David Croft (1922.-2011.) – serijala.com
Trenutno čitaš
David Croft (1922.-2011.)

David Croft (1922.-2011.)

Dana 27. rujna ove godine umro je David Croft, britanski producent, scenarist, redatelj i autor mnogih popularnih britanskih humorističnih serija. Tko nije upoznat sa slavnim rečenicama You rang m’Lord ili Listen very carefully, I shall say this only once?

David Croft rođen je 7. rujna 1922. godine u glumačkoj obitelji: majka mu je bila slavna kazališna glumica, a otac radijski glumac u Hollywoodu. I sam je započeo s glumačkim poslom, ali on nije dugo trajao, a industriji zabave, kao povremeni glumac, pjevač i producent, vratio se po svršetku Drugog svjetskog rata (u kojem je i sam služio). Bio je zaposlen na Tyne Tees Television, gdje je radio kao producent na raznim njihovim programima, ali i svojoj prvoj humorističnoj seriji Under New Management, smještenoj u zabačenom pubu na sjeveru Engleske. Sredinom 1960-ih prešao je na BBC. U početku je producirao razne popularne humoristične serije, kao što su Hugh and I (1962.-1965.), Beggar-My-Neighbour (1966.), Further Up Pompeii! (1970.). Dok je radio na seriji Hugh and I, upoznao je televizijskog scenarista Jimmyja Perryja koji mu je dao scenarij za seriju pod nazivom The Fighting Tigers o britanskim vojnicima tijekom Drugog svjetskog rata. Ideja mu se svidjela, vjerojatno jer je i sam imao ratnog iskustva. Zajedno su preradili scenarij i seriju nazvali Dad’s Army, (1968.-1977.). Još za vrijeme snimanja te serije, počeo je s Jeremyjem Lloydom pisati scenarij za seriju Are You Being Served? (1972.-1985.), a zajedno su radili još i na:  It Ain’t Half Hot Mum (1974.-1981.), Hi-de-Hi! (1980.-1988.), ‘Allo ‘Allo! (1982.-1992.) i You Rang, M’Lord? (1988.-1993.). Posljednju autorsku seriju, Oh, Doctor Beeching! (1995.-1997.), napisao je s Richardom Spendloveom. S Lloydom je 2007. počeo pripremati pilot za seriju Here Comes The Queen, u kojoj je glavnu ulogu imala Wendy Richard, no zbog njene smrti dvije godine kasnije, nije snimljena cijela sezona.

Godine 1978. postao je Officer of The Most Excellent Order of the British Empire, 1981. BAFTA (British Academy of Film and Television Arts) mu je dodijelila Desmond Davis Award za izvanredan doprinos industriji, a 2003., zajedno s Jimmyjem Perryjem, British Comedy Award dodijelila im je Nagradu za životno djelo. Od njegovih serija, jedino je 1971. godine Dad’s Army dobio BAFTA-inu nagradu, dok su druge bile nominirane za razne nagrade još 13 puta.

Dad's Army (1968. – 1977.)
Dad's Army (1968. – 1977.)

Kako su nastajale Croftove humoristične serije? Većinu svojih serija Croft je napravio s dvojicom suradnika: s Jimmyjem Perryjem i Jeremyjem Lloydom. Jednom prilikom je opisao proces nastajanja epizoda u suradnji s Jimmyjem Perryjem. Naime, obojica bi se sastajali dva-tri dana i razgovarali o dvije epizode koje bi trebali napisati. Pisali bi bilješke o scenama koje bi mogle ući u epizodu i onda bi obojica napisala po jednu epizodu neovisno o onome drugome. No, koliko je snažna bila njihova suradnja i međusobno povjerenje, možda najbolje svjedoči činjenica kada je Croft priznao da se nakon nekog vremena više ne bi sjećao koju je točno epizodu on napisao, a koju Perry. Kasnije su pisali zajedno u sobi i isprobavali napisane dijaloge. Slična iskustva imao je i s kasnijim suradnicima. Komedije koje je Croft napisao s Perryjem imaju jednu značajnu karakteristiku: sve su radnjom smještene u prošlost i sve zapravo odgovaraju njihovom posrednom ili neposrednom životnom iskustvu. I Perry je, baš kao i Croft, sudjelovao u Drugom svjetskom ratu, što je utjecalo na njihovu seriju Dad’s Army. Dad’s Army je jedna od omiljenijih britanskih humorističnih serija, emitirana mnogo puta, čak i danas. Također je i jedina Croftova serija koja je nagrađena (BAFTA 1971.). Zatim, Perry je bio dijelom vojnog zbora koji je u Burmi zabavljao birtanske vojne odrede, a upravo je to pozadina sitcoma It Ain’t Half Hot, Mum (sam Croft je, dakle, bio u Sjevernoj Africi, Indiji i Singapuru). Kasnije je Croft rekao kako upravo tu seriju smatra svojim najsmješnijim uratkom. Dok je Perry učio glumu nakon rata, zarađivao je radeći u ljetnim kampovima, što je bila inspiracija za Hi-de-Hi. Ovim poveznicama može se pokriti i You Rang, M’Lord?. Naime, Perryjev djed je radio kao batler i često je pričao anegdote o životu „ispod stepenica“ (below stairs), odnosno životu i dogodovštinama posluge.

It Ain't Half Hot Mum (1974. – 1981.)
It Ain't Half Hot Mum (1974. – 1981.)

Ne razlikuju se mnogo ni nastanci sitcoma koje potpisuje s Jeremyjem Lloydom. Are You Being Served? je komedija o skupini zaposlenika u jednom trgovačkom centru. Sam Lloyd je radio kao prodavač u londonskom trgovačkom centru. Iako prvu sezonu serije publika nije najbolje prihvatila, te je prošla gotovo nezamijećeno, druga je sezona – u koju je uskočio i novi redatelj – prošla mnogo bolje i ubrzo postala hit. Zanimljivo je možda napomenuti i to da je upravo Are You Being Served? jedina Croftova serija smještena u vrijeme u kojem zapravo i nastaje (dakle u 70-e i 80-e godine).

Are You Being Served? (1972. – 1985.)
Are You Being Served? (1972. – 1985.)

Zasigurno veliki hit bio je i sitcom ‘Allo, ‘Allo!, čija se radnja samo rijetkima mora opisivati. Možda je manje poznato da je serija djelomično nastala i kao satira na seriju Secret Army koja je bila aktualna od 1977. do 1979. godine, i koja je prikazivala opasnosti života u Pokretu otpora u okupiranoj Francuskoj, a u središtu radnje bio je vlasnik kafića Albert. No, svaka sličnost staje s ovime.

Croftove humoristične serije karakteriziraju određene zakonitosti. Epizode se oslanjaju na cijeli ansambl likova, koji su vrlo raznoliki i živopisni te se temelje upravo na njihovim interakcijama i situacijama koje se tako stvaraju, a prouzrokuju ih njihovi specifični karakteri. Iz toga proizlazi cijeli niz smiješnih replika, zbog čega nestaje potreba za definiranim zapletom te njegovim rješavanjem. Upravo zbog toga, sve se situacije raspliću prije kraja svake epizode kako bi nova epizoda mogla započeti potpuno neovisno o prethodnoj. Često se znalo reći da britanski sitcomi, ili Britcomi, počivaju na tri „c“:  character, catchphrase, class, odnosno na likovima, poštapalicama i slojevima. Neke daljenje karakteristike zasigurno bi bili brojni klišeji, često na nacionalnoj bazi (najbolji primjer je ‘Allo, ‘Allo!), te igra riječima i jezicima.

‘Allo, ‘Allo! donekle mijenja te zakonitosti. Na početku svake nove epizode, René nas upoznaje s događajima koji su se dogodili u proteklom tjednu. To je u neku mjeru i potrebno, jer ova serija ima radnju koja se linearno odvija, a René nas stalno upozorava kako je on jedini lik koji vidi komičnost u cijeloj situaciji u kojoj se našao. Sam je David Croft priznao kako je ponekad i on imao problema u praćenju priče! Brojne situacije dovele su likove u razne nemoguće, a ponekad i apsurdne situacije. Mnoštvo puta likovi su prisiljeni prerušavati se zbog raznih razloga i planova koje moraju provesti, čime je dodatno naglašena bizarnost situacije u kojoj se nalaze. Najpoznatiji po tome je svakako LeClerc sa svojom slavnom rečenicom: Pssst! It is I, LeClerc. Specifičnost ovog sitcoma je i snimanje mnogih scena izvan studija, na otvorenom. Gotovo svaka epizoda imala je barem jednu takvu scenu. Koliko je serija uspjela, pokazuje i činjenica da je ‘Allo, ‘Allo! najprodavanija britanska humoristična serija svih vremena.

'Allo 'Allo! (1982. – 1992.)
'Allo 'Allo! (1982. – 1992.)

Zadnja serija koju je Croft napravio s Perryjem bila je You Rang, M’Lord? Ova serija je bila na neki način humoristična verzija britanskog klasika iz 1970-ih, Upstairs, Downstairs, a prati život gospode i posluge 1920-ih. Novost su bile epizode koje su trajale pedeset minuta, a ne standardnih trideset, te stvaranje kompleksnijih zapleta i drame, također neuobičajeno za Croftove i Perryjeve serije. Iako serija nije primljena s velikom gledanošću kao ostale njihove humoristične serije, i Croft i Perry su rekli kako im je to zapravo najdraži njihov zajednički sitcom. Možda su razlog tome bili likovi koji zbog svojih antipatičnih karakteristika nisu lako dopirali do publike, iako je ova serija imala sve ono što se inače smatralo da nedostaje u Croftovim proizvodima: pitanje sloja, roda, seksualnosti. Čak je uveden i lezbijski lik, prvi takav u britanskim sitcomima.

You Rang, M'Lord? (1988. – 1993.)
You Rang, M'Lord? (1988. – 1993.)

Posljednja Croftova serija bila je Oh, Doctor Beeching! (1995.-1997.), koju je napisao s Richardom Spendloveom. Radnja je smještena u 1960-e godine u seoski kraj i vrti se oko radnika na lokalnoj željezničkoj postaji. Slučajno ili ne, Spendlove je bio zaposlenik na jednoj britanskoj željezničkoj postaji. Vremena su se promijenila i željeznica nije više toliko značajna kao transportno sredstvo, a sve zahvaljujući tzv. Beeching Axe ili Beeching Cuts, odredbama britanske vlade o zatvaranju manjih, lokalnih željezničkih postaja kako bi se smanjili troškovi Britanskih željeznica. Naziv je stvoren prema dr. Richardu Beechingu, autoru studije The Reshaping of British Railways. Serija je doživjela samo dvije sezone, a njome se Croft donekle vratio svojim početnim pravilima gdje se epizode temelje na situacijama nastalima iz brojnih nesporazuma i, kako bi se reklo, gegova. No, možda je za sredinu 90-ih serija djelovala zastarjelo pa zato nije naišla na bolji odaziv publike.

Oh Doctor Beeching! (1995 – 1997.)
Oh Doctor Beeching! (1995 – 1997.)

Croft je, iako ponekad nazivan politički nekorektnim, izbjegavao u svojim komedijama reference na događaje iz njegove sadašnjosti, kao i šokiranje publike, te je volio prikazivati interakcije između različitih društvenih slojeva. Volio je reći da njegove komedije pripadaju nježnijem vremenu te da piše obične, nimalo kontroverzne komedije koje mogu dobro nasmijati cijelu obitelj te da ne trebaju šokirati, niti biti u trendu; samo trebaju smješne replike i zabavne ljude koji će ih prenijeti. Često je kritizirao moderne komedije jer su opsjednute seksom kako bi privukle mlade gledatelje te se prisjećao svojih stvaralačkih dana, kada je za pridobivanje publike bio dovoljan samo dobar humor. No, može se ipak primijetiti da je ‘Allo, ‘Allo! primjer serije pune seksualnih aluzija, šala i situacija. Croftovo obilježje zasigurno je kraj svake epizode koji bi nam predstavio glumce u toj epizodi, a započinjao bi natpisom „Gledali ste“ (You have been watching), što će biti i naziv njegove autobiografije. Nekrolozi će ga nazivati i genijem koji je čak i Nijemce uspio nasmijati (MailOnline). Pet je njegovih serija završilo unutar 50 najboljih na ljestvici sto najboljih britanskih sitcomova svih vremena, a najbolje pozicionirana je Dad’s Army, koja je četvrta.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=-i0zEXIMsHQ[/youtube]

I hrvatska publika imala je priliku upoznati se s humorističnim serijama Davida Crofta. HRT je često prikazivao britanske humoristične serije i čini mi se da su ih starije generacije prigrlile i radije gledale nego neke američke, pa odatle i emitiranje raznih drugih britanskih humorističnih (ali i dramskih i sl.) serija. Tako su se kod nas prikazivali ‘Allo, ‘Allo!, You Rang, M’Lord? kao Zvonili ste, Milorde? i Oh, Doctor Beeching!, odnosno Stiže dr. Beeching!. Također, zanimljivo je kako u seriji Downton Abbey, sve do posljednje epizode kada se Jane zadnji put obrati lordu Granthamu, nijednom ne izgovori: You rang, my Lord. Slučajno ili ne, ne znam, a budući da nigdje ne mogu pronaći podatak u kojem je periodu snimljena ta epizoda, volim misliti kako je ta rečenica hommage Davidu Croftu.

Literatura:

 • Berman, Garry. Best of the Britcoms: From Fawlty Towers to the Office. Taylor Trade Publications, 2011.
 • Morgan-Russell, Simon. Jimmy Perry and David Croft. Manchester University Press, 2004.
 • Wikipedia
 • The British Comedy Guide
 • Guardian, Independent, MailOnline, Telegraph
5 komentara
 • Počivaj u miru David Croft !
  Ja sam ko klinac umirao od smijeha na alo alo i zvonili ste milorde

 • Zvonili ste milorde… Serija je imala posebnu čar… Fenomenalna. Naravno i Alo alo je klasik, a Doctor Beeching je bila gledljiva, ali daleko od kultne serije. Milorde/Alo alo – serije uz koje smo odrastali. Barem mi starci koji smo prešli tridesetu… :)

 • odličan članak!

  samo jedan ispravak

  zanimljivo je kako u seriji Downton Abbey, sve do posljednje epizode kada se Jane zadnji put obrati lordu Granthamu, nijednom ne izgovori: You rang, my Lord.

  Downton Abbey se i dalje snima …

  • Hvala ti! :)

   Što se tiče tvoje napomene, sad vidim da sam se loše izrazila i da može nastati nesporazum, ali kad sam pisala ovaj članak baš je završavala ta sezona pa mi se valjda tako to posložilo onda :))

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861