youtube.com/watch?v=UivyT8nZVx8

Insecure

Vjerojatno ste već vidjeli ovaj predložak. Mlada, mada relativno anonimna autorica i glumica dobiva svoju seriju u kojoj govori o problemima osamostaljivanja u dvadesetima, nesigurnostima na pragu tridesetih i svom mjestu u velikom gradu. Uostalom, HBO jednu takvu privodi kraju. Insecure je autorska i osobna serija, Issa Rae ovdje glumi malo, ali ne u potpunosti fikcionaliziranu verziju sebe kao djevojke koja se bori sa svojim nesigurnostima, propalim vezama i karijerom, dodatno naglašeno rasnim pitanjima crne djevojke u bijelačkom društvu. Rasne probleme s Issom možda ne dijelimo, ali dosta drugih stvari pogađa naše kućice – a i svake osobe s jednom nogom u tridesetima.

One Mississippi

S jedne autorske serije odmah skačemo na drugu. Kao što Issa Rae priča o svojim problemima i životnim iskustvima, tako i Tig Notaro prezentira svoju (samo pomalo) fikcionaliziranu verziju životnog puta. Obje serije imaju dosta humorističnih nota, dok je One Mississippi ovdje malo više izravniji, mračniji… morbidniji. Sezona je kratka, samo šest epizoda složila je Tig u suradnji s Diablo Cody (United States of Tara) za Amazonov streaming servis. One Mississippi je još jedan uradak s kojim se Notaro nosi s preboljenim rakom (i pruža podršku drugim oboljelima) zbog kojeg je izgubila obje dojke – uključujući stand-up specijal iz 2014. godine. Ne zvuči baš veselo i lagano za gledanje, no Notaro uspijeva ove teške i bolne teme okrenuti naglavačke crnim humorom.

Search Party

Pojavila se niotkuda i odjednom, a napravljena je za gledanje u jednom dahu; svih deset epizoda ovog intrigantnog noir misterija s humorističnim elementima je istovremeno postalo dostupno putem TBS-a i tako nam osvježilo ovu jesen. Serija se bavi Dory (Alia Shawkat, najpoznatija kao Maeby iz Arrested Developmenta), dvadeset-i-nešto godišnjakinjom koja ne radi ono što želi, nalazi se u umirućoj vezi i ne zna što želi u životu, osim da s njim nije zadovoljna, a nedovoljno je hrabra da nešto promjeni. Zatupljujuća joj svakodnevica postane zanimljivija kad vidi letak s nestalom osobom, Chantal Witherbottom, koju zna iz viđenja s faksa. Od tog joj nestanak Chantal postaje najvažnija stvar, nešto na što se može usredotočiti i naći si svrhu. Njenim prijateljima, Elliotu i Portiji, pa i dečku Drewu koji joj se prije ili kasnije pridruže u igranju pomagača u njenoj amaterskoj detektivskoj potrazi to pak služi kao nešto čime će odvratiti pozornost od ne toliko uspješne karijere, narcizma koji počiva na lažima ili spoznaje o nekompatibilnosti u dugogodišnjoj vezi. U suštini vrlo mračna, ali istovremeno i lagana serija koja u svojim sarkastičnim i podrugljivim prikazima besciljnih mladih osoba pronalazi puno istine priča mračni triler sa fantastičnim završetkom koji poručuje da je nekad bolje ne naći ono što misliš da tražiš.

The Crown

The Crown je Netflixova najbolja serija. Sad će netko doći i napisati kako to uopće nije točno, što je sasvim u redu jer se radi o subjektivnom dojmu, ali malo tko će pogledati The Crown i ostati ravnodušan. Nisam imao nimalo interesa za britansku kraljevsku obitelj, o povijesti monarhije i detaljima njihova privatnog života, ali Peter Morgan je tradicionalno suhoparnu temu obradio na najbolji mogući način i iskoristio 100 milijuna funti kako je i trebalo. Ova visokobužetna drama od deset epizoda stalno koketira sa sapuničastim temama, ali nikad ne prelazi prag neukusa. Morgan je uspio ono što mnogi na Netflixu nisu, a to je učinivši svaku od epizoda zasebnim, zaokruženim djelom. The Crown nije predviđen za Netflixov binge™, iako je seriju moguće i tako konzumirati, a glumačka postava je fantastična i predodređena osvajati sve moguće televizijske nagrade u dogledno vrijeme. The Crown je skupa, raskošna drama s veoma osobnim, intimnim pogledom u svaku poru kraljevskog života. Povijest je ovdje istinita, a intima fiktivna, no sve skupa iznimno kvalitetno i očaravajuće.

The Good Place

Za The Good Place smo i prije prikazivanja imali visoka očekivanja, ipak je to djelo Michaela Schura, jednog od autora Parks and Recreationa i Brooklyn Nine-Ninea, a glavne glumce, Kristen Bell i Teda Dansona volimo – tako da sad napokon možemo reći da nismo razočarani. Fantastična komedija smještena u život poslije smrti počinje tako što Eleanor umre i nađe se u raju, točnije u Dobrom mjestu. Netko ipak za naših života pažljivo gleda svaku našu odluku i čin i na temelju toga nas boduje, tako da, ovisno o konačnom rezultatu, nakon smrti završimo na Dobrom ili Lošem mjestu. Te kalkulacije su izrazito proračunate i točne, tako da Eleanor, osoba za koju se na početku nikako ne može reći da je dobra, nekom ludom greškom završi u Dobrom mjestu, što tamo izazove niz neočekivanih promjena. Nakon nekog vremena, uz pomoć profesora etike, Eleanor se počne mijenjati te je njena polagana transformacija u bolju osobu skoro i zanimljivija od glavnih pitanja o funkcioniranju Dobrog i Lošeg mjesta, kao i cijelog šarolikog sustava koji funkcionira nad ovozemaljskim životom.

The Young Pope

Možda smo subjektivni, ali jedan od važnijih razloga zašto bi serija The Young Pope trebala biti na listi gledanje je – Jude Law sam po sebi. Lenny je siroče koje je u (za Papu) mladim godina došlo na poziciju moći, ali umjesto da modernizira Crkvu, on okreće konzervativan list. Neugodan je, direktan, bahat i – puši, no ipak ne izlazi previše u kontroverze koje bi seriju odvuklo iz drame u fantaziju, to zaista jest jedan mogući prikaz vladavine Pape s atmosferom kao iz horora. Ok, možda trilera. Sama storija nudi ponešto o njegovoj prošlosti, iščekivanje prvoga obraćanja i odnosi s pomajkom, sestrom Mary… a i tu je već spomenuti papa Jude.

This Is Us

Možda ne jedno od najuzbudljivijih ovojesenskih iznenađenja, ali definitivno jedno od najtoplijih. This Is Us prije premijere ni po čemu nije privlačio neku posebnu pozornost osim pokojeg poznatog glumačkog imena, no nakon samo prve epizode gledatelji su se zaljubili u novu obiteljsku dramu uz koju su se bez pretjeranog razmišljanja mogli opustiti te uživati u laganoj i emocionalnoj priči. Za razliku od ostalih serija s liste, ovdje se radnja ne vrti oko neke velike misterije niti dovodi likove u ekstremne ili blesave situacije već prati normalni tijek života običnih ljudi koji su spojeni obiteljskim vezama i nastavljaju svoj životni put unatoč preprekama na koje nailaze, bila to kriza srednjih godina, pretilost, ljubavni problemi ili čak rak. Likovi su razrađeni nakon samo nekoliko epizoda te svojom pojavom i ponašanjem pružaju mogućnost poistovjećivanja, razumijevanja i odobravanja svojih radnji od strane gledatelja. Ovo nije drama ispunjena sapunicom s pregršt zapleta poput Jane the Virgin, ali niti produbljena studija o ponašanju te propasti i usponu pojedinca kao Mad Men, već bi se našla u zlatnoj sredini s Parenthoodom i Gilmoreicama te nam uz mnoštvo flashbackova pokazala put do sreće, ljubavi, ispunjenog života i onog najbitnijeg – obitelji.

Westworld

Nakon dvije ili tri epizode krenule su teorije. Internet je divno mjesto kada su zavjere u pitanju i kada sve to promatrate daleko udaljeni od mjesta nesreće. Mjesto nesreće je u ovom slučaju r/westworld, kao i za većinu toga što gledamo, a da imamo o čemu diskutirati nakon. Nema više newsa, nema više foruma, društvene mreže su za takve stvari prilično beskorisne jer se većina toga zbija u stvarnom vremenu, tako da nam je jedino preostalo kopati po suludim idejama na redditu. Neke od tih ideja su bile potpuno retardirane i hvatale su se za svaku moguću slamku, a neke su… pa ispale apsolutno točne. U ovom slučaju fandom je pogodio u kojem se smjeru kreće priča, a samo s finalem ispred nas – bit će ovo duga pauza do druge sezone. Westworld je sve čudniji i sve opasniji, atmosfera tinja na rubu incidenta iz epizode u epizodu, a opseg priče je poput balona koji se puni vodom svakog tjedna, a mi s nestrpljenjem čekamo puknuće. Nekoliko razina priče paralelno se odvija, a gledatelji preispituju svaki detaljčić. Barem oni malo zahtjevniji. U inicijalnoj recenziji pitali smo se hoće li to sve imati smisla na kraju, i dalje nemamo odgovor za to, ali HBO-ova serija jedna je od glavnih tema razgovora svakog ponedjeljka unutar uredništva. Finale je na rasporedu sljedeći tjedan, predviđeno vrijeme trajanja je 90 minuta. Jedva čekamo.

15 komentara
 • Nista jos nisam stigao gledati od ovoga. Jedino sto je sigurno da cu pogledati Westworld jer mi se cini da je zanimljiva i ima puno potencijala.

 • Westwolrd pogledao,jos su mi ostale zadnje 2 epizode,nije loše ali sam očekivao više.Međurim niste naveli Quarry koja je po meni odlična serija. Logan Marshall-Green glumi odlično.Sami koncept serije je super zamišljen i jedva cekam 2 sezonu. Od svih navedenih serija mislim da cu jos jedino pogledati atlantu i this is us.

  • Quarry još nije obnovljen čini mi se, po meni top3 serija ove jeseni, i finale kakvo odavno nisam video:)

  • hjoooj… rado bih nastavio gledati quarry, svidjela mi se premisa, no nikako ne mogu preći preko činjenice… pravila da se u svakoj epizodi pojavi preko nekoliko scena u kojima je glavni junak, odjeven u potkošulju, konstantno obliven znojem, a čudo ostale ekipe uz njega sjedi/šeta/(po)stoji u teškim kožnim jaknama. zbnoj mi ubio seriju. bez obzira na tu (moju) glupost, složio bih se s tobom (istovremeno i proturiječio gos’n/gospoji leonidi) i uvrstio quarry u listu, no pri tome sa (l)iste izbacio westworld, nikako one mississippi.

 • One Mississippi je uljez ovde. Quary umesto njega. Sto se tice ostalog, slazem se u potpunosti.

 • Bacia san oko na ovaj site koji se reklamira, i primjetio recenziju Dextera koja počinje riječima:”Upravo je završila i peta sezona ove gotovo savršene serije.”
  a završava sa zaključkom:”Serija je postavila izuzetno visoke standarde koje je vrlo teško održavati.” I dobila je 8/10

 • Eto Westworld zakazao. Ogroman hype, a na kraju sve završi mlakim i nepotrebnim twistom bez ikakvog stvarnog utjecaja na radnju i dosadnjikavom, vrlo predvidljivom završnicom. Sve skupa djeluje kao nekakav prerazvučeni prequel koji je uredno mogao stati u upola manje epizoda. Ukupni dojam nije loš, ali da je nešto fenomenalno i nepropustljivo, nije.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861